(13.10 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Ale proč jim nedáte ten seznam léků, jak to udělal Macron ve Francii? Tady máte, Zentivo, seznam 50 léků. Vy jste slibovali, že budete vyrábět penicilin, tak ho vyrábět nebudete teď, protože se bude jenom přebalovat. A proč neřeknete Zentivě, tak co byste chtěli od státu, abyste tohle vyráběli, abychom tady měli dostatek léků? Já vám jako ministr zdravotnictví nabízím, že si od vás koupím základní status léků s velkou expirací, vezmu si to ze státních hmotných rezerv, tedy nějakou pobídku? Nebo co? Řekněte si podmínky. Vždyť ta Evropská unie to neřeší centrálně, tak bychom si to měli řešit. Ale protože pan ministr je totálně neschopný, tak samozřejmě tady článek: Přežití závisí i na adrese. Mají plno, pacienty neberou. Tak se zeptejte, jak dlouho se čeká na operaci páteře. Tady titulek: Žádná výroba, penicilinová antibiotika se budou v Česku balit, řekl pan ministr. Tak zase neříkal pravdu, jo? Takže potom když člověk čte... toto vyšlo, tak to je normálně neuvěřitelné. Pan ministr potom, co tam je 874 dní, říká: Českému zdravotnictví hrozí, že nebude ekonomicky udržitelné. No už zase. Co to znamená? Co tím sleduje? Bude privatizace? Nebo co to je? Vyplývá ze strategické analýzy ministerstva. Podle týmu odborníků, kteří ji zpracovali, selhala dostupnost péče v oborech, jako je duševní zdraví. No a kdo to zničil, to duševní zdraví? Kdo to zničil? Co jste vy udělal? Zničil jste náš projekt. Kolik je tady dětských pediatrů? Sto osmdesát.

Nadace Agrofertu minulý rok vypsala 3 miliony pro studenty, kteří studují hlavně psychiatrii, a tento rok je to 5 milionů, aby zůstali v branži. Vy děláte co proto? Nebo praktické lékařství pro děti a dorost. No dobré ráno. Dobré ráno. Proč se nesnažíte prosadit, aby například ve Zlínském kraji byla lékařská fakulta a aby byla i v Karlovarském kraji lékařská fakulta. Já jsem byl v té sokolovské nemocnici. No to je tedy něco! Takže proč jste říkal, že budete dělat nějakou onko v Karlovarském kraji? Zase jste lhal. My jsme měli projekt, že dáme karlovarskou nemocnici pod Ústřední vojenskou nemocnici, úvéenku, a ona z toho vybuduje nějakou pořádnou nemocnici. Protože zkrátka i lidé v Karlovarském kraji si to zaslouží. A ty profese? Jak se angažujete? Které profese chybí? Pediatr, psychiatr, radiolog. Radiolog - tedy pan ministr nechybí v Brně a jsou všichni šťastni, že odešel. To je jeho profese.

A co dalšího? Teď údajně má být nějaký návrh zákona, nevím co, nějaká čtyřicetosmička, já se v tom nevyznám, která zase něco má měnit. Takže vy jste vypotil nějakou studii, která je absolutně zbytečná, protože všechno víme, co tady píšete. Autoři upozorňují také na dopady stárnutí populace - tak škoda, že to váš zakladatel, který je v politice od roku, nevím, 1991, neudělal - kvůli němuž porostou výdaje na zdravotní péči. Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek nyní chce s materiálem seznámit prezidenta - aha, tak nevím, jak prezident tomu pomůže, ale dobře - i poslance zdravotního výboru. K dokumentu se nyní mohou vyjádřit odborníci, i opozice se může vyjádřit - to jsme my. S upravenou verzí začne rezort pracovat v létě. A co bude dělat ten rezort? Nechápu. Jak chcete vy vlastně investovat? Co kdybyste udělal z toho vašeho oddělení, co tam ty dámy schvalují a chodí tam ti ředitelé nemocnic prosíkat o to, aby ten jejich projekt... mimochodem koncentrace Karláku, ne? To byl také náš projekt. Co s tím je? Nic!Tak jste si to měl udělat, že když vymýšlí stále vláda nějaké nové instituce, tak jste si mohl udělat nějaký projektový odbor, abyste to nemuseli soutěžit například. Rozbili jste ty struktury. A ti, co tomu rozumí, tak hezky na tom vydělávají.

Takže se vyjádříme v létě. No já jsem se vyjádřil dneska. Je to celé o ničem, jo? Má zásadní problémy? No a co tady bylo do roku 2013? Co tady bylo? Šnajdr a do 2017 porodil šnajdroida. Socanský Němeček. To byl taky šnajdroid. A my jsme přišli 2017. Chudák Adam Vojtěch. A udělal tam víc práce než vy všichni od revoluce. Slušný člověk, který naslouchal. Naslouchal, ano? A to jsme měli smůlu s tím covidem. Protože jsme zdědili hygieničku. V lednu (2020?) nám řekla: No, to je v Číně ten covid, to k nám nepřijde. Jo? Státní hmotné rezervy, kolik jsme tam měli? Deset tisíc kusů. Nechali jsme tam 160 milionů například.

Takže tady jsme se dozvěděli neuvěřitelné věci. A bez přijetí potřebných opatření včetně legislativních změn povede tato situace nutně k vyčerpání zdrojů zdravotního pojištění - ano, to jste jim vzali 14 miliard hned - uvádí materiál. A systém naráží na své limity. A dle ministerstva se zanedbala tvorba sítě, což je odpovědnost pojišťoven. Aha. Výsledkem je asymetrická distribuce kapacit mezi regiony. Ano. My jsme zachránili například nemocnici v Rumburku. Nebo jsme zachránili nemocnici v Litoměřicích před privatizací, jak to privatizoval Středočeský kraj a tak dále. Ano, my jsme to koncentrovali. Koncentrovali jsme to. Výsledkem je distribuce kapacit... Přičemž reálná kapacita některých velmi důležitých odborností v čase spíše klesá, sdělil rezort, například psychiatrie, diabetologie. Ano, jasně. A dialýza. Teď jsme viděli novou dialýzu v Plzeňském kraji za 50 milionů. Stárnutí populace a tak dále.

Hrozí nedostatek sester. Tak proč nepokračujete v projektu, co měl Adam Vojtěch? Že by si sestry, to pro mě je ještě důležitější, nejdůležitější profese, lékař, lékaři samozřejmě, tak proč nedostanou sestry výsluhy například? Měli jsme na to projekt. Minimálně ty v nemocnici, na jipkách a tak dále. Jak je chcete motivovat? Ano, my jsme jim dali peníze. My jsme navýšili ty peníze dramaticky. Vy to berete. Jo? Takže... Připravit se na nové léky. Například když se nám sem povede dostat lék na Alzheimerovou nemoc. Ten ale ještě neexistuje, pane ministře. Ten náš člověk, který se narodil v České republice a kterého já jsem navštívil myslím v 2015, na tom pracuje už pět let, ale nevím, co sem patří jako. Tady vlastně pan ministr udělal nějaký materiál, že chce dělat reformy.

Vyšší náklady v systému přináší péče o lidi s nemocemi, kterým se dá předejít například zdravým životním stylem. A že občané se o svoje zdraví starají nedostatečně a pojišťovny je v tomto směru významně nemotivují, říkají tady ti experti. Tak údajně chcete dávat 3 % z těch peněz na tu motivaci. No nevím, jak to budete rozdělovat, jestli tam nebude zase nějaká korupce v tom. No peklo.

Osm set sedmdesát čtyři dní, a pan ministr nám sdělil, že vlastně naše zdravotnictví má nějaký zásadní problém. Ale co tam dělal doposud? Co vlastně udělal? Já jsem tady řekl, co my jsme udělali, no tak to nám nesdělil. Takže já nevím, o čem má být ta debata. Já nejsem tedy lékař, ale aspoň jsem naslouchal a ty projekty, které byly, tak jsem se je snažil realizovat. Mimochodem i tenhle prospekt, to je o prevenci rakoviny, co tady koalice zakazovala. Zakazovala ano, protože... A samozřejmě jak už to bývá zvykem, tak tady pan redaktor ze Seznam Zprávy, to je jako neuvěřitelný. Ministr Válek si postavil solidní pomník. Chápete to? To je neuvěřitelný. Že to je dokument. Ale takový dokument my jsme udělali už předtím, to schválila i vláda. To byl dokument Strategie zdravotnictví do roku 2030. Takže tady pan redaktor říká, jak je to úžasné. 123 stran souvislého textu, rozděleno do deseti kapitol. No tak udělal do Dušek. Tak známe Duška. Ten má ta data, on je jediný. Přeju mu hodně zdraví. Nedej bože, kdyby se mu něco stalo, tak tenhle stát nemá žádný dva tácy (?), aspoň tak si to pamatuju, když jsme dělali covid. Ale Dušek je super. Má krásná data. I například o vývoji rakoviny v jednotlivých krajích a tak dále. A dal dohromady i přesvědčivý obraz českého zdravotnictví a jeho problémů. Tak to je fajn. Jo? ***




Přihlásit/registrovat se do ISP