(12.00 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

My když se vrátíme do vlády, tak uděláme to, co jsme řekli. A když tak chodím všude po naší zemi, tak kdo vybudoval naši zemi? No přece ti důchodci. A ti příští důchodci taky. A oni mají pracovat déle? Proč? Protože vy nejste schopni najít peníze pro ně? My jsme byli. Tak nám to přenechte a my to uděláme. Za nás to bylo a za nás to bude! Takže i pan Jurečka sám, který se chlubil vždycky, že to výchovné, že to je jeho dílo, no tak teď řekl, že ne, že i matkám-důchodkyním vezmou, chtějí vzít ty peníze. A v podstatě tady mám i ty články, že strašíte lidi, že je to neudržitelné. A ti naši důchodci jsou tak seriózní, protože tak vyrůstali samozřejmě, tak vám to i věří. Přitom vy normálně jenom lžete!

Pan prezident z toho udělal divadlo, takže tam byly čtyři židle prázdné. Dostal od nás dopis. A pan prezident, když tedy měl takovou dojemnou starost o důchodce, tak mohl dát to veto, mohl jim pomoct. Mohl nám v tom pomoct, ne? Důchodcům se vzaly peníze. Proč jste nevzali, pane ministře - a vy tam máte inflační doložku, pan ministr kultury - církevní restituce? Ta módní ikona, která papala kaviár a popíjela vodku - to říkal Klaus - tady schvalovala o půlnoci ty podvodné církevní restituce za 168 miliard. Prodražené pozemky. Prodražené lesy. A teďka tam mají ještě 8 miliard navíc? Tak jste to mohli vzít a dát to například těm kuchařkám nebo dalším, které jste taky obrali o peníze v rámci školství. Ne? To je fakt neuvěřitelné!

Takže ty důchody. Tady mám ty důkazy, tady je ten zápis, tady Karel reagoval. Děkujeme a prosíme o změnu první odrážky, říká Karel šest hodin po tom, co jsme dostali ten zápis. No a pan Němec ho poslal někam. Vždyť o těch důchodech tady budeme mluvit, ne? Snad to sem přijde, někdy, pokud si to nerozmyslíte. A my doufáme, že ano. A projednali jste to vládou, takže uvidíme, jak to všechno dopadne. Ale pro lidi, pro ty stávající zaměstnance, to nedopadne dobře.

Samozřejmě pan premiér je stále v euforii, jak všechno funguje. Tak já mám tady článek: České domácnosti loni platily za elektřinu nejvíce v Evropské unii, přestože Česko vyvezlo takřka nejvíce elektřiny v celé EU. Vy tomu rozumíte? Vyvážíme elektřinu - a platíme nejvíc. A víte proč, vážení spoluobčané? Protože nás normálně brutálně podvedli! Protože když jsme říkali, že mají vykoupit 100 % ČEZu - a to by stálo tak 200 miliard, 250 max. - tak si normálně vzali 100 miliard z ČEZu, aby si vylepšili rozpočet v dividendě a windfall tax. Kde je ten windfall tax těch ostatních tedy? Ne, jenom ČEZ to zaplatil! A teď nebudu tady mluvit o tom, co vlastně vláda dělá vůči minoritním akcionářům. Měli je férově vyplatit.

Takže tady byla reportáž, a to by Česká televize určitě neodvysílala, kde se říká: Česká republika měla loni v přepočtu na kupní sílu nejdražší elektřinu v Evropské unii. Dobře slyšíte - nejdražší. Jo? Tady to je černé na bílém. (Ukazuje podklad.) Tak to je. A v čem byl ten podvod? No podvod byl v tom, že my jsme říkali 1 500, a oni to dali na 6 000. Čtyřikrát dražší, než to zastropoval Macron v rámci Francie, EDF. Tady dokonce je vidět, jak funguje ta Evropská unie. Tak jsem dohledal článek čerstvý, že Belgie požaduje prošetření významného omezení vývozu elektřiny z Francie. No a tím, že to ten Macron zastropoval a vykoupil ten jejich ČEZ, tak samozřejmě má na to vliv.

Tak poslouchejte dobře. 20. dubna rozdíl francouzské spotové ceny elektřiny oproti německé dosahoval až zhruba 80 eur (za) megawatt. 80 eur (za) megawatt! A 40 eur v případě Belgie a až 100 eur v případě Itálie. Takže to je jednoznačný důkaz, že Macron udělal to, co my jsme chtěli. Má nejlevnější elektřinu, ano? A Belgii se to nelíbí. Asi tamním výrobcům se to nelíbí, protože to je konkurence. A chtějí kupovat všichni z Francie, protože to je nejlevnější. A my, kteří vyrábíme jako velice levně, protože Dukovany jsou samozřejmě odepsané a Temelín taky, a tam neplatí ty emisní povolenky, které pan premiér slíbil, jak to tam všechno vyřídí, no, nevyřídil vůbec nic. Tak to je Evropská unie tohle. To je Evropská unie. A to jen potvrzuje to, co jsme tady říkali.

Takže vy jste to zastropovali na 6 000, tvrdili jste lidem, jaké je to úžasné. A samozřejmě že to byl podvod. Protože potom jste dopláceli těm obchodníkům. A to byly samozřejmě zase známe firmy, které obchodovaly s elektřinou. A kolik jste jim dali? 50 miliard? Proč jste to nedali lidem? Proč jste znovu od 1. ledna 2024 zavedli poplatek na obnovitelné zdroje? 599 korun za megawatt. Každý občan platí. A to nemluvím o firmách, které platí. No a k tomu samozřejmě to kvazi nezávislé ERÚ, které si pozval pan Síkela na kobereček, tak navýšilo poplatky za přenos o 63 % a to bylo dalších asi 1 100 korun. Takže vy tady ohlupujete lidi a mluvíte o inflaci 2 %, jasně, a vytváříte dojem, že vlastně tady je zdražené o 2 %. Ne. Všechno za vás zdražilo minimálně o 30 % v kumulaci od roku 2021.

Proto stále o tom mluvím! Proto mluvím, kolik stál rohlík, ať se lidi podívají, kolik platili za elektřinu, kolik platí za plyn, kolik platí za léky. Kolik platí... A tohle všechno vy inkasujete do rozpočtu, ano? A místo toho, aby ty peníze, které zaplatili lidi, občané, tak to samozřejmě ještě děláte tak, že oberete ty důchodce, lidi zdaníte. Všechno je drahé. Nikdo tady neinvestuje. Kdo by tady investoval? A to je výsledek. To je výsledek vašeho působení! Takže jste vyhnali tu inflaci do hrozných výšek a v podstatě teď argumentujete nějakými věcmi. Není to pravda. Není to pravda. Máme stále nejdražší, nebo jednu z nejdražších... Tady je to černé na bílém, můžu to přečíst, ale to asi není jako potřeba.

Vy totiž nemáte ani ty slíbené miliony. Tady mám článek: Slíbené miliony na kuchařky jdou z platů učitelů. Já už jsem o tom mluvil, opakovaně. Vy nemáte žádný program pro ty učitele. My jsme měli v programu konkrétní výši mzdy. Myslím, že to bylo přes 48 000. Konkrétní výši důchodů. Vy nemáte nic, protože váš program neexistuje. A nikdo to ani od vás nechce. To je to absurdní! Kdyby to bylo za nás, pane bože, no tak to by bylo těch žlutých pásků na České televizi. Takže vzali jste pozice tohoto pomocného personálu, no a ta škola, když potřebovala tu uklízečku, tak co mohla udělat? Vzala peníze učitelům, které byly určené na odměnu. Normálně. 200 000. Základka v Bílině. Všechny zdravím. Byl jsem tam asi pětkrát nebo čtyřikrát. No to je jako neuvěřitelné! 800 milionů nemáte! 800 milionů nemáte. Ale samozřejmě pro obranu, ano, chápu, je válka, na to se vždycky najde. Ale v pořádku. Těch peněz je dost, akorát vy je neumíte vybrat a najít.***




Přihlásit/registrovat se do ISP