(14.10 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Takže bych byl strašně rád, kdyby politici pětikoalice nemluvili o tom, co my a co jsme řekli a neřekli a co jsme řekli v nadsázce a tak dále.

Takže je to jednoduché. Pro důchodce potřebujeme peníze. To je všechno. Tady odznělo, ano, je malá porodnost. No pane premiére, nevím, proč je malá porodnost. Kdybyste vy tady stál na mém místě a bylo by to naopak, tak byste řekl, že je to naše vina. No tak možná ti lidi nevidí za stávající situace tu perspektivu, ale to neznamená, že ty příjmy do toho rozpočtu nemůže přinést někdo jiný. My samozřejmě preferujeme prorodinnou politiku. Vy se tady chlubíte, kolik Ukrajinci přinesli do rozpočtu, takže dneska mluvit o tom, co bude v roce 2050, to mě skutečně fascinuje, ty výpočty, ta hausnumera, fakt neuvěřitelné.

Vy nás také obviňujete, že nemáme žádný návrh. No my máme návrh, my jsme měli jasné návrhy. Náš návrh je jasný: maximální věk odchodu do důchodu je 65. My chceme udržet stávající formulu. Já jsem se dneska ptal kolegy Aleše Juchelky, jak se mě to týká, to, že vlastně měníte ten vzorec. Minulých devět měsíců byla negativní reálná mzda. Kvůli vám, vy jste způsobili inflaci. Vy jste nechali vydělat výrobcům elektřiny stovky miliard a teď zbrojařům. Vy jste to udělali. Takže v podstatě mi nebyl ani schopen říct, kolik to je peněz. Je to 200 korun krát 12 měsíců krát počet důchodců? Kolik tedy? Ať mi to někdo vysvětlí. Když 333 stran o ničem. Tam není jedno číslo! Ale já se k tomu ještě dostanu.

Takže my samozřejmě máme jasné představy, protože my jsme vždycky měli starost o důchodce. A hlavně o zaměstnance, to se týká zaměstnanců, ano? Jak to bude s důchody pro stávající zaměstnance. A my jsme tady neni od toho, abychom to vlastně tady řešili za vládu. My jsme to jasně dokázali, když jsme byli ve vládě. A to, že to neprošlo, protože nebyla shoda na tom, že sociální demokracie chtěla všechno zdanit, aby našli ty příjmy, no tak my jsme byli proti a my jsme to chtěli řešit jiným způsobem. A nejlepší finále bylo, když jsme pozvali paní předsedkyni té komise, aby nám to vysvětlila, tak to finále bylo to, že ministryně nepřišla na tu schůzku a paní předsedkyně nám řekla, že vlastně ona s tím nesouhlasí. Takže tam jsme pochopili, že to všechno bylo jen PR, aby někdo byl v televizi, aby tam někdo něco vykládal, co i tak nenastalo.

Takže my jsme v rámci našeho projektu, který my předložíme příští rok, když půjdeme do sněmovních voleb, tak jsme chtěli v rámci druhého pilíře motivovat ekonomicky aktivní lidi, kteří by si dobrovolně spořili na stáří a přinesli tím během další generace nové peníze do systému. A pilíř je možné rozvést do řady variant včetně té, že by do něj přispíval povinně zaměstnavatel a vytvářel další motivaci. Na rozdíl od druhého pilíře Nečasovy reformy, kde si lidé měli spořit přes soukromé fondy, by byl náš druhý penzijní pilíř garantovaný nebo spravovaný státem, kde je záruka, že v těch fondech investované peníze nedopadnou špatně. Takže to je ten rozdíl.

My jsme vám už poradili, řekli jsme vám, kde je příjem, a vy stále opakujete, že nemáme nějaký návrh. No proč bychom to dělali? To je naše know-how. My jsme byli ve vládě, na důchody peníze byly. Vy jste byli ve vládě, na důchody peníze nebyly, v roce 2010 jste to říkali za Nečasovy vlády. A teď to opakujete! Kolik jste dali důchodcům ODS v roce 2010? Nula! Nula. To, že jste strašili, že nebude. Byla to lež! A 14 let poté stále peníze jsou. Takže vy jenom strašíte důchodce, abyste okradli a všechny občany abyste zdanili. To je ta koncepce a je to jednoznačné.

Takže naším úkolem není odvádět za vás práci, když pan premiér, když jsme chodili na Hrad, vlastně řekl, že jeho to vlastně ani moc nezajímá a že on to prosadí na sílu. Prosadíte na sílu. No všechno prosazujete tady na sílu. Jasně, vy jste to dopředu deklarovali, takže přestaňte už si hrát na něco, že chcete s námi o něčem jednat. Vy jste chtěli jenom to, abychom asistovali u tohoto projektu, který obere zaměstnance a důchodce o peníze a budou pracovat déle. To je všechno.

Celá vaše koalice ODS, STAN, TOP 09, Piráti a KDU-ČSL si nikdy nevážila našich důchodců. Vždycky jste jimi pohrdali! Lidi, kteří vybudovali naši zemi, nazýváte hospodářskou škodou! Nemáte rádi důchodce a zaměstnance, jen s velkými obtížemi to skrýváte. A pan premiér se tady chlubí, o kolik stoupl ten důchod. No proč? No protože to byl zákon, zákon ohledně valorizace důchodů v rámci inflace. Takže ne váš zákon. Kdyby to bylo na vás, tak byste to určitě zrušili a nedostali by vůbec nic. A i to jste vlastně zabili. Zabili. A Ústavní soud vám bohužel dal za pravdu. Takže každý důchodce přišel o 1 000 korun měsíčně za těch sedm měsíců. Vy jste byli v opozici, tak jste se svým nepřátelstvím vůči našim seniorům netajili. Předsedkyně TOP 09 paní Pekarová, předseda STAN Rakušan zvyšování důchodů označovali za uplácení. Pan premiér Fiala valorizace penzí nazýval nezodpovědným populismem. Bylo by dobré, pane premiére, kdybyste si už přečetl ve Wikipedii, co je ten populismus. Já to mám tady připravené. Jedná se o elitu a elitářství, to jste vy, a o lid. A my jsme tady pro lidi, pro lid. Takže rádi jsme populisti. Vy se snažíte vytvářet, že populismus je nějaké špatné slovo. Takže vy to takhle máte.

Pro osvěžení paměti občanů připomenu, jak to vypadalo, když jste byli u moci. V roce 2009, v Topolánkově vládě, brali senioři průměrný důchod 10 028 korun měsíčně. Pak nastoupila Nečasova vláda, ve které pan premiér i pan ministr financí seděli, která seniorům za to, že se v kampani nechali přemluvit a hlasovali pro ODS, TOP 09 a STAN, odvděčila se tím, že jim v roce 2010 zvedla o nula - nula - korun českých. O tom jsem už mluvil. Nula nula nic. Pak šla Nečasova vláda do sebe a důchodcům přidala závratných 45 korun. Už tehdy jste tvrdili, že to seniorům stačí, protože si umějí vystačit s málem. Ano, naše generace vlastně vyrůstala v jiných poměrech, skromných poměrech. A děti pro nás byly vždycky prioritou. Radši jsme si vzali a dali to dětem. A na tyto city vy jste vždycky hráli.

V roce 2013 brali senioři po Nečasově vládě průměrný důchod 10 913. Když si to vezmeme od roku 2009 - 10 028 a 10 913 - takže to je za 9, 10, 11, 12, 13, za 5 let... nebo za 4 roky jste jim přidali kolik? Necelých 900 korun. Takže ani ne tisícovka. Za 4 roky. Za 4 roky jste nedali seniorům ani tisícovku. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP