(10.20 hodin)
(pokračuje Petr Fiala)

Pokud jde o moji ekonomickou kompetenci a ekonomickou kompetenci představitelů hnutí ANO, to je taky zajímavá věc, tu nebudu rozebírat taky nějak závratně dlouho. I když vám po tom nic není, tak jsem i vysvětlil, z jakých důvodů jsem vložil peníze do malého finančního ústavu. Proč jsem je vložil na běžný účet a ne na nějaký speciální finanční produkt, je moje věc, může souviset třeba s tím, že člověk potřebuje mít určitou částku z různých rodinných důvodů k dispozici v hotovosti a ne něčím vázanou.

Ale k té ekonomické kompetenci bych řekl to, že pokud tady bývalý ministr financí a předseda vlády v letech 2015 až 2019 mluví o těch úrocích, tak je dobré si zkontrolovat z veřejných zdrojů, jaké tehdy v bankách skutečně byly úroky, pak se mnohé ty věci vyjasní. Já jsem to tady minule z veřejných zdrojů sděloval, takže se k tomu nebudu vracet.

Ale k té ekonomické kompetenci, kterou tady se tak pyšní pan předseda Andrej Babiš a kterou tak zpochybňuje u mě a vlády, kterou vedu, tak k jednomu osobnímu případu - a já plně respektuji, že tam se pan předseda ničeho nedopustil a všechno bylo v pořádku, nemám důvod ho tady obviňovat z něčeho, co třeba už bylo nějak prošetřeno. Pro mě je ale třeba zajímavé, když někdo vloží peníze svých firem, konkrétně 272 milionů, do reklamy na staveništi, do nějakého jednoho či dvou billboardů, bylo to na Čapím hnízdě, a myslí si, že to jsou dobře vynaložené peníze na reklamu. Já nevím, jaké k tomu vedly koho důvody, ale myslím si, že toto nesvědčí o ekonomické kompetenci, pokud tím nebylo sledováno něco jiného. Jenom za první rok fungování Čapího hnízda Čapí hnízdo získalo z reklamy 65 milionů korun a to by stačilo na pronájem 1 100 billboardů na celý rok nebo 2 000 reklamních spotů, které by v souhrnu vidělo 685 milionů diváků. To čerpám z veřejných zdrojů. To by mně připadalo jako lépe vynaložené peníze Agrofertu na reklamu. Rozhodli jste se to dát do nějakého billboardu na staveništi, je to vaše volba, ale určitě to nesvědčí o nějaké velké ekonomické kompetenci. A teď se pustím do něčeho... Já nevím, o čem to svědčí, ale o ekonomické kompetenci určitě ne.

A teď se pustím do něčeho, co bych tu jinak samozřejmě neříkal, kdyby pan předseda... Ještě, pardon, ještě jsem chtěl jednu věc. Pane předsedo Babiši, nestrašte tady lidi granáty a tím, že tady budou nové Vrbětice. Já vím, že se vám nelíbí, že pomáháme tímto způsobem Ukrajině, a ještě víc vás štve, že se k tomu přidaly další státy a že to je úplně jiná politika než ta vaše, kdy tady hájíte dlouhodobě zájmy Maďarska, teď už i Slovenska. Na začátku jste tady začal řešit, to jsem vůbec nepochopil, slovenskou politiku, nějaké vztahy mezi opozicí a koalicí. My jsme v České republice a věnujeme se české politice a taky českým národním zájmům.

Ale ještě k tomu příběhu, který jste tady smotal dohromady, jak údajně představitelé podnikatelské družstevní záložny nebo majitelé nebo kdo, jak údajně teda okradli Ukrajinu. Já bych tady jenom z veřejných zdrojů odcitoval, a myslím, že to úplně stačí, vyjádření Ukrajinců. A ne nějakých Ukrajinců, ale ukrajinského poslance, tedy zákonodárce, který navštívil Českou republiku. Poslanec, bývalý guvernér Doněcké oblasti Serhij Taruta do českých médií řekl k tomu následující. Uvádí, že v Česku je řada lidí, kteří se snaží v zájmu Ruska poškodit moji vládu, a tak dále, k tomu se nebudu teď vracet.

Ale říká tam na otázku: Můžete popsat nějaký konkrétní případ toho ruského vlivu? - "Například bych zmínil případ," cituji doslova pana poslance ukrajinského parlamentu Serhije Tarutu: "Například bych zmínil případ jednoho konkrétního bankéře, který tady v Česku hodně podporuje Ukrajinu. Najednou se proti němu objevila kampaň o tom, že mu nejde o Ukrajinu, ale že on sám je součást nějaké korupční kauzy a kvůli tomu prý podniká. Osobně znám člověka z Ukrajiny, který pomáhal uzavřít smlouvu, o které psala i česká média, a mohu na sto procent říci, že tento příběh vůbec není pravdivý. Vím, že Česko nemělo s touto situací nic společného, protože problém vznikl mezi slovenskou a chorvatskou společností. Podle mých informací jeden z majitelů slovenské společnosti a zástupce chorvatské firmy mají společné zájmy s Ruskem a pravděpodobně také společně financují celou tuto kampaň."

Otázka redaktora: Myslíte tím kauzu, kde se měly ztratit miliony eur na nákup nábojů z minometů, což je věc, kterou přinesl server Seznam Zprávy? - Odpověď pana ukrajinského poslance. "Jsou to peníze, které ukrajinská firma převedla na účet slovenské firmy, a ta je poslala na účet chorvatské. Do dnešního dne chorvatská společnost nenaplnila své závazky vůči té slovenské a slovenská vůči Ukrajině. V těchto smlouvách se Česko nikde neobjevuje, i přesto se o tomto případu v České republice hovoří a je to velké téma. Chápu, proč se to děje. Jejich cílem je změnit situaci tak, aby opozice měla nabito na případné hlasování o nedůvěře vládě. A tato opozice by byla rozhodně o mnoho více na straně Ruska, nikoliv na straně Evropy. To jsou tak nějak moje očekávání."

A redaktor klade další otázku: Znamená to podle vás, že konkrétní čeští novináři v tomto případě posloužili ruské propagandě, aby byly narušeny česko-ukrajinské vztahy? - Odpověď poslance Taruty: "Přesně tak to je. V každém státě je dost novinářů, jejichž cílem je bohužel protlačit ruské narativy do médií. Děje se to i na Ukrajině. V okamžiku, kdy je taková věc výhodná i pro opozici, je zjevné, že hned dvě strany investují do toho, aby ruské lži byly dobře slyšet. Proto se objevují absolutně nepravdivé informace. Bankéř, o kterém mluvím, to je stejný případ. Je to člověk, který informoval ukrajinské orgány, že situace s chorvatskou firmou není v pořádku."

A tak bych mohl pokračovat s citáty z rozhovoru s ukrajinským poslancem Tarutou, ale myslím, že to není potřeba. Já myslím, že ten případ určitě bude dořešen, ale z veřejných zdrojů jsem chtěl tady uvést na pravou míru některé věci, respektive připomenout to, jak se na to dívají sami Ukrajinci.

A teď k věci, kterou bych tu samozřejmě neříkal, protože já respektuji to, aby se vystoupení týkala pokud možno tématu, a nezneužívám přednostních práv k jiným věcem. Nicméně Andrej Babiš tady ve svém úvodním slově obsáhle mluvil o ekonomické kompetenci, ekonomické kompetenci mé vlády, obvinil nás z toho, že právě proto, že členové mé vlády nejsou ekonomicky kompetentní, tak se nám v ekonomice nedaří. Tak já na to musím reagovat a musím uvést pár argumentů, že tomu tak není. Mimochodem, když jsem mluvil o těch více důvodech, jednom, že jsme píchli do vosího hnízda, tedy slabého místa pana předsedy Babiše, pokud jde o hájení bezpečnostních zájmů a vůbec bych řekl zájmu České republiky, tak tím druhým důvodem, proč opozice útočí právě teď, je, že se naší ekonomice začíná dařit díky krokům naší vlády. (Smích některých poslanců ANO.) A opozice nemá politické argumenty, nedokáže reagovat na naše úspěchy, na to, že napravujeme politický amatérismus předcházející vlády a jejich celkovou neschopnost řídit stát. Naše vláda totiž dokázala během uplynulých dvou let napravit řadu chyb z předcházejících období. Na rozdíl od minulé vlády jsme do čela ministerstev jmenovali kompetentní lídry tak, že dokážou restartovat českou dopravní infrastrukturu, energetiku, sociální systém a další rezorty, které za vlády ANO strádaly a fungovaly na vnitřní dluh. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP