(12.40 hodin)
(pokračuje Vladimír Zlínský)

Co se týká výroby HHC, tak tato látka se vyrábí v podstatě takzvanou katalytickou hydrogenací. To znamená, že se přidávají atomy vodíku k molekule, což je samozřejmě proces ne úplně jednoduchý a musí se k tomu použít katalyzátory. Jako katalyzátory se používají těžké kovy jako platina a palladium. A všichni víme, že těžké kovy mají nedobrý vliv na lidský organismus, hlavně působí negativně na centrální nervový systém, nějakým způsobem se retinují, kumulují v organismu a působí tady dlouhodobě. Kromě toho bych chtěl tady zmínit, že při té katalýze vznikají různé takzvané stereomery, což jsou molekuly, které mají stejné chemické složení a jiné prostorové uspořádání, a každá ta stereomera díky tomu, že je jinak prostorově uspořádána, tak má jiný účinek na ten lidský organismus. A právě tím, že při té syntéze vzniká určité procento stereomeru A a B a velmi těžko se to nějakým způsobem ovlivňuje, aby to procento bylo stabilní, tak každá ta takzvaná uvařená dávka může mít jiný účinek na uživatele. Já bych tady ještě zmínil to, že ty těžké kovy působí na centrální nervový systém a je zdokumentováno, že při poškození centrálního nervového systému těžkými kovy dochází k určitým projevům, které jsou charakteristické křečemi, třesy, tiky a nekoordinovanými mimovolnými pohyby.

Tak to by byl účinek těch těžkých kovů. Kromě toho není ještě úplně prozkoumána ta psychoaktivita těchto látek, protože jak jsem říkal, ten endokanabinoidní systém je znám teprve 30 let, což je poměrně krátká doba. Takže ještě tady nemůžeme říct, že všechno víme o těchto látkách.

Dále bych zmínil, že užívání příliš velkého množství HHC může vést k mnoha vedlejším účinkům. Kromě těch pozitivních, to zlepšení té nálady a podobně, se mohou objevit závratě, únava, ospalost, a teď si představte, že užije HHC někdo, kdo pracuje v zaměstnání, kde je vyžadována pozornost a bych řekl myšlení na úrovni, to znamená, to myšlení nesmí být nějakým způsobem motivováno nebo změněno, a dostane závrať, únavu nebo začne být ospalý. Kromě toho při dlouhodobém užívání se objevují, nebo mohou objevit psychiatrické projevy jako schizofrenie, úzkostné a depresivní stavy. Mluvil o tom tady můj kolega, pan poslanec Síla.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Já se omlouvám, ale opět, kolegyně a kolegové, pokud máte cokoliv k řešení, přesuňte své rozhovory do předsálí a nechme vystoupit pana poslance v důstojné atmosféře.

 

Poslanec Vladimír Zlínský: Děkuji. Další látka, která tady byla zmíněna, je kratom. Kratom je látka jiného charakteru, je to směs 40 alkaloidů, nicméně také zásadním způsobem působí na centrální nervový systém. V nějakých menších dávkách, tak kolem 5 gramů, způsobuje zvýšený nárůst energie, euforie, často je to užíváno studenty - a teď pozor - řidiči kamionů kvůli nárůstu pozornosti a koncentrace. A teď asi představte, že v dávce 10 až 15 miligramů užití kratomu se začnou projevovat sedativní, to znamená zklidňující účinky a jsou srovnatelné s užitím morfia. A tady tento účinek trvá až 5 hodin. Již malé dávky kratomu mohou vést ke zrychlenému projevu srdce, to znamená k bušení srdce, svědění kůže a nevolnosti. A opět podotýkám, pokud se to stane někomu, kdo má být v perfektním psychickém stavu, tak samozřejmě to jeho psychický stav naruší.

Další věc. Při užití vyšší dávky kratomu se výrazně nedoporučuje popíjet alkohol. Už byly popsány případy, kdy došlo ke smrti při kombinaci alkoholu a vysoké dávky kratomu. Kromě toho vzniká při užívání kratomu závislost, dostavují se abstinenční příznaky, které jste možná někdy viděli, nebo viděli jste to v televizi, což je agitovanost, pocení, průjem, úzkost, nespavost, horečka, svalové křeče.

A teď závěr. Jakékoliv užívání těchto psychomodulačních látek má dopady na lidskou psychiku, a tedy i na chování, závislost na požité dávce a individuální reakci uživatele těchto látek. Tedy paušalizace jejich minimální či omezené zdravotní a sociální nebezpečnosti před tímto faktem neobstojí. Kromě toho, co vede odborníky k názoru, že část uživatelů těchto nelegálních drog nepřejde k dalším, nebezpečnějším drogám? Jak zabránit tomu, aby starší 18 let nekupovali psychomodulační látky dětem a mladistvým? Co vás vede k tomu, že se to nebude dít? Jak zabráníte tomu, aby lidé pod vlivem psychomodulačních látek neřídili motorová vozidla? A jak se budou provádět kontroly? Já jsem se ptal na krajském ředitelství u nás ve Zlínském kraji a bylo mně řečeno, že policisté nemají žádnou screeningovou metodu, tak jak je u alkoholu, která by verifikovala, že někdo požil tyto látky. Jakým způsobem bude široce a jednoduše prováděna kontrola motoristů a jiných činností, například u chirurgů? Já bych si nepřál, aby mě operoval chirurg, který bude na HHC nebo na kratomu, kdy je nutné, aby nebyla modifikována motorika, to znamená jemná pohyblivost, pozornost, myšlení a chování jedince. Jak víte, že chemicky upravené látky z rodiny kanabinoidů a kratom nevratně nemění chování a myšlení uživatelů při dlouhodobém užívání? Víte přesně, jakým způsobem HHC bude měnit epigeneticky genom pohlavních buněk, to znamená nějakým způsobem značkovat genom pohlavních buněk anebo nitroděložní vývoj plodu právě prostřednictvím toho endokanabinoidního systému u matek, které budou vědomě tuto drogu užívat?

Proto pro návrh novely tohoto zákona nemohu hlasovat a považuji legalizaci jakýkoliv psychoaktivních vulgo psychomodulačních látek za nebezpečné a odsouzeníhodné, ač je kryto bohulibým záměrem zamezit užívání těchto látek nedospělou populací. Toto jednání povede k dalšímu prohloubení akcelerací pandemie psychiatrických onemocnění a psychických odchylek v mladé dospělé populaci a k její další psychické devastaci způsobené současným charakterem života. Děkuji za pozornost.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Děkuji. Nyní se přihlásil z místa pan poslanec svoboda. Já vás, kolegyně a kolegové, žádám ještě jednou o ztišení. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Bohuslav Svoboda: Dobré poledne všem. To se vždycky říká na začátku - já jsem nechtěl mluvit, ale změnil jsem to. Já jsem to změnil proto, protože čas je tak pokročilý, že ty mé dvě nebo tři minuty, které budu potřebovat, už nic na dnešním programu v zásadě nezmění. Já mám takový pocit illusion déjà vu. Já jsem před dávnými lety nesměl na medicínu, protože můj otec byl lékař, ale pak okresní tajemník strany rozhodl: na hygienu může, na medicínu ne. Takže jsem vystudoval lékařskou fakultu hygienickou a problematiku vyšetřování věcí v potravinářských zařízeních znám velmi dobře. To byla práce, kterou jsme dělali od rána do večera. A já si pamatuji, že problematika řešení toho, kdo má v jídelnách nebo v restauracích kontrolovat produkty, jestli hygiena, nebo potravináři, bylo úplně stejné téma, o kterém se jednalo od rána do večera. A ty spory o to, jestli špalek musí být oddělený na syrové maso, na vařené maso a kdo to má dělat, to já tady teď znovu slyším. A je to diskuse úplně zbytečná. Ty dvě věci jsou rozdílné. Hygienická kontrola ve stravovacích zařízeních má za úkol hledat to, co by mohlo poškodit zdraví člověka, a to také dělá. Potravinářská inspekce se stará o to, aby ty potraviny byly kvalitní, aby neměly škodlivé charaktery, a tak dále, a tak dále. A jsou to dvě věci, které jsou vedle sebe.***




Přihlásit/registrovat se do ISP