(10.20 hodin)
(pokračuje Vít Rakušan)

O této situaci podle mých informací a přímého dotazu nebyl informován ani policejní prezident, tudíž jsem o tom nebyl informován ani já jako ministr vnitra. Situaci jako takovou jsem s panem policejním prezidentem začal neprodleně řešit poté, co se objevila v médiích, a to po několika liniích. Za prvé jsem chtěl podrobné informace k tomu případu jako takovému. To už tady sdělila paní místopředsedkyně Poslanecké sněmovny, nebyl nalezen žádný pachatel, nebyla nalezena ani látka jako taková v nějakém množství, byl nalezen podle mých informací jakýsi papírek, který byl dán k odborné expertize, a bylo zjištěno, že obsahuje stopové látky nebo stopy tedy kokainu. V té chvíli ochranná služba Policie České republiky prověřila veškeré kamerové záznamy, zabývala se danou situací a v rámci vlastních opatření přijala potom taková opatření, aby toto bylo kontrolováno a byla na to zaměřena pozornost i v dalších dnech, týdnech a měsících. Takový případ už nebyl v Poslanecké sněmovně od této doby zaznamenán. To je důležité říci.

Souhlasím s paní předsedkyní Poslanecké sněmovny a tak komunikuji i s vedením policie - považuji za chybu, že nebylo vedení Poslanecké sněmovny informováno a nebyl informován bezpečnostní odbor. Mělo se tak stát a vyzval jsem k reakci přímo ředitele ochranné služby. Ředitel ochranné služby se nejenom sešel s kancléřem Sněmovny, ale zaslal i omluvný dopis, kde závěrem se omlouvá za tuto záležitost, kdy ta komunikace nebyla nastavena dobře, a budou nastavena anebo jsou nastavována přesná pravidla toho, o jakých informacích má být vedení Sněmovny informováno, o jakých informacích má být informován bezpečnostní odbor. Takže si myslím, že v téhle chvíli policie formálně, to znamená v rámci svých postupů, nepochybila, to znamená, nepochybila v šetření či odložení té věci - pachatel prostě nebyl dohledán, byť se o to policie pomocí kamerových záznamů pokoušela, nicméně každopádně k tomu pochybení došlo, a to tady říkám i na mikrofon, v komunikační stránce věci. Takhle jsem hovořil i s policejním prezidentem, takhle jsem hovořil i se samotným generálem Komorousem a myslím si, že tahle situace se v tomhle duchu už nemůže opakovat. Ještě jednou opakuji, policie poté přijala opatření po tomto činu, aby právě podobné jevy v Poslanecké sněmovně kontrolovala, dávala na ně tedy větší pozor a případně informovala posléze i vedení Poslanecké sněmovny či bezpečnostního odboru.

Za další bych chtěl říci ke slovům pana předsedy Babiše: on jako bývalý premiér ví určitě jednu věc - já nejsem tím - a je to dobře, že ten systém máme takto nastaven, bylo to za vás, je to i za nás - já nejsem tím, kdo kontroluje Generální inspekci bezpečnostních sborů. Ta nespadá pod ministra vnitra, má samostatné působení a nespadá do gesce Ministerstva vnitra, nicméně úřad vnitřní kontroly, to je to, na co my máme vliv, to jsou kontrolní mechanismy v rámci Policie České republiky, se samozřejmě především tou komunikací zabývá. A za další, což je stejně nedobrý jev, se zabývá únikem informací do médií.

To jsou dvě věci, na které jsem jako ministr vnitra měl bezprostřední vliv, a obě dvě se od začátku té kauzy dějí. Třetí, na co jsem měl vliv, bylo to, aby se policie okamžitě spojila s vedením Poslanecké sněmovny a nastavila takové komunikační mechanismy, aby k těmto problémům už nemohlo docházet.

A údajně tady byl ještě dotaz od paní poslankyně Mračkové Vildumetzové k jinému tématu. Jednou větou: určitě ty informace má. Jak je dohodnuto s největšími odborovými organizacemi Policie České republiky i hasičů, stravné bude vypláceno od července. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Nyní se s přednostním právem hlásí pan poslanec Okamura, další v pořadí je paní předsedkyně Schillerová. Pan ministr Stanjura hlasuje s náhradní kartou číslo 3.

 

Poslanec Tomio Okamura: Vážené dámy a pánové, já bych chtěl připomenout, že když tady tedy vedení Sněmovny řeší kokain ve Sněmovně, nás se to netýká (Smích a potlesk zprava.), ale chtěl jsem říci, že je to právě Fialova vládní pětikoalice. Ano, je to právě Fialova vládní pětikoalice, jejíž národní protidrogový koordinátor, respektive drogový koordinátor Jindřich Vobořil z ODS, loni v září řekl, že chce legalizovat kokain. Takže ano, ODS, Jindřich Vobořil, národní protidrogový koordinátor neboli drogový koordinátor, je to ODS z Brna, je to člen ODS z brněnské organizace, a ten národní protidrogový koordinátor Jindřich Vobořil říkal, že by chtěl legalizovat kokain. Takže to jsou názory některých představitelů Fialovy vládní pětikoalice, dokonce v nejvyšších funkcích, kteří jsou ještě jmenováni přímo premiérem Fialou, a pro nás je to absolutně nepřijatelné. Já jsem samozřejmě ve svém osobním životě nikdy nic takového nepožíval. Upřímně, nikdo mi to ani nenabídl, protože já se v takových místech nepohybuji. Ale to, že exponent, člověk, který má být protidrogovým koordinátorem za Fialovu vládu, je naopak drogovým koordinátorem a navrhuje legalizaci kokainu, to je tady potřeba připomenout, samozřejmě my s tím za SPD zásadně nesouhlasíme, a Fialova vládní pětikoalice dál takovéto lidi podporuje. Takže to jsem chtěl dodat a myslím, že to dokresluje tu situaci.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Další s přednostním právem je přihlášen pan poslanec Babiš, zatím poslední přihlášený.

 

Poslanec Andrej Babiš: Já jsem chtěl jenom krátce poděkovat panu ministru vnitra a paní Pekarové za vysvětlení a chtěl jsem poprosit, protože pan premiér není přítomen, jestli tedy by nám mohl vysvětlit, nebo vláda, a znovu se vracím k tomu Vobořilovi, a je tu titulek "Kokain berou poslanci dlouho. Podporují tím ruský režim, říká Vobořil." Ten spadá přímo pod pana premiéra. Tak buď tedy dodá ten seznam, kteří poslanci to jsou. Já jsem žádal pana premiéra, aby ho vyhodil, já jsem s ním nechtěl spolupracovat.

A potom nám chybí ještě vysvětlení pana Michálka, který je tady, který tvrdí, že se o tom mluví posledních dvacet let, říkal pan Michálek z Pirátů. Tak jestli by nám mohl říct, co se tedy mluví a kteří poslanci berou ten kokain. To nám ještě chybí. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: To byl zatím poslední přihlášený do diskuse, respektive do bodu k pořadu schůze.

Nyní zagonguji, protože se blížíme k hlasování. Budeme hlasovat jednotlivé návrhy. Jako první bychom odhlasovali návrhy z grémia. Ptám se, zda souhlasíte s tím, abychom je odhlasovali vcelku, zda s tím není žádný problém? Není tomu tak.

Ano, eviduji vaši žádost o odhlášení, tak vás všechny odhlásím a poprosím, abyste se přihlásili svými identifikačními kartami. Počet poslanců se pomalu ustálil.

 

Nejprve budeme hlasovat o návrzích grémia, a to vcelku.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro takový návrh? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 112, bylo přihlášeno 165 poslanců, pro hlasovalo 165, proti nebyl nikdo. Tyto návrhy jsme schválili.

 

Následovaly návrhy přednesené na začátku dnešního jednacího dne. První návrh na nový bod, na zařazení nového bodu je návrh pana poslance Babiše, a sice název bodu je Vysvětlení premiéra Fialy ohledně výroků protidrogového koordinátora Vobořila k tématu konzumace kokainu v Poslanecké sněmovně.

Zahajuji hlasování. Kdo je pro zařazení takového bodu? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 113, bylo přihlášeno 165 poslanců, pro hlasovalo 79, proti 48. Návrh byl zamítnut. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP