(13.40 hodin)
(pokračuje Alena Schillerová)

Jako poslankyně z jižní Moravy moc dobře vím, co by to znamenalo pro malá rodinná vinařství, která by se musela potýkat s enormním nárůstem administrativy a nákladů. Ten dopad by byl bolestný a pro mnohé fatální. Tuzemská produkce vína, už tak pro naši zeměpisnou polohu je mnohem nákladnější než třeba v Itálii, Španělsku nebo ve Francii, by se stala ještě méně výhodnou. A zatímco všechny vinařské země své vinaře podporují, Česká republika má být kvůli své od reality odtržené vládě jedinou vinařskou zemí v Evropě, která jim bude házet klacky pod nohy.

Kromě toho, že s vinaři hovořím a jejich branži znám, jsem také člověk, který se většinu svého profesního života pohyboval ve finanční správě, a proto velmi dobře vím, že žádný významný rozpočtový přínos by zavedením této obtížně a nákladně spravovatelné daně nenastal. Jakékoliv izolované řešení, které nebude platit pro všechny členské země EU, ale bude postihovat jen vinaře z České republiky, je totiž řešení špatné a povinností parlamentu by mělo být se mu jednoznačně postavit. Nemohu uvěřit, že pan premiér Fiala, který možná čtvrtinu své volební kampaně strávil mezi vinohrady, hodlá této zoufalé iniciativě zbaběle přihlížet. Nedovedu si představit, že KDU-ČSL se svým ministrem zemědělství nebo hejtmanem Jihomoravského kraje nesebere všechny relevantní argumenty a nejde bušit na Ministerstvo financí, aby zatáhlo za záchrannou brzdu, dokud je ještě čas.

Dámy a pánové, tady nejde jen o tisícovku našich vinařů. Naše země je spjata s vinařskou kulturou, na vinařství stojí miliardové příjmy turistického ruchu, moravská krajina je krajinou vinohradů a vína. Moravská krajina je jedním ze symbolů našeho státu, folkloru a národní hrdosti. Prosím, nedovolme toto naše národní stříbro zlikvidovat pro pár stovek milionů, které by zodpovědný ministr financí měl raději hledat v oblasti zatajených tržeb, v úniku na DPH nebo na dani z příjmu, kde trestuhodně selhává.

Vyzývám všechny poslankyně a poslance z jižní Moravy, aby se postavili nejen za svůj region, ale také za zdravý rozum. Paní poslankyně Jano Bačíková z ODS, pane poslanče a ministře Pavle Blažku, pane poslanče a premiére Petře Fialo, pane poslanče Pavle Kašníku z ODS, pane poslanče Josefe Fleku, Martine Hájku, paní poslankyně Jano Krutáková a Petro Quittová ze STAN, pane poslanče Jiří Horáku, Antoníne Tesaříku, Miroslave Zborovský, paní poslankyně Marie Jílková z KDU-ČSL, pane poslanče a ministře Vlastimile Válku z TOP 09, vážené kolegyně, vážení kolegové z jižní Moravy, ta jižní Morava je jistě krásná zem osázená vinohradem. Všichni tu píseň známe, všichni ji rádi zpíváme. Ale jestli to tak zůstane, bude záležet právě na vašich hlasech. Společně s opozicí nepotřebujete ani jeden hlas navíc, abyste svůj region v tomto historickém boji dokázali podržet. Ale pokud selžete a klid v koaličním projektu pro vás bude důležitější než zájmy lidí, kteří vás zvolili, tak vězte, že jižní Morava vám to nezapomene. A vy to moc dobře víte. Děkuji vám za pozornost. (Potlesk v levé části jednacího sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní s přednostním právem vystoupí pan místopředseda Karel Havlíček, připraví se pan předseda Tomio Okamura. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, já využiji dnes svého přednostního práva a před tím hlavním soubojem o korespondenční volbu předkládám zde na půdě Sněmovny výzvu předsedovi Občanské demokratické strany Petru Fialovi, aby se kategoricky distancoval od výroku, chování a hlavně od osoby řeporyjského starosty, který vykonává vysokou veřejnou funkci jako zastupitel a jako starosta právě za ODS. Protože pokud někdo žije v přesvědčení, že jde pouze o politického provokatéra, poté se velmi, velmi mýlí. Jde o nebezpečné individuum s psychopatickými sklony, které, pokud se zavčasu nezakročí, může bezprostředně ohrozit svoje okolí. Vše nasvědčuje tomu, že jedná pod návykovými látkami, které jej zbavují schopnosti rozeznávat realitu od fikce. Nejedná se opravdu o žádného gaučového kritika, nějakého blázna či provokatéra na sítích. Jde o veřejnou, podotýkám veřejnou osobu, která má nemalé pravomoci a která může toto vykonávat pouze díky krytí své mateřské strany, tedy Občanské demokratické strany.

Ač nerad, musím bohužel říct několik příkladů z jeho výkonů, v uvozovkách: Češi jsou nejhorší! Válku na ně! Palestinci, tak to jsou opice, které mají být vybombardovány. Prezidenta Zemana volí dle řeporyjského starosti kreténi, které by shodil z útesu. Dochází k cílenému zneužívání nemocného dítěte opozičního politika. Poslouchej, ty ubohá kurvičko - tak takhle častuje opoziční političky. Já se omlouvám, paní místopředsedkyně, ale mám-li hovořit o řeporyjském starostovi, tam to nelze říkat slušně, protože pouze říkám to, co říká on. (Potlesk v levé části jednacího sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Pane místopředsedo, vzhledem k tomu, že vím, že citujete nějaká prohlášení, ale i přesto vás vyzývám, že by takováto slova neměla zaznívat na půdě Poslanecké sněmovny.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Rozumím vám, pokusím se to zeliminovat, ano. Ale je to stejné, jako kdybych měl trénovat fotbalové mužstvo bez míče.

Češi by potřebovali válku, vyhnat je v noci z baráku, zabít dítě, ženu podříznout a zapálit barák. Toto říká starosta za ODS!. Měl by viset. Tak to říká na adresu bývalého šéfa policie prosím pěkně. Ano, je to člověk, který se nikdy netajil tím, že k smrti uštve psychicky nemocného člověka. Jde o bývalou zpěvačku. A tak jak tvrdí, až vychcípá generace důchodců, budete pěkně sloužit, politici - ukazuje na opozici - nám, Židům. Blbec, kretén, nácek, kokot, koště. Tak to jsou ta lepší označení, která používá řeporyjský starosta za ODS. A naposledy, jak všichni víme, těžce zasáhl rodinu známého hudebníka. To jen proto, že ten si dovolil udělat si fotku s kandidáty do Evropského parlamentu. Tak za toto rovnou pohřbil jeho vážně nemocnou dceru.

Mohl bych pokračovat, ale nemá to cenu. Nechci vzbudit pobouření zde ve Sněmovně. Konečně za své chování je v podmínečném trestu, a to za nebezpečné pronásledování svého oponenta. Navíc soudkyně na Praze 5 došla k závěru, že mu lze podmínku kvůli sérii přestupků přeměnit na vězení, ale nakonec se rozhodla dát starostovi ještě poslední šanci a prodloužila mu podmínku o rok. Nařídila, že má absolvovat program sociálního výcviku. Opakuji, jedná se o starostu za ODS v ne nevýznamné části Prahy. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP