(11.00 hodin)
(pokračuje Karel Havlíček)

Prosím pěkně, pane premiére, chlubit se tím, že dneska máte nízkou inflaci... Je technicky nemožné, abyste ji neměli nízkou. Jestliže v lednu a v únoru roku 2023 byla na 16, 17 %, tak naprosto logicky dnes musí být extrémně nízká. To snad dá rozum. Ten průšvih je někde jinde, když si sečtete tu inflaci za ty poslední dva roky. Pokud někdo měl uložené nějaké peníze ještě v době předtím, než jste začali vládnout, tak dnes má o 28 % méně. Pokud si někdo koupil nějaký předmět, nějaké zboží, za 75 korun, dneska ho to stojí 100 korun a vy mu s velkou slávou říkáte, že na konci tohoto roku ho to bude stát jenom 103 korun. To je výsledek vaší práce. To je výsledek řízení nebo spoluřízení vaší inflace. Tak prosím pěkně, o inflaci raději nemluvte. Nedalo se to udělat hůře!

Jenom podotýkám, když už jste tady ta čísla měl, že na konci roku 2021 jsme vám předávali tuto zemi tak, že jsme byli na průměru Evropské unie v rámci inflace, na průměru 5,3, 5,4 %. Během jednoho roku vašeho vládnutí díky nezvládnuté energetické politice jste se dostali na dvojnásobek průměru Evropské unie! Vzpomeňte si na ten zmatek, na ten chaos, který vypukl v září, možná dokonce už v srpnu roku 2022, kdy vám energie stály 1 000 eur za megawatthodinu. A vy máte tu drzost nám říkat, kterak dneska je energie levná, a srovnávat to s námi na konci roku 2021?

Já vám připomenu ta čísla. Na začátku roku 2021 stála megawatthodina na světových trzích, na které nemá vliv ani vaše vláda a samozřejmě neměla ani naše vláda - prosím pěkně, nechlubte se už nikdy tím, kolik stojí energie na burze, máte na ni vliv tak asi tak jako na tání ledu na Antarktidě. Ale za nás stála 50 eur na začátku roku. Ano, na konci roku vlivem už nabíhající energetické krize v celé Evropě, v celém světě letěly ceny nahoru a už se to pohybovalo někde mezi 200, 250 eury za megawatthodinu. Poté jste šli až na 1 000 eur za megawatthodinu! To je těsně poté, co jste říkali, že nemůžete přistoupit na ta populistická a extremistická opatření z dílny opozice. No tak jste na ně přistoupili bohužel o rok později, výsledkem čehož je to, že jsme zde měli nejvyšší nárůst cen energií ze všech zemí OECD dokonce i za rok 2023! To už nešlo udělat hůře! A také proto jsme měli jednu z nejvyšších inflací.

Ale zpátky k těm cenám. Vy dneska argumentujete cenou na burze. To je lichý argument, pane premiére, protože všichni ti, kteří se na nás dívají, si nekupují elektřinu z burzy, oni si ji kupují od obchodníků. A pokud, pane premiére, jste si to nikdy dostudoval, tak nepochybně víte, že k té ceně na burze se ještě musí připočítat regulovaná složka, a ta regulovaná složka nás opět činí nekonkurenceschopnými v podnikatelském sektoru a máme opět nejvyšší nárůst cen energií. Jak můžete říct, že jsme vás tady strašili na podzim tím, že porostou ceny energií, a ony nerostou?

Podívejte se prosím do Českého statistického úřadu. Meziročně 11 % nárůst cen energií, a to v minulém roce na začátku byly tedy extrémně vysoké. Pro boha svatého, kde jste na ta čísla přišel? A pokud říkáte, mě nezajímá leden, únor, tak se pojďme podívat na poslední čísla z března. Tak podle Household Energy Price Index - nosím to všechno v hlavě - přes kupní sílu máme opět nejvyšší cenu energií. Opět nejvyšší! A protože mě někdo upozornil včera, že není fér ukazovat to přes kupní sílu, ať pěkně vytáhnu ta čísla reálná, absolutní, a já s tím souhlasím, není to fér, tak jsem si dohledal i ta reálná čísla. Household Energy Price Index, nezávislá agentura zřízená středoevropskými energetickými agenturami. Tak víte, jak jsme na tom? Druzí nejhorší! Co řešíme? Že klesají všude ve světě ceny silové složky? No to je pravda. Ale bohužel ve srovnání s ostatními zeměmi u nás rostou. Vysvětlujte to prosím firmám, které musí nakupovat dražší energie, než je jinde ve světě, a vysvětlujte to prosím domácnostem. Tak tolik jenom k těm energiím.

Ale můžeme se dále přít o to, jakým způsobem v té slavné hospodářské politice, kterou jste nazval Restart Česka, řídíte budoucí investice. Je skvělé vysnít si to, že zde budeme mít čtyři jaderné bloky. My s tím souhlasíme, pane premiére. Je skvělé vysnít si to, že zde budeme mít vysokorychlostní tratě, a my, byť ve střízlivější verzi, než předkládá pan ministr Kupka, s tím rovněž souhlasíme. Víte, kolik to bude stát? Plus F-35? Minimálně dva biliony korun! Beru všechno to, co jsem řekl. To si k tomu připočtěte cenu peněz, protože na to nemáme, takže si budeme muset půjčit. Takže jsme na 4 - 4,5 bilionu korun v horizontu 20, 25 let, což je 200 miliard korun ročně navíc, to jsem tedy hodně střízlivý, což je dvojnásobek současných investic.

Prosím pěkně, když řeknete, že budeme investovat, musíte k tomu říct za B, z čeho to budeme pořizovat. To je asi tak stejné, jako když budete mít průměrný příjem v domácnosti a rozhodnete se, mámo, táto, pořídíme si rolls-royce. Myslím, že děti vám zatleskají za toho rolls-royce, budou mít radost. Ale měli byste taky dětem sdělit to, za co si ho pořídíte. Protože máte dvě možnosti. Buď na to vyděláte a budete muset prudce zvednout vaše příjmy v domácnosti a z průměrného se stát hypernadprůměrným vydělávajícím člověkem. Nechci vás podezřívat, ale troufám si tvrdit, že to nenastane, protože hospodářský růst je mizerný v České republice. Pak už nezbývá nic jiného, než že si na to budeme muset půjčit. Milá rodino, koupíme si rolls-royce, ale zadlužíme se na dalších 40, 50, 60 let! Vyřiďte to vašim budoucím dětem, našim budoucím vnoučatům. I to je možné, ale musíme se na tom shodnout. Nemůžete říkat za A, že budeme stavět, a za B, že na to nemáme. Anebo že na to máme, ale že si půjčíme. Anebo za B, že nezvedneme zadlužení. To nejde.

A já po vás nic jiného nechci. A to by měla být ta diskuse mezi námi. Hledejme ty finanční nástroje, ale ať budeme hledat zleva, nebo zprava, přes penzijní spoření, nebo to budeme hledat přes půjčky z Evropské investiční banky nebo přes PPP projekty, stejně nás to dožene a budeme to muset splácet. Proč tohle neřešíme? Tomu říkáte hospodářská politika? Ne, to jsou jenom sny. Nezlobte se na mě, pane premiére.

Můžeme vám vyčítat, že kážete vodu, že pijete víno. Můžeme vám vysvětlovat to, že máte ministry navíc, kolik máte politických náměstků navíc a tak dále. Můžeme vám ukazovat vaše fiasko v oblasti digitalizace. Vždyť to už nemohlo dopadnout hůře! Vy sice máte ministra pro digitalizaci, vy o tom krásně mluvíte, vy jste si nechali rozkutálet všechny Piráty, kteří v České republice jsou nebo se jimi rychle stali, když viděli, že jste se dostali do vlády, protože zjistili, že získají docela slušný flek ve státní sféře. Takže máte všude Piráta, kam se podíváte. Jediné, co nemáte, je ta digitalizace. Jediný kloudný výsledek, který jste udělali, v uvozovkách kloudný, řekl bych hmatatelný, podle vás, je ten, že jste zrušil elektronickou evidenci tržeb. Nic jiného jste elektronizaci a v digitalizaci neudělali. A výsledkem budiž vaše digitální stavební řízení. Jestli máte trochu soudnosti, tak se za to rychle omluvíte lidem, stavebníkům, projektantům a tak dál. Po dvou a půl roce s ministrem pro digitalizaci jste neudělali vůbec nic.

My jsme měli nikoliv ministra, je pravda, měli jsme pouze zmocněnce, ale udělali jsme eRecept, eNeschopenku, Čtečku, Tečku, elektronickou dálniční známku. Zvládli jsme vakcinace, vše, co v té době bylo nutné. Udělali jsme bankovní identitu pro víc jak 6 milionů lidí. Kdybyste tady neměli pana Dzurillu, tak dodneška nemáme vůbec nic z té digitalizace. Poděkovat byste mu za to měli každý den. (Poslankyně Schillerová: Ještě online finanční úřad.) Ještě tady máme online finanční úřad, ano, vzpomínám si na to.

Můžeme se přít klidně i o to, jestli restart udělá, pane premiére, stát, jak tvrdíte vy, anebo privátní sektor, jak tvrdíme my. Pro mě je to úplně zcela zásadní diskuse, kdy vy tvrdíte, že ten restart uděláte přes zvýšené investice do dopravy třeba. Já tvrdím, že tak žádný restart neuděláte, protože vy si na ty investice do dopravy musíte půjčovat, půjčovat si je musí Státní fond dopravní infrastruktury, který je bude muset v čase vracet. Akorát se cyklíte v tomhletom. To není žádné umění. Restart je o tom, že zabezpečíte výdělky privátním firmám, ne tím, že do nich budete lít peníze, ale že jim vytvoříte předvídatelné prostředí investičního charakteru, daňového charakteru, že budou vědět, že zde nespadnou do černé jámy v podobě růstu cen energií, jako jste jim způsobili vy, a že zde budou tyto firmy investovat. Že zde nenastane situace taková, kdy sem nepřijde jediný kloudný investor za poslední 2, 3 roky, a naše firmy začínají stěhovat svoje firmy do zahraničí. Výsledkem čehož bude to, že budete mít právě ten nerůst. I když se jím dneska chlubíte, nemáte žádný růst, ani predikce není nijak slavná. Jinými slovy, nemáme příjmy. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP