(10.10 hodin)

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo, vážený pane místopředsedo. Předpokládám, že pan Andrej Babiš navrhl bod, takže dneska tady bude přítomen pan ministr vnitra, že se nám určitě k té věci ohledně kokainu nějakým způsobem vyjádří. Já toho využiji, protože tím, že tady dneska má sněmovní tisky ministr vnitra - všichni jsme určitě sledovali mistrovství světa v ledním hokeji. Všichni jsme nadšeni tím, že jsme mistry světa, že se to povedlo. Nebudu tady nějakým způsobem řešit, kdo fandil, kdo nefandil. Fandili jsme úplně všichni, někdo fandil doma, někdo fandil přímo v aréně, ale když to mistrovství světa končilo, Vít Rakušan šel za policisty a za všemi těmi, kteří pomáhali s organizací, a především se zajištěním bezpečnosti celého mistrovství světa - což bylo velmi důležité, protože je vám určitě všem jasné, že kdyby ta bezpečnost nebyla zajištěna, kdyby se tam nedejbože něco stalo, tak by to určitě celé mistrovství zkazilo, a musím říct, že ta atmosféra a všechno bylo úžasné. Proto mně připadá úplně neskutečné, že ministr vnitra od ledna letošního roku, kdy se policistům vzalo stravné - 42 korun dostávali policisté stravné - tak jim neustále slibuje, jak jim to vrátí, jak dostanou nazpátek to stravné, tak on jim šel poděkovat za to. A to mu opravdu nebylo trapné, že je dneska 31. května a že oni pořád to stravné nemají? Takže on jim to pořád jenom slibuje! Byla bych velmi ráda, aby ministr vnitra, když tady dnes bude, aby se konečně vyjádřil, jestli policisté to stravné tedy dostanou. Nebudu připomínat, že v roce 2023 to také sliboval, tak se to vzalo z provozních výdajů a investic, ale od 1. ledna prostě policie na to nemá, takže policisté od 1. ledna nedostávají stravné. Ale byli jsme jim poděkovat za to, jak skvěle nám pomáhali v rámci mistrovství světa. Prosím vás, tak jim zatleskejme, ale poděkujme takto policistům, protože pan ministr vnitra jim sice poděkoval, ale stravné jim nevybojoval.

Takže pane ministře, pokud jste ministr, který si nedokáže vybojovat finanční prostředky pro svůj rezort, a ministryně obrany Jana Černochová si dokáže vybojovat 39 miliard, a vy si necháte vzít 2,2 miliardy na vnitřní bezpečnost? Ale vy jste ty 2,2 miliardy vzal policistům a hasičům! Kdybyste se snažil šetřit na svém rezortu, přímo ve vaší organizační složce, to znamená na ministerstvu jako takovém, tak bych s tím problém neměla. Ale vy jste to vzal právě těm, kteří nám tu vnitřní bezpečnost zajišťují. A nebudu neustále opakovat, že jsme byli šestou nejbezpečnější zemí, a už jsme se posunuli za vašeho vedení na 12. místo a posouváme se na šestnácté.

Takže prosím, já bych vás požádala, abychom dnes zařadili bod s názvem Sliby ministra vnitra Víta Rakušana, a chtěla bych ho zařadit po těch třetích čteních, protože předpokládám, že když tady pan ministr vnitra bude, tak že se vyjádří jak k tomu bodu, který navrhl náš pan předseda Andrej Babiš ohledně kokainu zde v Poslanecké sněmovně, a zároveň že se vyjádří také k tomu, jak je to s tím stravným, o kterém neustále slyšíme, že ho policisté dostanou. Ale jenom to slyšíme, ale nikde. Skutek utek. Děkuji vám. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Nyní vystoupí pan poslanec Radek Rozvoral k pořadu schůze.

 

Poslanec Radek Rozvoral: Děkuji za slovo, pane místopředsedo. Vážené poslankyně, vážení poslanci, vážení členové vlády, jak jsem avizoval už minulý týden, anebo tento týden v úterý na grémiu, navrhuji na pořad dnešní schůze bod volby změny orgánů Poslanecké sněmovny a chtěl bych to zařadit napevno na 13.55. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, děkuju. Navrhl jste zařadit bod volby, bod číslo 162, jako pevný bod na 13.55.

Nyní se s přednostním právem hlásí paní předsedkyně Markéta Pekarová Adamová.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci, vážení členové vlády, já se chci vyjádřit k situaci, která tady byla některými z vás řešena. V pondělí v tomto týdnu mi přišel dotaz novináře pana Blažka ze Seznam Zprávy ohledně kokainu v Poslanecké sněmovně. Bylo to poprvé, kdy jsem se o této situaci dozvěděla - od něj jakožto novináře. To znamená, bohužel - a tohle považuji opravdu za nepřijatelné - jsem se ani já, ani nikdo jiný z vedení Poslanecké sněmovny, ani z vedení kanceláře, ať už kancléř, nebo šéfka odboru bezpečnosti, od policie nedozvěděla tuto situaci dříve, což považuji za nepřijatelné. Ta situace nebo ten akt se měl stát v lednu roku 2022, to znamená, je to rok a půl, co o tom nebylo informováno, jak říkám, ani vedení Sněmovny, ať už to úřednické, nebo to politické.

Co nastalo následně? Samozřejmě že jsem okamžitě kontaktovala kancléře, samozřejmě že jsem chtěla, aby s ochrannou službou, která spadá pod Policii České republiky, tuto situaci okamžitě řešil. Tak se také stalo. To znamená, okamžitě od té chvíle, kdy jsme se o té věci dozvěděli, jsme vyvinuli kroky, které měly činit vlastně nápravu v té dané věci. Pan kancléř se sešel s panem Komorousem, který je šéfem ochranné služby. Pokud to někdo neví, možná pro veřejnost informace nová, ochranná služba, která spadá pod Policii České republiky, je zodpovědná nejenom za ochranu chráněných osob jakožto například ústavních činitelů, tedy i mé osoby, ale také za ochranu našeho objektu. Jak víte, tady v předsálí jsou právě policisté a v dalších prostorách Sněmovny, kteří tuto budovu a nás v ní chrání.

Já to považuji za naprosto nepřijatelné a za porušení předpisů nebo pravidel, která by měla být, že jsme nebyli informováni a že naopak byl informován novinář nebo média. To myslím, že je také v té věci podstatný určitý detail. Ta situace se od té doby řeší. Došlo k vyjádření jak tedy ochranné služby, které vám ráda nechám přeposlat. Byli o něm informováni jak členové vedení Poslanecké sněmovny, tak by měli být i předsedové poslaneckých klubů. To znamená, měli byste být informováni o tom, co bylo zjištěno a jak to bylo dále řešeno. Podle těch zjištění došlo k nalezení pouze papírku, který neobsahoval už samotnou látku, samotný kokain. Bylo to na pánských toaletách, které jsou přístupné komukoliv, kdo se pohybuje v Poslanecké sněmovně. Jak víte, tady kdokoliv máme přístup s kartou, a takových lidí je nejenom mnoho poslanců, samozřejmě ti logicky, a jejich asistenti, ale i celá řada dalších od zaměstnanců a dalších, kteří ten přístup mají - je to víc než tisíc osob - tak ti mohou tuto toaletu navštívit nebo mohou na ni zajít.

To znamená, považuji tady tuto věc za nutnou řešit a od začátku tak činím. Rozhodně jsem to nezlehčovala od samého počátku. Považuji za naprosto nepřijatelné, aby docházelo k takovýmto pochybením. A to je asi tak všechno, co v tuto chvíli k tomu mohu říci, protože všechny informace ti, kteří je mají dostat, dostávají. Nicméně nemyslím si, že bychom měli dále ještě více poškozovat i jméno Poslanecké sněmovny tím, že budeme tu situaci dále hrotit. Ty postupy se dějí tak, jak mají, a nedomnívám se, že teď, v tuto chvíli tady je přijat, nebo důležité, respektive nutné zařazovat k tomuto nový bod. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Děkuji. S přednostním právem se hlásí i pan ministr vnitra Vít Rakušan, tak mu předám slovo.

 

Místopředseda vlády a ministr vnitra ČR Vít Rakušan: Děkuju, pane místopředsedo, za slovo. Kolegyně, kolegové, omlouvám se za pozdní příchod, dokončoval jsem jednání a dostal jsem informaci, že jsem tady byl přímo vyzýván panem místopředsedou Havlíčkem k reakci, kterou samozřejmě rád učiním. Jen bych předeslal, že tu reakci jsem učinil okamžitě, a to mediálně, a učiním tady úplně stejnou a jednoznačnou. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP