(12.30 hodin)
(pokračuje Jan Síla)

Právě například úprava zdanění by mohla přivést do státního rozpočtu až 15 miliard korun. Čtyři miliardy by mohl stát ročně vydělat z prodeje konopných produktů a z licencí podle novely. V rámci regulace trhu nechceme omezovat počet licencí na prodej i pěstování. Budou se vydávat na základě žádosti o zaplacení pravidelného ročního poplatku, který by se měl pohybovat okolo 50 000 korun za menší obchůdek. Pokud já vím, tak je na jeden obchod, na jednu provozovnu navrhováno 10 000 korun, ne 50 000. Základním parametrem bude plocha pěstírny či prodejny. Další až 2 miliardy by mohl stát získat zdaněním tichého, tedy obyčejného, nešumivého vína, což bylo tedy taky uvedeno. Další peníze by stát mohl vydělat na tabákových výrobcích, zahřívaných tabákových výrobcích dokonce 3 až 7 miliard. (Trvalý hluk v sále.)

My v SPD máme zásadní připomínky k projednávané komplexní novele z mnoha důvodů. Já bych tady mohl mluvit o tom hodinu. Vypíchnu jenom ty nejzávažnější, ať zbytečně nezdržuji.

Za prvé jde o přelomovou novelu zákona o návykových látkách, která umožní prodej návykových látek na území České republiky, což zatím nebylo nikdy povoleno.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Já se omlouvám, pane poslanče, omlouvám se, ale zejména v levé části sálu je hladina hluku už příliš vysoká.

 

Poslanec Jan Síla: Za druhé, je zrušena povinnost kontroly prodávajícího sledovat koncentraci a čistotu prodávané látky.

Za třetí, není ošetřena možnost přeprodeje psychomodulační látky osobám mladším 18 let - což byl hlavní motiv, nebo je hlavní motiv předkládané novely - protože není stanoveno maximální množství prodeje látky jednomu uživateli. Opozice v Německu mimo jiné poukazovala na to ještě navíc, že povolené množství konopí na veřejnosti je příliš velké. Jak už jsem řekl, těch 25 gramů postačí na 75 jointů. Takže pokud se budeme učit od Němců, tak potěš pánbůh.

Za čtvrté, novela se nezabývá možností řízení dopravních prostředků po požití psychomodulačních látek a navíc není toho času ještě možnost testu na nové psychoaktivní látky, protože po mém dotazu na příslušných místech jsem zjistil, že tyto testy jsou teprve ve vývoji a nebudou dříve než za rok.

Za páté, dále je umožněn dálkový prodej těchto návykových látek na internetu, což bude prakticky nekontrolovatelné, bude si to moci skutečně pořídit kdokoliv, byť je v té novele takzvaná čtyřnásobná kontrola.

Drahota, alkohol, drogy a zadlužení země. Pod vedením ODS stejně jako v devadesátých letech spolu na věčné časy a nikdy jinak! Vláda se zabývá věcmi, jako je korespondenční volba, pomocí níž by se mohla dále udržet u moci vzhledem ke svým eurohujerským aktivitám, místo aby řešila tady tento základní problém neustále narůstající frekvence užívání návykových látek, které ovlivňují psychické schopnosti našich mladých lidí. Z těchto důvodů SPD nemůže předkládanou novelu podpořit. Navrhuji za klub SPD vrácení této legislativní úpravy zpět do druhého čtení a provedení komplexního přepracování v souladu s mými předřečníky. Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Ano, váš návrh eviduji. Nyní poprosím tedy o vystoupení paní poslankyni Maříkovou a následuje pan poslanec Zlínský. A prosím, abychom udrželi hladinu hluku nízkou. Děkuji.

 

Poslankyně Karla Maříková: Děkuji za slovo, paní předsedkyně. Vážené kolegyně, vážení kolegové, všichni jsme se tady téměř před půlrokem shodli, že ta prvotina, kterou tady v rámci poslaneckého návrhu poslanci předložili, byl legislativní paskvil. Přiznali to i oni a přiznal to sám pan ministr. Pak pan ministr přislíbil, že vznikne komplexní pozměňovací návrh, který ten návrh upraví. Mezitím ten zákon byl zaparkovaný půl roku na zdravotním výboru. Já musím říct, že jsem celkem velmi zklamaná. To, co z toho vzniklo, bylo tady řečeno, že se do toho schovaly hygieny, ale já jsem od toho očekávala, že dojde k úplnému zákazu látek, jako je HHC a kratom, protože těch důvodů je opravdu mnoho.

Tyto psychoaktivní látky mohou mít vážné dopady na zdraví uživatelů včetně rizika závislosti, psychických poruch a nebezpečných interakcí s jinými léky. Navíc absence dlouhodobých studií o účincích těchto látek znamená, že potenciální škody mohou být neznámé a nepředvídatelné. Zdraví a bezpečnost obyvatel by měly být na prvním místě, a proto je zákaz těchto nekontrolovatelných a potenciálně nebezpečných látek opodstatněný a nezbytný. Navíc regulace těchto látek je složitá a zatěžuje právní a zdravotní systém. Případy otravy a nesprávného užití HHC, kratomu a podobných látek vedou k vysokým nákladům na zdravotní péči a právní služby.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Já se vám omlouvám, paní poslankyně, ale kolegové, prosím ještě jednou o ztišení.

 

Poslankyně Karla Maříková: Zákaz by omezil tyto náklady a zjednodušil by práci orgánů činných v trestním řízení.

Dále je důležité zdůraznit, že látky jako HHC a kratom mohou být snadno dostupné mladistvým a osobám bez řádného lékařského dohledu, což zvyšuje riziko zneužití a škodlivých účinků. Zákazem těchto látek by se výrazně snížila možnost jejich šíření a konzumace v rámci zranitelných skupin populace. V neposlední řadě je zákazem vyvíjen tlak na výrobce a distributory.

Kromě těchto důvodů je třeba si uvědomit, že látky jako HHC a kratom často unikají regulacím díky svému statusu legálních alternativ, což usnadňuje jejich šíření na černém trhu a mezi spotřebiteli hledajícími psychoaktivní zážitky. Tento aspekt přináší další vrstvu nebezpečí, neboť produkty obcházející zákon mohou obsahovat nečistoty a být vyráběny bez jakýchkoliv standardů kvality, což vede k ještě vyššímu zdravotnímu riziku. Zákaz těchto látek tudíž není pouze otázkou ochrany veřejného zdraví, ale také otázkou veřejného pořádku a boje proti nelegálnímu obchodu, který může financovat nejen nebezpečné aktivity, ale i organizovaný zločin. V neposlední řadě zákaz může vést k větší osvětě veřejnosti o nebezpečích spojených s užíváním těchto látek a podobných látek, posílit preventivní programy a podpořit vznik efektivnějších rehabilitačních a terapeutických služeb pro ty, kteří se již s tímto problémem závislosti potýkají.

Závěrem lze říci, že úplný zákaz HHC a kratomu není pouze reakcí na aktuální situaci, ale proaktivním krokem k zajištění lepší budoucnosti, kde jsou občané chráněni před neznámými a nebezpečnými látkami a kde je veřejné zdraví prioritou každé vlády. Takový zákaz by také mohl inspirovat mezinárodní spolupráci v oblasti drogové politiky a pomoci vytvářet globální standardy pro boj proti nelegálním a škodlivým látkám. Přijetím přísných opatření proti HHC a kratomu se můžeme vyhnout potenciálním budoucím epidemiím závislostí a souvisejícím sociálním i ekonomickým problémům, které by z tohoto mohly plynout.

My jako SPD, kolega už navrhoval, ale i kolegové před ním navrhují vrátit zákon do druhého čtení. A já se k tomu určitě přikláním. Děkuji.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Také děkuji. Nyní vystoupí pan poslanec Zlínský, zatím v obecné rozpravě je poslední přihlášený. Kolegyně, kolegové, prosím, abyste jej nechali vystoupit v důstojném prostředí. Takže pokud máte cokoliv k řešení, tak přesuňte své rozhovory do předsálí! Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Vladimír Zlínský: Vážená paní předsedkyně, děkuji za slovo. Vážené dámy a pánové, já už jsem k tomuto tématu jednou vystupoval. Z těch myšlenek, co jsem tady zaslechl, tak bych se chtěl vymezit proti myšlence, a budu to tady dokládat i konkrétními fakty odbornými, že tyto látky, o kterých se tady bavíme, to znamená takzvané psychomodulační, nemají podstatný vliv na dospělou populaci. Já už jsem tady zmínil minule, když jsem tady hovořil o tom, že v devadesátých letech minulého století byl objeven takzvaný endokanabinoidní systém, který podstatným způsobem ovlivňuje mnoho funkcí člověka, hlavně tedy funkce nervové, kdy působí nějakým způsobem na kontrolu pohybu, chování, paměť a emoce. Kromě toho tento systém působí ještě na další systémy, které jsou důležité pro funkci lidského organismu, a to je hlavně imunitní a reprodukční systém. Takže tím pádem látky, které ovlivňují endokanabinoidní systém, což jsou kanabinoidy, což jsou součástí marihuany a případně i polosyntetické deriváty, neovlivňují pouze nervovou soustavu, ale ovlivňují také imunitní systém a reprodukci.

Já bych tady zmínil některé věci, které se vztahují k výrobě a k účinkům HHC nejprve a pak kratomu. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP