(20.00 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Dobrý večer. A další s faktickou poznámkou je přihlášen pan ministr Bartoš. Prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj ČR Ivan Bartoš: Prostřednictvím paní předsedající bych odpověděl panu poslanci Králíčkovi: neboť implementace korespondenční volby jako takové není z pohledu digitalizace a využití služeb Portálu občana až takový oříšek, zatímco i v té velké změně, v té velké legislativní změně, už to vyžaduje významnější implementace na straně Ministerstva vnitra a těch systémů, tam jsou ty seznamy, které jsou na území České republiky, možnost volit v každém dalším, a i v argumentaci Ministerstva vnitra bylo, že v procurementu a realizaci tohoto projektu je důležité mít to včas. A to je umožněno, pouze pokud se ten projekt bude řešit kvalitě jako celek, zatímco v gesci seznamů, které vedou ambasády pro účely volby v zahraničí, je ta implementace jednodušší. Tolik říkám oborově, jak já nahlížím na ten samotný problém.

Jinak já jsem chtěl jenom, a možná upravím v reakci, prostřednictvím paní předsedající, na pana Vondráčka, možná jsem to dezinterpretoval, já jsem chtěl říci, že v momentě, kdy je umožněno občanům volit v zahraničí komfortněji, což, přiznejme si to, než cestovat z Nového Zélandu někam na ambasádu určitě korespondenční volba poskytuje, tak ta distribuce, když se podíváte na ty hlasy, není to tak, že my jsme měli taky suprové výsledky ve volbách v zahraničí za Pirátskou stranu, nicméně to neznamená, že v danou chvíli tyto hlasy se budou kumulovat u nějakých partají, ale vychází to, vychází to tak, že se tyto hlasy rozkládají.

A ještě u té korespondenční volby samozřejmě ten způsob toho, jakým se následně potom v těch komisích sčítají ty hlasy, tak v danou chvíli samozřejmě v té obálce je to ta samá obálka ve svém způsobu, tedy anonymní, jako je při okrskové volební komisi, neboť v tom sčítání se mají ty obálky, kde jsou ty lístky dány, stejně tak jako v té volební komisi. Ten fakt odškrtnutí na tom seznamu, když to přirovnám, je úplně stejný, jako přijdu do volební místnosti, ukážu tam občanský průkaz nebo v budoucnosti elektronickou identitu (Předsedající: Čas.), oni si mě odškrtnou (Předsedající: Čas.), a volím. To je to doručení. (Předsedající: Čas, pane ministře.). A následně se sčítá podle anonymních obálek.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nyní s faktickou poznámkou pan poslanec Králíček a připraví se pan poslanec Vondráček. Prosím.

 

Poslanec Robert Králíček: No, pane vicepremiére, to jste mi odpověděl jenom technicky. Já chápu, že technicky ty korespondenční volby pro vás asi nebudou problém. Jedno, druhé JŘBU, a je to tam. Ale proč tedy, když děláte zásadní změny v tom volebním zákoně, a toto je zásadní změna, proč to nejde ruku v ruce? Já vím, že to technicky bude rychlejší, ale to, a teď to nemyslím jízlivě, to u čehokoliv, ať už máte eDoklady, ať už máte digitalizaci stavebního řízení, vždycky budete mít komponentu, která bude rychleji než zbytek toho zákona. Ale mně by logicky dávalo, když děláte zásadní změny ve volebním systému, tak datum bude stejné. Ale vy tady spěcháte na tu korespondenční volbu, tak jako pan Michálek říká opět zase, že my tady děláme různé kolotoče, veletoče, abychom to zdrželi, tak vy na to strašně moc spěcháte, no protože chcete větší poměr, abychom my náhodou neměli šanci. Vy si ty voliče budete vytvářet v zahraničí, protože je doma prostě nemáte. Tak to přiznejte, a je to. Jinak to dejte k 1. 1. 2026 jako celý zákon a můžeme si zkrátit jednání druhého i třetího čtení a všichni máme volno.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. A nyní je na řadě s faktickou poznámkou pan poslanec Vondráček. Prosím.

 

Poslanec Radek Vondráček: Prosím o pozornost. Já souhlasím s panem ministrem Bartošem. Já se také domnívám, že se ty hlasy naředí, až ta korespondenční volba bude, protože nebudou volit jenom ti lidé z velkých měst, kteří jsou nějak složeni demograficky, tíhnou třeba k určitým ideologiím, a ten výsledek už nebude tak uspokojivý pro strany současné vládní koalice. Takže v tom jsme zajedno. Tak ale proč tak urputně lpíte na tom, aby to bylo už v tom roce 2025, když máte podobný názor? Vždyť tím otupíte spoustu kritiky a ukážete konstruktivní přístup, když ten zákon bude od 1. 1. 2026 jako všechny ty ostatní. A upozorňuji na to, že v systému je nahrán můj pozměňovací návrh, který posouvá účinnost od 1. 1. 2026. Možná bychom ušetřili hodinu debaty, minimálně hodinu, možná dvě, protože jsme to řešili už v rámci prvního čtení. Když se na tom shodnete, i ta vaše snaha pomoci krajanům v zahraničí bude více věrohodná. Jinak si stejně většina republiky myslí, že to děláte jenom proto, že naháníte hlasy do těchto voleb, protože klesají preference ve vnitropolitické... jaksi na vnitropolitické scéně a snažíte se to nahnat jinde. Tak udělejte něco sami pro sebe, zvyšte věrohodnost toho, co říkáte, a hlasujte pro můj pozměňovací návrh 1. 1. 2026. (Potlesk zleva.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. A vracíme se do rozpravy a s přednostním právem se přihlásila paní místopředsedkyně Richterová. Paní místopředsedkyně, prosím.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně. Kolegyně, kolegové, já chci velice stručně a věcně jenom k tomu, aby nezapadlo, o co tady jde. V tom bodě, který projednáváme, jde zkrátka o servis pro naše občany, o servis, který jsme jim slibovali, že jim doručíme od roku 2018. Předkládali jsme ten návrh, dokonce jsme byli ve shodě s tehdejší vládou, která ten návrh připravila, my jsme ten návrh převzali, a protože se mezitím ta shoda rozpadla, tak jsme ho předložili na několik částí.

A o co teď jde? Prostě ti lidé, kteří jsou v zahraničí, ať už tam studují, pracují, prostě žijí, tak byť jsou to Češi a Češky, stejní občané jako my, co sedíme tady, tak dneska mají výkon svého ústavního práva mnohem dražší, těžší a náročnější. Takže když před chvílí vicepremiér Ivan Bartoš říkal, udělejme to těm lidem komfortnější, tak přesně o to jde. Pohodlnější, ale taky levnější a někdy prakticky možné, protože prostě někde ty lidé jezdí tisíce kilometrů a on opravdu ne každý na to ty peníze má. Co je podstatné, když si vezmete, že dnes naši občané, aby mohli odvolit v zahraničí, jedou tisíce kilometrů, jedou prostě nějakým přeplněným vlakem, jedou opravdu daleko, tak je to něco úplně jiného, než když u nás máme ty tisíce volebních místností, většina lidí chodí volit pět deset minut od svého bydliště, tak komfortní volební místnosti, jako jsou u nás, jsou myslím opravdu málokde. Ale tohle srovnání bychom měli mít před očima. Takže proto tady vystupuju, abych připomněla, že kvůli těm lidem, kteří jezdí stovky a tisíce kilometrů, aby měli aspoň trošku snazší možnost volit, to zavádíme, a slibujeme to my za Piráty třeba od roku 2018.

Co se týče té druhé věci, o kterou jde, pak je to, že je obecně správné zjednodušovat život, a to ta korespondenční volba prostě přináší. Že to je další věc, tak jako se o to snažíme v jiných věcech, tak zase tohle je prostě ten princip, kterého se držíme i u správy voleb.

A k té poslední otázce, proč od 1. ledna 2025. Protože ti lidé tam žijí a pracují právě teď. My chceme, aby neztráceli vazby na naši zemi, chceme, aby si třeba tady podrželi nějakou nemovitost. Často jsou lidé, kteří plánují, že se sem vrátí, já mám takové kolegy třeba ze střední a vysoké školy; že se sem vrátí na důchod, jezdí sem s dětmi na prázdniny. Ty vazby k té zemi mají a je v našem zájmu, aby je neztratili. Stejně tak tady mnozí investují, ty peníze, které vydělají v zahraničí, chtějí nějak zhodnocovat. Opět je na nás, aby tím, že jim dáme najevo, že o ně stojíme, aby co nejvíc zvažovali, že je nainvestují zde.

A poslední, co je opravdu hodně důležité si uvědomit: My jsme dneska v době, kdy si ti lidé mohou vybrat úplně z celého světa, co udělají se svou zkušeností, energií a penězi. A prostě ta soutěž probíhá každý měsíc. Každý měsíc, každý rok, který ztratíme, o který se budou rozvolňovat ty vazby, je zbytečný. Za nás není důvod korespondenční volbu jakkoliv odkládat. Vidíme, že to opozice současná už zhruba pět let blokuje. Nebo čtyři a půl. My to prostě považujeme za správnou věc a chceme lidem zjednodušit život. Bude to férovější pro všechny občanky a občany České republiky, prostě včetně těch, kteří žijí a pracují a studují v zahraničí. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Mám tu faktickou poznámku paní poslankyně Peštové. Prosím, paní poslankyně. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP