(10.50 hodin)
(pokračuje Petr Fiala)

Samozřejmě opozice má právo na takové schůze, svolávat takové schůze. To je tak. Já to plně respektuji a nijak to nezpochybňuji. Ale je potřeba zmínit to podstatné, oč tady ve skutečnosti jde a s čím vy se nemůžete srovnat. A to je to, že my máme výsledky. (Potlesk a výkřiky poslanců ANO.) Že nám se daří posouvat naši zemi kupředu, že nám se daří restartovat klíčové oblasti naší ekonomiky a že můžeme být jako Češi konečně zase hrdi na svoji zem. Že je konečně líp! Děkuji vám. (Potlesk z lavic ODS.)

 

Místopředseda PSP Jan Bartošek: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, přeji pěkné dopoledne. Vystřídali jsme se v řízení schůze a budeme pokračovat podle přihlášených přednostních práv. Nyní vystoupí pan místopředseda Karel Havlíček, připraví se paní předsedkyně Alena Schillerová a další přednostní práva. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Vážený pane předsedající, vážený pane premiére, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, já jsem pozorně poslouchal projev pana premiéra. Je vidět, že ty schůze vám jakožto vládě svědčí. Povzbudili jste se vzájemně. Zkonstatovali jste, že lidé mají radost, že se těší z vašeho vládnutí. Konečně, ty preference tomu odpovídají. (Potlesk z lavic ANO.) Máte absolutní důvěru. Myslím absolutní u 2 % obyvatel. Já jsem tady kdysi řekl, že už to jsou pouze příbuzní. Omlouvám se, už to jsou jenom přímí příbuzní. Obávám se, že už i ti začínají prchat. Ale vy to vidíte jinak, pane premiére. Na to máte samozřejmě právo. Pokusím se vám vysvětlit, že to lidé vnímají jinak.

A teď se to jenom pokusím rozdělit do dvou oblastí. Jedna je ta, kde se můžeme běžně přijít, a to je konečně i to, co jste otevřel v tom závěru, já na to musím reagovat, a poté otevřu ty zásadní věci - věci, které jsou skutečně spojeny se zločineckými aktivitami. Ale začnu tím, co považuju za běžnou politickou šarvátku. A můžeme se zde přít o tom, co jste slíbili, pane premiére, a co jste nesplnili. Můžeme se bavit o tom, že jste ještě na podzim roku 2022 tvrdil: Nezvýšíme žádné daně. To bylo v době, kdy už jste měli dvojnásobně vyšší inflaci, než byl průměr Evropské unie, čili nebylo to v době před krizí, tam bych to možná ještě pochopil. V době, kdy už bylo zle, jste říkal, že se nezvýší daně. Zvýšili jste je prakticky všechny!

Vzpomínám si na vaší rétoriku, a to nemá co do činění s energetickou krizí, ještě před volbami, kdy jste zejména vy, pane premiére, jakožto zástupce relativně konzervativní ODS, v té době konzervativní, tvrdil, že budete racionální vůči klimatickým ambicím Evropy. Odsouhlasili jste ty největší šílenosti v rámci Evropské unie! Vzpomeňte si na konec aut na spalovací motory, snížení počtu emisních povolenek, což bude znamenat růst cen energií. Vzpomeňte si na to, že jste zvedli ruku pro energeticky náročné budovy a že za vaší vlády předložila Evropská komise tu šílenou normu Euro 7! I když jste potom měli snahu, ať jsem objektivní, ji trošku zmírnit. Vzpomeňte si, jak jste tvrdili, vaše vláda, že se nepřihlásíte k migračním kvótám. A podívejte se na výsledek včerejšího hlasování. Ale ve své podstatě nejde ani o to vlastní hlasování, ale o to, co probíhalo v rámci předsednictví. Nejvyšší evropští činitelé vám poděkovali za to, že v rámci předsednictví v Evropské unii jste měli lví podíl na tom, jak nakonec ty migrační kvóty, migrační pakt s tou takzvanou povinnou solidaritou, což je, myslím si, nejabsurdnější termín těch posledních let, jakým způsobem dopadl! Ano, mají pravdu evropští činitelé, měli jste na tom lví podíl. Úplně něco jiného, než jak jste říkal, pane premiére.

Můžeme se bavit o tom, že jste slíbili valorizace neměnit ještě v lednu roku 2023. Prásk! Po prezidentských volbách valorizace změněny v neprospěch důchodců. Obrali jste důchodce o 1 000 korun za měsíc. A bez mrknutí oka jste to udělali ve stavu legislativní nouze. A můžeme ještě diskutovat o tom, kdy jste vy, pane premiére, ještě nedávno tvrdil, že nezvýšíte věk odchodu do důchodu. Ne-zvý-ší-te! Dneska vaši ministři závodí o to, o kolik se zvýší věk odchodu do důchodu. A nám vyčítáte, že jsme proti tomu. Ale to je to, co jste slíbili.

Můžeme dokonce diskutovat o tom, pane premiére, jakým způsobem lžete. Lžete o ruském plynu! Vzpomeňte si na tu ostudu, co jste zde udělali s tím, že jste prohlásili, že jste zbavili Českou republiku závislosti na ruském plynu. Ne, vy jste na to neměli žádný vliv. Stejně jako nemáte žádnou vinu na tom, že sem dneska proudí víc jak 60 % ruského plynu. Není to vaše vina. Stejně tak jste neměli žádný vliv na to, že sem přestal proudit plyn, ne k nám, ale do Německa, z Nord Stream jedničky, pokud byste náhodou neseděli v té ponorce, co to tam nabourala, což nepředpokládám. Ale to jsme si tady mnohokrát řekli. A vytrestalo vás to, protože vaše kampaň dneska přišla vniveč. A pan ministr Síkela na západních univerzitách, kde prohlásil, že už se učí jeho metody, dneska aby se bál vstoupit, protože je tam za šaška.

Mluvíte nepravdy o dopravě. Mluvíte nepravdy o tom, kterak my jsme vám předali dopravní infrastrukturu v nedobrém stavu. Každý, kdo kdy postavil garáž, plot nebo vykopal jámu a potřeboval na to stavební povolení, ví velmi dobře, jak dlouho trvá stavební řízení. A když už jsme u těch čísel, tak si je pojďme připomenout. Já vím, že to zde říkám často, ale ono je dobré si to vždycky zopakovat. Tvrdíte, že zahájíte letos, nebo zprovozníte 118 kilometrů. Máte pravdu. A proč? Protože jsme vám předali víc jak 100 kilometrů rozestavěných dálnic. Více jak 100 kilometrů! Jenom v posledním roce jsme jich rozestavěli 71 kilometrů. A když jsme to přebírali od vás v roce 2014, pane premiére, z vlády, ve které jste seděli, ve které seděl pan ministr dopravy tehdy Stanjura a někteří další ze současné vlády, tak jste nám přidávali 800 metrů. 800 metrů!

Ano, říkáte, že jsem pobíhal mezi dvěma rezorty? No to máte pravdu. Pracoval jsem. Pobíhal jsem mezi dvěma rezorty. Ale díky tomu, že jsem takhle pobíhal, můžete dneska stříhat pásku! Kdybych nepobíhal, tak maximálně už jenom stříháte metr do toho, než skončíte. A ty pásky stříháte u 95 % staveb, které my jsme zahájili tak, že jsme kopli do země. A to, že dneska zahajujete další výstavbu, je nepochybně správně. Ale můžete ji zahajovat jedině proto, že jsme vám na to připravili komplet všechny projekty. Znovu říkám, kdo kdy postavil garáž, ví, jak dlouho trvá příprava vlastní stavby, projektové dokumentace a tak dále. Všechno to, co se odehrává dneska na dopravě, je dílem toho, že my jsme vám vše připravili a zahájili. Konečně, také jsme měli rekordní výstavbu v té době, ve které jsme byli ve vládě, zejména v těch letech 2020 a 2021. Toliko k té dopravě.

Můžeme vás samozřejmě kritizovat za to, co všechno nezvládáte, počínaje hospodářskou politikou. Já bych vás hrozně rád kritizoval za hospodářskou politiku. Problém je, že vy žádnou nemáte! Vy nás stavíte do role, že už není ani co kritizovat. Já bych hrozně rád s vámi diskutoval o tom, kde budeme generovat tu budoucí přidanou hodnotu, z čeho budeme platit ty investice, které jste naplánovali. Já bych s vámi chtěl diskutovat, jakým způsobem pomůžeme trhu práce. Nic takového z vás nevypadává! Nemáte žádnou vizi. Nemáte žádného hospodářského lídra. Ten výbor, co jste zřídili pro strategické investice, je směšný a už ho bojkotují i ti, kteří v něm sedí. A víte, že jste v této oblasti neudělali prakticky nic. Nemáte nikoho, kdo by byl schopen řídit hospodářskou politiku napříč rezorty. Dokonce ani v 5K nemáte nikoho, kdo by alespoň částečně tomu hospodářství rozuměl!

Můžeme vás kritizovat za energetická opatření, díky kterým jste vyhonili inflaci tak, že za poslední dva roky je mezi třemi nejvyššími v celé Evropské unii. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP