(11.50 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

No a teď ještě to absurdnější. Neuvěřitelné! Pakt počítá s tím, že když dojde na migrační krizi jako v letech 2015 až 2016, tak přednost budou mít migranti vylovení na moři! Vylovení na moři. Namísto toho, abychom operace těchto lodí, neziskovek a pašeráků omezovali, tak jim stanovujeme, ne my, Evropa za participace pana Fialy a Rakušana, tak my jim stanovujeme speciální režim. Takže vlastně těm lidem říkáme, že pokud přicestujete do Evropy po moři, tak o vás bude postaráno přednostně. No to je neskutečné! Proto mluvím o pozvánce, že bereme 30 000, a když vás bude moc, tak bereme všechny, co neziskovky vyloví ve Středozemním moři a přivezou do Evropy. Vé čtyřka, když jsme bojovali proti ilegální migraci, proti pašerákům, a už jsem to tady říkal asi třikrát, jsme odvedli na fond, který byl určen Evropskou komisí nebo Unií, 32 milionů eur. A za těch 32 milionu eur jsme měli koupit čtyři lodě pro libyjskou pobřežní stráž. Proč? No proto, aby zabránili vyplutí lodí. A já se znovu tady ptám už popáté, jestli by pan premiér nebo pan ministr nemohli zjistit, že kde jsou ty peníze? Ty lodě se měly jmenovat Česko, Slovensko, Maďarsko, Polsko. Za 32 milionů eur. Ano? Kde jsou ty peníze? Lodě jste nekoupili, jak my jsme je chtěli, a kde jsou ty peníze? To by mě strašně zajímalo, kde tedy skončily.

Takže přednost mají ti, kteří přijdou po moři. No to je úplně šílené. Úplně šílené. A pokud se někdo bude ptát, jaké máte řešení, já jsem ho už opakoval stokrát. Ano, dohoda s jednotlivými státy. Dohoda s Erdoganem fungovala, Turecko s Egyptem fungovala. No a Libye, Libye nefungovala, protože Itálie a Francie se nedomluvily. A Tunis. Vždyť tam byla Ursula v Tunisku a říkala, že to domluví. Nebo Alžír, Maroko a tak dále. O tom se mluví, ale bohužel, bohužel se to nedotahuje do konce. Přednost mají ilegální migranti, kteří přijdou po moři. Neuvěřitelné.

To není jenom o kvótách. Součástí problému je i to, že každý migrant, který získá legální pobyt v Evropské unii, má právo na sloučení rodiny. Slyšíte? Každý migrant, který získá legální pobyt, má právo na sloučení rodiny. Má na to právo! Nemusí čekat na občanství, stačí, když dostane doplňkovou ochranu nebo jen dočasný pobyt. Co to znamená? No to znamená, že sem přijde celá jeho rozšířená rodina, včetně strýčků, tetiček, bratranců, sestřenic bůhví z jakého kolena. Kdo to zjistí, když nemají doklady? Když bude tvrdit, já jsem rodina. Kdo to zjistí? To je obrovská sekundární migrační vlna, která se pak sama rozšiřuje. Je to záměrná a jednoduchá taktika. Stačí propašovat do Evropy jednoho člena velké rodiny, ostatní už za ním přijdou legálně.

A Fialův a Rakušanův migrační pakt předpokládá, že lhůta pro udělení pobytu, a dokonce i občanství se má radikálně zkrátit. To ještě víc zrychlí a usnadní příliv nezvladatelných počtů ilegálních migrantů, kteří chtějí žít v bohatším světě, ale podle svých norem a zvyklostí. Nemyslete si, že oni nejsou organizovaní. Oni fungují on-line. Víte, jak oni fungují? Poslední zpráva. Určitě jste zaznamenali, že v Německu stále víc politiků vystupuje proti migraci, že je to problém. A oni to slyší. A oni to slyší. Teď je pro ně priorita Holandsko. Jdou do Nizozemska. Tam zatím nikdo nic... Wilders se nedostal do vlády. Takže oni takhle fungují. Oni jsou organizovaní. Věřte mi, že to tak je. A věřte mi, že ty informace mám z první ruky. Jak jsem řekl, Fialův a Rakušanův migrační pakt je megaprůser.

Pan premiér a ministr vnitra se často ohánějí nějakou pofidérní garancí, že se nás pakt nebude týkat, zatímco budeme mít na svém území ukrajinské uprchlíky. Nic takového samozřejmě v textu není. Protože pan ministr Rakušan s panem premiérem Fialou, oni normálně lžou. Vždyť i promigranští Piráti, kteří v europarlamentu hlasovali proti paktu, protože je pro ně málo promigrační, a europoslanec Kolaja řekl, ptali jsme se na to eurokomisařky Johansson, protože Evropská komise odpovídá za interpretaci paktu, a ta nám řekla, že se tam ukrajinští uprchlíci rozhodně nezapočítávají. Takže partner pětikoalice Piráti, vlastně potvrzuje to, co my říkáme, nebo většina lidí, co to četla. Navíc v paktu se vůbec nemluví o České republice a nějaké výjimce pro nás. Je tam jen obecně opatření pro státy, které mají dnes na svém území vysoké počty uprchlíků v rámci dočasné ochrany. Takže v nejlepším případě jde o krátkodobý odklad z trvalého přerozdělovacího mechanismu, ale pravděpodobně jelikož pakt bude interpretovat Komise, se na nás začnou pravidla aplikovat hned.

A tady nechci mluvit vůbec o tom, co se v naší zemi děje, to není dneska na pořadu dne. Ale pane ministře, já bych vás chtěl jenom upozornit, nevím, jestli víte, co se u nás děje. U nás se děje to, že jsme vrátili do devadesátek. A tady máme znovu tu mafii. A víte, co oni dělají dneska? Pašujou prostitutky, pašujou vlastně Ukrajince, kteří nechtějí do války, zelená hranice a tak dále. Ale to není dneska předmětem toho, o čem dneska mluvíme, to je úplně jiné téma a o tom budu mluvit někdy jindy. Ale jen upozorňuju na to, že může to být velký problém, tak jak jsme ho už jednou tady zažili.

Pakt vůbec neřeší příčiny migrace, ale pouze její následky. Jeho cílem není boj proti ilegální migraci, ale opatření, co dělat s migranty v momentě, kdy jsou už v Evropské unii. Chybí v něm efektivní ochrana vnější hranice Evropské unie, účinná návratová politika pro ty, kteří nemají nárok na pobyt v Evropské unii, boj proti pašeráckým organizacím, které profitují z migrace, a posílení spolupráce s třetími zeměmi, které by měly bránit migrantům v odchodu.

Tyto body nikdy nebyly součástí migračního paktu. Takže nynější výmluvy pana premiéra a pana ministra Rakušana, že se Česká republika hlasování zdržela, protože tam chybí tato opatření, jsou úplně absurdní. Oni samozřejmě pochopili, že to všechno pokazili a že je to velký průšvih. Takže když pan premiér s panem ministrem měli možnost s tím během českého předsednictví Evropské unii něco udělat, plnili zadání Bruselu. Ano. Timmermanse a spol. a Ursuly. Když se o paktu hlasovalo a mohli dohodu vetovat, nezmohli se na nic, jen seděli s rukama v klíně a mlčeli. Klíčová opatření umožňující členským zemím repatriovat migranty Fiala s Rakušanem neprosazovali a ani se nepokoušeli pro takovou možnost dojednat podporu. Místo toho mlží o pofidérní možnosti, že se členské země budou moci ještě, v uvozovkách, vyplatit takzvanou technickou pomocí, například vyslání policistů, poskytování výpočetní techniky nebo jiných zařízení, ale jen v případě, kdy to členské země budou chtít. A tím mám na mysli hlavně Řecko, Itálii a Španělsko. Ty se hlavně chtějí migrantů zbavit. Ale oni jsou šikovní. A víte jak? Protože oni nejdřív zkasírujou tu Evropskou unii, takže Řekové dostali asi 4 miliardy eur, Italové miliardu sto, a to na to, aby tedy bránili té ilegální migraci, ale oni jí brání tak, že tady tenhle směr je Německo! Rovně, na křižovatce doleva. Takhle to brání! Takže je to úplně na hlavu!

Já jsem tam s nimi seděl. Ta neschopnost, ta impotence Evropské rady a evropské... dotáhnout to do konce, ty dohody s Libyí. A můžou mi všichni vykládat. Já jsem byl premiér, který byl na Frontexu ve Varšavě. Byl jsem na konferenci o Libyi v Palermu, byl jsem v Římě na Sophia operation. Byl jsem na hranicích Severní Makedonie s Řeckem, kde naši policisté bránili neschengenský prostor proti schengenskému, kde přicházeli ilegální migranti a pašeráci. No úplně na hlavu! ***




Přihlásit/registrovat se do ISP