Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(15.40 hodin)
(pokračuje Petr Fiala)

A jakou tedy nabízíte alternativu k migračnímu paktu? Že nebudeme dělat nic, anebo budeme postupovat jenom na základě jednání jednotlivých států? No, to jsme viděli, k čemu to vede, to vede ke kontrolám na hranicích. A to fakt chceme? To je řešení pro české občany, kteří se chtějí pohybovat svobodně po Evropě? To je řešení pro naše firmy, pro naši ekonomiku, která je exportní? To je reálná nabídka lidem, se kterou přicházíte? Já takovou nabídku lidem dělat nechci. Já chci, abychom našli evropské řešení, které bude funkční a které zajistí vnitřní bezpečnost, to znamená skutečně si poradí s nelegální migrací a které také ale současně zajistí to, že se můžeme svobodně v Evropě pohybovat.

Není pravda, že opatření vůči nelegální migraci jsou nefunkční. Podívejte na to, jakým způsobem jsme zastavili nelegální migraci na takzvané balkánské cestě. A nezastavili jsme ji tím, že jsme něco jenom dělali sami, ale že jsme spolupracovali se Slovenskem, Maďarskem, Srbskem a dalšími zeměmi, Rakouskem, a podařilo se nám tuto trasu výrazně zastavit. To ale není řešení nelegální migrace do Evropy, o to větší je tlak na těch jiných trasách a my musíme se domluvit na dalších krocích. Domluvili jsme se na částečném řešení, to je migrační pakt. Podle mého názoru od počátku nestačí, proto taky vedu jednání s podobně smýšlejícími zeměmi, nedávno třeba s Itálií, abychom šli dál. Abychom našli shodu (Předsedající: Čas.) na dalších krocích, které je potřeba udělat. Já myslím, že je to naprosto logické a správné.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. A nyní je na řadě pan poslanec Volný s interpelací na pana premiéra. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Jan Volný: Kolegové, kolegyně, paní předsedající, pane premiére. Já jsem tady naznačil, že to bude téma korespondenční volby. Vy, když jste přišli s korespondenční volbou jako první myšlenkou, tak už jsme kroutili hlavami a říkali jsme, proč zrovna teď a proč takhle urychleně. A vy jste vždycky říkali, je to ve všech státech, nebo téměř ve všech státech Evropské unie. Ale co je daleko, daleko nebezpečnější a zrůdné, je ten druhý krok, který připravujete, a to je krok, který by měl rozdávat české občanství jak na běžícím pásu až do třetího kolene, a tím spojené v podstatě i volební právo.

Jednak samotným volebním právem korespondenčním totálně shazujete důvěryhodnost voleb, protože teď už těm volbám nebude opravdu věřit v této zemi nikdo. A pokud by opravdu byl stejný základ, jako je všude v Evropě, tak já jako syn německé matky bych měl volební právo, moje děti by měly volební právo a moje vnoučata by měla volební právo a volili bychom zástupce Němců do Bundestagu. No to by byl pěkný bordel.

Já se vám ptám, pane premiére, jestli jste opravdu přesvědčený vy osobně, že připravovaný zákon korespondenční volby je opravdu stejný jako ve většině zemí v Evropě? Jestli jste vy osobně přesvědčen, že rozdávání českého občanství až do třetího kolene českým vystěhovalcům je ta správná cesta? I když sami ti, kterých se to týká, si nechápavě klepou na čelo. Třetí jsem nestihl (Předsedající: Čas.), dám jí jako přídavek.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. A nyní prosím pana premiéra. Prosím.

 

Předseda vlády ČR Petr Fiala: Tak nejprve, vážený pane poslanče, bych chtěl upravit tu informaci o rozdávání českého občanství. Žádné české občanství se nikde nerozdává a rozdávat nebude. A ta úprava se netýkala vůbec podmínek, za kterých můžete získat české občanství. Ta se týkala jenom lhůty, v které o tom můžete žádat. Takže tam opravdu žádná změna není. Stejně tak jako korespondenční volba nezakládá žádná nová práva. Korespondenční volba je jenom nástroj, jak umožnit lidem, kteří žijí v zahraničí to, aby mohli uplatnit svoje základní občanské právo, a to je účastnit se voleb a aby ty překážky proto nebyly příliš velké, tak jak jsou v současnosti.

Já bych se trochu pozastavil u... Ale já opravdu nevyčítám, já jenom spíše jako nad tím přemýšlím, proč to říkáte, že to napadlo nás a že se to teď zjevilo najednou... myšlenka korespondenční volby ta tady žije ve veřejném prostoru poměrně dlouho. A minulá vláda, kterou vedlo hnutí ANO, měla korespondenční volbu v programovém prohlášení, tak to je prostě fakt. Tak z nějakého důvodu jste to tam měli a pak jste třeba od toho odešli s nějakými argumenty, které já neznám. Ale v programovém prohlášení jste si napsali zjednodušíme volební pravidla tak, aby se občanům usnadnil přístup k volbám, včetně zavedení korespondenční volby, zrušení místní příslušnosti pro vydání voličských průkazů a tak dál a tak dál. A pak to nějak probíhalo.

Ale my jsme korespondenční volbu chtěli dlouhodobě, ale ne korespondenční volbu obecnou, to bych chtěl také tady vyvrátit ty fámy, které se ve veřejné debatě objevují, nezavádíme korespondenční volbu pro občany na území České republiky, nic takového nikdo nemá v úmyslu, pouze pro české občany, kteří pobývají v zahraničí. Zmínil jste také... a mimochodem, když jsem třeba byl nedávno ve Spojených státech a setkal jsem se s krajany, tak naprosto všichni to od českého státu očekávali. Ať to byli studenti na dlouhodobých pobytech, ať to byli lidé, kteří byli vysláni svou firmou nebo pracovali, ať to byli lidé, kteří dlouhodobě žili v USA, ať to byli vědci, kteří tam třeba trávili dva roky, to jsou všechno věci, které chceme, které jsou žádoucí pro Českou republiku. Všichni říkali: To nám pomůže. Pro nás je prostě těžké letět někde tisíc kilometrů na místo, kde bychom mohli volit. A tohle ta korespondenční volba pomůže zjednodušit, odstranit, nic dalšího se nestane, nikdo další nezíská právo volit, jenom ten, kdo je český občan a nic dramatického se neděje.

Člověk na zahraniční stáži, student na Erasmu, zaměstnanec Škodovky v Německu nebo někde jinde má možnost prostě tímto způsobem volit. A pokud jde o tu věc, kterou jste zmínil, zda je to něco speciálního nebo to je v jiných státech a že my argumentujeme tím, že to je v jiných státech Evropy, no je to v jiných státech Evropy a je to skoro ve všech státech EU. Česká republika je jednou z pěti zemí, která to nemá. Těmi dalšími je Irsko, Chorvatsko, Malta a Francie. Ale v případě Francie je ta volba zajištěna tím, že Francie zná institut elektronické volby. My zavádíme věc, která tu měla být podle mého názoru dávno, která nevytváří žádné výhody pro nikoho. Která naopak snižuje nevýhody. Ten systém je velice dobře ošetřen. Neumožňuje to žádné volební podvody nebo něco. Vůbec nechápu argument, proč by měly být znevěrohodněny tím, že budou lidé hlasovat v rámci celkem osvědčeného, v řadě zemí osvědčeného mechanismu korespondenční volby.

Volba bude probíhat na principu dvou obálek, doručovací a úřední. Volič musí podat žádost, obdrží od zastupitelského úřadu sadu písemností, hlasovací lístek si vytiskne z informačního systému správy voleb. Musí ho vložit do úřední hlasovací obálky. Do doručovací obálky vloží identifikační lístek, zašle zastupitelskému úřadu. Ten podá v den voleb tyto došlé obálky zvláštní okrskové volební komisi, ta otevře doručovací obálky až v ten příslušný čas (Předsedající: Čas.) a označí ve výpisu ze seznamu voličů, kdo hlasoval korespondenčně. Je to naprosto jasné a transparentní.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Je zájem o doplňující otázku. Ano, prosím.

 

Poslanec Jan Volný: Tak teď musím rychle spěchat. Tak o tom rozdávání občanství a volebních práv jsem si nevymyslel já, o tom hovoří dost jako často vaši poslanci a vaši politici, a toho bych se tedy hrozně bál. Docela mě uklidnila vaše informace, že toto absolutně není na stole a absolutně nepřijde do této Sněmovny. To znamená tím, že schválíme možnost nějakého hlasování korespondenčního, kde tedy děláme nějaký kompromis s našimi pozměňovacími návrhy bude to poslední, tak si myslím, že jsem v této chvíli uklidněný.

Ale pořád si musím myslet... Ještě se vás jednou zeptám. Opravdu není účelem této korespondenční volby a toho všeho, co možná nastane, abyste si sehnali nové hlasy, protože vám v České republice už nikdo nevěří? Děkuju. (Potlesk poslanců hnutí ANO.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP