(10.30 hodin)
(pokračuje Jan Skopeček)

Dalším návrhem pana poslance Babiše je nový bod, který nese název Vysvětlení, respektive omluva pana poslance Michálka ohledně obvinění hnutí ANO z konzumace kokainu, jestli čtu ten název dobře.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro zařazení takového bodu? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 114, bylo přinášeno 165 poslanců, pro hlasovalo 79, proti 62. Ani tento návrh nebyl přijat.

 

Následoval návrh paní předsedkyně Schillerové na zařazení nového bodu s názvem Situace v justici a platy státních zaměstnanců civilních soudů a státních zastupitelství.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro zařazení takového bodu? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 115, bylo přihlášeno 165 poslanců, pro hlasovalo 80, proti 57. Tento návrh nebyl přijat.

 

Dalším navrženým bodem je bod ze strany pana poslance Sadovského, a sice bod s názvem Finanční situace ve vězeňství.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro takový návrh? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 116, bylo přihlášeno 164 poslanců, pro hlasovalo 83, proti 42. Tento návrh byl přijat.

 

Nyní budeme hlasovat o zařazení na program, a sice pan kolega navrhuje zařadit tento bod na... Kontrola hlasování. (Oživení, potlesk v pravé části sálu. Smích. Krátká pauza.)

 

Poslanec Petr Gazdík: Omlouvám se, vážení kolegové, nestává se mně to často, ale bohužel, hlasoval jsem proti a na sjetině mám pro. Zpochybňuji hlasování. Děkuji za pochopení.

 

Místopředseda PSP Jan Skopeček: Ano, budeme hlasovat o námitce proti hlasování.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 117, bylo přihlášeno 165 poslanců, pro hlasovalo 157, proti 2.

 

Budeme tedy znovu hlasovat bod, který navrhl pan poslanec Sadovský, zařazení bodu s názvem Finanční situace ve vězeňství.

Zahajuji hlasování a ptám se znovu, kdo je pro takový bod? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 118, bylo přihlášeno 164 poslanců, pro hlasovalo 80, proti 60. Návrh byl zamítnut.

 

Nyní se dostáváme k návrhu paní poslankyně Mračkové Vildumetzové, která navrhla zařadit bod s názvem Sliby ministra vnitra Víta Rakušana.

Zahajuji hlasování a ptám se, kdo je pro zařazení takového bodu? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 119, bylo přihlášeno 165 poslanců, pro hlasovalo 80, proti 74. Tento návrh nebyl přijat.

 

Dostáváme se k poslednímu návrhu a to je návrh pana poslance Rozvorala, aby bod číslo 162, volby, byl pevně zařazen na dnešní den, a to 13.55 hodin.

Zahajuji hlasování, ptám se, kdo je pro takový návrh? Ať stiskne tlačítko a zdvihne ruku. Kdo je proti?

Hlasování číslo 120, bylo přihlášeno 165 poslanců, pro hlasovalo 162, proti byl 1. Tento návrh byl přijat.

 

Tím jsme se vypořádali s návrhy na změny programu a já předám schůzi kolegyni, paní místopředsedkyni Dostálové.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Dobrý den, přeji krásné dopoledne a začínáme bodem

 

126.
Vládní návrh zákona, kterým se mění zákon č. 375/2022 Sb.,
o zdravotnických prostředcích a diagnostických zdravotnických prostředcích
in vitro, a zákon č. 378/2007 Sb., o léčivech a o změnách
některých souvisejících zákonů (zákon o léčivech), ve znění pozdějších předpisů
/sněmovní tisk 461/ - třetí čtení

Bod byl přerušen na 103. schůzi Poslanecké sněmovny dne 22. 5. 2024. Prosím, aby místo u stolku zpravodajů zaujal za navrhovatele místopředseda vlády a ministr zdravotnictví Vlastimil Válek a zpravodajka garančního výboru paní poslankyně Karla Maříková.

Připomínám, že pozměňovací návrhy jsou uvedeny ve sněmovním tisku 461/3, který byl doručen dne 12. prosince 2023, a usnesení garančního výboru bylo doručeno jako sněmovní tisk 461/4.

Do obecné rozpravy mám nyní přihlášeného pana poslance Kamala Farhana. Prosím? Já tady nemám poznámku, že byla ukončena rozprava, takže prosím, pane poslanče.

 

Poslanec Kamal Farhan: Jestli si dobře vzpomínám, ale samozřejmě nechci spekulovat s legislativou nebo s paní předsedající, rozprava byla přerušena, ten bod byl přerušen, ale nejsem si stoprocentně jistý. Takže pokud můžu mluvit, tak budu. Já jsem si žádný projev nepřipravoval.

Já jsem se jenom ještě chtěl krátce vyjádřit k tomu zákonu jako takovému a akceschopnosti ministra zdravotnictví a ministerstva s tímto zákonem, protože kdyby prioritou pro tuto vládu byly zákony, které se týkají zdravotnictví, které se týkají léků, tak nemůže trvat, jako to byl zákon o léčivech, rok, jako je tento zákon. Už tady leží od září, nikdo ho nějakým způsobem výrazně neposouvá.

Já vám řeknu, proč tomu tak je: protože tam byl vložen návrh koaličního poslance pana Honzy Kuchaře a je to návrh, který ukládá povinnost dodávat farmaceutickým firmám léčiva i těm distributorům, kteří je budou zajišťovat i pro malé lékárny a pacienty v regionech. Zcela správně zakáže monopolu vybírat si své odběratele.

Proč vláda Petra Fialy ochraňuje monopol? Proč nechce, aby se došlo k normalizaci situace? Jak by to asi vypadalo, kdyby monopolní provozovatelé vodovodů nebo dodavatelé elektrických energií mohli vybírat, kterou lékárnu připojí a kterou nepřipojí k elektrice nebo k vodě? U léčiv se někteří tváří, že je to normální, a zákony v energetice a vodárenství jasně ukládají povinnost dodávek nejen u nás, ale všude v civilizované Evropě. Já se ptám pana ministra zdravotnictví, proč nechce chráněný distribuční kanál v České republice? Tento distribuční kanál už tam byl, ministr zdravotnictví ho vyhodil, čímž samozřejmě, když připravil zákon o léčivech... Ale vždyť takovýhle distribuční kanál funguje v Německu. Německo je špatná země? Funguje ve Francii. Francie je špatná země? Komu straní Francie? ***




Přihlásit/registrovat se do ISP