(10.10 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Nabízí se otázka, proč si podobnou akci neuspořádá ministerstvo samo, pokud ji potřebuje, a musí si k tomu najímat jako organizátora jiný subjekt. Různé podobné akce totiž rezorty běžně pořádají a samy si na ně objednávají prostory, techniku i catering. Podle mého názoru jde jen o tunelování peněz daňových poplatníků europoslankyní Vrecionovou, které nestačí několikasettisícový plat europoslankyně, ale ještě dojí stát prostřednictvím svého spolku.

O stovkách milionů v rámci informačních kampaní pro pětikoaliční média jsem už několikrát v minulosti mluvil. Fialova vláda takto korumpuje média, novináře, podobně jako korumpuje Českou televizi a Český rozhlas zvyšováním koncesionářských poplatků. Vládní informační kampaně mají třeba občanům představit výhody eReceptu, který prosadila naše vláda a o kterém ví dnes prakticky každý. To je zcela skandální mrhání našimi penězi!

Příkladem za všechny je kampaň Deštník proti drahotě, která měla - druhá kampaň - která měla lidem pomoci zorientovat se, abych doplnil, v neexistující státní podpoře proti zdražování. Zakázku na 23,8 milionu korun hrazenou z peněz daňových poplatníků získala v roce 2022 firma Knoworigin, jejichž vlastníci jsou obžalováni z daňových podvodů, za což stanuli před soudem. Ve společnosti drží poloviční podíl Jan Vidím, syn bývalého poslance ODS. Podle vyšetřovatelů měla být firma Knowlimits Group, přes kterou obžalovaní vlastní právě Knoworigin, zapojena do řetězce subjektů vzájemně si fakturujících fiktivní služby. Předpokládaná škoda měla dosáhnout 20 milionů korun. Pokud jde o klientelismus, tak samozřejmě můžeme mluvit o různých postech ve správní radě VZP a další věci. A nesmíme samozřejmě zapomenout i na pana eurohujera a ministra ze STAN, který samozřejmě to využívá tak, že si tam zaměstnává rodinu, že celý ten jeho odbor stojí miliony korun úplně zbytečně.

Můžeme si samozřejmě připomenout i historické kauzy. Ale vrátili jsme se tam, kde jsme nechtěli být. Korupce, klientelismus, to je DNA současných vládních stran. Devadesátky se vracejí. Tradiční strany jako ODS, KDU, TOP 09, ČSSD byly a jsou korupcí a klientelismem prolezlé. Od revoluce je těch skandálů a kauz tolik, že je člověk ani nemůže pořádně spočítat. Na Bácse se Sinhou jsem už vzpomínal. K tomu můžeme dále přičíst různé - černé konto a Bamberg a ROP a Kušnierz a OKD, IPB, Union banka, to bychom tady byli celý týden, co všechno se stalo. České pivo, CME, privatizace Telecom, Harvardské fondy, lehké topné oleje, toskánská aféra, Viamont, Radar. Milion věcí. Opencard.

Piráti se ale tváří jako protikorupční. Ano. Tak bych jim připomněl, že například přítelkyně pana Michálka Michaela Krausová se scházela s odsouzeným manažerem JCDecaux a předávala mu nabídky na reklamu Pirátské straně a i ty zakázky na pražském magistrátu. V Praze Piráti přiklepli zakázku ve výši 14,6 miliardy korun společnosti Škoda Transportation a servis metra, jmenovali ředitele Pražské plynárenské bez výběrového řízení a tak dále. Piráti jsou také samozřejmě experti na dojení státu. Počet pirátských trafikantů všude po úřadech a ministerstvech je rekordní. A STAN, tam, kam se člověk podívá, tak je to samozřejmě samý klientelismus a samá korupce.

To je jen výčet toho, co se tady děje za této vlády. A protože samozřejmě média jsou velcí fanoušci této vlády, tak my samozřejmě máme málo možností, abychom na to veřejnost upozornili. A právě tito lidé, kteří by neměli vůbec ve vládě sedět, jako pan Rakušan, tak teď na sobotním sjezdu Starostů prohlásil, že v opozici jsou nebezpeční populisté a extremisté. No. Tak možná by bylo dobré, kdyby si pan ministr přečetl, co je ten populismus. Ano, populisti. My jsme tady pro lidi. A je nepřijatelné, aby strany, které jsou ve vládě, zneužívaly peníze daňových poplatníků, aby korumpovaly, aby okrádaly daňové poplatníky, a proto jsme svolali tuhle schůzi a proto se tady k tomu vyjadřujeme, protože samozřejmě většina médií to vůbec neřeší. Děkuju za pozornost. (Potlesk poslanců hnutí ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní vystoupí s přednostním právem pan premiér Petr Fiala, poté pan místopředseda Karel Havlíček. Prosím, pane premiére, máte slovo.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Děkuji. Paní předsedající, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, myslím si, že tu trošku ztrácíme drahocenný čas, který bychom mohli věnovat něčemu jinému. Scházíme se tu znovu nad věcí, kterou jsme tady už probírali. A pokud jde o ta obvinění, která tady hnutí ANO vznáší proti mně, tak všechna jsem do nejmenších podrobností už opakovaně vysvětlil, nemám co skrývat a to říkám od první chvíle.

Myslím, že ta pravá skutečnost, proč tu teď jsme, se skrývá jinde. Jedním z těch důvodů určitě je, že předseda hnutí ANO Andrej Babiš nedokáže unést, jak se tato Sněmovna nedávno postavila k jeho nečestným praktikám v politickém boji a hlavně proti bezpečnostním rizikům, která ze stylu jeho práce vyplývají. A to si myslím, že je zvlášť nebezpečné v době, kdy čelíme velkým problémům v bezpečnostní oblasti v celém světě, ta situace je nejrizikovější od konce druhé světové války, a Andrej Babiš v této době zpochybňuje naše spojenecké závazky, a hazarduje tak s osudem celé země. Proti tomu jsme se tady postavili, tím jsme určitě, jak se ukazuje, píchli do vosího hnízda. A teď se mě pan předseda snaží dostat na svoji úroveň, ale to se mu nepodaří. Já nejsem ze stejného světa jako vy, pane předsedo Babiši. Moje svědomí je čisté a nejsem ani paranoidní a netrpím přesvědčením, že všichni víceméně lžou, kradou, podvádějí. Do tohoto vašeho světa se nenechám zatáhnout.

Klidně zde mohu vysvětlovat nebo zopakovat všechny svoje argumenty, které tady zazněly na minulých schůzích. Jsem připraven to opakovat na každé mimořádné schůzi, kterou ještě na obdobné téma svoláte, než vám dojde, že to nikoho nezajímá, protože to, že to žádná kauza není, to už vy samozřejmě dobře víte.

Možná se vyjádřím ale k jedné věci. Jediná chyba, kterou jsem opravdu udělal, byla ta, že jsem do přiznání o střetu zájmů neuvedl svůj podíl v Podnikatelské družstevní záložně. Tuto chybu jsem udělal před několika lety, tu jsem napravil, jakmile jsem na ni byl upozorněn, ne vámi, ale redaktorem Jankem Kroupou, a reagoval jsem i tak - protože jsem se ničeho nedopustil vzhledem v době, kdy jsem to neuvedl do střetu zájmů, tak jsem se nedopustil ani přestupku - tak jsem poukázal na dobročinné charitativní účely částku, která by odpovídala maximální výši možné pokuty, kterou bych teoreticky mohl dostat. To je všechno, to je celé. Já blahopřeju všem z vás z opozice, kteří máte přiznání o střetu zájmů - poměrně složité a údaje se liší v různých typech toho přiznání - v minulých letech v pořádku. Protože nejsem paranoidní, tak předpokládám, že to všichni v pořádku máte. A když jste bez viny, můžete házet kamenem. Já jsem chybu udělal, k té jsem se jako chlap postavil čelem a napravil jsem ji v první chvíli, kdy to bylo možné. Všechno ostatní jsou nesmysly a výmysly. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP