(15.50 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

To znamená, já bych vás chtěl vyzvat k tomu, abyste odmítli migrační pakt, abyste umožnili referendum o migračním paktu a o euru. Hnutí SPD sbírá, sbíralo a sbíráme na tato témata petice. Naše petice už se projednaly před dvěma roky v Poslanecké sněmovně, jak petice o migraci, tak o zachování české koruny. Jsem svým způsobem rád, že hnutí ANO po dvou letech tedy přišlo, že podobné téma by chtěli taky, takže teď si sesbírali petice. Tady bych jenom upozornil, že petice na stejné téma za hnutí SPD se už projednaly veřejně na petičním výboru před dvěma lety v tomto volebním období. Ale my jsme rádi, když i další opoziční strana se samozřejmě přidala k tomuto tématu, které SPD začalo, a určitě je důležité na to upozorňovat. Ale my ty petice sbíráme dál samozřejmě na tato témata. Sbíráme petici jak proti migraci, tak proti euru, protože sbíráme další a další podpisy, aby se to mohlo projednat ještě jednou, přestože naše petice už se v tomto volebním období ve Sněmovně projednaly. Petice SPD. Takže musím říci, že je škoda, že se kolegové z ANO už nepřidali před dvěma roky k nám, protože jsme to mohli společně zastavit v okamžiku, kdy se ještě projednával migrační pak EU. Teď, když už se to prohlasovalo v Evropském parlamentu a jsme před posledním hlasováním, je trošku pozdě, ale samozřejmě tenkrát jsme to sbírali sami a byli jsme tady, aktivně jsme k tomu přistoupili sami, ale samozřejmě je to na druhou stranu dobře. Jsem za to rád, protože to téma je důležité, že čím víc lidí se přidá, tím samozřejmě lépe. Ale je to opravdu velký problém. Protože vláda lže a chcete nás úplně zničit.

Další věc je, já bych se chtěl zeptat, proč tedy Fialova vládní pětikoalice a zástupci pořád podporují ten Green Deal? V první fázi minulé volební období podpořilo Green Deal i hnutí ANO. Byla to chyba, my jsme byli jediní proti tady. A teď samozřejmě jsou tady další a další zvěrstva, která k nám přicházejí kvůli Green Dealu. A zase, vy úplně zničíte Českou republiku normálně, protože Evropská unie schválila v rámci Green Dealu další ekonomicky likvidační opatření pro Českou republiku a její občany, které ještě více zdraží našim občanům bydlení. Rada EU schválila před dvěma týdny směrnici o povinném zateplování budov, která v blízké budoucnosti zásadně a negativně ovlivní životy občanů evropských zemí. Konkrétně se jedná o takzvaný projekt zelených budov skrze směrnici EU o energetické náročnosti ve stavebnictví, která vyžaduje, aby nové soukromé budovy měly od roku 2030 nulové emise, veřejné budovy dokonce již od roku 2028 a od roku 2040 by se podle tohoto plánu měly úplně přestat používat kotle na fosilní paliva. Přičemž už od roku 2025 bude zakázáno na tyto kotle poskytovat dotace.

Kdo to těm lidem zaplatí? Kdo to těm lidem zaplatí? Tak vy určitě ne, protože vy děláte všechno na dluh. Vy už jste prošustrovali úplně neuvěřitelné množství peněz. Tady bych připomněl, že Fialova vláda rekordně zadlužila Českou republiku. Ministerstvo financí informovalo o tom, že se český státní dluh v letošním prvním čtvrtletí zvýšil o 109,9 miliardy korun na celkových rekordních 3,2 bilionu korun. Na každého občana České republiky tak kvůli Fialově vládní pětikoalici dneska připadá dluh, vzrostlo to, v přepočtu na každého občana ve výši 295 480 korun.

No a jednou z příčin nárůstu státního dluhu je další prodej státních dluhopisů. Takže posíláte miliardy Ukrajině a Ukrajincům. Kupujete předražené zbraně a tak dále. A samozřejmě dneska už je Česká republika zadlužená takovým stylem, že dluhopisy, za které se jménem České republiky zaručila Česká republika, respektive jménem České republiky Fialova vláda, tak mají dneska už splatnost rok 2058! Já nevím, jestli to víte. Třeba z toho programu Next Generation EU. To nejsou peníze z Evropské unie, to jsou naše peníze, za které ručí Česká republika, jsou to společné dluhopisy, a které my budeme muset splácet.

A teď jsem ještě viděl úplně nesmyslnou statistiku, kolik za rok 2023 nám sem prý poslala Evropská unie miliard. A v té statistice je napsáno ty peníze z Next Generation EU. A zase lže Fialova vláda, zase lžete všem! Přitom jsou to dluhopisy, které my budeme muset splácet! To snad není možný už, co tady předvádíte, abyste obhájili ten Brusel a tu Evropskou unii. Přece to nejsou peníze, které nám někdo dává, když za ně sami ručíme a musíme je splácet. Tak už nelžete! Je to strašné! To znamená, my na vaši vládu budeme vzpomínat ještě v roce 2058. Teď je rok 2024. To znamená za 30, 34 let! Když mně bude 85 let, jestli se toho dožiju, tak ještě budu vzpomínat na vaši vládu po dvou letech, která zadlužila Českou republiku do roku 2058. To je neuvěřitelné úplně, co vy předvádíte! A ještě lžete, že jsou to peníze z Evropské unie, za které přitom my sami ručíme na základě společných dluhopisů. A pak ještě vydáváte státní dluhopisy. No to je neuvěřitelné, opravdu.

Mimochodem, ještě k těm dluhům. Samozřejmě to, jak tady rostou ty dluhy, tak ta obsluha toho státního dluhu, teď to číslo u sebe nemám, ale tuším, že je to 90 miliard ročně, ty úroky a obsluha státního dluhu - 90 miliard! To je šílené! Kolik by za to mohlo být invalidních důchodů, důchodů, podpory pro pracující rodiny s dětmi! Nebo i třeba jenom snížit daně lidem. Aspoň o něco. Nebo snížit jim energie. A vy to všechno prošustrujete bůhvíkam, na úplné nesmysly.

Jen letos - ano, už to tady mám - jen letos směřuje ze státního rozpočtu na splátky státního dluhu přes 94 miliard korun, takže jsem si pamatoval dobře, 94 miliard korun. Za posledních pět let se zadlužení České republiky zvýšilo už o téměř 1,5 bilionu korun, to znamená jednou tolik, než to bylo. Protože teď to bude, teď to je 3,2 bilionu. No to je šílené, takovéhle neuvěřitelné tempo zadlužování, co tady předvádí Fialova vláda. Vy jste slibovali, jak budete konsolidovat rozpočet, a děláte pravý opak. Ženete nás úplně do záhuby. To znamená, že jasně z toho vychází, že vláda Petra Fialy, když se podívám na vaše čtyřleté období vládnutí, teď už máte za sebou téměř tři roky, tak zadlužíte Českou republiku jenom vy sami o více než bilion korun. Což je zhruba třetina našeho celkového státního dluhu, ale to je státní dluh od začátku doby samostatné České republiky. To znamená, vy za dva roky zadlužíte v podstatě o třetinu víc, než tady je v podstatě za existence České republiky, 30 let nám uplynulo, nebo přes 30 let. Přitom doba vašeho vládnutí, pakliže dokončíte volební období, bude jenom devítina období od změny režimu v listopadu roku 1989. Ale za vaší vlády vzrostl dluh o třetinu.

Dynamický růst deficitu veřejných rozpočtů je i jedním z hlavních důvodů dlouhotrvající vysoké inflace, a tudíž i poklesu reálných příjmů a životní úrovně českých občanů. Podstatná část státního dluhu je pak spojena s členstvím České republiky v EU a s platbami a povinnostmi, které z tohoto členství vyplývají. No jasně, to mluvíme jak o těch nákladech na ty emisní povolenky, tak na OZE, obnovitelné zdroje energie. A tak dále, a tak dále, a tak dále. No a co s tím? Hnutí SPD samozřejmě má návody a už jsem tady prezentoval mnohokrát, co s tím. Už jsem to tady vyjmenovával mnohokrát, tak aspoň něco, aspoň pár příkladů dám. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP