(11.40 hodin)
(pokračuje Věra Adámková)

Protože velmi dobře všichni víte, že máme červen, jsou dva měsíce, kdy se toho mnoho neudělá, i když budou schůze a budeme tady do půlky července, v srpnu tedy toho mnoho nebude. Jenom chci upozornit, že podzim přichází 23. září. My se tady sejdeme v druhém týdnu v září, rozhodně toto nebude priorita, která bude. Čili my neuděláme na podzim opět nic a bude platit úplný paskvil. Lékárny dále nebudou mít léky.

A musím říct, že mě to mrzí, protože tady by se skutečně dalo velmi rychle opravit to, co je k opravení, je-li vaše vůle politická. Já vidím, že není. Takže je potřeba říci, použiju bonmotu pana nyní ministra Stanjury, který říkal: Nestyďte se! Tak prosím, nestyďte se, a řekněte: O lidi nám nejde, je nám jedno, že nebudou léky, že lékárny nebudou nic mít a na podzim nebude nic! Aspoň to bude jasné. Děkuji. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Nyní je na řadě pan poslanec Philipp a připraví se pan poslanec Volný. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Tom Philipp: Dobré dopoledne, vážené dámy a pánové. Ta vyostřená situace kvůli jednomu pozměňovacímu návrhu, který tady byl dvě volební období a nebyl za tu dobu ani jednou využit, přitom kontrolu nad tímto distribučním kanálem a jeho dodržováním měl SÚKL, a SÚKL vedl někdo, kdo byl z vašich řad, milá opozice! Jak je možné, že celou tu dobu tento paragraf nebyl využit, opakovaně byl bojkotován? To jste si nevšimli? Nebo to nevíte? (Rozruch v levé části sálu.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nyní je na řadě pan poslanec Volný, připraví se paní poslankyně Němečková Crkvenjaš. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Jan Volný: Budu velice krátký. Já bych chtěl podtrhnout to, co už jsem říkal, a vede mě k tomu to, co jsem slyšel od paní předsedkyně zdravotního výboru, od kolegy Kuchaře a od spousty mých kamarádů, kterých si vážím, z řad ODS. Prosím vás, tady se jedná o brutální - brutální! - korupci. Ale mám pocit, že se dotýká jenom pár jedinců, kteří jsou schopni tuto skupinu ode mě napravo zmanipulovat natolik, že předvádějí to, co předvádějí. Jak říká klasik v jednom krásném filmu: Chce se mi z toho zvracet.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nyní je na řadě paní poslankyně Němečková Crkvenjaš a připraví se paní poslankyně Maříková. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Zdenka Němečková Crkvenjaš: Děkuji, paní předsedající. Tady mám pocit, že jsem asi nebyla úplně pochopena. Já jsem neřekla, že je ten pozměňovací návrh dobrý ani špatný. To, že tady byl v minulém období a nebyl využíván, je pravda.

Nicméně jsem řekla, že tady máme legislativu, která byla přijata tady touto Poslaneckou sněmovnou, ještě nezačala platit a začne platit teprve nyní. Takže dejme prosím šanci, aby se ukázalo, jestli je, nebo není funkční, protože já se přiznám, že tak jak je napsaná, by funkční měla být. Ale jestli to v praxi bude fungovat, samozřejmě se musíme přesvědčit. Dejme tomu šanci, to je to, co jsem říkala. Nehodnotila jsem vůbec pozměňovací návrh pana Kuchaře.

Další věc je, prosím vás: my se tady bavíme v podstatě o transpoziční novele, a to si myslím, že bychom schválit měli. K té transpoziční novele ještě jeden pozměňovací návrh, a to je to navýšení pokut. Já si myslím, že je dostatečné, ale to taky ukáže praxe.

A to, že se bavíme s malými lékárníky, že víme, že teď je ten stav takový, že nemají dodávky, jak by měli mít, to přece jsem nikdy nepopřela, to samozřejmě vím taky dobře jako vy, a chtěla bych jim pomoct. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Také děkuji. Nyní je na řadě paní poslankyně Maříková a připraví se pan poslanec Farhan. Prosím.

 

Poslankyně Karla Maříková: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Já bych chtěla reagovat na pana poslance Toma Philippa. On tady řekl, že je vyostřená situace kvůli jednomu pozměňovacímu návrhu. Já bych tady připomněla velmi nešťastný výrok pana ministra, co se týká nedostatku léků, který řekl, že když lidé nemají léky, tak si mají zavolat do jedné - nebudu jmenovat - řetězcové lékárny, že tam ho určitě budou mít. A proč ho tam asi budou mít? Protože jak jsem řekla, tři ze čtyř distributorů jsou navázáni na tyto řetězcové lékárny! Takže prostě toto je jenom lobby, jde jenom o kšeft a vy nechcete podpořit ty malé lékárny. Jak ty k tomu přijdou? Ty velké řetězcové lékárny prostě budou zvýhodněny.

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nyní je na řadě pan poslanec Farhan a připraví se pan poslanec Nacher. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Kamal Farhan: To snad není možné, pane kolego Tome Philippe, prostřednictvím paní předsedající. Z našich řad! Ředitelka SÚKLu byla vybrána tehdejším ministrem, to je pravda, ale myslím si, že nebyla členkou hnutí ANO. Já bych prostě, teď řeknu, nechtěl, aby někdo, kdo je vybrán nějakým ministrem, byl říkán, že z našich řad. Prostě já si myslím, že proběhlo transparentní výběrové řízení a v rámci toho transparentního výběrového řízení ona tenkrát ten post získala. To za prvé. Takže já bych si vyprošoval, že byla z našich řád. A ta ředitelka tam seděla, seděla tam skoro dva roky za ministra Válka, pana profesora, a pokud s ní byl pan profesor nespokojený, tak ji měl vyhodit. To za prvé. Ale asi to takhle úplně nebylo.

Za druhé, zasedal tady podvýbor, který se zabýval distribučním kanálem, a kolegové, kteří se ho zúčastnili, požádali Ministerstvo zdravotnictví, což je normálně v usnesení podvýboru, aby začal vymáhat distribuční kanál. A pokud ho nezačal, tak je to neschopnost ministra zdravotnictví a ministerstva, že nerespektuje usnesení, která vznikají na podvýborech a výborech. To je všechno. To usnesení existuje! A pokud se tím nezabýval, tak bych to tady nesváděl jenom na SÚKL. Vždyť SÚKL by měl řídit pan ministr. Takže ta diskuse není taková, že je někdo z našich řad nebo vašich řad, prostě v tuto chvíli to řídí ministr zdravotnictví. A kdybych to řekl: ze svých řad jste tam vybrali novou ředitelku, tu nejlepší ředitelku, tu skvělou ředitelku, která vyhrála výběrové řízení, a pak jste ji za pár týdnů vyhodili. To je ta vaše personální politika, téhleté vlády a ministra zdravotnictví. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji za dodržení času. Nyní je na řadě pan poslanec Nacher a připraví se paní poslankyně Peštová. Pane poslanče, prosím.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji, paní místopředsedkyně. Budu reagovat na svého ctěného kolegu Toma Philippa. Vy jste nás dneska tak rozčílili, že se zvýší distribuce léků asi pravděpodobně v Poslanecké sněmovně. (Pobavení v sále.) Ale vy, když už nemáte co, tak se vždycky vracíte do minulosti. Kdy už převezmete zodpovědnost? Už jste tady dva a půl roku! Tohleto jde za vámi. Vy nebo váš koaliční poslanec tam dává pozměňovací návrh, my jako opozice ho podporujeme. Vy nutíte jednotlivé koaliční subjekty, aby změnily stanovisko - jak jsem řekl, už potřetí, jednou u insolvencí, jednou u milostivého podzimu, teď potřetí. A vy, když už nevíte kudy, přešlapujete na místě, tak zase vytáhnete, co my jsme někdy před léty tady mohli navrhnout a nenavrhli. To není převzetí zodpovědnosti. Postavte se k tomu pozměňovacímu návrhu kolegy Kuchaře a pak ukázaná platí.

A pokud jde o to, co říkala předsedkyně zdravotního výboru - nezlobte se, mně to připomíná váš postoj k migračnímu paktu. Vy víte, že schvalujete - nebo vy jste se zdrželi, že jo - něco, co fungovat nebude, a rovnou řeknete, připravujeme iniciativu do budoucna. Co to je? Takže my tady budeme hlasovat o zákonu, o kterém vy víte, že ho budete monitorovat, a asi se bude předělávat? Tohleto je impulz do společnosti: My tady dneska, dámy a pánové, schvalujeme zákon, o kterém už někteří vědí, že ho budeme stejně opravovat. To je pro vás informace? Takhle se přece nedá dělat legislativa! Tak se k tomu postavte jako chlapi nebo jako ženy - nevím, teď abych byl korektní - a podpořte ty návrhy podle toho, jak si věcně myslíte, že to je správně. Děkuji. (Potlesk z lavic ANO.)

 

Místopředsedkyně PSP Klára Dostálová: Děkuji. Nyní je na řadě paní poslankyně Peštová a připraví se pan poslanec Janulík. Paní poslankyně, prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, paní předsedající. Já jsem opravdu nechtěla dneska vůbec vystupovat, ale pan poslanec Philipp, prostřednictvím vás, mě teď zvedl. Já se jenom chci zeptat: Za nás ty léky chyběly? To je jedna otázka, jestli v takovém množství za nás ty léky chyběly?

Za druhé, vy jste si ten distribuční kanál zrušili. A jaký je výsledek? Nemáte léky! Děkuji. (Potlesk z lavic ANO.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP