(16.30 hodin)
(pokračuje Tomio Okamura)

A teď perlička. Nejnižší ceny elektřiny v Evropské unii byly vloni v Maďarsku, přestože je Maďarsko čistým dovozcem elektřiny. No to si snad děláte legraci ve Fialově vládě. To znamená, Maďarsko, premiér Orbán tam je... podle oficiálních údajů byla nejnižší cena elektřiny v EU, přestože je Maďarsko čistým dovozcem. A v České republice v přepočtu na paritu kupní síly byla nejvyšší, nejdražší cena energie, přestože jsme čtvrtým největším vývozcem, navíc levné elektřiny. Jste normální opravdu? Je ministr Síkela z hnutí STAN, průmyslu, a premiér Fiala a další ve vaší vládě, jste normální? To je úplně jako... zase budu okřiknutý. To je úplně jako u nějakých idiotů normálně! (Bouchání do lavice zprava.) Souhlas, jo? Dobře.

To je taky sranda, jak tady někdo z vládních poslanců pěstičkou tady bouchá zoufale do lavice, místo aby šel k mikrofonu a obhájil ta slova. Vy jste fakt úplní komici, to snad není možné. Tak běžte na mikrofon a vysvětlete to lidem, proč to tak je. Vysvětlete tuhle anomálii a my vám na to budeme reagovat. My máme úplně jasno. Můžeme si to rozvinout přímo tady na mikrofon v debatě, jak jste neschopní a jak vysáváte úplně zbytečně peníze z peněženek našich občanů. To je neuvěřitelné jako, co vy děláte.

Navzdory už tak vysokým cenám elektřina v České republice loni v druhém pololetí dále zdražovala druhým nejvyšším tempem v EU. To jsou všechno oficiální údaje. Meziročně tak stoupla cena elektřiny v České republice o 83 %. Přitom více elektřiny než Česká republika vloni ze zemí EU vyvezly jen Francie, Švédsko a Nizozemsko. My jsme na čtvrtém místě, co se týče objemu exportu elektřiny. Ale spotřebitelé v těchto státech, ve Francii, Švédsku a Nizozemsku, měli také výrazně nižší ceny elektřiny než domácnosti v České republice. Co to tady předvádíte s námi se všemi? To je šílený! A místo toho, aby to premiér Fiala řešil, tak lítá vládním speciálem do Paříže a tak dále. A další lidi, úředníci, lítají za obrovské peníze po celém světě, aby sháněli peníze na Ukrajinu. Po celém světě lítají. Vy jste ukrajinská vláda. Vy nejste česká vláda, vy jste vlastizrádná vláda! Aha, a že nikdo nebouchá tou pěstičkou teď? (Ozývá se bušení do lavice zprava.) Jo, super.

Všechna tato data dokládají tragickou nekompetentnost vlády Petra Fialy, jež nedokáže českým občanům zajistit nízké ceny elektřiny, kterou v České republice v dostatečném množství a levně vyrábíme.

Recept SPD je jasný a hovoříme o něm dlouho. Zastropovat ceny elektřiny přímo u jejich výrobců a následně i u dodavatelů. A to vše ve prospěch koncových zákazníků. Cestou k tomu je i 100% státní vlastnictví společnosti ČEZ, která je z hlediska výroby, cenotvorby a distribuce elektřiny rozhodujícím subjektem v České republice. Mimochodem, ten odkup toho menšinového podílu v ČEZu už odborníci vykalkulovali na cca 200 miliard korun. Takže vzhledem k tomu, když vidíme zisk ČEZu, když vidíme ceny energií, tak je to v podstatě poměrně přijatelná částka, která se vyplatí, kdyby stát odkoupil ten podíl. Je potřeba změnit legislativu, samozřejmě zapracovat na tom. Ale to se vám nechce.

Dále samozřejmě je rovněž nezbytné prodávat v České republice vyrobenou elektřinu přímo, bez zahraničních prostředníků a komoditních burz. Jejím českým spotřebitelům je potřeba přímo prodávat. Současně musíme jako stát odmítnout nařízení Evropské unie v oblasti energetiky vyplývající z projektu Green Deal a ze systému emisních povolenek EU. Musíme si zachovat suverenitu v rozhodování o podobě našeho energetického mixu a urychleně rozšířit kapacity našich jaderných elektráren. To je cesta k zachování naší energetické soběstačnosti a bezpečnosti.

Další věc. To je taky z tohoto týdne, to zase byla děsivá situace, kdy tady ministryně Helena Langšádlová z TOP 09, Helena Langšádlová, nikdo ji nezná, to byl ten průzkum, teď vidíme ty průzkumy CVVM. Průzkum: Kdo zná paní Langšádlovou, dva roky ministryně? No tak takových je tam víc, kdo neznají ministry. Třeba pan Bek, to mě překvapilo. Teď nevím, jestli mu věřilo 9 % lidí, nebo ho zná 9 % lidí. Teď tu tabulku... Víte, že já si pamatuju poměrně dobře, ale prašť jako uhoď. Prostě drtivá většina mu nevěří nebo ho nezná. Paní Langšádlová, to teď bylo téma, takže tahleta politická trafika, kdy vy jste na rozdíl od předešlé vlády, kde bylo 15 členů vlády, tak vy jste vytvořili tři nové politické trafiky, takže jich je 18, těch ministrů, 18 členů vlády, abych byl přesný. Tak vy jste vytvořili, protože je vás tam pět stran, tak aby se dostalo na každého koryto a na každého auto s řidičem a s majáčkem a sekretariát a všechno možné, tak vy jste vytvořili tři nová ministerstva. Ministerstvo pro evropské záležitosti, což může bez problémů, tu agendu může zajistit Ministerstvo zahraničí. Vytvořili jste nové Ministerstvo pro vědu. Ano, je potřeba podporovat vědu a rozvíjet vědu. Ale to bez problémů může fungovat pod Ministerstvem školství. A teď se sama vláda, sama TOP 09, sami vládní představitelé se přiznali, že paní ministryně byla neviditelná, politická trafika, neviditelný ministr s neviditelnými výsledky. No to je neuvěřitelné úplně, co se tady děje. No a potom ministerstvo pro legislativu. Vy jste ještě vytvořili ministra pro legislativu. To kdybyste se zeptali občanů - já jsem se takhle namátkou dvakrát třikrát zeptal, nebo několikrát, a pak jsem toho nechal, protože bych ztrácel čas - jestli znají jméno ministra pro legislativu nebo ministra pro vědu. Vůbec nikdo neví, kdo to je. Nikdo neví. Občan to nikdy neslyšel, ani neslyšela většina občanů, že něco takového existuje, takový ministr. To znamená, prostě politická trafika za nemalé peníze. A my samozřejmě považujeme odchod ministryně pro vědu Heleny Langšádlové z TOP 09 z vlády za logické vyústění její dlouhodobé nečinnosti a nevýraznosti jako projev hluboké personální nouze její mateřské strany TOP 09.

A za SPD nabízíme řešení celé této neúnosné situace. Hnutí SPD prosazuje zrušení těchto tří ministerských postů, které vaše vláda uměle vytvořila navíc z 15 na 18, protože si prostě myslíme a jsme přesvědčeni, že ministerstva nemají být zbytečné pašalíky pro představitele pětikoalice. Od vzniku Fialovy vlády konzistentně říkáme, že tato funkce, to znamená funkce ministra, stejně tak jako pozice ministra pro evropské záležitosti i post ministra předsedy Legislativní rady vlády, jsou naprosto zbytečné a drahé trafiky zřízené pouze za účelem toho, aby byly uspokojeny mocenské zájmy všech pěti stran vládní koalice. Aby někdo měl prostě před jménem napsáno ministr a měl to v životopise. Drahá sranda, samozřejmě sranda s trpkou příchutí. Tyto pozice podle našeho názoru nemají mít ministerský statut a úřady, které jsou s nimi spojené a do velké míry pouze kvůli nim uměle vytvořené, nemají mít charakter ministerstev. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP