(13.50 hodin)
(pokračuje Karel Havlíček)

Já striktně odmítám bagatelizaci tohoto. Odmítám dále vůči němu být politicky korektní. Odmítám, že jeho stranický šéf a shodou okolností premiér pouze zkonstatuje, že - a teď doslova cituji - "jeho provokace mě nebaví, nezajímají mě a nechci je komentovat". Tak pane předsedo, budete muset, protože je to váš člen. Je to člověk, který díky vám je na vysoké pozici starosty části Prahy. Takhle jedná lídr země? To myslíte jako premiér skutečně vážně? Neumíte bouchnout do stolu a zjednat si pořádek? Nedokážete se s takovýmhle společenským škůdcem vypořádat? Chcete řídit stát? Vůbec si neuvědomujete, že je to nebezpečný psychopat? Nevidíte, že je ovlivnitelný a že je zcela nevyrovnaný? Nevím, jestli se dokážete vžít do situace jeho veřejně známých rodičů a celé té dotčené rodiny. Já nevím, jestli si všichni ti, kteří nad tím jenom takzvaně pohoršeně mávnou rukou, uvědomují, že to, co se stalo dceři toho známého hudebníka, se může stát komukoliv jinému. To se může stát i vám.

Ano, je pravda, vystoupil jsem proti němu velmi neomšele. Uznávám. Snažím se v politické diskusi být férový, ano, někdy sarkastický, ironický, tvrdý, uznávám, ale snažím se být slušný. Zde jsem to v těch posledních dnech porušil. A porušil jsem to vědomě a naprosto cíleně. Ano, nečekal jsem, že malý pinďour starosty z Řeporyj udělá velké divadlo, ale tušil jsem -

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Pane místopředsedo, vyzývám vás, abyste nepoužíval takovéto výrazy zde v Poslanecké sněmovně.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Nezlobte se.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: I když tím chcete vyjádřit pohoršení nad výroky jednoho člena ODS.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Já myslím, že pinďour není nic, co by bylo jaksi úplně nevyslovitelné ve Sněmovně, ale já jsem tím chtěl, tím, jak jsem ho označil, ani ne jeho, ale spíš jaksi tady přirození, tak jsem chtěl -

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Pane místopředsedo, já se omlouvám. Hodnocení toho, jaký výraz je vhodný nebo nevhodný, prosím nechte na mně, protože já jako předsedající mám právo zhodnotit vaše výroky. A toto slovo rozhodně nepatří na půdu Poslanecké sněmovny.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Dobře. Já už nebudu to slovo opakovat.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji vám.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Beru to. Ale k čemu naštěstí došlo, je to, že to tu diskusi vyvolalo. A vyvolalo to diskusi takovou, kdy došlo ke kategorickému odmítnutí řady lidí, bohužel nikoliv těch, od kterých jsme to očekávali. Protože ano, cílem toho, co jsem řekl, a to přiznávám, té provokace, bylo, abych vzbudil pokud možno všechny spící veřejné osobnosti, které si jindy neberou servítky. Chtěl jsem probudit politiky, aby přestali být v takovýchto případech politicky korektní. A ano, konečně, chtěl jsem tu ubohost a sprostotu zviditelnit i zde v Poslanecké sněmovně, stejně jako v médiích nebo na sítích, protože bez toho, že to zviditelníme, tak k žádnému závěru nedojdeme. A já chci, abychom k tomu závěru tentokráte došli. A já to opravdu chci dohrát. Budu v tom nekompromisní a tvrdý. Já jsem fakt nechtěl zviditelňovat to individuum. Věřím, že za to nikomu z nás, ani těm, co tu sedíte, nestojí. Já tady ani jednou nevyřknu jeho jméno. Nestojí mi za to.

Udělal jsem to proto, abych také ukázal na veřejné osoby, nikoliv na hatery, každý ať si hejtuje koho chce a kdy chce, ale na veřejné osoby, které to jeho řádění buď přímo, nebo nepřímo podporují. Ano, bagatelizují ho, zastávají se ho anebo se s ním fotí jenom proto, aby měli větší zásah na svých sítích. Ano, jedná se o Danuši Nerudovou, jedná se o Miroslava Kalouska, Janu Černochovou a jedná se i o Petra Fialu. Ano, i vy nesete tím pádem odpovědnost za tu žumpu, která v Řeporyjích na nás padá. A já vám garantuji, že v hnutí ANO, jakkoli se nám můžete smát, by se něco takového nestalo. Letěl by po prvním extempore.

Ano, mým cílem je vyprovokovat vás k činům, ty, kteří tomu mohou udělat přítrž, a to není nikdo jiný než ODS, než její vedení, než její předseda, pan premiér. A neberu, nezlobte se, že řeknete, on se omluvil. On tohleto dělá denně. Pouze nyní, díky tomu, že se to více nasvítilo a že už šel opravdu za čáru, tak je to více vidět. Mimo jiné víte, jak proběhla ta omluva? No tak já se tedy omlouvám za zcela nevhodný tweet. A jděte na týden do... A už to nebudu ani říkat. Tak to je omluva. Skvělé. Gratuluji odéesce. Jak hluboko jste klesli. Nechápu vůbec.

Neberu ani argument, že je řádně zvolený, a tudíž nedotknutelný. Ne. Jeho mateřská strana musí v tomhle případě reagovat průběžně na jeho chování, protože on je součástí, díky vám, veřejného života. A neberu ani argument, že má rozhodovat případně soud. Ten konečně už rozhodl. Je v podmínce a možná dokonce půjde sedět. Ale ne že se bude čekat na rozhodnutí soudu. Vy jako politici, kteří na ně máte vliv, my nemáme jako opozice, jaký my na ně máme vliv? Já to tady můžu maximálně říkat, nebo v médiích, ale vy, kteří na ně vliv máte, vy máte rozhodovat. Vy si hrajete na morální majáky? Vy máte tu drzost nás pérovat za to, co děláme? Ne, udělejte si pořádek nejdříve před vlastním prahem! Když jste se potřebovali zbavit Václava Klause mladšího, v zásadě slušného člověka, ten vám také neseděl, tak jste to udělali okamžitě. Čili není to otázka procesu, není to otázka toho, že to nejde. Jde to, ale musíte chtít.

Takže já nebudu dlouze mluvit, protože je mi špatně, jen když si vzpomenu na to individuum, a omlouvám se, že jsem tady musel použít pár jeho výrazů. Ale já tímto vyzývám předsedu Občanské demokratické strany a pana premiéra toho času, aby se okamžitě a kategoricky distancoval od člena ODS a od starosty za ODS a aby udělal vše pro to, aby zmizel z veřejného politického života, kde je jenom, jenom díky Občanské demokratické straně. A pokud tak neučiní, nese plnou odpovědnost za jeho další výroky, ale pochopitelně i činy. Děkuji. (Potlesk zleva.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní zde mám přihlášku pana předsedy Tomia Okamury. Poté následuje pan předseda Radim Fiala a dále paní místopředsedkyně Dostálová a paní místopředsedkyně Richterová. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, já bych se tady rád jménem SPD vyjádřil k aktuálním záležitostem, které se tady zase staly během těch několika dní.

Včera došlo k dalšímu obrovskému podrazu Fialovy vládní pětikoalice na naši republiku. Místo aby včera v Bruselu hlasovali proti novému migračnímu paktu EU, tak se pouze alibisticky zdrželi a migrační pakt byl odsouhlasen. Hnutí SPD tady nechce žádné africké a islámské migranty. Nebudeme migrační pakt respektovat, a pakliže budeme v příští vládě, znovu migrační pakt na evropské půdě otevřeme a odmítneme.

V tom včerejším hlasování bylo proti Maďarsko a Polsko. Schválený postoj států Evropské unie je definitivní. Nová migrační a azylová pravidla už jen formálně schválí ministři financí členských států EU příští týden v úterý. A já jsem už minulý týden tady Fialovu vládu vyzýval, aby hlasovala proti migračnímu paktu. Fialova vládní koalice ale vlastizrádně, doslova vlastizrádně, nehlasuje proti a nechá zcela bez odporu ten migrační pakt projít. A i u toho posledního, finálního hlasování, které má být příští týden v úterý, tak již Fialova vláda, vládní pětikoalice, avizovala, že se opět jménem České republiky při hlasování pouze zdrží a nebude proti. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP