(16.10 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Vy určitě řeknete, dá nám na to Evropská unie. A zase budete lhát a lhát a lhát a lhát. Přitom Evropská unie žádné peníze nemá! Sama Evropská unie si bere dluhopisy! Aktuálně Next Generation EU, dluhopisy se splatností do roku 2058, za které ručí společně všechny členské státy Evropské unie. Tak nelžete, že nám Evropská unie dává peníze. To jsou naše peníze! Naše peníze, a ještě na dluh, který budou splácet ještě děti našich dětí! To je Evropská unie. Dluhová unie. To nemá budoucnost. Tohleto nemá budoucnost. Je potřeba to ukončit.

Je potřeba ukončit tenhleten nepovedený projekt a vrátit se k tomu, co prosazuje SPD a naše evropská frakce v Evropském parlamentu Identita a demokracie. To znamená, vrátit se k úzké spolupráci svobodných a suverénních evropských států bez diktátu Bruselu. Zachovat volný pohyb osob, ať studenti můžou studovat. To ale probíhá i bez Evropské unie, k tomu není potřeba Evropská unie. Volný pohyb zboží, služeb, kapitálu. To je všechno v pořádku, to my chceme. Ale legislativu a tyhlety věci, o kterých hovořím, migraci a další věci, bychom si měli určovat přece my sami tady v těch jednotlivých zemích na základě politické reprezentace, která vzejde z voleb v té které zemi.

Je neuvěřitelné, že paní Jourová, eurokomisařka za hnutí ANO, peskuje polské a slovenské vlády za to - a Maďarsko ještě - že oni prosazují - Orbán a předtím Morawiecki, PiS a teď Fico - že oni prosazují program, za který byli zvoleni svými občany ve svých volbách. To znamená, nikým nevolená eurokomisařka Jourová, která nebyla zvolena občany - a Evropská komise není zvolena občany, nejsou zvoleni občany - diktuje arogantně vládám a premiérům zemí, kteří jsou zvoleni občany ve svých zemích, co smí a co nesmí dělat. To je šílený! To je neuvěřitelný úplně tohleto. Tohle si nedovolili ani do roku 89 v Moskvě, aby nám diktovali, jak máme splachovat, jaké mají být vysavače, jaké mají být žárovky. To je opravdu neuvěřitelný, co se z toho stalo za byrokratický moloch.

No a teď je ale problém, kde na to lidi vezmou peníze, na to zateplení. Protože Evropská unie peníze nemá. Vy zase budete, vy, kteří jste všichni tady eurohujeři, budete lhát, že nám poslala Evropská unie peníze, a už zamlčíte, že to bude opět na dluh. Na dluh, za který bude ručit Česká republika. To jsou naše peníze, za které si zaplatíme. A klidně, kdybychom si na to chtěli půjčit, tak půjčí i České republice. Česká republika si také může půjčit, viz ty vaše dluhopisy. Na to vůbec nepotřebujeme Evropskou unii. Takže to je celé úplný nesmysl, co tady říkáte, a jsem zvědav tedy, zase to bude všechno na dluh, tyhlety nesmysly.

Abychom se k tomu dostali, kdo jak hlasoval o tom, že bude povinné zateplování budov i soukromých, tak jak proběhlo to hlasování před těmi 14 dny? Při závěrečném hlasování se postavily proti pouze dva státy - Maďarsko a Itálie. Fialova vláda opět podrazila naše občany a naše domácnosti. Zástupce české vlády se totiž opět nesmyslně a alibisticky zdržel, což je neakceptovatelné a neomluvitelné. Zase vytáhnete obrovské peníze všem lidem z kapes! Kde na to mají vzít opravdu, na to zateplení? To je úplně neuvěřitelné.

Fialova vláda tak přes předvolební sliby - zase jste lhali - přes předvolební sliby na půdě orgánů EU vůbec nevystupuje a nehlasuje proti nesmyslným opatřením Green Dealu, naopak vaše vláda umožňuje jejich hladké přijímání a schvalování. Před několika týdny již tuto směrnici schválil Evropský parlament, takže definitivně vstoupí v platnost a její aplikace se stane pro členské státy povinnou. Pro Českou republiku a české občany jde doslova o katastrofální záležitost. Tři čtvrtiny rodinných domů v České republice, tedy zhruba 700 000 nemovitostí postavených v České republice před rokem 1980, totiž není dosud zatepleno. U bytových domů bude nutné zateplit polovinu z nich, to znamená zhruba 100 000 budov. Tato nesmyslná, nebezpečná směrnice EU povede k rapidnímu zhoršení už tak velmi špatné dostupnosti bydlení v České republice a k dalšímu významnému zdražení vlastnického i nájemního bydlení.

K dosažení cíle takzvané energetické neutrality stanoví tato směrnice pro členské státy řadu závazných cílů. Patří mezi ně snížení průměrné spotřeby energie v obytných budovách, povinná renovace energeticky nejnáročnějších budov, z hlediska parametrů EU pochopitelně, a zavedení nulové emisní normy u všech nově budovaných budov. Směrnice rovněž vyžaduje povinnou instalaci solárních panelů na nových budovách, na stávajících veřejných budovách a na budovách s nebytovými prostory. Z hlediska České republiky jde doslova o ekonomicky likvidační opatření.

V červnových volbách do Evropského parlamentu, tedy příští měsíc, tak půjde mimo jiné i o to, aby se v něm ustavila taková poslanecká většina v Evropském parlamentu, která bude mít dostatečnou sílu normy tohoto typu zrušit. Hnutí SPD a naše partnerské strany z uskupení Identita a demokracie v případě silné voličské podpory mohou hrát důležitou roli.

Těch šíleností, co se tady staly za 14 dní, kdy nebyla schůze Poslanecké sněmovny, je samozřejmě mnohem více. KDU-ČSL, lidovci, okrádají občany jako na běžícím páse. Okrádají slušné lidi, lidovci, KDU-ČSL. Vládní KDU-ČSL minulý týden na konferenci o rodinné politice navrhla, aby bezdětní lidé nad 35 let odváděli vyšší sociální pojištění než ostatní občané. V současné době odvádějí všichni zaměstnanci ze své hrubé mzdy na sociální pojištění 7,1 %. No a lidovci chtějí, KDU-ČSL chce - pan Jurečka je tam, pan Bartošek a další, to jsou ti, co tady zrovna často vykřikují, pan Bartošek konkrétně, a uráží tady všechny - tak vy chcete, aby ti bezdětní lidé nad 35 let platili sociální pojištění ve výši 9,1 % z hrubé mzdy. Opět trestáte pracující slušné lidi.

Takže jsou to právě KDU-ČSL spolu s Fialovou vládní pětikoalicí, kteří prosazujete zvýšení - a prosadili jste, už jste to na vládě odsouhlasili - věku odchodu do důchodu nad 65 let. Je to KDU-ČSL, která prosadila společně s Fialovou vládní pětikoalicí - protože vy máte ministra práce a sociálních věcí - snížení zákonné valorizace penzí. Je to KDU-ČSL, která prosazuje zhoršení podmínek pro odchod do předčasných důchodů, a je to KDU-ČSL, která prosazuje... respektive nepodporuje podporu pracujících rodin s dětmi.

Když jsem viděl ten váš návrh, v uvozovkách, důchodové reformy, která není důchodovou reformou, ale nějakými parametrickými změnami, tak z toho by se člověk musel pozvracet při pohledu na slušné lidi. Protože slušní lidé - já jsem včera byl mezi lidmi v Benešově, ve Vlašimi. Oni to nechtějí, jsou zoufalí z toho, jak vy na ně kašlete, na ty slušné lidi. Když vidím ten váš návrh, je to na zblití, ty vaše návrhy, návrhy lidovců.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Pane předsedo, bohužel vás musím napomenout, a to z toho důvodu, že podle § 59 odst. 4 konstatuji, že vybočuje-li poslanec svým projevem z mezí slušnosti, musím ho volat k pořádku. Toto tedy činím a prosím vás, abyste nepoužíval nevhodné výrazy, které se nehodí na půdu Poslanecké sněmovny. Děkuji.

 

Poslanec Tomio Okamura: Děkuji, paní místopředsedkyně. Jenom dodám, že jsem byl ještě velmi slušný výrazově ve srovnání s tím, co na adresu toho okradení důchodců a okrádání pracujících rodin s dětmi říkají občané, slušní občané, mně při volební kampani. Přitom když chodím mezi lidi, tak ti používají mnohem peprnější výrazy na adresu KDU-ČSL a Fialovy vládní pětikoalice. Protože lidi, co celý život pracují, tak místo toho, abyste je podpořili, tak posíláte peníze nepřizpůsobivým, Ukrajině, Ukrajincům na předražené zbraně, na různé úplné nesmysly, tak lidem se to prostě nelíbí. Lidé to nechtějí. Takže já jsem byl ještě, vážená paní místopředsedkyně, já jsem tady volil a přemýšlel jsem, jak vlastně zjemnit nebo jak přeložit ta skutečná vyjádření občanů, kteří nás všechny tady platí.***




Přihlásit/registrovat se do ISP