(14.30 hodin)
(pokračuje Andrej Babiš)

Nejde ale jen o tyto dvě věci - zvyšovat věk odchodu do důchodu a snižování valorizací. Celý ten balík změn je chaotický a působí jako nedokončený koncept. Stačí si ty vaše návrhy přečíst. A já jsem skutečně vůbec tomu neporozuměl a také se zeptám pana ministra, kdyby nám to mohl dnes vlastně vysvětlit.

Každý ročník má odcházet do penze jinak. Informace o tom, kdy daný člověk půjde do důchodu, se dozví až v 50 letech. Rušíte výchovné, které tak srdnatě tady prosazovala KDU-ČSL, a chlubil se jím pan ministr Jurečka, pro seniory, kteří vychovali jedno nebo dvě děti, tedy pro naprostou většinu z nich, a přicházíte s jiným, méně výhodným systémem. Zvyšujete sice minimální procentní výměru všech důchodů, ale ve skutečnosti to bude znamenat u invalidních důchodů prvního a druhého stupně a vdovských a sirotčích důchodů jejich snížení.

Obrovské zmatky panují v seznamu povolání, která mají odcházet do důchodu dříve, chybí jasná pravidla pro dřívější odchody. A konečně děláte všechno pro to, aby normální lidi nemohli chodit do důchodu dřív, i kdyby si to zasloužili. Chcete totiž povolit odchod do předčasného důchodu nejdřív tři roky před dosažením důchodového věku místo dosavadních pěti let a potřebnou dobu důchodového pojištění pro předčasný důchod zvýšit z 35 let na 40. A to jste opozici jako vláda lidem slibovali, že dobu potřebnou pro dosažení nároku na důchod snížíte z 35 na 25 let. Další porušený slib, další lež! Stejně jako slib, že zavedete možnost, aby lidé mohli platit 1 % z důchodového pojištění rodičům nebo prarodičům. To jste také jaksi zapomněli splnit. Mám totiž takový pocit, že lidi, kteří chtějí do předčasného důchodu, považujete za flákače, kteří se vyhýbají práci. Vůbec vám nedochází, že spousta lidí míří do předčasného důchodu prostě proto, že už nemůže fyzicky pracovat. Místo toho, abyste se zaměřili na rekvalifikační programy, namísto toho, aby úřad práce podchytil jednotlivé pracovníky a nabídl jim změnu zaměstnání, snažíte se lidi udřít.

Takže si to zrekapitulujme. Přicházíte s chaotickými změnami, které nazýváte důchodová reforma, jejichž jádrem je snižování valorizace penzí a zvyšování věku odchodu do důchodu až na 70 let. Změny jste připraveni prosadit na sílu a převálcovat ve Sněmovně jako obvykle. Místo toho, abyste hledali příjmy, tak škrtáte a strašíte lidi, že nebude na důchody. Lžete, že na důchody nejsou peníze, cynicky proti sobě stavíte starší a mladší generaci. Ve skutečnosti jste se ale jen rozhodli, že na důchody nechcete dát peníze a že je dáte raději na něco jiného nebo někomu jinému. Prostě máte úplně jiné priority než zlepšovat život našim spoluobčanům.

Jak už jsem říkal, v tomto přístupu se s naším hnutím bytostně rozcházíte. Proto já bych chtěl ubezpečit naše občany a ujistit je, že v případě, že hnutí ANO bude znovu ve vládě, tak se znovu zasadíme o to, abychom dali vše zpět do pořádku. Valorizace důchodů budou jako dříve, aby penze byly důstojné, věk odchodu do penze opět zastropujeme na 65 letech a najdeme na důchody peníze. Stejně jako když jsme byli naposledy ve vládě, budeme našim seniorům projevovat úctu, jakou si zaslouží. A lidé dobře vědí, že hnutí ANO své předvolební sliby plní. Takže samozřejmě i pan ministr Jurečka byl ve vládě, která zastropovala ten věk odchodu do důchodu na 65 letech.

Já mám tady v ruce ten podkladový materiál. Ten de facto neobsahuje žádná čísla. Tady je nějaká tabulka, která tvrdí, teď nevím, jestli vlastně tady vy tvrdíte, že ušetříte 1,2 % z úpravy důchodového věku, ale jestli je to od roku 2050, nebo do roku 2050, jestli je to ročně nebo za jaké období, tak asi jsem to přehlédl a nerozumím tomu.

Zpomalení nárůstu nových důchodů po roce 2025 je také 92 miliard. Takže to jsou vlastně jediná čísla, kdy se člověk podívá na ten podklad, a měl jsem tedy na to málo času. Tak já skutečně tomu nerozumím. Mě by zajímalo, kdyby nám pan ministr Stanjura vlastně řekl, když bude dělat rozpočet na další rok, v příštím roce na rok 2026 a prognózu na 2027 a 2028, kolik tedy ušetř. Kolik je to tedy? Vy tvrdíte, že ušetříte tady 80 miliard, je to už příští rok na další rok? Já tomu nerozumím. Pokud oberete důchodce v průměru o 200 korun měsíčně, jak jsem to četl, tak samozřejmě to vychází na kolik? Šest, sedm, maximálně deset miliard? Nebo já nechápu, nejsou žádná čísla. Jako vy mluvíte o roce 2050. Tak nám řekněte, jaké bude HDP v roce 2050. Já bych to chtěl vědět, jak to chcete udělat. Vy mluvíte o roce 2050 a mezitím bude u moci šest vlád. Vy znáte jejich program? Vy víte, co vlastně budou prosazovat? To je úplně absurdní! Úplně absurdní.

Takže ten parametr, reálná mzda. Jaká bude? Devět měsíců klesala. Takže tam vešla inflace. Takže tady není žádné číslo. A ono se to ani neprojevuje v té prognóze, protože pokud prognózujete deficit v roce 2026 220 miliard, tak to jste toho moc neušetřili. Tak tomu fakt nerozumím. Jsou to věci, které jsou skutečně vycucané nevím z čeho, ale pokud vy umíte rok 2050, tak nám řekněte, když tohle začne platit od roku 2026, kolik ušetříte na té změně formule, to, že oberete ty důchodce a nedáte jim jednu polovinu reálných mezd plus inflaci, ale jenom jednu třetinu. Vždyť to jsou podle našich odhadů drobné. To jsou drobné! To není nic. Tak já nevím, proč to děláte. Je to absolutně vymyšlená věc mluvit o tom, co se stane v roce 2050. Tak to bych chtěl vidět někoho, kdo tohle může předpovědět. Podle mého názoru nikdo. Takže vy se pohybujete v rozsahu HDP, fajn, tak nám tedy řekněte, kolik to je, to HDP, v té tabulce to není, můžu si to tedy dovodit, 1,2 %, když tvrdíte, že ušetříte 92 miliard. Takže já tomu vůbec nerozumím a nevím, jaký dopad tohle bude mít na rozpočet v roce 2026 a prognóza na 2027. Tak to by bylo fajn vědět. Jediné, co vím, jak jsem se na to díval, že je moje dcera narozena v roce 2000, půjde do důchodu v 70 letech. Takže je to celé o ničem. je to celé o ničem. A vy jenom vlastně pokračujete v té strategii. A nechápu, jak vlastně ministr za KDU-ČSL, který seděl ve dvou vládách s ČSSD, vlastně s tím může, nebo několika vlád, spolu jsme tam byli, jak tedy změnil názor na to, že zrazu nemá rád důchodce.

No, k tomu projevu pana premiéra. No tak samozřejmě pan premiér nás baví, protože říká, že vlastně bohatneme. Tak já nevím, jak to vlastně pan premiér zjistil, že bohatneme. V tom poměru HDP v rámci EU jsme za vás už klesli asi o čtyři místa. Že máme kvalitní zdravotnictví. Ano, to žijete z toho našeho REACT-EU, jinak pan ministr zničil co se dalo, reformu psychiatrické péče, národní boj proti rakovině. Takže pozitivní trend je jenom to, že jsme vyhráli mistrovství světa v hokeji, pane premiére. (Potlesk v levé části jednacího sálu.) Žádný jiný pozitivní trend tady nenastal.***




Přihlásit/registrovat se do ISP