(12.20 hodin)
(pokračuje Jan Síla)

Podle novely mají být výrobky s HHC prodejné od osmnácti let věku. To samozřejmě neznamená, že se k nim nezletilí nedostanou, ale je jich řádově méně než těch, co kouří cigarety nebo pijí alkohol. Školy mají spoustu možných preventivních programů, jak informovat děti o tom, co mají, co nemají, co je špatné, co je dobré. Takže škola v tomhle má svoji úlohu a má nástroj, jak s tím pracovat. Je faktem ale, a to je důležité, že dlouhé dopady na zdraví jsou podle odborníků neznámé, to musíme zdůraznit. Výrobci nových syntetických, polosyntetických drog, známí také jako designer drugs, často využívají skulin v zákonech, a proto jsou snadno dostupné a masivně vyráběné a neustále nové a nové jsou vyráběné tak, že se změní prostě jeden atom v molekule a nazve se to nějak jinak a už to nespadá do seznamu návykových látek. Ale je možné dělat kšeft.

Uživatelé většinou HHC srovnávají s THC, čili s tou nejúčinnější látkou marihuany, tedy hlavně s psychoaktivní látkou v konopí. Cituji z dotazu, nebo z odpovědi uživatele: "Takovej stav, kdy jsem si připadal zhulenej a vlastně jsem jakoby nebyl zhulenej," svěřil se na webu jeden z nich. Nežádoucími účinky bývají suché oči, bolesti hlavy, pokles krevního tlaku a zvýšená chuť k jídlu. Ten kratom se vyrábí z rozemletých listů rostliny Mitragyna speciosa a pochází z jihovýchodní Asie. Účinky má takové, že zmenšuje bolest, v menším množství má povzbuzující účinky jako kofein třeba, ve větších naopak utlumuje. V Česku nyní se nachází zhruba 150 oficiálních prodejců kratomu. Z jejich údajů vyplývá, že látku v Česku užívá přibližně 100 000 lidí. Navíc v údajích chybí data z prodejních automatů, která v tom nejsou zahrnuta.

Úplný zákaz kratomu by mohl vést k přesunu prodeje do šedé zóny a jejich kriminalizaci. Zařazení kratomu na seznam zakázaných látek také nedoporučuje WHO. Vedlejší účinky kratomu se tady bude asi zmiňovat můj další řečník, tak to tady nebudu prolongovat. Ale dlouhodobé vedlejší účinky jsou spojeny s nadužíváním kratomu a vzniku závislosti, jednoznačné závislosti. Patří mezi ně nedostatek motivace, poruchy soustředění, úbytek na váze a také negativně ovlivňuje hormonální rovnováhu, což například u mužů vede ke sníženému libidu a poruchám erekce. Já tady mám sepsaný... vyhledal jsem kdysi studie, naprosto přesné studie toxikologicky návykových a jiných účinků tady těchto látek syntetických, ale nebudu vás tady s tím zdržovat, protože to jsou všechno odborné věci.

Ale jednoznačně lze říci, že HHC je rizikové například kvůli nadužívání, případně kombinování s psychoaktivními léky na předpis nebo kombinace s alkoholem. Nebezpečí je rovněž spatřováno v čistotě tohoto produktu, protože může obsahovat těžké kovy, pesticidy a plísně. Pokud lidé přejdou z marihuany na HHC, nevyřeší to příčinu, kvůli které s drogou vůbec začali. Podobný sentiment jen nahrává výrobcům. Je to účinný marketing. Nikotinové sáčky výrobci z trhu také představovali jako prostředek ukončení nikotinové závislosti a víme, jak to dopadlo.

Legalizace marihuany a jejích výrobků pro rekreační užívání jsou pouze v osmi zemích světa. V prosinci 2022 to byla Malta a 1. dubna, myslím to bylo letošního roku, tohoto roku, ano, byla legalizovaná konzumace konopí pro rekreační účely v Německu. Spolkový sněm schválil možnost mít doma až 50 gramů této drogy a pěstovat pro svou potřebu nejvýše tři rostliny na osobu, dospělou osobu. Vzniknout v Německu taky mohou takzvané pěstitelské kluby, které pro své členy mohou měsíčně produkovat až 25 kilogramů konopí. Když se podíváme na mládež a děti, tak v letech 2011 až 2021, tedy za deset let, počet konzumentů v této obzvláště ohrožené věkové skupině, stoupl o 50 %. Ve věku od 18 do 25 let stoupl za deset let počet konzumentů o 100 %, uvedl německý ministr zdravotnictví Karl Lauterbach při kampani za legalizaci marihuany. Přičemž hlasování předcházela v Německu několikaměsíční debata, ve které se opoziční konzervativní unie CDU/CSU postavila ostře proti tomuto návrhu.

Opozice poukazovala na to například - to je velmi také zajímavé potom v souvislosti s tou přijímanou novelou - že povolené množství konopí na veřejnosti je příliš velké. To znamená těch 50 gramů, nebo 25 gramů, 50 gramů doma. Protože 25 gramů postačí na 75 jointů. Takže bude těžké odlišit překupníka od spotřebitele. Spolkovým sněmem přijatý návrh neznamená naprostou legalizaci konopí, držení konopí a jeho pěstování zůstává údajně regulováno. Pěstitelské kluby mohou mít nejvýše 500 členů a nesmí být v okruhu 100 metrů od školek, škol a zařízení a začnou fungovat od 1. července letošního roku. Sloužit budou jako výdejová místa pro své členy, kteří takto mohou měsíčně získat až 50 gramů, maximální denní odběr bude omezen na 25 gramů. Toto množství budou moci dospělí beztrestně držet na veřejnosti, v soukromí ale mohou mít až 50 gramů. To číslo si zapamatujte, protože na závěr bych chtěl zdůraznit svůj názor na předkládanou novelu.

Ještě vás seznámím o legálním užívání marihuany ve světě celkem. Na mezinárodní úrovni byl obchod s marihuanou a hašišem poprvé omezen revizí Mezinárodní konvence o opiu roku 1925. Zpřísnění přinesla Jednotná konvence o omamných látkách v roce 1961, která byla účinná od roku 1975. V roce 1976 Nizozemsko legalizovalo držení malého množství marihuany, čímž umožnilo zrod slavných coffee shopů, kaváren, v nichž se dá legálně koupit malé množství lehké drogy. Prodej a pěstování konopí ve velkém je v zemi stále nelegální. Rekreační užívání marihuany je legální v osmi zemích světa - v Uruguayi, Kanadě, Jihoafrické republice, Mexiku, Thajsku, na Maltě, v Lucembursku a v Gruzii. Devátou zemí se stalo od 1. dubna Německo. Komerční prodej pro rekreační užívání je legální v Kanadě, Thajsku a Uruguayi. To jsem už myslím řekl. Ve Spojených státech je na federální úrovni marihuana ilegální. Užívání marihuany pro rekreační účely bylo doposud povoleno ve 24 státech, dvou teritoriích a ve washingtonském federálním distriktu. V Austrálii je na federální úrovni rekreační užívání marihuany rovněž nelegální. Povoleno ale bylo v teritoriu hlavního města Austrálie.

Podle mého názoru kratom, HHC a další deriváty marihuany jsou návykové látky a jsou vlastně jen obcházením zákona o prodeji marihuany. Do kompletní a relevantní studie a dlouhodobých účincích těchto látek by se mělo jejich šíření a prodej zakázat ze dne na den. Naopak plán vlády, který byl zveřejněn, zní: drogy pro státní rozpočet neznamenají jen výdaje, ale i příjmy. S tím pracuje i nový plán boje proti závislostem do roku 2025, který na začátku dubna schválila vláda.

Připravený plán má pět hlavních cílů: prevenci, léčbu, úpravu zdanění, zavedení kontrolovaného trhu s konopím, prosazování postupu v Evropské unii a zmírnění dopadů migrace. Mimochodem to prosazování v Evropě, jako v Evropské unii, by mě zajímalo, jakým způsobem se to bude dělat, když navrhované látky psychoaktivní a psychotropní a psychomodulační - vlastně to jsou synonyma v angličtině. Já jsem zvědav, jakým způsobem to bude nazváno potom v tom anglickém textu, tady tyto látky. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP