(11.30 hodin)
(pokračuje Jan Kuchař)

Obrana malých lékáren, aby se dostaly k lékům, je pro mě naprosto přirozenou věcí a já i nadále budu sledovat, jestli se tomu tak bude dít, anebo nebude dít. A za ten půlrok, který od toho řekněme října, listopadu - protože jsem na to upozorňoval už v tom prvním zákoně, za který jsem nehlasoval - se mi ozvala opravdu veliká spousta - a já jim děkuju - lékárníkům, majitelům malých lékáren, a upozorňovali mě v podstatě na problémy, které s velkodistributory mají.

Ta záležitost samozřejmě nepadá na hlavu jenom pana ministra zdravotnictví, opravdu ne. Ta samozřejmě dopadá na regulaci trhu, která není dobře nastavena v České republice, a já se budu snažit i přesto, že dnes můj pozměňovací návrh neprojde, o nápravu některých věcí, a to přes Ministerstvo průmyslu a přes svého ministra, pana Jozefa Síkelu, protože není možné - teď momentálně si farmaceutické firmy berou na paškál malé lékárny, ale ono se může stát, že si následně vezmou i třeba nemocnice.

Takže já děkuju svým kolegům za podporu. Děkuju za to, jakým způsobem se postavili i ke koalici, protože si myslím, že je to správně.

A jenom k panu kolegovi Patrikovi Nacherovi, vaším prostřednictvím. Já samozřejmě za své oba dva pozměňovací návrhy hlasovat budu.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji a mám zde faktickou poznámku paní poslankyně Němečkové Crkvenjaš. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Zdenka Němečková Crkvenjaš: Děkuji, paní předsedající. Vážení kolegové, dovolte mi tady jenom shrnout v podstatě problematiku, kterou tady dneska řešíme, a to je dostupnost léčiv. Kolegové mají pravdu, nevyřeší ten zákon, který je přijatý, dostupnost léčiv jako takovou v České republice, protože tam těch faktorů je mnohem více a jsou globální.

Nicméně to, že bychom měli zaručit rovný přístup malých lékáren, to si myslím, že je správně. Nicméně ten zákon, který by měl začít platit teď od 1. 6., který už jsme schválili, by k tomu měl přispět, jak jsme byli opakovaně ujištěni i při jednání s lékárníky. A mimochodem, je pravda, že lékárnická komora potvrdila, že by tomu tak mělo být. My jsme se na jednání domluvili, že to budeme monitorovat, a pokud by tomu tak nebylo, tak se vrátíme na podzim nebo koncem roku k tomu zákonu a budeme se bavit o buď chráněném distribučním kanálu, nebo nějakém jiném způsobu vyřešení toho problému, pokud ho ten zákon, který už jsme schválili a který teď začne platit, nevyřeší.

Proč je důležité přijmout ten, který dneska předkládáme? Protože tam je navýšení pokut na 20 milionů a to si myslím, že je podstatná věc. Ještě z pozice předsedkyně zdravotního výboru slibuji, že tou problematikou se budeme zabývat, že to nenecháme tak a malé lékárny opravdu nenecháme padnout. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Další s faktickou poznámkou je přihlášen pan poslanec Farhan a připraví se paní poslankyně Maříková. Prosím.

 

Poslanec Kamal Farhan: Děkuji za slovo. Zazněla tady hezká slova ve smyslu, že: budeme se tím zabývat, uděláme pro to maximum, budeme se snažit. Já vás proto, vážení kolegové, milí kolegové, žádám, podpořte, ať se ten zákon vrátí do druhého čtení, kde se během týdne dopracuje to, co kdo potřebuje, a můžeme ho sem vrátit a potom prohlasovat ve třetím čtení, protože tady zaznívají akorát sliby, co budeme dělat, jak to bude vypadat, a ono se vlastně vůbec nic nezmění. Takže já si myslím, že já nebo někdo z mých kolegů už navrhoval vrácení při té minulé rozpravě do druhého čtení, a pokud tomu tak nebylo, tak to navrhuju teď, aby se ten zákon vrátil do druhého čtení.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Ano, návrh na opakování druhého čtení již byl podán. Nyní je na řadě paní poslankyně Maříková. Prosím.

 

Poslankyně Karla Maříková: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. No, já paní předsedkyni zdravotního výboru Zdence Němečkové děkuji za to, co řekla, protože ona de facto řekla, že když ten zákon o léčivech, který teď vstoupí v platnost, nevyřeší ten problém - a já říkám, že nevyřeší, protože neřeší podstatu toho problému, a vy sami to víte - tak se na podzim vrátíme znova k tomu zákonu a třeba k distribučnímu kanálu. De facto řekla, že ten distribuční kanál, ten pozměňovací návrh, je dobrý. Proč to tedy nevyřešíme proboha teď? Proč budeme čekat půl roku, že lidé zase nebudou mít léky, bude ta situace ještě horší, mělo by to být i v zájmu pana ministra, protože to půjde na jeho hlavu a my ho tady budeme kamenovat, lékárníci na něj budou naštvaní, i pacienti, ale my tady budeme čekat půl roku, jestli se to vyřeší nebo nevyřeší, a pak se k tomu možná vrátíme, dalších půl roku, tři čtvrtě roku to budeme projednávat, pak je konec volebního období.

Takže já nevím, zamyslete se prosím nad sebou - možná by bylo lepší, aby se to opravdu vrátilo do druhého čtení, jak navrhoval Kamal Farhan, a celé se to přepracovalo. Děkuji. (Potlesk z lavic ANO a SPD.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Další s faktickou poznámkou je přihlášen pan poslanec Juchelka a připraví se pan poslanec Kasal. Prosím.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Děkuji moc. No, jinými slovy nám tady bylo řečeno, že my dneska tady budeme schvalovat legislativní paskvil, ke kterému se možná budeme vracet, pokud do podzimu budeme hlídat, jakým způsobem se distribuují léky do malých lékáren. To je úplně padlé na hlavu. My tady máme pozměňovací návrh, který to může vyřešit. Vy jste se ve vládní koalici nějakým způsobem, pravděpodobně kvůli nějakým lobbistům, domluvili, že to tak prostě nebude, že budete upřednostňovat velké lékárny oproti těm malým. Potom tady slibujete něco, co víte už teď, že dodržet nemůžete, že to ani ten zákon, když ho otevřete, tak to nestihnete, a budete všechno najednou hlídat a pečlivě monitorovat. A co se s tím stane? De facto ten výsledek nebude žádný. Vy tady do podzimu budete monitorovat, to znamená do listopadu, zdali ty léky budou v těch malých lékárnách, a co když tam nebudou v lednu 2025?

To je neuvěřitelné, co vy jste tady dneska skutečně předvedli. Vy jste normálně porušili všechno to, co jste tady slibovali jako poslanci na začátku svého volebního období. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nyní je na řadě pan poslanec Kasal a připraví se paní poslankyně Mračková Vildumetzová. Prosím, pane poslanče.

 

Poslanec David Kasal: Děkuji, paní místopředsedkyně. Já bych rád zareagoval na váženou kolegyni, paní předsedkyni zdravotního výboru, vaším prostřednictvím. Jenom jednu poznámku. Padla tady čísla od pana kolegy Kuchaře v řádech stovek miliard - 20 milionů se mi nezdá úplně adekvátní částka, pokud si někdo něco poruší. I když chápu, že těch lékáren je větší množství, ale přesto si nemyslím, že bychom se měli uchlácholit tím, že 20 milionů vyřeší tenhle problém.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nyní je na řadě paní poslankyně Mračková Vildumetzová a připraví se paní poslankyně Adámková. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Jana Mračková Vildumetzová: Děkuji za slovo. Já bych chtěla zareagovat a chtěla bych nazvat to, co včera se tady dělo, protože pan ministr zdravotnictví dal zásadní připomínku v rámci důchodové reformy, která důchodovou reformou není, že v žádném případě nesouhlasí, aby se zvyšoval věk odchodu do důchodu, a říkal nám tady, jak se velmi těší, jak se to bude projednávat v těch výborech, a pak byl proti tomu, aby se to projednávalo ve zdravotním výboru a v dalších výborech, takže bych to nazvala obrovskou arogancí moci.

To druhé bych v tuto chvíli nazvala jako alibismus moci, protože jak jsem poslouchala paní předsedkyni zdravotního výboru, které velmi děkuji, že vystoupila, ale co nám tady prakticky řekla - to jsou řeči typu: My to budeme monitorovat, my se k tomu možná na podzim vrátíme. Takže vy jste vlastně řekla, že ani vy nejste přesvědčená o tom, že tento zákon, který předkládá ministr zdravotnictví, je správný, a že to, co je tady předloženo v rámci chráněného distribučního systému, je právě to, co by zachovalo jak ty velké, tak ty malé lékárny. Děkuji vám.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nyní je na řadě paní poslankyně Adámková, připraví se pan poslanec Philipp. Prosím.

 

Poslankyně Věra Adámková: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Dámy a pánové, malá glosa k vystoupení mé ctěné kolegyně, paní poslankyně Crkvenjaš Němečkové, prostřednictvím paní místopředsedkyně. Já bych řekla, že slibem neurazíš. Asi tak by se dal komentovat celý ten výrok, který tady je. Já se domnívám, že i paní poslankyně ho myslí vážně, o tom jsem hluboce přesvědčena, protože je velmi dobrá lékařka. Jenom teď tedy bohužel ustoupila odbornost politice, což je škoda. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP