Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(12.10 hodin)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji za dodržení času. Nyní vystoupí s faktickou poznámku paní poslankyně Ožanová, připraví se pan poslanec Staněk. (Reakce na poznámku paní poslankyně Ožanové mimo mikrofon:) Vím o tom, hlásíte se i obecné rozpravy. Vím o tom, nyní vaše dvě minuty na faktickou otázku (poznámku?).

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji. Vážený pane místopředsedo, kolegyně, kolegové, ona tam v rámci toho, co říkala kolegyně Peštová, vaším prostřednictvím, trošku zapadla jedna věc. Ona se tam zmínila o zvyšování vzdělání na středoškolské. Jenom pro pana ministra, protože asi neodpoví hned, ale určitě se tím budeme na ústavně-právním výboru zabývat. Je to § 109 odst. 2. Dovolím si citovat: "Při zvyšování vzdělání státního zaměstnance studiem na střední škole." No, vzhledem k tomu, že podmínkou pro státní službu je minimálně středoškolské vzdělání, tak nevím, jestli se to týká personálu, jako jsou - dámy mi prominou - uklízečky nebo podobně, ale nedokážu si představit v zákoně o státní službě, že úřad bude platit a umožňovat volno někomu, aby si dodělával vzdělání na střední škole. Tedy mě to zajímá, jestli se to týká opravdu lidí ve služebním poměru, nebo koho se toto týká. Zvyšování vzdělání studiem na střední škole. Já jsem se tedy vždycky domnívala, že ve služebním poměru máme minimálně střední školu, i tak, jak jsem četla celý ten zákon, prosím vás, já jsem to četla fakt tři dny, bylo to docela náročné, a chápu, že vy jste s tím pracovali několik měsíců, takže nedokážu obsáhnout vše. Možná že se mýlím, ale to, co jsem přečetla, je prostě v tom zákoně napsáno, takže potom bych poprosila odpověď, ale já chápu, že možná nebude ta odpověď ihned. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Také děkuji za dodržení času. Nyní vystoupí s faktickou poznámkou pan poslanec Staněk.

Než dorazí, načtu jednu omluvu. Pan poslanec Síla se omlouvá od 12.15 hodin z pracovních důvodů.

A nyní faktická poznámka pana poslance Staňka. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Pavel Staněk: Děkuji, pane místopředsedo, za slovo. Dámy a pánové, já se omlouvám, že možná tady rozproudím další debaty faktických nebo přihlášených, ale já se nechci teď úplně pouštět do rozboru zákona, protože my jsme v prvním čtení, a já, přestože tady ta debata je velmi poutavá a upoutala spoustu lidí, tak si myslím, že ten dialog, který tady je veden - nebo možná trialog, který tady je veden opravdu mezi jedním, dvěma, třemi poslanci a poslankyněmi, a já chápu, že to je materie, která je klíčová, a určitě, jak už cítím z vašich obličejů a výrazů, že vyvolá toto moje vystoupení nějakou další aktivitu z vaší strany, nicméně si vážně myslím, že to je přesně to, co by se mělo projednávat na výborech a rozebírat to tam, a tam se bavit o jednotlivých paragrafech. A já vůbec nepolemizuji o tom, že jsou vaše připomínky a podněty v těch faktických a obecně přihlášeních velmi důležité, přesto bych si přál, jestli bychom to nemohli zkoncentrovat a opravdu se dostat k tomu, že bychom propustili tedy tu materii do dalšího čtení. To je za mě moje prosba, věřím, jak se dívám na některé kolegy a kolegyně, že ta prosba je z vašich očí také vidět, protože víte, že se tomu budete věnovat rádi na těch výborech a že to budete rádi připomínkovat právě tam. Takže prosím, pojďme to zkoncentrovat. Děkuju moc.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. Nyní faktická poznámka paní poslankyně Peštové.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já jsem byla přihlášená tedy ještě dřív, než jste to řekl, teď jste mě zvedl ještě víc tedy, a to jsem hodná, teď mě pan ministr chválil, že jdu věcně, povídám. Jestli můžu, pane ministře, tak si napište poznámku - § 49 odst. 7, a třeba si to potom někde vyříkáme. Vidíte, že to tady nerozebírám, ale vy jako právník, prostřednictvím pana předsedajícího, vy byste měl... (Hlas: Už jsem se chtěl ozvat, že jste na mě zapomněla.) Vy byste tomu měl rozumět ve své podstatě, vy byste mně měl rozumět, proč to dělám, protože pak končím u vás, to je ten příběh. A nebo vy tam jste domluveni? Já se tady potím nad tím zákonem, a potom nakonec končím u vás. No, to je nádhera. Takže to je toto. Takže vy to máte jako byznys, tomu rozumím, já jsem tam pořád hledala proč. Ale, pane ministře, potom se koukněte, o té střední škole, co jsem tam říkala, opravdu tam je to napsané, že člověk, který si dodělá střední školu, tak vy mu dáte, nebo ministerstvo uvolní částku, a je to, myslím, od toho § 110 dozadu. Takže opravdu se tam jedná o tom, že on si na tom ministerstvu vlastně dodělá to vzdělání a je tam napsáno, kolik mu bude vlastně uvolněno za to, že si dodělá maturitu, že si dodělá bakaláře, že si dodělá magisterské. Je to tam prostě rozčleněné, je to tam, ale někdo to tam musel dát asi v rámci mezirezortu, protože je to úprava, ta střední škola tam předtím nebyla, začínali jsme od toho bakaláře výš, to tam upravil někdo.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji za dodržení času. V tuhle chvíli nevidím nikoho dalšího. (Námitka.) Z místa paní poslankyně Mračková Vildumetzová. (Poznámka paní poslankyně Ožanové.)

Vy jste byla dřív, ano? Tak pardon, nejdřív paní poslankyně Ožanová se hlásila do obecné rozpravy, a pak paní poslankyně Vildumetzová.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji. Nechtěla jsem to nechat na faktickou, protože bych na nikoho nereagovala. Já bych chtěla ještě předjímat, že se těším na projednávání v ústavně-právním výboru a jsem zvědavá, zda tam kolegové budou také takto aktivní. Nicméně já mám takový evergreen, různé zákony, a tímto zákonem měníme trestní řád. Já chápu, jsou tam věci, kdy tam je, že povinnost orgánů činných v trestním řízení neprodleně vyrozumět služební orgán o vydání usnesení o zahájení trestního stíhání státního zaměstnance, jeho vzetí do vazby. V odůvodnění se píše - dnešní roztříštěnost úpravy... (Neustálý hluk v sále.) Já se neslyším, pane předsedající.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Rozumím, kolegyně, kolegové, prosím, zkuste se trochu ztišit, nebo ne trochu, ale trochu více, aby paní kolegyně mohla v důstojném prostředí pokračovat ve svém projevu.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Navrhovatel zákona chce měnit tři oblasti trestního řádu a odvolává se, že je roztříštěnost úpravy, aby ta informační povinnost orgánů činných v trestním řízení - že je v různých předpisech a byla v trestním řádu, to je zcela legitimní požadavek. Ale představuji si, že tento požadavek a tento návrh by dalo Ministerstvo spravedlnosti, nikoliv resort Ministerstva vnitra. Kompetenční zákon se nám zatím ještě nezměnil. Pokud vím, on se bude měnit v následujícím bodě, ale jenom co se týče vzdělávání. Takže domnívám se, že trestní řád je stále v kompetenci Ministerstva spravedlnosti. A ještě bych k tomu chtěla uvést, ústavně-právní výbor měl výjezdní zasedání v Kroměříži na Justiční akademii, kde se zástupci justice se probíraly možné změny trestního řádu, jak se k tomu postavit, byly to sáhodlouhé debaty, Ministerstvo spravedlnosti na tom pracuje a Ministerstvo vnitra předběhne, protože si řekne, že trestní řád si změní samo. Chápu, jsou to logické změny, proti nim nelze nic namítat, ale lze namítat proti tomu, že takovéto věci by mělo dělat opravdu Ministerstvo spravedlnosti. Ministerstvo spravedlnosti připravuje novelu trestního řádu, a protože se asi někomu zdá, že je pomalé, tak to vyřeší. Ano, má to v této chvíli - skutečně to má nějaký vztah, ale vztah pouze k tomu, že Ministerstvo vnitra chce napravit roztříštěnost, nestačí mu, že si to dá do vlastních zákonů, to je logické, že chce změnit i další zákony. Ano, je to logické, ale tyto logické prvky by podle mě mělo dělat Ministerstvo spravedlnosti, jelikož tady máme ještě kompetenční zákon, takže to je věc, kterou samozřejmě budu probírat na ústavně-právním výboru. Domnívám se, že se tam kolegové k tomu velmi výrazně vyjádří a doufám, že mě v tomto i podpoří. Jestli kývají hlavami - to jsem zvědavá, tak teď už se změnil směr kývání, ale doufám, že se o tom ještě nějak pobavíme. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. A nyní tedy paní poslankyně Mračková Vildumetzová do obecné rozpravy. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Tak. Vážený pane místopředsedo, kolegyně, kolegové, já děkuji za slovo. Musím konstatovat, že vystoupení pana ministra, který mi tedy odpověděl, že on nesouhlasí s tím, co chtějí odborové organizace, já jsem přesvědčena o tom, že odborové organizace jsou našimi partnery. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP