Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(16.10 hodin)
(pokračuje Vít Rakušan)

Absolutně souhlasím, že přesně tohle má ta pracovní skupina zformulovat, říci si ještě jednou to jasné rozhraní, které je dáno zatím tou dohodou z roku 2009; policie je venku, pořadatelé jsou vevnitř. Pořadatel je zodpovědný za bezpečnost na stadionu. To chci zdůraznit. Policie je pouze povolávána na žádost pořadatele. A pojďme se bavit o tom, jaký ten zákrok policie má být. Chápu, někdy může být nervózní, ale zároveň mohu říci, že policisté opravdu nejsou rádi, že musí zasahovat vevnitř na stadionu. Je to nepříjemná věc, je to krajní věc a jsem i rád, pane poslanče, prostřednictvím paní předsedající, a děkuju vám za to, že jste sám konstatoval, že byť se nám teď dva incidenty sešly krátce za sebou, celkově se přece jenom ta atmosféra kultivovala a celkově ten počet incidentů i na stadionech i v jejich blízkosti upadá. Ale určitě je potřeba si vydefinovat, kdo a jak v jaké chvíli reaguje.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nyní je na řadě paní poslankyně Mádlová, která zde ovšem není, takže prosím tedy paní poslankyni Babišovou, která interpeluje pana ministra Válka. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Andrea Babišová: Paní předsedající, děkuji za slovo. Tento týden nebo minulý týden v médiích vystupoval pan Kubek, a potažmo tedy zástupce lékařské komory, který kritizoval tempo, jakým stát chystá změny ve zdravotnictví. Má otázka dnes zní: Hrozí kvůli tomu razantní protesty, hrozí nám kvůli tomu opět lékařské protesty? Co odborům vadí vlastně nejvíc? Uplynulo půl roku od podepsání dohody, splněn byl pouze první krok, a to bylo to, že došlo k navýšení platu v nemocnicích pro lékaře a ostatní zdravotníky. Pan Kubek hovoří: "Pokud se postoj Ministerstva zdravotnictví nezmění, tak že limitně se blížíme matematické jistotě, že protesty nastanou. Nic podstatného se pro nás nezměnilo. Nezměnily se podmínky práce v nemocnicích, nezměnilo se vzdělávání lékařů, stále jsou lékaři přetěžováni. Došlo pouze k prvnímu kroku, jednorázovému navýšení platu, ale žádné změny, které by zlepšily podmínky v nemocnicích a které by učinily práci v nemocnicích a ve zdravotnictví obecně atraktivnější, abychom měli větší počet lékařů, zdravotníků a zdravotních sester učiněny nebyly." Před chvilkou podobnou interpelaci měl i pan premiér, který nám tady dlouho, celých pět minut vyjmenovával veškeré kroky, které jsou na Ministerstvu zdravotnictví připraveny, a vy máte tento pátek nebo snad minulý pátek už jste se s panem Kubkem a s Českou lékařskou komorou jako Ministerstvo zdravotnictví sešli, takže by mě zajímalo, pane ministře, k čemu jste dospěli a co se tedy opravdu bude plnit. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji a nyní prostor pro odpověď panu ministrovi. Pane ministře, prosím.

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Děkuji. Tak pan premiér a paní poslankyně neříká - pan ministerský předseda neříkal, co se plánuje, ale co se stalo. Abychom shrnuli fakta a abych řekl data, která jsou dohledatelná, snadno zjistitelná. S odborovými organizacemi včetně odborové organizace je Česká lékařská komora, jediná na světě s povinným členstvím, jsme se setkali opakovaně, a to na půdě Ministerstva práce a sociálních věcí dvakrát za přítomnosti obou ministrů, tedy za přítomnosti mé a pana ministra Jurečky, a jednou na půdě Poslanecké sněmovny tento týden. Současně jsme se se stejnými setkali dvakrát, tentokrát to bylo na odborné úrovni, kde byli zástupci Ministerstva zdravotnictví, a to na půdě Ministerstva zdravotnictví. Tedy schůzek se zástupci všech odborových organizací, tedy České lékařské komory, odborového svazu, lékařského odborového svazu, ale i zástupci zaměstnavatelů těchto schůzek proběhlo pět. Dvě na půdě Ministerstva práce a sociálních věcí, dvě na půdě Ministerstva zdravotnictví, jedna v Poslanecké sněmovně v době, kdy jsme tento týden jednali, bylo to v úterý tuším. Na těch schůzkách jsme se domlouvali na dalších požadavcích, které postupně ministerstva zpracovávala tak, aby mohly být podány jako komplexní pozměňovací návrh. Ten dostali zástupci písemně a příští týden na schůzce, která proběhne, a teď si nechci přesně vymýšlet to datum a čas, ale skoro jistě si myslím pátého v 8 hodin, ale možná se pletu. Ale bude to v 8 hodin, to si pamatuju, a bude to v den, kdy je Sněmovna, bude to čtvrtek. A dohodli jsme se, že schůzka bude do desíti, tak proběhne finální vypořádání těch připomínek, doufám, a shodneme se na tom, co bude změna v zákoníku práce, kterou bychom pak chtěli předložit co nejdříve tak, aby platila řekněme od prázdnin. Nebudu předjímat, na kterých změnách se dohodneme nebo nedohodneme, to záleží na těch jednotlivých účastnících.

Současně probíhají jednání o tom, co jsme slíbili, tedy že předložíme samostatný zákon, ať už formou zákona nebo formou nějakého komplexního pozměňovacího návrhu k zákoníku práce, který by mluvil o odměňování zdravotníků. Tady jsou ale ti, kteří jsou v jakémkoliv zaměstnaneckém poměru. Těžko můžeme mít jiné odměňování zdravotníků, kteří jsou v zaměstnaneckém poměru řekněme v nemocnicích a v ambulantním sektoru. Pokud je to zaměstnanec, musí to odměňování být stejné. Tak takto to chtěly ty odborové organizace. Tak tady jsme dospěli k nějakému snad něčemu, co by bylo možné nazvat, já si netroufnu použít návrh shody, ale co by bylo průmětem těch rozdílných návrhů. To zpracovávalo ministerstvo za poměrně krátký čas, za necelých pět týdnů to zpracovalo do paragrafové normy, která prošla nějakou diskusí na ministerstvu, a v pátek, tento týden to paragrafové znění toho návrhu zákona dostávají všichni ti účastníci. A na té další schůzce, to znamená, bude to v pořadí šestá schůzka, tentokrát společná včetně obou ministrů a zástupců všech, budeme diskutovat, jak dál a co z toho, v jaké fázi předloží a kdo předloží Poslanecké sněmovně.

Jestli tedy hrozí opět protesty a výpovědi přesčasů, protože ty protesty byly o tom, že lékaři odmítli sloužit přesčasy, tak to je otázka spíš na prezidenta České lékařské komory, na lékařský svaz, respektive na zástupce mladých lékařů, dneska tedy viceprezidenta České lékařské komory. Z mého pohledu k tomu není úplně důvod. My jsme opravdu splnili drtivou většinu těch bodů a stále je samozřejmě na čem pracovat. Vzdělávání; tam si myslím, že jsme opakovaně byli i veřejně chváleni jak kolegou Přádou, tak i tou asociací mladých lékařů, kterou vede kolega Kočí, že ten postup je dobře realizován, a posunujeme se. Přesčasy jsou v zákoníku schváleny na dobu 416 hodin. Tím pádem zákoník práce se musí dodržovat, od 1. 1. platí, je to jasné. Stejně tak jsou jasné pracovní doby na těch pracovištích. Stejně tak je jasné to volno a samozřejmě ještě je řada kroků, na kterých je potřeba pracovat. Já se domnívám, že hlavní debata spočívá v tom, jak dále s přesčasy, respektive jak dále s tím, aby lékaři nebyli unaveni. A předpokládám, se mě ještě doptáte, a já vám toto odpovím.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za perfektní dodržení času. Zeptám se, zda je zájem o doplňující otázku. Je tomu tak. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Andrea Babišová: Děkuji. Tak když mi pan ministr napověděl, tak kdybyste mi to dopověděl. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Tak prosím a další dvě minuty pro pana ministra.

 

Místopředseda vlády a ministr zdravotnictví ČR Vlastimil Válek: Já se, paní předsedající, paní poslankyně, nesmírně omlouvám. Já jsem se na začátku zakecal a nevšiml jsem si těch hodin.

Řeknu to zjednodušeně. My chceme, aby opravdu jsme jasně definovali nemocnice, které musí poskytovat, a ty úseky, ta oddělení, kde je potřeba 24/7/365, a tam opravdu není možné, tak jako není možné, aby v supermarketech dáma u pokladny zajišťovala nepřetržitý provoz formou přesčasů, i když některé přesčasy bezesporu má, tak tam není možné, a tady tato varianta a ve světě všude se toto řeší třísměnným provozem nebo s nějakou formou směnného provozu v kombinaci s přesčasy. Je ale potřeba si říct, že co dneska máme v zákoníku práce. Pokud vy pracujete ve Fakultní nemocnici Motol, můžete mít maximálně 416 hodin přesčasů. Pak můžete mít dalších 416 na Homolce, pak dalších 416 u VFN. Tedy jestli opravdu chceme, aby lékaři nemohli mít víc než 416 hodin přesčasů, pak musíme dát do zákoníku práce, že v celém systému, a ne že ten unavený, vysílený lékař pak půjde do své soukromé praxe, protože pořád se jedná o ty stejné pacienty. A ten důvod, proč to děláme, a to byl ten původní argument, byl, aby ten lékař nebyl unavený, aby po službě, aby potom pobytu v práci opravdu čerpal volno, a ne aby pak pracoval. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP