Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(16.00 hodin)
(pokračuje Petr Fiala)

Mně to připadá jako postup rozumný, správný a nedovedu si ani představit, že bychom jednali jinak. Ale jak říkám, k sankcím je daleko a Česká republika rozhodně nepatří v tuto chvíli mezi státy, které by sankce navrhovaly.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Kolegyně, kolegové, je 16 hodin, uplynul tedy čas, kdy je možné podat podle jednacího řádu poslední ústní interpelaci na předsedu vlády.

Nyní budou následovat ústní interpelace na ostatní členy vlády. Prosím tedy pana poslance Patrika Nachera, aby přednesl interpelaci na prvního místopředsedu vlády a ministra vnitra Víta Rakušana a zahájil tak blok odpovědí členů vlády na interpelace poslanců. Následně se připraví paní poslankyně Mádlová. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji, paní místopředsedkyně. Vážený pane premiére, vicepremiére, ministři, já jsem poprvé takhle vylosován jako číslo jedna a navíc je to celkem aktuální záležitost. Já jsem se přihlásil k této interpelaci, která se týká zásahu policie na zápase Mladá Boleslav - Sparta ještě předtím, než včera proběhlo finále poháru v Plzni. Můj dotaz vychází z toho, já jsem i označil pana ministra v debatě na sociálních sítích, jestli by mohl ověřit a prověřit, jestli ten zákrok policie byl v pořádku. Já se tady neptám uměle, protože já sám na ty fotbaly se svým desetiletým synem chodím, takže to není něco, že bych se tady vlamoval do tématu, které mi není vlastní. Jezdím i do zahraničí. Musím říct, že třeba tolik policistů jsem v Mnichově nebo v Lipsku opravdu neviděl, a ty návštěvy jsou tam pěti- desetinásobné, stejně tak jako furt směřujeme na Západ, když se podíváte na Západ, tak tam běžně fanoušci po dohodě s kluby, samozřejmě, slaví i na tom trávníku.

Mně jde o to, že ten zásah byl i podle těch záběrů necitlivý, kdy pepřový sprej se používal i na děti nebo na rodiny s dětmi. Za mě to bylo přepálené. Naproti tomu včera, když jsem viděl zase ty záběry, tak policisté se věnovali jenom jedné straně, tu druhou tam nechali běhat po trávníku.

Mě by obecně zajímal možná přístup, tak to i zobecním, kromě toho dotazu konkrétně na tu Mladou Boleslav, přístup policie k těmto věcem, jak je možné, že ta policie v takovém počtu jakoby dochází k těm stadionům ve srovnání jak říkám se západní Evropou. Je to úplně někde jinde. A přesto dochází k těmhle zákrokům, které jdou nad rámec toho, co bychom my všichni jako fanoušci chtěli, kultivovat to fotbalové prostředí. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Nyní je prostor pro odpověď pana ministra Rakušana. Pane ministře, prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Děkuju za slovo, vážená paní místopředsedkyně. Vážený pane poslanče prostřednictvím paní místopředsedkyně, já mám přece jenom těch pět minut, já je využiju, ale dostanu se konkrétně i k tomu zásahu, který vy jste zmínil, respektive dvěma zásahům policie České republiky, které tady byly.

Od roku 2009 jsou stanoveny základní povinnosti pořadatele sportovní akce a součinnost mezi pořadatelem a policií. Evidentně statisticky od toho roku, kdy byla nastavena alespoň základní pravidla, která ve svém jednoduchém schématu říkají policie venku, pořadatel vevnitř, a pouze v krizových situacích, kdy se situace nějakým způsobem vyhrotí, tak je na žádost pořadatele policie povolána i dovnitř stadionu.

Věřte mi a dovolte mi hned v úvodu zmínit jednu klíčovou věc. Já mám děti taky, tři, rád s nimi na různé druhy sportů chodím, a já bych si osobně velmi přál, aby policisté u fotbalových zápasů nemuseli být přítomni vůbec. A to je, myslím, přání, které všichni máme, anebo jenom minimálně, jak je tomu koneckonců u většiny ostatních sportů. Primárně je zodpovědnost za to, co se děje na fotbalovém stadionu, vevnitř, nad bezpečnostními opatřeními, záležitostí pořadatele. Sám si určitě pamatujete diskusi, kterou vyvolal klub Slavie v nedávné době, jestli musí být ploty, nemusí být ploty, jestli ta povinnost má být nebo nemá být.

Za tímto účelem jsme vytvořili pracovní skupinu. Ta pracovní skupina čítá Ministerstvo vnitra, policii, fotbalové zástupce všech svazů a snažíme se hledat řešení, která takovým situacím budou předcházet. Tuto pracovní skupinu jsem neprodleně svolal k těm událostem, které teď byly. Dříve než se začneme zabývat tím policejním zásahem, a tomu se nevyhýbám, tak bych chtěl skutečně poukázat na to, že se jedná o flagrantní porušení pravidel pořadatelské služby. Došlo tam k porušení toho, co pořadatelé říkali dopředu, jakým způsobem zaručí bezpečnost na stadionu. A ta pořadatelská služba, a nebojme se to pojmenovat a řeknu to i zástupcům fotbalových svazů, v obou dvou případech zklamala.

Co se týká toho zákroku v Boleslavi, no, mně se také nelíbí záběry, když vidím, že si děti kryjí oči před pepřovým sprejem. To prostě na první pohled budí otazníky, a proto hned ten den, co k tomu zásahu došlo, jsem hovořil s policejním prezidentem a byl dán jasný úkol, aby ten zákrok jako takový byl prověřen. Podle mých informací dohledový orgán té středočeské policie skutečně ten zákrok jako takový vyhodnocuje.

Na tom včerejším zápase jsem žádnou zásadní chybu policie - a tady rozlišujme, co je zásadní chyba pořadatele a co je zásadní chyba policie - neviděl ani v tvrdosti ani v přístupu, ale policie byla tam, kde ji o to pořadatel požádal. To znamená, že policie uvnitř stadionu vlastně nemá být vůbec a rozhodně neurčuje a nevytipovává sama o sobě nebezpečná místa. To dělá pořadatel. A myslím si, že policie včera na tom zákroku jako takovém neselhala, ale oba incidenty jednoznačně ukázaly, že sportovní kluby a pořadatelé zápasů budou muset mnohem intenzivněji spolupracovat, pracovat i s fanoušky a návštěvníky tak, aby se kultura na stadionech zlepšila, abychom stejně jako na Barceloně se tam nemuseli bát brát svoje děti a dát jim nějaký sportovní zážitek.

A já moc doufám, že zástupci FA ČR i ligové asociace na té pracovní skupině sami přijdou s aktivními opatřeními, jakým způsobem posílit pořadatelskou službu, představí koncept práce i s fanouškovskou základnou, což je mimochodem právě v té západní Evropě, o které mluvíte, absolutně běžné. To znamená, že ten klub jako takový i pořadatelská služba často konzultuje i před samotným krizovým zápasem tu věc s nějakými zástupci fanoušků, těch, o kterých vědí, že celou dobu chodí.

Tedy abych to jednoduše shrnul. Zákrok v Boleslavi se prověřuje. Na včerejším zákroku ze strany policie nic špatného nespatřuji, jenom mě udivuje, že opět bylo nutno, aby policie vůbec zasahovala. Za třetí, je svolána ta pracovní skupina, která už ad hoc vznikla k situaci na Slavii a teď tam budu prezentovat ve větší míře detailů ty věci, které jsem řekl vám tady.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nyní se zeptám, zda je zájem o doplňující otázku. Je tomu tak. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Patrik Nacher: Já děkuji panu ministrovi. Myslím to upřímně. Já si myslím, že obecně ten problém je asi širší už jenom proto, že někdy skutečně ti fanoušci dělají něco, co by dělat nesporně neměli a potom se do jednoho pytle házejí fanoušci úplně všichni. To znamená, že potom i ten pohled třeba i té policie, takovou mám zkušenost, je, že vlastně všichni ti fanoušci, kteří jdou na fotbal, jsou vlastně jakoby podezřelí, že by mohli něco spáchat, což samozřejmě v těch fanoušcích, kteří tam chodí i s malými dětmi, jakoby nebudí dvakrát důvěru.

Já bych v tomhletom poprosil, jestli by bylo možné, protože u nás přece jenom minimálně Sparta a Slavie pracuje s těmi fanoušky, chodí tam, vyprodané stadiony, což dříve nebylo, těch incidentů je tam minimum vzhledem k tomu, že tam máte 18 000 diváků, nebavíme se o tom, co tady bylo před lety, jestli by se k této věci nedala dělat i osvěta, aby se to použilo, co má dělat policie, co má dělat pořadatelská služba, komunikace s těmi fanoušky, aby to bylo ve prospěch toho výsledku, jestli můžu poprosit.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Prostor pro pana ministra.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Tak já jsem rád, že občas máme skutečně apolitické a věcné interpelace. Tuto za takovou považuju. Absolutní shoda ve všem, co jste řekl. Neházet fanoušky rozhodně do jednoho pytle. Chodí tam řada lidí, kteří si chtějí prostě užít ten sport jako takový.

Jenom policie, a to si zase uvědomme, je tady opravdu vždycky ve dvojích kleštích. Ve chvíli, kdy doprovází třeba agresivní fanoušky řeknu zahraničního týmu směrem na stadion, tak od spousty lidí mi opravdu, a mohl bych vám to doložit, chodí maily: Tak na tohle plýtváme prací policie, prostředky, penězi, personálním nasazením, přesčasy a bůhví čím ještě? A pokud by to policie neudělala a něco se třeba v centru Prahy, Ostravy a kdekoli jinde stalo, tak okamžitě budu dostávat: Kde byla policie a proč se tomu nevěnovala? Samozřejmě ta míra toho je vždycky těžká odhadnout. Někdy to může působit jako předimenzovaná opatření a někdy jsme rádi, že tam tu policii máme a chrání zdraví, majetek lidí, kteří jsou v Praze. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP