(13.20 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Ale my jsme měli strategii. A my jsme dělali konkrétní věci. A já se ptám, aby... Nebo DRG - to byl náš projekt, ne? Když tedy fakultka, nevím, dělá nějakou operaci a menší nemocnice dělá operaci, tak dostanou různou odměnu za stejný zákrok. To je to DRG - aby se to narovnalo, aby ne že sestřičky, nevím kde - to bylo v Jílovci? - braly 30 000, v Ostravě 40 000 a v Praze 60 000.

Mimochodem ta Krajská zdravotní, ty nové nemocnice, které by mohla i Praha závidět, jsou tak úžasné, že když jsem se ptal, jestli nemají problém s personálem, tak řekli ne. Dokonce i lidi z Německa se vracejí, protože je to krásné. Centrální urgentní příjem - to je projekt Adama Vojtěcha. Všude se realizuje. Akorát pan ministr to zase brzdí, zase tam něco přepočítává. A nevím, co tam zase dělá. Takže nevymyslel nic.

Dušek udělal tenhle materiál. A co z toho jako? Takže bude debata v létě. To nevím, kdy je pro pana ministra léto. Jestli to je až v září, nebo to bude v červenci? (Listuje v podkladech.) Co tady je? Komplexní systém kvality péče. Takže zase jenom PR. Zase nic konkrétního. Nic konkrétního, jo?

Mimochodem, to zničení reformy psychiatrické péče kritizovaly i odborné společnosti, že doslova pan ministr to zničil, nejen tu radu. Tak samozřejmě, tak premiér de facto nedělá nic, on nechá ty ministry, aby si dělali, co chtěli. A když už je občas nějaký problém, tak tam jde. Ale zkrátka... Takže kromě tady pana redaktora ze Seznamu Zprávy, který napsal, že to je "solidní pomník" - To je normálně výsměch, nebo si z nich dělá srandu? Nebo co to je? - "snad nezapadá prachem." Fakt. Pane bože. Chápete to? To je jak v blázinci normálně. Tak to jako máme materiál.

Takže tahle vláda - znovu - žije z naší práce. Všechno, co je konkrétní a co se realizuje, je naše. A oni dělají PR. PR! No a pan ministr si skočil ještě do toho Maroka se podívat, jak to tam všechno funguje. Takže to zdravotnictví. My jsme dneska měli jednání s odboráři. Byla tady paní Žitníková a další kolegyně, tak jsme se o tom bavili. A samozřejmě my jsme tomu dávali prioritu. My skutečně jsme se o to starali. A doufám, pokud se jednou vrátíme do vlády, tak samozřejmě v tom budeme pokračovat, protože zdravotnictví je nejdůležitější.

Já jsem byl na konferenci o nemocnici, kde se ptali pana Stanjury, to bylo úplně na začátku, když nastoupila vláda, jestli je zdravotnictví priorita. Není. Není! Tak. A je to o tom, kdo je ten ministr. (Otáčí se.) Paní ministryně odešla, to nevadí. Ale kdyby byla Černochová ministryně, už jsem vám to říkal, ta by vykřičela všechno. Takže by nebyly F-35, ale byly by peníze na zdravotnictví, na všechny ty investice. No, tak ale ona je seřve vždycky na vládě všechny. A jelikož premiér je takový, jaký je, a Stanjura, tak potom není nic, ne? Takže tak to tady máme.

Teď máme tady... (Listuje podklady.) Tady ještě máme to plýtvání. 50 milionů pro Michelina. Na to jsme zapomněli, ne? Michelin. My potřebujeme Michelina nějakého? Já nevím. Jako 50 milionů? Já nevím, jestli to dali, nebo nedali. Já o tom Michelinovi něco vím, tak nevím, proč pan premiér tvrdil, že se mu to nelíbí, potom ho ukecali. Tak to je jako škoda.

A teď mám tady citlivé téma a to je Ministerstvo obrany. No, já tedy nevím, co se vlastně děje. Ale můžu vám říct, že jak jsme teď byli na návštěvě Karlovarského kraje, tak tam mám známé, kteří pracují v Německu. A tady je nějaký lék. (Ukazuje.) Jmenuje se to Kaliumiodid, Kaliumiodid Lannacher. A policisté a záchranný systém v Německu měli školení ohledně aktivace záchranného plánu pro třetí světovou válku. Chápete to? Každého z nich a rodině - podle toho dostal každý policista jódovou tabletu pro každého člena v jejich rodinách. Oni se normálně zbláznili všichni. Normálně se zbláznili. Třetí světovou válku! Dostávají tohle! V Německu!

Tak pan Řehka nám říkal v minulosti, že tedy my budeme první na tapetě, že vlastně máme se připravovat... Já fakt nechápu, proč vůbec takovýhle scénář je na stole. Škoda, že naše média neinformovala o tom, že ještě začátkem roku 2022 byla mírová jednání mezi Ukrajinou a Ruskem v Turecku. A tehdy, když jsme organizovali pro ukrajinské samoživitelky tu plavbu na Vltavě a měli jsme to tričko proti válce - teď jsem si ho dal, abych to připomněl - no tak všichni se šli zbláznit. Protože když řekneme mír nebo jsme proti válce, tak údajně fandíme Rusku. Což je samozřejmě totální pitomost. Nikdy to nebylo. Už jsem to stokrát vyvracel. Ale samozřejmě někomu se to hodí, aby o tom mluvil.

Takže já nechci jako tady provokovat, ale mě by zajímalo, že když tam v Německu distribuují ty tabletky a všichni tady mluví o tom, jak porazíme a jak vyhrajeme, já bych si to samozřejmě přál, ale nechápu, co se v tom Německu děje tedy, když tohle je distribuováno. Já jsem si to ověřoval. A je to samozřejmě zvláštní.

Co mě hlavně mrzí, je, že všechny ty informace, které jsem dostal teď ohledně nákupů na Ministerstvu obrany, jsou takové zvláštní. A tady mám celý seznam nákupů dronů. A co je tedy samozřejmě velice zvláštní, je, že Ministerstvo obrany nakoupilo 10 dronů bez soutěže od firmy, ve které pracoval pan Pojar. Pan Pojar je dneska hlavní osoba bezpečnosti naší země. Je to člověk, který pravděpodobně všechno řídí. A informace, které my máme, je, že těch 10 dronů stálo 35 milionů, a mělo stát jenom 5. Tak teď je otázka, jestli se to jenom prodražilo, nebo někdo udělal nějaký kšeft. A tady je celý seznam toho, jak se nakupovalo bez soutěže. (Ukazuje.) Většinou to bylo dražší o 20 %. Například drony od izraelské firmy, které údajně Izrael vyřadil z provozu, tak původní plán pořízení byl 1 miliarda 600, potom to bylo navýšeno na 2 miliardy 700. Potom, když byla kritika, tak se to zrušilo. A za námi chodí firmy, které vlastně říkají, že se tam nesoutěží, že mají nevýhodu. Tady mám dokonce i rozhodnutí soudu jménem republiky, kde ukládá Ministerstvu obrany, aby zveřejnili cenu, za kterou se nakoupilo. A ministerstvo odmítá. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP