(16.20 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

Takže taková je realita. Na druhou stranu i to, jak jste teď na mě reagovala, a nevyčítám vám to nijak, tak svědčí o odtrženosti vládních elit od reálných životů našich občanů. Protože to, že jste navrhli zvýšení věku odchodu do důchodu pro ty lidi, kteří ještě nejsou v tom důchodu a půjdou teprve do důchodu, bez horní hranice dokonce, to znamená, není určena horní hranice věku odchodu do důchodu pro lidi, teď mě opravte, kteří se narodili v roce 1966 a později, je to tak, myslím, že se nemýlím, je to tak, to je šílené! To znamená, ti lidé nevědí, v kolika letech vlastně odejdou do důchodu. Takže peníze od nich vysáváte, od našich slušných občanů, sdíráte je z kůže, dokonce KDU-ČSL chce, aby slušní pracující lidé odváděli na sociální pojištění místo 7,1 % ze své hrubé mzdy 9,1 %. A co myslíte, že ti lidé, paní místopředsedkyně, říkají na tyhle vaše návrhy, když na druhou stranu tady v Poslanecké sněmovně vládní exponenti mají statisícové platy, často přes 200 000 hrubého, i 300 000 hrubého třeba měsíčně, a teď vy přicházíte s   takovýmito návrhy? To je nefér prostě vůči našim slušným občanům! A SPD s tím zásadně nesouhlasí a je to nepřijatelné.

My chceme jít v oblasti podpory rodin a porodnosti jinou cestou a v uplynulých letech jsme v tomto ohledu předložili již mnoho konkrétních legislativních návrhů. Další opatření jsou součástí naší koncepce důchodové reformy. SPD navrhuje snížení odvodů sociálního pojištění pro pracující rodiče vychovávající řádně své nezletilé děti, a to ve dvou variantách. Buď zavedením slevy na sociální pojištění, anebo snížením jeho sazby. Řádná výchova dětí musí být zohledněna i ve výši starobního důchodu. Nechceme rušit takzvané výchovné, což Fialova vláda chce. Vy chcete okrást normálně rodiny s dětmi i o tu pětistovku! To je neuvěřitelné! I o tu pětistovku je chcete teď okrást v tom vašem návrhu! I těch 500 korun chcete vzít rodinám s dětmi. KDU-ČSL, lidovci to dělají! Společně samozřejmě s ODS, Piráty, STAN a TOP 09. Tak o paní Pekarové si iluze neděláme, ta je asociální, to samozřejmě víme, že to je. Ta se ale k tomu vždycky hlásila, že je asociální a že na lidi kašle. Ale ti hadi, jak se vám říká, lidovcům, tak vy jste lhali před volbami a teď říkáte úplně co jiného.

Takže já jdu dál. Představím návrhy SPD. Velice krátce. My už jsme to představili na několika stranách i veřejně na tiskové konferenci, ostatně i ministrovi Jurečkovi, ale my samozřejmě navrhujeme v této souvislosti, co se týče pracujících rodičů vychovávajících řádně své nezletilé děti, dvě varianty snížení odvodů. Buď zavedením slevy na sociální pojištění, anebo snížením jeho sazby. Řádná výchova dětí musí být podle našeho názoru zohledněna i ve výši starobního důchodu. Nechceme rušit takzvané výchovné, což Fialova vláda chce, a chceme zvýšit procentní složku starobního důchodu za každé vychované dítě.

Ale to je pouze začátek. Prorodinná politika musí být podle našeho názoru mnohem širší a musí mít systémový charakter, zejména nyní, kdy dramaticky klesá porodnost. Hnutí SPD předložilo návrh na výrazné zvýšení daňového zvýhodnění na děti, zejména co týče třetího a každého dalšího dítěte v rodině, který by pracujícím rodinám přinesl až 100 000 korun ročně čistého navíc. Vy jste naopak pracující rodiny připravili až o 44 000 korun ročně. Vy jste připravili pracující rodiny v rámci vašeho okrádacího balíčku, který vy jste nazvali konsolidační balíček, prostě je to zvýšení daní a okradení slušných lidí, který platí od 1. ledna. A 44 000 jste vzali. Lidovci, KDU-ČSL! Ti mají ministra práce a sociálních věcí, ale samozřejmě za souhlasu celé vládní pětikoalice. Ano, KDU-ČSL je proti rodinám s dětmi! Proti rodinám s dětmi. Okrádáte rodiny s dětmi, kde můžete. Hlavně že někteří lidovečtí poslanci mají plná ústa nějakých agresivních řečí typu populisté, extremisté. Vy jste lháři a podvodníci! To je to. A už máte vyřešenu tu bytovou kauzu v Brně, jak tam odnášeli počítač někomu, KDU-ČSL, politici? Už to máte hotové tam, vyšetřené? Jak to tam máte, lidovci? Tak na nás neútočte, na SPD! Hleďte si svého!

A pojďme dál. Podle našeho názoru musí stát převzít plnou odpovědnost za bytovou politiku a zajistit pro mladé lidi dostatečné kapacity cenově dostupného bydlení. My v SPD navíc přicházíme s projektem výhodných manželských a rodinných půjček se státní garancí a podporou se splácením hypotečních úvěrů rodinám v době, kdy jeden z partnerů pečuje v domácnosti o dítě do tří let. Toto povede k růstu porodnosti v pracujících rodinách. Naopak Fialova vláda provozuje protirodinnou politiku.

A tady bych zmínil ještě jednu věc - vyplácení dávek nepřizpůsobivým. Opět je to KDU-ČSL, s Piráty tentokrát. To jsou ti, kteří jsou lídrem tématu. Vy jste nás tady podvedli vloni, kdy se tady jednalo o návrhu nás, tady poslankyně Šafránková z SPD to u nás má na starosti, návrh zákona na ukončení zneužívání dávek nepřizpůsobivými. Nám to tady v minulém volebním období obstrukcemi zamázli Piráti s lidovci. Piráti a lidovci to tady zablokovali. Poslanec KDU-ČSL Čižinský to byl a byla to poslankyně Pirátů a místopředsedkyně Pirátů Olga Richterová, která je dneska tady místopředsedkyní Sněmovny. Vy jste obstrukcemi znemožnili projednání našeho návrhu, přitom už nám to prošlo prvním čtením. Sedmdesát změn jsme navrhli ve spolupráci s úřady práce, se sociálními odbory. My jsme to všechno připravili s odborníky, abychom ukončili zneužívání dávek nepřizpůsobivými. Přineslo by to odhadem miliardu korun do státního rozpočtu. A teď, když jsme to navrhli v tomto volebním období znovu, vloni na jaře se to tady dostalo na program schůze a hlasovalo se o našem návrhu, tak jste to vrátili zpátky k nějakému dopracování na ministerstvo. A nic. A dál se kvůli Fialově vládní pětikoalici a hlavně KDU-ČSL a Pirátům, ale celá pětikoalice to tady zamázla, tak dál tady pobírají nepřizpůsobiví dávky na úkor našich slušných občanů.

To je neskutečné, co předvádí Fialova vládní pětikoalice! Přitom za tím zákonem bylo tolik práce! Dva roky jsme to připravovali i s odborníky. Vy podporujete nepřizpůsobivé a jste proti slušným českým občanům, proti rodinám s dětmi. Fialova vládní pětikoalice to je.

Pojďme dál. A jaký je stav dneska v České republice? Hovořím o tom tady každý měsíc, každých 14 dní. A jsou pořád nové a nové informace, které potvrzují moje slova. České domácnosti vloni platily za elektřinu nejvíce v celé EU - slyšíte dobře - přestože Česká republika vyvezla takřka největší objem elektřiny ze všech členských států Evropské unie. Jenom dodám, že SPD má recept na levnou elektřinu. A už jsme ho tady mnohokrát představovali a samozřejmě ho tady také v pár větách opět zmíním. České domácnosti v loňském roce platily za elektřinu nejvíce v celé EU, přestože Česká republika současně vyvezla takřka největší objem elektřiny ze všech členských států EU. Češi totiž platili vloni za elektřinu nejvíce ze všech zemí Evropské unie po přepočtu na takzvanou paritu kupní síly. Prostě Fialova vláda je nejhorší ze všech. Nejhorší z nejhorších! Okrádáte prostě všechny lidi a firmy. Přitom Česká republika vyvážela čtvrtý největší objem elektřiny v rámci zemí EU. To znamená, my jsme jedním z největších vývozců levné energie a zároveň v přepočtu na kupní sílu platí naši občané a firmy nejvyšší ceny energie. Je to vůbec možné, tohle? Tohle se nenaučíte snad ani na žádné škole, tohleto. To by bylo za pět podle mě, kdyby tohleto někdo vymýšlel. Nejlevněji vyrábíme a nejdráž kupujeme, a to ještě ze zahraničí. Je to možné vůbec, tohle, co předvádíte? Je to samozřejmě důsledek katastrofální energetické politiky Evropské unie a neschopnosti a neochoty Fialovy vlády jí efektivně čelit. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP