(14.00 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Úkolem opozice není ulehčovat vám život a umetat cestičku, ale nastavovat vám zrcadlo, abyste viděli svoje vlastní lži. Ne vždy se nám každý výrok povedl, to uznávám. Ale neútočíme v osobní rovině. Vymezujeme se proti vašim výmyslům, překrucování faktů a nevýsledkům. Vždyť vy jen prodáváte naši práci! Vidíme to v dopravě nebo u jádra nebo ve zdravotnictví. Ano, býváme ostří, ale naše kritika je věcná, postavená na číslech a faktech, ne na pohádkách o boji dobra se zlem. To dělají jen zoufalí lidé bez argumentů. A to děláte vy!

Když jsem mluvil o těch, kteří rozdělují společnost, tak ještě nesmím zapomenout na některé novináře. Právě oni jsou ti největší mravokárci. Ale nenarazil jsem na sebekritický komentář, který by se střízlivě díval i na roli médií na stavu společnosti. Přitom jsem přesvědčený, že na míře rozdělení společnosti mají někteří aktivističtí novináři a komentátoři lví podíl. Už dvanáct let jste v mém případě a hnutí ANO svědky nehorázných manipulací u údajně seriózních médií, na přebalech, v titulcích, které navíc mění za chodu, při kladení návodných otázek, překrucování odpovědí, manipulativní práci s fotografiemi, skákání do řeči, výběru hostů a tak dále.

Stačí se jen podívat na poslední kampaň, v uvozovkách, kterou vůči mně rozjela část mediální fronty kvůli tomu, že jsem řekl, že bývalý britský premiér Boris Johnson v březnu 2022 zabil mír mezi Ruskem a Ukrajinou. Prý že to říká ruská propaganda. Tak upřímně nevím, co říká ruská propaganda, protože se o ni nezajímám. Ale v západních médiích je těch informací o Johnsonově vlivu celkem dost. Psala o tom třeba i ukrajinská Pravda. Ale bát se nebojí označit i někteří čeští novináři. Ano, i někteří mají tu odvahu říct objektivní informace. Stačí myslet a nemít přes oči antibabišovské brýle.

Právě na sociální síti Twitter nebo X se řada novinářů už úplně utrhla z řetězu, otevřeně fandí Fialově vládě, dehonestují mě, ANO a naše politiky, a někteří dokonce dehumanizují naše voliče, označují je za "to" za tichého souhlasu svých redakcí. To není už jen snaha zaujmout a mít co nejkřiklavější titulek, ale ze všeho čiší touha vyhecovat lidi a co nejvíc zatopit Babišovi. To vytváří skutečně nebezpečný, třaskavý koktejl. Ale to jsem udělal jenom takovou odbočku, protože od toho nešťastného atentátu jsem se k tomu nevyjadřoval na rozdíl od politiků pětikoalice.

Takže zpátky k důchodům a neslavné Nečasově vládě, ve které seděl pan premiér Fiala a pan ministr Stanjura. Ta po sobě zanechala deficit důchodového systému 48,87 miliardy korun. Od nástupu do vlády jsme ten deficit postupně snižovali, v roce 2014 jsme nastoupili do vlády, protože jsme vybírali daně, protože jsme zavedli Daňovou Kobru, protože jsme zavedli EET, protože jsme zavedli kontrolní hlášení, protože jsme snižovali VAT gap, to je to, co tady rozkradli ti různí pseudopodnikatelé na spotřební dani za paliva. Pamatujeme si LTO? Ne? To už bylo dávno. Takže potom se nám povedlo, de facto v roce 2018 byl důchodový systém v přebytku 18,6 miliardy a v roce 2019 už byl v přebytku 16,4 miliardy korun a v roce 2021 po covidovém propadu byl důchodový systém téměř vyrovnaný, deficit byl jen 2,26 miliardy korun. V takovém stavu jsme vám předali důchodový účet. A od té doby se demografická data nijak zásadně nemění.

To, že máte důchodový účet v minusu skoro 85 miliard - letos 60 a minulý rok 24,4 - je především kvůli vaší neschopnosti zvládnout inflaci a proto, že jste ekonomicky úplně zoufalí a kvůli vám jsme jedinou evropskou zemí, která se stále nevrátila na předcovidová čísla z hlediska růstu HDP. Když se bude dařit ekonomice, bude důchodový účet vyrovnaný znovu. Takže to jde za vámi. A lze stále řešit, aniž byste museli odrbávat naše důchodce.

Podle zprávy Národní rozpočtové rady z roku 2022 je podíl starobních důchodů HDP 7,7 %, což je de facto průměr nejvyspělejších zemí světa OECD. Absolutně neplatí, že s odchodem silných populačních ročníků by výdaje stouply natolik, že by byl systém neufinancovatelný. V nejvytíženějším období po roce 2058, po odchodu takzvaných Husákových dětí do důchodu, bude podíl 11,5 %, což je ale stále méně, než v současnosti vydávají země, jako je například Rakousko - 13 %, Francie - 14,5 % nebo Itálie - 15,9 %. Navíc v České republice podíl pár let poté zase klesne cirka na 10,5 % HDP. To jasně ukazuje, že důchody nebudou tím, co by mohlo rozvrátit veřejné finance, a že jde jen o snahu pětikoalice manipulovat s občany. A než tady zase začnete vytvářet nějaké výmysly, že na dnešním stavu máme taky vinu, tak chci ujistit občany, že rozhodne nemáme.

Já jsem se ráno, když jsem cvičil, díval na CNN, jak vystupoval pan ministr Jurečka, kde tedy se snaží nějakým způsobem manipulovat fakta. Pan Jurečka seděl s námi ve vládě, to byla vláda sociální demokracie, KDU-ČSL a hnutí ANO. A jelikož jsme byli úspěšní jako hnutí ANO, dali jsme veřejné finance do pořádku, snižovali jsme daně, vybírali jsme daně, tak se domluvil pan Sobotka s KDU-ČSL a z vlády mě vyhodil. Takže tvrdit dneska, že my jsme byli ve dvou vládách, ke druhé se dostanu, je samozřejmě nesmysl a manipulace. My jsme nikdy Ministerstvo práce a sociálních věcí s výjimkou několika měsíců naší menšinové vlády bez důvěry, a my jsme nikdy neměli tu většinu, jak tady nás pětikoalice válcuje ve všem, občas udělá výjimku, například manželství pro všechny, tak to nás potřebovali, tak my jsme nikdy na to neměli zásadní vliv. Ano?

A já jsem se vyjádřil, a někdo to vždycky vezme a vytrhne to z kontextu, že nikdy žádná reforma nebude. A tohle taky není reforma. Důchody jsou jednoduché. Je to o příjmech. Vy vůbec nevíte, co jsou to příjmy. Vy nevíte, kde nehledat peníze, protože je hlavně utrácíte. Takže pan Jurečka, ráno jsem se na to díval, jak nás kritizoval. A v té druhé vládě, kde jsme tedy měli premiéra, tak jsme byli menšinová vláda. A MPSV byla podmínka sociální demokracie na sestavení vlády s námi. Takže my jsme splnili naše programové prohlášení vlády. Na rozdíl od vás, kteří žádné nemáte.

Vy nemáte žádné programové prohlášení vlády. Vy ho nevyhodnocujete, jak my ho vyhodnocovali, co tam bylo napsáno. Tam bylo napsáno, že zřídíme důchodovou komisi. A v té komisi seděli všichni - i opoziční poslanci! A kdo byl předsedou té komise? A to jsme ještě nevěděli, že předsedkyni té komise bude mít jistá univerzální kandidátka na jakoukoliv politickou funkci, která kdysi řídila univerzitu, kde se kšeftovalo s tituly. Všichni tam byli. My jsme to nevěděli, že to je jenom PR. A jak to skončilo, ta komise? Ano, ta komise nám nebyla schopna vysvětlit příjmy. Tak jak vy se dneska vymlouváte, že nemáte peníze. No protože neumíte řešit příjmy. My jsme je řešili. My jsme ty peníze našli. A v tom je ten rozdíl. Tak by bylo dobré, kdyby pan ministr Jurečka vlastně nemluvil o tom, co my jsme mohli a nemohli.

My jsme určitě Ministerstvo práce a sociálních věcí chtěli, protože je to největší rezort, který má největší rozpočtovou kapitolu, určitě je tam strašně moc témat k řešení. Ale nikdy jsme ho neměli. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP