(10.40 hodin)
(pokračuje Petr Fiala)

U rozpočtu bych se také rád zastavil. Ta čísla jsou naprosto nezpochybnitelná. Jsou určitě veřejně známá, ale určitě neškodí si aspoň jedno zopakovat. Andrej Babiš, Alena Schillerová v roce 2021 vytvořili rekordní schodek 420 miliard korun. Od té doby velikost schodku státního rozpočtu každý rok klesá a klesat bude dál. To se projevuje i v reakcích renomovaných ratingových agentur. Klesá i deficit veřejných financí vůči HDP, což je jeden z klíčových údajů, ale klesá samozřejmě deficit i v absolutních číslech. Jenom si znovu připomeňme 2021 - 420 miliard korun.

A teď bych chtěl přejít ještě k jednomu údaji, který ukazuje naše ekonomické výsledky na praktických příkladech. Čeští zaměstnanci často srovnávají své podmínky a odměny s těmi v Německu, což samozřejmě při všech rozdílech dává z řady důvodů smysl, a já si myslím, že je správné, abychom se srovnávali s takovými zeměmi, jako je Německo, Rakousko. Já vám tady bohužel nemohu oznámit, že jsme za dva roky dokázali dohnat německé platy, to určitě ne, ale mohu vám s klidným svědomím říct, že jsme k tomuto cíli zase ušli nějaký kus cesty. Před pandemií dosahovala česká průměrná mzda v přepočtu na standard kupní síly 49 % německé úrovně, nyní jsme se dostali na 60 %. Tedy český zaměstnanec se z tohoto hlediska zase o něco posunul za naší vlády ke mzdě kolegů z Německa. Myslím si, že to jsou údaje, které jsou také důležité.

U toho všeho platí, že Česká republika si udržuje nejnižší míru ohrožení chudobou nebo sociálním vyloučením ze všech zemí Evropské unie. To je jedna ze statistik, v níž patříme k nejlepším na světě. Takže až zase budete strašit tím, kolik lidí propadne do chudoby a jak jsou existenčně ohroženi, tak si uvědomte, že v tomto ukazateli patříme k nejlepším nejenom v Evropě, ale i na světě. Tyto údaje se aktualizují jednou za rok a poslední jsou z června 2023, ale věřím, že podobně budeme úspěšní i v další zprávě Eurostatu, která k této věci vyjde za několik měsíců.

Podobně příznivé jsou údaje o nezaměstnanosti, která je v Česku přes všechny krize dlouhodobě nejnižší v Evropské unii. Jednou jsme nejlepší, o něco později jsme zase třeba druzí nebo třetí, teď zrovna patříme k zemím s nejnižší nezaměstnaností spolu s Maltou a Polskem, navzdory tomu, že náš pracovní trh absorboval statisíce lidí z Ukrajiny. Já toto číslo považuji za důkaz - je to zřetelný důkaz, nejenže já ho považuji za důkaz - je to zřetelný důkaz toho, že se české ekonomice daří.

Takže zlepšujeme se ve srovnání Česka s Německem, pokud jde standard kupní síly, spravujeme veřejné finance, nejvíce investujeme.

Poslední věc, kterou tady zmíním, je věc velice důležitá a to je hospodářský růst. Řada z vás se tomu také ve svých vyjádřeních opakovaně věnuje a snaží se na tom vystavět kritiku naší vlády. Jak je to tedy s hospodářským růstem? My máme k dispozici myslím včera aktualizovanou makroekonomickou predikci Ministerstva financí, ve které se zvyšuje odhad růstu naší ekonomiky z 1,2 na 1,4 % HDP. Zase si to dejme do nějakého kontextu. Toto je více než v řadě jiných zemí a je to více, než je odhadovaný růst v eurozóně, který je pod 1 %. To je určitě, určitě dobrá zpráva, hodně dobrá zpráva, pro českou společnost, firmy, veřejnost, všechny. A proč to tak je a proč jsme v tomto ukazateli v té složité situaci takto dobří? No je to tak proto, že máme rozumnou rozpočtovou a zároveň proinvestiční politiku, což v minulosti nebylo, a naše vláda to dělá.

Podíl na tom mají samozřejmě i další věci, už ne třeba tak výrazně, ale také zaznamenání hodné, kdy se snažíme třeba pomáhat našim firmám s exportem, množství zahraničních obchodních misí, které ať už já, nebo další členové vlády vykonávají, a tak dále. Samozřejmě k hospodářskému růstu přispívá i pokles cen energií, což je pochopitelně logické.

Tohle všechno - a myslím, že to, že se situace výrazně zlepšuje, a když jsem to sliboval, tak jsem mluvil pravdu, je jasné - ale tohle všechno jsme dosáhli, a ve srovnání s ostatními evropskými zeměmi je to vidět, aniž bychom něco podstatného obětovali. Česká republika při všech těchto parametrech stále patří mezi podprůměrně zadlužené ekonomiky v Evropské unii. Samozřejmě všechno není růžové, to já nikdy netvrdím. Jistě máme nějaké nevýhody, které nás budou brzdit, třeba to, že česká ekonomika má vysokou energetickou náročnost, což je hodně dáno i tím, že se v minulosti zanedbaly určité reformy v energetice. Ale i tady děláme, co můžeme, abychom tento hendikep co nejlépe a co nejrychleji odstranili.

Dámy a pánové, tak to byla moje reakce na vystoupení pana předsedy Andreje Babiše, tedy stručný výčet ekonomické kompetence, ekonomických úspěchů naší vlády. Pokud jde o základní makroekonomické údaje, ty jsem tady uvedl, uvedl jsem tady základní informace o zdraví naší ekonomiky a o investicích do budoucna a dalších důležitých číslech. Nedostal jsem se, a také bych o tom tady mohl obsáhle mluvit, k úspěchům v dalších oblastech, jako je sociální, důchodová reforma, to je téma, které určitě budeme ještě tady opakovaně diskutovat.

A vůbec jsem nezmínil nesrovnatelně lepší výsledky naší vlády v zahraniční a bezpečnostní politice, kde naše země konečně hraje v takové lize, ve které jsme měli hrát už dávno, ale předtím to prostě nebylo možné, protože pan Babiš by musel mít respekt jiných politiků, než je třeba jenom Viktor Orbán, a k tomu by musel také nabídnout víc než jenom střet zájmů, využívání dotací a bezpečnostní hrozby, včetně neochoty postavit se za naše spojence v Severoatlantické alianci. My máme jinou politiku, která je v tomto směru úspěšná. Myslím, že to je to, co vás znervózňuje, rozčiluje a kvůli tomu, jak se nám další v ekonomice, jak se nám daří v zahraniční politice, tak svoláváte tuto schůzi k nějakým údajným kauzám, které ani neexistují. Určitě není náhoda, že se tady setkáváme krátce před mou cestou do Bílého domu a setkáním s panem prezidentem Bidenem, a tak dále.

Já to nechci ani komentovat, ale já jsem tady už při jedné příležitosti vyjmenoval sedmdesát úspěchů naší vlády, a udělal jsem to tehdy proto, že všechno, co tady předvádíte, jsou snahy spojit mě s nějakou kauzou, protože to je ukázka toho, že nepřejete České republice to, aby se dobře rozvíjela, a trpíte závistí, nejistotou (Smích z lavic poslanců ANO.) a zlobou vůči úspěchům, které má někdo jiný. A to je potřeba tak říct a je to potřeba takto pojmenovat a je potřeba věcně na vaše výhrady reagovat. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP