(10.30 hodin)
(pokračuje Petr Fiala)

A teď několik faktů a čísel. Vidím, že už teď nad ekonomickým zlepšením v České republice projevujete viditelnou radost (poslanci ANO 2011 se smějí), což je určitě dobře, protože radost z ní máme my a radost z ní mají občané. (Potlesk vládních poslanců.) Ale teď několik čísel, která vás potěší ještě více, tak jak z nich máme radost my. Omlouvám se, bude to samozřejmě i trošku ve srovnání s tím předcházejícím obdobím, aby bylo jasné, co se skutečně povedlo.

Aktuálně má Česká republika méně než třetinovou inflaci, úroveň inflace, než byla v době, kdy končila minulá vláda, tedy vláda Andreje Babiše. Podle metodiky Českého statistického úřadu meziroční inflace v prosinci 2021 dosáhla 6,6 %, zatímco v únoru, březnu letošního roku to byla 2 %. I podle metodiky Eurostatu, a ta je jiná, jak víme, jsou výsledky jasné: prosinec 2021 - Eurostat Česko - 5,4, únor tohoto roku 2,7. To je výrazný posun i ve srovnání v rámci Evropské unie. Česká republika je nyní na 9. místě, má v rámci Unie podprůměrnou inflaci. Předtím, na konci vlády Andreje Babiše, jsme byli na 16. místě. Ať už se spolehneme na českou metodiku, nebo na evropskou metodiku, tak ten závěr je tentýž. Ekonomika se konečně může nadechnout, můžeme se zaměřit na její růst, k čemuž přispívají i naše vysoké investice. Jinými slovy k inflaci, jednoduše řečeno: porazili jsme Babišovu drahotu.

A znovu opakuji, šlo o Babišovu drahotu, protože tyto statistiky, a to víte, pokud se zabýváte ekonomickými daty, jsou ovlivněny zpožděním. I ta inflace, s kterou jsme se potýkali v prvním roce našeho vládnutí, byla jednoznačně důsledkem neodpovědné politiky, zejména neomezeného rozhazování peněz Andrejem Babišem a Alenou Schillerovou. Tolik inflace - dobrá zpráva.

Podívejme se na další oblast, hodně diskutovanou, a to jsou ceny potravin. Pokud jde o ceny potravin, tak fakta jsou tady podobně jasná. V lednu 2024 klesaly ceny potravin v České republice nejrychleji, nejrychleji ze všech zemí Evropské unie. Výrazně k tomu napomohlo i snížení DPH na potraviny, které přinesla naše vláda. Ceny potravin jsou teď u nás nižší než v řadě evropských zemí, i když samozřejmě existují rozdíly v nějakých jednotlivých položkách, to vždycky něco najdeme. V evropském srovnání rostou pomaleji, než je průměr Evropské unie, a to potvrzuje také Eurostat. Na přelomu roku dokonce klesaly, zatímco průměrné ceny v Evropské unii dále rostly. Podle posledních čísel z března 2024 ceny potravin meziročně klesly o 6 %. Pokud to mám říct zase zjednodušeně, potraviny v Česku zlevnily, zatímco v okolních zemích se ve stejné době zdražovalo.

Další důležitá položka - ceny energií. Opět čísla. Ceny energií jsou určitě stejně sledovanou, možná ještě víc sledovanou položkou jako ceny jídla. A i když se tady nechci opakovat, čísla jsou jasná. Při nástupu naší vlády stála jedna megawatthodina obchodovaná na burze 245 eur, nyní v březnu 2024 cena klesla na 80 eur. Zatímco za vlády Andreje Babiše měli lidé většinou zafixovanou cenu elektřiny z klidnějších let, za naší vlády neměli lidé jinou možnost než fixovat vysoké ceny energií, které však výrazně narostly už za Babišovy vlády, jak ukazují tato čísla. Nebo mohli nefixovat a spolehnout se na vývoj na trhu.

Samozřejmě všichni víme, co se stalo - válka na Ukrajině, energetická krize, kterou vyvolal Vladimir Putin, byli jsme závislí na jeho energiích, což byl do jisté míry i důkaz krátkozraké politiky předcházejících vlád. Ale všechno jsme zvládli, ceny energií klesají a lidem, kteří měli zafixovány ty vyšší ceny, nebo vysoké ceny, se postupně otevírají nové nabídky, spousta nabídek s výhodnější cenou. Ostatně téměř denně můžeme vidět titulky v médiích, kolik lidé s dalším poklesem cen ušetří. Tak bych se v této souvislosti chtěl zeptat, on ještě po mně vystoupí, pana místopředsedy Karla Havlíčka, kam se poděla ta jeho proroctví a hrozby o tom, že ceny energií budou v letošním roce nadále růst, kterými tady na podzim vytrvale strašil lidi.

Tolik k cenám. To jsou věci, které občané pociťují každý den a vidí. A čísla, statistiky, srovnání s jinými zeměmi to ukazují jasněji, že tady ceny klesají, a ukazuje se to jasněji ve srovnání s tím, v jaké situaci jsme zemi přebírali. Naše vláda ale dokázala zlepšit i řadu ukazatelů, zejména těch, které souvisejí s investicemi a které souvisejí s naší dobrou budoucností. I když ruku na srdce, některá ta zlepšení nebyla zas tak těžká poté, co třeba v těch jednotlivých rezortech předvedla předcházející vláda. Třeba na Ministerstvu dopravy stačilo začít pracovat a ne pobíhat mezi dvěma ministerstvy a tak dále. Ale já chci tady mluvit o těch číslech.

Tedy k investicím. Ve všech letech naší vlády - ve všech letech naší vlády - byly státní investice vyšší než v kterémkoliv roce vlády Andreje Babiše. To je také doložitelný fakt. Tak to skutečně je. A to má vliv na to, co se staví a co se dokončuje a které stavby zahajujeme. Letos díky tomu otevřeme rekordní množství dálnic, 118 kilometrů, a k tomu řadu jiných dopravních staveb. A to je myslím docela praktický příklad toho, jak si tyto investice nejlépe představit. Dálnice ale pouze nedokončujeme, to by bylo málo, my zahajujeme také rekordní - znovu opakuji - rekordní množství nových staveb. Nedávno třeba D35 z Hradce Králové k Jičínu, pan ministr Kupka minulý týden spustil další úsek z Hradce směrem na Olomouc, stejně tak bude v nejbližší době zahájen další úsek této klíčové dálnice, o kterém minulá vláda pouze mluvila, a tak bych mohl pokračovat. Rekordní investice, rekordní kapitálové výdaje. Projevuje se to v konkrétních stavbách, konkrétním zlepšení například dopravní dostupnosti naší země.

Dalším ekonomickým indikátorem, který naše vláda zvládá lépe než ta minulá, je daňová kvóta. A ano, naše vláda je kritizována za dílčí zvýšení některých daní. To jsme udělali, protože jsme museli dát do pořádku veřejné finance, museli jsme přispět k ozdravení, ale jak říkal pan ministr financí, který tady sedí, my se snažíme o to, aby to celkové daňové zatížení nerostlo, a také neroste. Čísla jsou jasná. Průměr - a to je důležité - celkové daňové kvóty v letech 2022 až 2024 byl o 0,65 procentního bodu nižší než v letech 2018 až 2021. Opět to řeknu jednoduše: Za naší vlády v průměru kleslo daňové zatížení. Sice ne tak, jak bych si přál, na to jsme převzali příliš zdevastovaný státní rozpočet, ale kleslo. A to je důležité a to je důležitý údaj. Tato čísla myslím hodně korigují ty vaše výroky o růstu daní a podobné věci. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP