(14.20 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Mimochodem tady nějaký ten výpočet těch hausnumer, i co pan premiér tady mluvil, o kolik kdy bude jaký důchod, tak já bych skutečně rád viděl, kdo tohle vypočítal a jakým způsobem. Takže ani tisícovku za 4 roky! Takže vás hanba tehdy nefackovala a nefackuje ani nyní, kdy letos jste důchody valorizovali jen o 360 korun. Ano, ale k tomu se ještě dostanu.

V roce 2017, kdy jsem se stal premiérem, byla průměrná penze 11 745 korun a jeden z našich klíčových předvolebních slibů byl, že průměrný důchod v roce 2021 přesáhne 15 000 korun. V lednu 2022 dosáhl průměrný důchod 16 280. Takže na rozdíl od vás my jsme vždy v našich předvolebních slibech i v programovém prohlášení vlády měli čísla, i například mzdy učitelů. Ano, 16 280. Průměrně naše vláda zvedala důchody téměř o 1 000 korun rok co rok. Hnutí ANO totiž vždy své předvolební sliby bere vážně. Lidem nad 85 let jsme přidali 1 000 korun měsíčně navíc. V prosinci 2020 každý senior dostal jednorázový příspěvek 5 000 korun kvůli pandemii a navýšili jsme jim i příspěvek na léky. Pomohli jsme prosadit, aby od 1. ledna 2023 se důchod seniorům zvýšil o 500 korun za každé vychované dítě.

A pan Jurečka tady tehdy a dneska, nebo teď už asi ne, deklaroval, že je to také jeho zásluha. A teď je vlastně první ministr práce a sociálních věcí, který jde proti důchodcům. Nejenom proti důchodcům, ale proti sociální péči a tak dále, celý ten rezort. Já jsem si vždycky myslel, že když začala tahle vláda, že právě KDU-ČSL odchovaná ve vládách se sociální demokracií bude hrát tu roli sociální strany, protože samozřejmě bez poslanců KDU-ČSL tahle vláda nefunguje. Ale opak se stal pravdou. Takže první ministr, který vlastně zvedl ten prapor a jde proti důchodcům. To je skutečně neuvěřitelné!

Takže od 1. ledna 2023 jsme prosadili, ano, důchod seniorům se zvýšil o 500 korun za každé vychované dítě. Ano. A samozřejmě naše jedna z vlajkových lodí 75% sleva na jízdné ve vlacích a autobusech, kterou Fialova vláda okamžitě sesekala, jakmile se dostala k moci. To byla obsese. Tohle prosadil Babiš, tak hned to vezmeme. Takže pro vás asi je nepředstavitelné, že přijde za vámi důchodkyně z Liberce, ukáže mi, kolik má důchod díky nám, a že konečně navštíví vnučku v jižních Čechách, protože na to neměla. Takže vy jste jim to zase vzali.

Takže my jsme přidávali seniorům proto, abychom napravili historické křivdy, kterých se na nich ODS, TOP 09 a STAN a další tradiční strany dlouhodobě dopouštěly, a také jsme důchodcům vytvářeli finanční polštář pro případ, že byste se opět dostali k moci a zase jste jim začali sahat na důchody. Takže bohužel historie se znovu opakuje. Kdybyste vylezli ze svých paláců a šli mezi lidi, tak byste zjistili, z čeho mají obavy. Většina stávajících zaměstnanců se bojí, že budou mít v důchodu nízké příjmy. Nikdo nechce odcházet do důchodu později. Váš plán zvyšovat věk odchodu do důchodu na 70 let je mimo jakoukoliv realitu. Lidé cítí, že je pětikoalice trestá za to, že vláda neumí nebo nechce vybírat daně nebo má jiné finanční priority.

Takže abych vám to ještě jednou shrnul, naše dvě hlavní výhrady zůstávají. Tou první je navyšování věku odchodu do důchodu nad 65 let s výhledem na 70. To je pro naše hnutí naprosto nepřijatelné. Klíčový parametr je doba dožití ve zdraví, nikoliv doba dožití. Podle dat Ministerstva zdravotnictví a Českého statistického úřadu se v průměru ve zdraví dožívají muži 60,9 roku a ženy 62,5. Věk dožití je u mužů 75,3 a u žen 81,3. Představa této vlády zřejmě je, aby lidé šli z práce do eldéenky, nebo nejlépe rovnou do hrobu. Stojím si za tím, že naši senioři mají po celoživotní práci nárok na to si svůj důchodový věk užít. Odmítám představu, aby důchodci odešli do penze co nejpozději a pár let v ní živořili a zatěžovali penzijní systém co nejméně.

Ano, co jste vy vlastně ještě udělali těm důchodcům v rámci například DPH na léky? Co bylo 10 %, navýšili jste na 12, ale ve skutečnosti za vaší vlády všechno zdražilo o 30 %. Daň z nemovitostí? Ty vdovy teď mají platit? Nejdražší elektřina v Evropě? To je všechno vaše dílo. Takže naši důchodci vybudovali naši zemi a díky nim je řada z vás tam, kde je. Proto hnutí ANO vždycky razilo politiku, že důchody mají být důstojné, protože jsou takovým symbolickým poděkováním celé společnosti našim seniorům za jejich celoživotní práci. Ti lidé mají na své důchody nárok. Ale já mluvím i o těch zaměstnancích, kterých je 4,5 milionu, a ti hlavně se musí zajímat o to, jak to bude s jejich důchodem. A ti hlavně mají strach. A ty jste vystrašili a těm berete hlavně peníze!

A s tím souvisí i naše druhá hlavní výhrada ohledně snižování valorizace důchodů. Hned v druhém roce vaší vlády jste důchodce za bílého dne okradli o 1 000 korun měsíčně a pak jste de facto zrušili systém mimořádných valorizací kvůli inflaci. O tom jsem už mluvil. Zrušili jste ho a nahradili jste to něčím jako sociální dávkou jen proto, abyste důchodcům dávali méně peněz a nemuseli jste jim kompenzovat vlastní neschopnost poradit si s inflací. Výsledkem bylo, že jste důchody valorizovali k 1. lednu 2024 o směšných 360 korun. Teď jste pod názvem důchodová reforma připravili další drakonické osekávání penzí, které se dotkne nejen budoucích důchodců, ale i těch současných. Senioři mají dostávat důchod založený na příjmech v předchozích letech a s řádnou valorizací pouze z jedné třetiny růstu reálných mezd, nikoliv z poloviny, jak to bylo za nás. Ano. A samozřejmě za posledních devět měsíců reálné příjmy klesají. Proč? Kvůli tomu, že jste způsobili inflaci! Jak? Kvůli tomu, že jste nechali vydělat výrobcům elektřiny! Jak jednoduché!

Takže ta rovnice je pak jednoduchá. Čím budou lidé starší, tím více bude jejich životní úroveň zaostávat za celou společností. Toto oslabení prvního důchodového pilíře je bezdůvodná a asociální změna, která poškodí statisíce příjemců důchodů a budoucích důchodců a uvrhne naše seniory do příjmové chudoby. Bavíme se o tisíci korunách (tisícikorunách?), na které by jinak měli nárok i lidé ze střední a mladší generace. Přitom senioři často čelí finančním obtížím a na rozdíl od pracující populace mají domácnosti důchodců omezené možnosti generovat dodatečné příjmy. Nějaké řeči o tom, že důchody jsou moc vysoké ve srovnání s čistou průměrnou mzdou, zcela odmítáme. Důchody opravdu nejsou při dnešní Fialově drahotě vysoké. Stačí se podívat, jaké byly ceny v roce 2021 a jaké jsou dnes. Všechno zdražilo o třetinu. Tak já doufám, že už všichni vědí, kolik stál tukový rohlík za Babiše. Zopakuju, korunu sedmdesát a za Fialy dvě sedmdesát. To určitě nejsou ta 2 % inflace. I ta vám teď stoupla.

Takže já nevím, s kým vlastně se chcete poměřovat. Česká republika je v lepším průměru - a za to se máme stydět? Nebo mají naši senioři být první na ráně, protože se měli za Babiše podle vás až příliš dobře? To je neskutečná neúcta vůči naší starší generaci. Potíž je v tom, že Fialova vláda a celá, v uvozovkách, slavná pětikoalice důchody považuje za sociální dávku, kterou může dle libosti škrtat, a podle toho k penzím přistupuje. V momentě, kdy z důchodu uděláme - děláte vy - sociální dávku, rozeštváváte společnost, stavíte jednu generaci proti té druhé, vedete řeči ve stylu, že když dáme dávku důchodcům, nemůžeme dát víc na rodičovskou a podobné řeči. Ano, ale to, co vy děláte, se týká všech zaměstnanců! To není jenom o důchodcích. To je o zaměstnancích. A je to samozřejmě o prioritách. Vy zkrátka peníze seniorům nechcete dát, tak aspoň to přiznejte. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP