(16.10 hodin)
(pokračuje Vít Rakušan)

Na podobu předkládané změny důchodového systému můžeme mít samozřejmě různé názory. To je zcela legitimní. Ale byl bych rád, kdybychom se v té diskusi alespoň shodli na jednom, a to že stávající systém, s kterým se dlouhá léta nic nedělalo, je neudržitelný a jednoznačně tu potřebnou jistotu lidem, občanům naší země, neposkytuje. Že je potřeba s tímto stavem teď něco dělat a že rozhodnutí prostě nelze odkládat, anebo ho nemůžeme odkládat, pokud sebe samy nazýváme zodpovědnými politiky. Byl bych rád, kdybychom o různých představách budoucího důchodového systému dokázali diskutovat věcně, klidně, bez nálepkování, bez poťouchlostí, bez kriminalizujícího slovníku. A tuhle výzvu směřuji na nás všechny včetně sebe, a proto jsem si v dnešním proslovu zakázal vtípky o akustice na Hradě. Tenhle závazek dodržím. Nikam to nevede. A pojďme prosím říkat tady jenom ty věci, které k něčemu pozitivnímu vedou.

Prosadit potřebné důchody (změny) v oblasti tak citlivé, jako jsou důchody, je velmi těžké a já do jisté míry dokážu pochopit, že předchozí politické reprezentace mnohých barev s tím váhaly a otálely. Koneckonců ta dnešní diskuse, počet přihlášených a predikce, jak dlouho naše schůze bude trvat, je toho nejlepším důkazem. Ale čas běží a ideální čas pro důchodovou reformu už byl, jak se shodují experti. Tak pojďme prosím neztrácet ten drahocenný čas a posunout dlouho se vlekoucí debatu o důchodovém systému ke konkrétním krokům, ke konkrétním řešením.

Pan vicepremiér Jurečka připravil podle mě i podle expertního týmu hnutí Starostové a nezávislí návrh, který základní nároky na důchodovou reformu, jež jsem zmínil, splňuje. Navrhuje systém spravedlivý, navrhuje systém spolehlivý a navrhuje systém udržitelný. Za to je potřeba panu vicepremiérovi i jeho týmu poděkovat, tu práci ocenit a je potřeba v téhle chvíli ocenit i politickou odvahu, politickou odvahu nést kůži na trh a počítat s tím, že tohle téma laciné body nepřinese. Tak jedná zodpovědný a ne populistický politik. S návrhem, který nepřináší žádné změny pro stávající starobní důchodce. Těch se nijak nedotkne. S návrhem, který zajistí, že průměrná výše nově přiznaných důchodů stabilně poroste. S návrhem, který přináší opatření pro zranitelné skupiny lidí, kteří pracují v extrémně náročných podmínkách. Vytvořil ho se svým týmem poctivě po poctivě vedené debatě s odbornou veřejností, politickými partnery a já říkám i s opozicí, jak to u takto zásadních návrhů má být. Ta debata se určitě neobešla bez nedorozumění a sporů, ale věřím tomu, že nekončí, běží dál a jednotliví aktéři do ní mohou a budou vstupovat, jak koneckonců pan vicepremiér i opakovaně přislíbil.

Ještě jednou se přimlouvám za to, abychom do ní v následujících hodinách a dnech vstupovali s argumenty, návrhy řešení, a ne s ideologickým nálepkováním oponentů a bez konstruktivních protinávrhů. To určitě společenské atmosféře nic pozitivního nepřinese. Jistě je možné ve výborech i jinde vést detailní debatu o parametrech, jejich nastavení, konkrétních přínosech navrhovaných změn. Na to bude dostatečný prostor. Ale já si troufám říci, že jedna věc nás tady v Poslanecké sněmovně spojuje, nebo by alespoň měla spojovat. Všichni chceme, aby se občané této země mohli spolehnout na tak základní jistotu, jakou je pobírání důstojného důchodu ve stáří. A to připravované a představované změny každopádně i dalším generacím, těm aktivním, i těm přicházejícím, zajistí bez ohledu na to, kolik je jim momentálně let a samozřejmě i bez ohledu na to, čí to jsou anebo v budoucnosti budou voliči. Děkuji za pozornost. (Potlesk v pravé části jednacího sálu.)

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. A poprosím pana poslance Kohajdu. Máte slovo.

 

Poslanec Michael Kohajda: Vážení pánové ministři, vážené kolegyně, vážení kolegové, já jsem zde chtěl vystoupit na začátek hlavně obecně o tom, že se zpochybňují fakta. Mnoho řečníků v médiích, ale i tady na tom plénu zpochybňuje základní fakta a myslím, že už se k tomu pan premiér Fiala na začátku dnešního dne vyjádřil. Je potřeba si říct, že to základní zpochybňování faktů podle mě způsobuje také podrývání důvěry lidí, občanů v politiku, protože namísto toho, abychom tady identifikovali problémy, hledali jejich řešení, navrhovali ta řešení, argumentovali, proč se to má dělat tak či onak, tak my v prvé řadě teprve si musíme vyjasnit, jaké jsou skutečnosti, jaká jsou fakta. A proto bych tady na této půdě rád pro občany shrnul základní fakta, která jsem si našel. Povětšině vycházejí z informací od Českého statistického úřadu.

V prvé řadě je to otázka demografického vývoje v České republice. Samozřejmě demografický vývoj je proces složitý, dynamický, který je ovlivňován mnoha různými faktory, jak porodností, úmrtností, migrací, sociálními změnami, a je potřeba také tedy sledovat, jaké jsou jednotlivé trendy za poslední desítky let a jaká je také predikce toho stavu budoucího. Po roce 1989, kdy došlo samozřejmě k zásadním politickým a společenským změnám zde, se dostavilo i ovlivňování toho demografického vývoje. Když se podívám, tak aktuálně k 31. prosinci, poslední data, má Česká republika 10 900 555 obyvatel. Tento počet sice představuje určitý nárůst, ale je to z větší části způsobeno migrační vlnou například z Ukrajiny. Tato migrační vlna, která je spíše z mladších věkových skupin, tak způsobila i snížení průměrného věku české populace na 42,6 roku.

Dalším důležitým faktorem u demografie je porodnost. V České republice se dlouhodobě pohybujeme pod úrovní reprodukce, což je stanoveno obecně jako počet dětí narozených na jednu ženu na úrovni 2,1. Tento trend samozřejmě postupně vede k úbytku populace, nebýt té migrace. A musíme si říct, že v roce 2022 se narodilo přibližně 100 000 dětí, což je relativně stabilní číslo, nicméně v žádném případě nevede k udržení populace na současné úrovni. Z toho důvodu v České republice stále větší roli hraje migrace. V posledních letech došlo k značnému přílivu migrantů zejména z Ukrajiny, ze Slovenska či z Vietnamu, ti, kteří se nám odrážejí v celkovému počtu populace České republiky. Pokud se na to podíváme čísly, tak zhruba se zde těchto osob nachází jeden milion, to znamená cirka 10 % populace. A pozitivem této migrace je nejenom to, že zvyšuje počet občanů České republiky a jiných osob, které tady legálně pobývají, ale také naši populaci zásadně omezuje (omlazuje?).

Na to lze navázat právě tím, že obecně česká populace bez tohoto migračního vlivu stárne. Když se podíváme, tak současný počet seniorů ve věku nad 65 let věku je cirka 20 % populace. Do poloviny tohoto století se však budeme přibližovat už 30 procentům populace. Tento trend samozřejmě přináší vcelku negativní sociální i ekonomické výzvy, a to právě v oblasti zdravotního pojištění anebo důchodového systému. Jednoduše to můžeme ilustrovat na tom, že na jednoho seniora ve věku 65+ v roce 2000 pracovalo cirka pět aktivních osob, ekonomicky aktivních, v dnešní době je to cirka 3,5 osoby a v roce 2050 predikce počítají s dvěma osobami. A to je skutečně stav, se kterým musíme něco dělat. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP