(9.50 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Nejblíž k lidem z okolí mafiána Krejčíře má dlouholetý člen vedení STAN a známý gauner Polčák. Je to člověk, který chtěl 2,9 milionu korun za 62 hodin práce, to znamenalo 46 700 korun za hodinu, když ovlivňoval vznik zákona o odškodnění obcí v kauze Vrbětice. Tento pán figuroval v kauze peněz SNK Evropských demokratů, kterým se záhadně ztratily peníze za volby. Za podezřelé nákupy pozemků v Klánovicích Polčáka vyšetřovala policie. A hlavně lidem ze STAN a TOP 09 rozdával šifrovací telefony, aby je policie nemohla odposlouchávat, když se domlouvali o tom, jak budou okrádat stát. Vyfasovali je nejen obvinění v kauze Dozimetr, ale telefon dostali Gazdík, nynější předseda Rakušan, liberecký hejtman Půta nebo třeba europoslanec Pospíšil, teď za TOP 09. K těmto jménům se ještě dostanu. Každopádně když se vyvalilo, jak blízko má Polčák k Redlovi, tak svoje členství v partají pozastavil, odešel z postu místopředsedy a na čas se stáhl do ústraní. Už mu ale otrnulo a je zpátky ve STAN.

Blízký kontakt s Redlem, lhaní a šifrovací telefon, to vše zlomilo politický krk panu Gazdíkovi. Ten sice tvrdil, že s Redlem toho nemá nic společného, než se provalilo, jak spolu s ním, Polčákem a obviněným podnikatelem Kosem z Dozimetru trávil dovolenou v rakouských Alpách. Také jsme se z médií v rámci kauzy Dozimetr dozvěděli, kolik Gazdík dostával všimné. Podle všeho byla jeho taxa půl milionu. Co totiž říká Redl na policejních odposleších? "Gazďovi máme dávat těch 500." Když se všechny ty informace dostaly do éteru, tak nezbylo Gazdíkovi než z vlády odejít. Nejvtipnější ale na tom všem bylo, že záminkou pro odvolání Gazdíka z vlády se panu Rakušanovi stál šifrovací telefon. Pan Rakušan, ministr vnitra, vzpomínal na to, jak Gazdíkovi doporučoval, ať přístroj rozšlape a vyhodí z okna, ale on to neudělal a musel jako ministr školství skončit. Pikantní na tom je, že o pár měsíců později se přišlo na to, že stejný šifrovací telefon má i pan Rakušan, který to trapně vysvětloval tím, že přístroj nepoužíval a že ho dal dětem na hraní. Dělá si z lidí srandu, a z nás všech.

Když jsme se dostali k panu Rakušanovi, tak toho si Gazdík, Polčák a Redl vybrali v roce 2019 za předsedu, protože potřebovali naoko čistší tvář do sněmovních voleb. Kolem Rakušana se vznášela aura úspěšného kolínského starosty. Když se podíváme na jeho působení v čele kolínské radnice, tak to už tak slavné není. Když byl starostou, tak STAN získal dar 100 000 korun z kyperské firmy Geosan Development. Ředitel mateřské kyperské daňové schránky byl tehdy Lukáš Sedlatý z advokátní kanceláře Brož, Sedlatý, která byla spojena s machinacemi v pražském Dopravním podniku, a Ivo Rittigem. To je zase náhodička! Zase STAN a zase Dopravní podnik. Navíc za jeho starostování v Kolíně najal bez výběrového řízení lidi, kteří jsou mu blízcí, jeden z právníků Rakušana, který (ho?) zastupoval, kdy způsobil dopravní nehodu, údajně, druhý Rakušana bránil v kauze lživých letáků. Rakušanovu radnici za přidělení zakázek bez výběrového řízení potrestal Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.

Z dob Rakušanova předsedování dochází k řadě podivných finančních toků od firem z daňových rájů, z Kypru a Lucemburska. Po volbách v roce 2021 během dvou měsíců přišly na účty STAN v rozdrobených částkách celkem 3 miliony korun od neprůhledných firem z Kypru. Například v prosinci 2021 poslala akciová společnost Nemohold, jejíž hospodaření skončilo v roce 2020 se ztrátou 1,4 milionu korun, 100 000 korun. Jde o firmu, která zprivatizovala bývalý podnik Potraviny Brno Boskovice a kterou podle posledního zápisu z letošní valné hromady vlastní z více než 66 % kyperská společnost Urbania Investment Limity. V minulosti ve firmě Nemohld figurovali lidé, kteří dnes ovládají několik obchodních center po zemi a síť obchodních domů Prior. Firma patří do skupiny RSIM Group, kam spadá například i společnost Investiční a majetková. Ta pro změnu Starostům poslala 150 000 korun 4. října 2021. Firma, která ji ovládá, Humble, a. s., zase poslala 100 000 korun 1. listopadu 2021 a 20. října 2020 90 000 korun. STAN přišlo na konci listopadu 2021 i 100 000 korun od Galerie Přerov, která vlastní ve městě obchodní centrum a kterou ovládá firma Prior, obchodní domy, v níž jednatelem Radovan Pilich. Prior, obchodní domy poslal 180 000 korun 18. listopadu 2021, patří (mu?) ještě i obchodní domy Prior ve Zlíně, Kroměříži, a stejná firma, Zlatá brána v Prostějově, která STAN poslala 5. listopadu 120 000 korun. Tentýž den poslala 100 000 korun na účet STAN i společnost Galerie Moritz a 150 000 korun firma Spektrum Stores, kterou ovládají opět stejní lidé a tři lucemburské firmy. O den dříve poslala 180 000 korun DBK management, kde další z podnikatelů Prioru Jan Tlačbaba je členem představenstva. V polovině měsíce pak poslala ještě 150 000 korun firma Budějovická alej, v níž je Tlačbaba jednatelem a prokuristou Ladislav Dušek, stejný člověk, který je předsedou dozorčí rady firmy Nemohold nebo jednatelem East Building, která poslala 100 000 korun - 110 000 korun koncem října 2021. To jsou všechno informace z veřejných zdrojů.

Že peníze jsou pro STAN smyslem politické existence, je vidět i z dalších darů. Hnutí STAN od roku 2016 dorazily na účty více než 3 miliony korun od lidí a firem spojených s rodinou Redlových. Na účet hnutí STAN v roce 2014 také dorazily statisíce od firmy Czech Public Média. Jejím jednatelem je podnikatel Pavel Kos, jeden z hlavních obviněných kauze Dozimetr. A v době, kdy STAN začínal jako lokální uskupení na Zlínsku, Redlův právník Václav Petrásek hnutí sponzoroval a poté, co STAN v roce 2010 ovládl Zlín, dostal důležitou funkci, stal se likvidátorem čtyř dříve významných státních podniků s mnohamilionovými majetky: Restaurace a jídelny, Okresní podnik služeb, Uhelné sklady Zlín a Okresní stavební podnik Zlín. V roce 2010 STAN podporoval finančně i Redlův otec a tento dar podle Gazdíka pomohl tehdy STAN vyhrát volby. To koresponduje s tím, co popisoval exministr STAN Besser, že Redl stál za hnutím STAN od počátku, a proto my stále říkáme, že hnutí STAN vzniklo jako organizovaný zločin, který má loupit a brát peníze daňových poplatníků.

Pan Rakušan se sice neustále snaží veřejnost přesvědčovat, že s Redlem nemá nic společného. Že ho nikdy neviděl, nikdy o něm neslyšel, nikdy na něj neměl kontakt. Jenže teď pan Hlubuček nevědomky při svém nedávném rozhovoru usvědčil Rakušana ze lží: Když jsem se stal náměstkem primátora, tehdejší vedení STAN přivedlo pana Redla a představili mi ho jako člověka, který je podnikatel, donátor STAN a STAN pomáhá, prohlásil v rozhovoru Hlubuček s tím, že vedení - myslí lidi, kteří tam de facto celou dobu působí, a to je kromě Polčáka, Gazdíka a zesnulého pana Michalika kdo ještě? No samozřejmě pan Rakušan. Ten sice kolem sebe kope, co se dá a brání se, že s kauzou Dozimetr nemá nic společného, protože tehdy partaj vedl Gazdík, ale jaksi zapomíná dodat, že on byl od dubna 2016 do dubna 2019, celkem tedy tři roky, prvním místopředsedou hnutí, to znamená druhým nejvýše postaveným člověkem ze STAN. No a když to publikoval Blesk, tak pan Rakušan hned zasáhl a provládní Blesk se omluvil. Proč mu neřekli: Vždyť jste tam byl? Vždyť ten Hlubuček mluví o vedení, a vy jste byl první místopředseda. Tak to nenastalo a běžní lidé můžou mít z toho pocit, že to není pravda. No, asi je to pravda, protože vedení je nejenom předseda, ale i první místopředseda.

Takže Rakušan lidem jako mnohokrát předtím lže do očí, když tvrdí, že o Redlovi nic nevěděl. Jsem přesvědčen, že nejenže Redla znal, ale že fungoval a dodnes funguje jako Redlova prodloužená ruka. Těch nepřímých důkazů existuje spousta. Například už jako předseda měl pan Rakušan informace o možném korupčním jednání dlouho předtím, než si pro pana Hlubučka přišla policie! ***




Přihlásit/registrovat se do ISP