(13.30 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

V podstatě je to škoda, protože ta firma například, tady teď se píše, to je ta firma Primoco, postaví továrnu pro českého výrobce... Uzbekistán postaví továrnu pro českého výrobce Primoco zdarma. Takže ty naše firmy si stěžujou, že ty zakázky jsou z ruky. Já neříkám, že asi i za nás to bylo, ale myslím si, že to bylo transparentní. A pokud tedy v tom figuruje poradce pana premiéra, takový významný, který samozřejmě dává rozhovory a říká, že investice do české obrany jsou klíčové. Stále se opakuje podle mého názoru nesmysl, že by Rusko zaútočilo na Česko. Ale pokud to tak je a někdo má takové informace, no tak nám to řekněte, jak to je tedy? Jak to je tedy?

Takže členské státy NATO, které mají dvanáctkrát nebo čtrnáctkrát větší rozpočet než Rusko, Rusko, které se nezvládá ani bránit, a to je dobře, tak nevím, proč se tady stále straší. A navíc samozřejmě Ukrajina získala obrovskou pomoc amerického Kongresu, získá rakety a tak dále. Mně vadí na té iniciativě, já jsem to psal paní ministryni, že zkrátka je to netransparentní. Přitom samo ministerstvo zveřejnilo informaci, že budou transparentní. Tady to mám. To bylo 22. 4. 2024. Ministerstvo obrany klade důraz na transparentnost české muniční iniciativy. No tak fajn, já jsem se jen ptal, když se o tom mluví od 1. února. Už pan prezident to řekl, ano, že tedy je nějaká munice. Já jsem se ptal, položil jsem ty otázky, proč to nenakupují státní podniky, kolik to je, proč to nemůžeme vědět. No, takže se mlží. To neznamená, když se ptáme, že to zpochybňujeme. Nás to zajímá, protože není morální, aby obchodníci se zbraněmi vydělávali a zneužívali tu situaci extrémně. Extrémně, ano? Protože je to na úkor té Ukrajiny. Na úkor té Ukrajiny je to. A to by tak být nemělo. Nemluvě o tom, že samozřejmě jsme tady měli tu kampeličku, že tam byly také peníze určené na zbraně pro Ukrajinu. Dopadlo to podivně, ta kampelička asi byla zlikvidována. Média o tom samozřejmě nemluví. To kdyby bylo za nás, tak to je jako už revoluce.

Tady je další článek, 3. května. Byty za peníze z korupce. Po velkém korupčním případu na Ukrajině ukázali vyšetřovatelé na nemovitosti v Praze. V tuzemské bezpečnostní komunitě se už dlouho spekuluje o tom, že část milionů z korupce kolem zakázek ukrajinské armády a tamního ministerstva obrany může končit v Česku, konkrétně zdejších nemovitostech. Mladá fronta DNES nyní vypátrala konkrétní případ. Jde o majetek, který si v pražských Holešovicích pořídil jeden z podezřelých v kauze kolem podnikatele Ihora Hrynkeviče. Jeho společnost patřila mezi největší dodavatele ukrajinské armády, ano? Takže jde o to, že když tam jdou ty peníze, aby to někdo hlídal, aby se to nerozkradlo a aby v podstatě na tom neprofitovali neúměrně i ti obchodníci. O to jde. Jo? Takže když o tom mluvím, tak samozřejmě je to problém.

Když tady pan Řehka vystupoval: pokud bude válka mezi Ruskem a NATO, budeme účastníkem od první minuty. No tak nevím, proč to říká? Co budeme dělat tedy? Takže myslím, že - já jsem tady opakovaně četl Chartu NATO. Je to obranný pakt. Členské státy NATO mají usilovat o řešení konfliktu mírovými prostředky. To jsem tady říkal opakovaně. Nám jde jenom o to, aby to nedopadlo tak, že kolem pana premiéra zase někdo bude dělat kšefty, jako to bylo v IKEMu. Na to už se také nějak zapomnělo. Já si myslím, že když tedy všichni hlásají ty hodnoty a transparentnost, že přece jenom máme právo to vědět. Nějaké ty argumenty, že se to někdo dozví. Prosím vás, nebuďme naivní. Nebuďme naivní. Pokud mně to chodí, tak to chodí všem. Tak to chodí všem, jo? A nechápu, proč se stala z toho PR akce. Kdyby se to zařídilo, dodalo, a potom by šel pan premiér za Zelenským do Kyjeva, by řekl: tak teď jsme dodali tady granáty. Ne? Ne. Oni stále mluví v Bruselu, všude se o tom mluví. Já mám už dneska signály, že i naši partneři začínají mít z toho špatný pocit, z těchto nákupů a dalších věcí.

Takže to jsem chtěl jenom říct na okraj toho, že hnutí ANO určitě bojuje za to, aby ta válka skončila. Kdo by nechtěl? Teď je debata, že ano, Ukrajina dostane munici, dostane moderní zbraně, nemá vojáky. A jak to tedy bude vlastně? Polský a litevský ministr tvrdí, že uvažují o tom, že by podpořili nebo poslali ty Ukrajince, kteří žijí u nich, do války. No, a paní Černochová to nějak komentovala. Takových je 650 000 v Evropě. No, ale co bude tedy? Ten Zelenskyj měl mít nějaký vstup. Tady byla konference 20 let vstupu do Evropské unie. Nemáme tady velvyslance ještě stále. Takže chce Zelenskyj ty vojáky, nebo nechce? A vlastně co chce tedy vláda, když tedy paní Černochová řekla, že nemáme na to zákon. A když nás ti Ukrajinci požádají, tak ten zákon uděláme? Vydáme je na smrt? Ano? Maďaři říkají, že ne. A já nevím tedy, jaká je pozice vlády. Takže vláda stále o munici, ale možná to je také téma, které bychom rádi slyšeli od této vlády, co vlastně chce. Protože my to fakt nevíme.

Takže za mě dneska asi všechno. Jsem rád, že můžu tady mluvit ještě. Hlavně tady mluvím kvůli lidem. Já už moc do těch médií nechodím. Takže sledujte mě hlavně na sítích a hlavně nevěřte některým médiím, vážení spoluobčané. Děkuji za pozornost a na shledanou. (Potlesk z řad poslanců ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní budeme pokračovat v přednostních právech. Přihlášena je paní předsedkyně Schillerová, poté pan místopředseda Havlíček. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Alena Schillerová: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Vážené dámy, vážení pánové, stagnace, nerůst, nedostatek inovací a propad kupní síly, takové jsou hlavní problémy české ekonomiky. Shodne se na tom většina ekonomů a makroekonomická čísla to potvrzují. Jako jediná země na světě jsme se dosud nevrátili na úroveň před covidem. V této chvíli přichází ministr financí s dalším z řady svých nevydařených návrhů, kterým přímo ohrozí 30 000 pracovních míst spojených s vinařstvím v naší zemi, podpoří růst černého trhu s vínem o 30 %, sníží jeho export a Celní správě přinese dodatečné administrativní náklady ve vysokých desítkách milionů korun. Ano, právě takové by byly avizované dopady záměru vlády udělat z České republiky jedinou vinařskou zemi v EU, která zatíží tiché víno spotřební daní. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP