(13.00 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Takže co se stalo? Pan ministr udělal analýzu. Představte si, analýzu. Takže on tam je 874 dní a je ještě bohužel mu zbývá 587. To je špatná zpráva pro všechny, kteří potřebují zdravotní pomoc, respektive navštěvují naše zařízení. Ano, to je pan ministr. Pan ministr zničil reformu psychiatrické péče, které jsem předsedal. Těch 30 center, kde jsme chtěli, aby lidi nezavírali do Bohnic a nenapíchali je injekcemi, aby tam byli celý život, přeháním samozřejmě, ale aby dostali pomoc doma. Ano, to jsme chtěli. To jsme začali reformu.

Potom zničil národní boj proti rakovině. Já jsem vybojoval v Evropě 55 miliard korun. Tenhle prospekt, vážená mládeži, je to na sítích. Vy jste mladí, ale pozdravujte rodiče a prarodiče. Prevence. Jenom 65 % našich lidí chodí na prevenci. Mimochodem v Praze žádná prevence ani pořádně není. Jediná onkologická nemocnice je v Brně, Masarykův onkologický ústav.

Takže jsem dovezl 55 miliard. Chtěl jsem Pražákům, kteří mě údajně nesnáší, postavit nejmodernější onkologickou nemocnici v Evropě, možná na světě, protože ta rakovina je skutečně zákeřná choroba. Teď mě napadl ten člověk, ten starosta, který se vyjádřil úplně katastrofálně, až normálně mám husí kůži. A týká se to i mladých lidí. Bohužel. Takže to byl náš projekt. Udělali jsme ten prospekt. Tady křičel na mě Jurečka, že to je kampaň, a nevím, co všechno. Nesmysly. Takže to jsme udělali.

V září 2018 jsme rozhodli o tom, kdy jsem se dozvěděl, že 2 500 studentů udělá přijímačky na lékařskou fakultu a nedostanou se, tak jsem se ptal proč. Nejsou peníze pro pedagogy. Tak jsme jim dali 7 miliard na 10 let. To je konkrétní výsledek.

Dovezli jsme peníze v rámci REACT-EU. Tam to fungovalo, jak jsem vám o tom mluvil. My jsme se zeptali nemocnic, kdo chce moderní přístroje. A zájem byl obrovský. A Klára říká, já mám jen 12 miliard a potřebuju 26. Tak jsme to zařídili. 108 zdravotnických zařízení dostalo v rámci REACT-EU nejmodernější magnety, mamografii, cétéčka, pety a já nevím co všechno. 108 bez rozdílu na jejich politickou příslušnost, že ano, pane starosto, v Nymburce? Ta nemocnice u vás dostala, zdravím paní ředitelku, 150 milionů! Nejmodernější magnet. Ano, to jsme udělali. Běžte se podívat do Ústeckého kraje, co všechno se tam vybudovalo díky Krajské zdravotní. Nejmodernější, nebo velice moderní kardiocentrum v Ústí, bude se brzo otvírat, za 1,7 miliardy. Ten projekt Adama Vojtěcha, centrální urgentní příjem všude. Chomutov - nová nemocnice, Děčín, Teplice. Pět miliard investovali do zdravotnictví. A to je všechno naše dílo.

Pan ministr šel i s panem premiérem v Brně, ne, tam jsou doma, otvírali začátek stavby pavilonu prevence za miliardu. Já osobně jsem uháněl našeho hejtmana, a jak dlouho to trvalo, aby prodali té nemocnici pozemek? Takže kromě toho, že pan premiér a pan Kupka se chlubí projekty dopravní infrastruktury, to jsou všechno naše projekty. Ale to je fajn, že to staví. Pavilon IKEMu. My máme v Evropě nejlepší lékaře na transplantace: Vídeň, Berlín, Praha. Nový pavilon se staví. Plicní klinika v Thomayerce. Když jsem tam byl, tak mi říkali, že v suterénu jsou potkani a že je tam nábytek ze šedesátých let. Hrozně vypadá ta nemocnice. Teď v květnu se budou stěhovat do nových prostor.

Ano, takže my jsme měli projekty, a je to i v tom národním (nesrozumitelné), za 14 miliard. Některé nemocnice vypadají famózně. Plzeňská fakultka, Olomouc nebo Hradec a další. Ano? Dostávaly od nás peníze. Pro nás to byla priorita. Tahle vláda nastoupila a první, co udělal pan ministr Stanjura, vzal pojišťovnám 14 miliard. Ne? Hned jim to vzal! A měli jsme projekt 43 center - zubaři. Zubaři 24/7. Čtyřicet procent našich lidí, obyvatel České republiky, chodí k zubaři, jen když je bolí zuby. Tak 24/7. To jsme měli jako projekt. Zdarma. Zubař má být zdarma. Tečka. A jsou na to peníze. Jsou na to peníze! A peněz je dost, akorát se utrácejí na věci, na které by se neměly. A to jsou všechno věci, které my jsme dělali.

A potom přišel covid, bohužel. Bohužel. My jsme měli smůlu. A pokračuje se v těch projektech, které jsme připravili? Tady s paní Schillerovou jsme vylobbovali, protože přesvědčit Ministerstvo zdravotnictví, aby zprocesovali papíry včas, porodnici v Bohunicích. Staví se? Nevím. Asi ne. Spáleninový pavilon na Vinohradech. Co je s tou Bulovkou? Už jste vyřešili ty pozemky s Prahou? Proč, když už jste zabili projekt toho administrativního centra pro úředníky na konci metra v Letňanech, návratnost pět let to byla, tak jste tam mohli postavit aspoň novou nemocnici a přesunout tam Bulovku, možná s Královskými Vinohrady. Něco. Nemáte nic. Nemáte nic!

Takže zdravotnictví byla naše priorita. Byla naše priorita. A tahle vláda? Na to kašle. Tady mám články: Rakovina - přibývá mladých pacientů. Přibývá nádorů mladých. Rakovina slinivky. To je to nejhorší, co může být, ne? A zabývá se tím někdo centrálně? Teď bude zase onkokonference 30. května. Pan primátor tam minule byl. A je to důležité. Pan primátor mě neposlouchá. Rakovina - přežití závisí i na adrese. Tak. Studie. Dostupnost nejlepší péče je podle regionu výrazně rozdílná. Onkologové se hromadí v Praze a v Brně. Ale v tom zdravotnictví my jsme chtěli, a už jsme to nestihli, to udělat od začátku všechno.

Vzdělávání sester. Proč je 4+3? Proč sestra, když má gymnázium, musí mít na vošce ty tři roky, potom je stejná. Proč se to nezkrátí, když má odejít do důchodu 12 000 sester? Jaké má projekty pan ministr? No projekty nemá žádné. Protože když vám přečtu, co tady píše, tak je vidět, že tam neudělal vůbec nic. A nebavím se, proč nejsou léky? Už jsme mu desetkrát řekli, pane ministře, navštivte Zentivu, kterou vaši parťáci zprivatizovali za 2 miliardy, nebo dvě a půl, a má hodnotu 150. To je jedno. To už je pryč. Nevratně. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP