(15.30 hodin)
(pokračuje Petr Fiala)

Možná bych ale obecněji řekl, že stěžovat si na média se tady sice stalo nějakou tradicí, a slyším to často, ale média jsou kritická ke všem politickým stranám, a mohu vás ujistit, že na spoustě tiskových konferencí a brífinků dostávám otázky, které se týkají výroků členů ODS. Tam to patří, tam na ně odpovídám, na interpelacích to dělat dál nebudu.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji a dostáváme se k interpelaci pana poslance Langa. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Hubert Lang: Děkuju. Vážený pane premiére, doufám, že mi odpovíte na ty otázky lépe než mojí kolegyni.

Jako premiér této vlády plně odpovídáte za schválený vízový migrační pakt, ještě v kontextu toho Česká republika měla evropské předsednictví, ve kterém se finalizovaly určité věci vízového migračního paktu, a já se tady dozvídám, že 15. 5. 2024 byl odeslán dopis Evropské komisi patnácti členů, ministrů vnitra jednotlivých členských států, kteří hovoří o tom, že ve své podstatě ten ještě - tedy schválený, ale prakticky ještě neimplementovaný vízový migrační pakt je takovým paskvilem, takovým paskvilem, že už bude potřebovat nějakou revizi. A ministři vnitra hovoří: "Stav současného azylového migračního systému je určitě při prudkém nárůstu nelegálních přechodů je prakticky neudržitelný. Naší hlavní odpovědností a závazkem je udržet stabilitu a sociální soudržnost a vyhnout se tak polarizaci evropských společenství a ztrátě jednoty v rodině členských států EU."

Já budu ještě interpelovat pana ministra vnitra, který nám to před tím asi rokem a půl sem přivezl jako velké vítězství, ale tady vidíte - a pod vaším vedením, vaší vlády, váš první místopředseda vlády, ministr vnitra - na základě který (kterého?) měl výrazný podíl na tom, jaké je finále toho migračního paktu, tak už se tady nyní dozvídáme, že to není v pořádku a že to prakticky nebude fungovat, přestože to ještě prakticky nenaběhlo úplně do plné účinnosti.

Ptám se vás, pane premiére, opravdu si myslíte, že za našeho předsednictví a za vašeho předsednictví vlády udělala Česká republika maximum možného, aby vízový migrační pakt byl schválen v nějaké slušné podobě? To je první otázka. A dále: Opravdu si stojíte za současnou podobou vízového migračního paktu, i když my jako Česká republika jsme se potom jakoby zbaběle zdrželi, že jsme napřed pro to horovali, pan ministr vnitra nám tady - váš první místopředseda vlády - říkal, jak je to výborné, a potom se zdržel?

Ještě potom doplním doplňující otázku. Děkuji za odpovědi.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji a nyní s odpovědí pan premiér. Prosím.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Vážený pane poslanče, rád vám odpovím. Řekněme si ale opravdu, jak to je a jaká jsou fakta. Migrační pakt v té formě, ve které byl vyjednán ministry vnitra členských států Evropské unie, měl naši podporu, protože šel dál a byl razantnější než výsledná podoba migračního paktu, která vzešla z takzvaného trialogu a byla ovlivněna postoji Evropského parlamentu. A tady bych chtěl také připomenout, že proti přísnějšímu migračnímu paktu se vedle frakcí Zelených a socialistické frakce nejvíce stavěla frakce Renew Europe, jejímiž členy jsou europoslanci hnutí ANO, které jinak migrační pakt kritizuje. To je potřeba si říct. Já nikoho z ničeho neobviňuji, jenom pro pořádek konstatuji, jak to je.

Česká republika právě proto, že migrační pakt byl zmírněn, je trošku byrokratičtější než ta původní verze a není tak účinný podle našeho názoru, se v tom finálním hlasování zdržela. My jsme chtěli razantnější azylové řízení, chtěli jsme méně byrokratické řízení, chtěli jsme se posunout dál před hranici Evropské unie. Migrační pakt jde správným směrem, ale nejde dostatečně daleko. Tak to jedna - na vysvětlení toho, proč jsme postupovali tak, jak jsme postupovali, není v tom vůbec žádný rozpor. Vyjednali jsme věc, která byla lepší než ta, která byla nakonec schválena po vstupu Evropského parlamentu do toho schvalovacího procesu.

Druhá věc. Není pravda, že dopis devatenácti členských států, respektive ministrů vnitra, který navrhuje další kroky a kde velmi aktivní roli od počátku sehrává Česká republika, je tu proto, že už teď chceme říct, že migrační pakt je nefunkční nebo že byl špatně vyjednán. Ten migrační pakt představuje v tuto chvíli maximum možného, maximum možného, co se dalo domluvit v rámci stávajícího složení Evropského parlamentu a v rámci názorů členských států, ale my patříme k těm zemím, které chtějí jít dál a připravovat další kroky, které budou navazovat na přijatý migrační pakt, a proto jsme součástí té neformální skupiny dnes už devatenácti členských států, které chtějí efektivně řešit migraci a které formulovaly návrhy na řešení pro Evropskou komisi - nebo formulují návrhy z iniciativ, které už tady třeba existují nebo které by mohly vzniknout.

Bezpečné zóny a ujednání podobná nouzovému tranzitnímu mechanismu, komplexní partnerství se třetími zeměmi, to je velice klíčový nástroj, ke kterému musíme dospět. Spolupráce se třetími zeměmi v takové oblasti, jako je rozvojová ekonomická spolupráce, třetí země pak podniká kroky k omezení nelegální migrace, třetí země se zaváže za to (k tomu), že bude umožňovat návrat svých občanů, k tomu musíme dospět. Dalším iniciativou nebo bodem je boj proti pašování migrantů, zintenzivnění reakce Evropské unie, větší kontrola na vnější hranici, intenzivnější výměna informací a tak dál.

Důležitá věc - koncept bezpečné třetí země, který lze nyní použít pouze v případech, kdy lze prokázat nějakou dostatečnou vazbu mezi nelegálním migrantem nebo žadatelem a tou třetí, cílovou zemí. My chceme tuto podmínku odstranit nebo aspoň omezit požadavek na dostatečnou vazbu. A potom je to také předávání odmítnutých žadatelů o azyl z Evropské unie do třetích zemí před jejich navrácením. Tedy státní příslušníci třetích zemí s pravomocně zamítnutou žádosti o mezinárodní ochranu by mohli být přemístěni do třetí země mimo území Evropské unie a tam by teprve probíhalo samotné vyhošťování a vymáhání povinnosti návratu. To jsou všechno věci, které chceme prosadit nad rámec migračního paktu, ale (Předsedající: Čas.) pánbůh zaplať za to, že aspoň k něčemu státy EU dospěly.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Je zájem o doplňující otázku. Prosím.

 

Poslanec Hubert Lang: Děkuji. Pane premiére, já s vámi zásadně nesouhlasím. Ten dopis, jak je koncipován, a já ještě ho snad načtu na nějaké další schůzi, abych ho mohl přečíst celý, aby pro veřejnost byl jasné, o co vlastně se jedná. Jestliže patnáct ministrů vnitra - vy dneska říkáte devatenáct - říká, že se musí vypracovat, vyvinout úsilí, aby se vypracovaly a navrhly nové způsoby a řešení, jak zabránit nelegální migraci do Evropy, jinak prostě nebude zatím - od cíle jsme zatím daleko, to je úplně v začátku toho dopisu: od nějakého spravedlivějšího, humánnějšího, udržitelnějšího azylového systému jsme zatím daleko. My tady po x letech jsme s velkou slávou tak, jak to bylo prezentováno vaší vládou, vaším prvním místopředsedou vlády, panem ministrem vnitra Rakušanem, přijali vízový migrační pakt a tady vlastně jednoznačně se napíše, že vízový migrační pakt není funkční, není tam vůbec návratová směrnice. Všechno, co vy jste tady vyjmenoval, je, že budeme realizovat, budeme se přibližovat, budeme další věci dělat. Prostě je to nefunkční a nepovedlo se vám to.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nyní prostor pro odpověď pana premiéra. Prosím.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: A v tom s vámi zase nesouhlasím já. Ještě, abych byl tedy přesný, dopis v tuto chvíli má patnáct zemí, které deklarovaly podpis, s dalšími čtyřmi se jedná, proto mluvím o devatenácti, těch devatenáct je důležité číslo, že devatenáct států Evropské unie si myslí, že je potřeba jít dál. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP