(16.40 hodin)
(pokračuje Michael Kohajda)

Proto je velmi dobře, že přicházíme s tím, co jsme slíbili, a to s návrhem důchodové reformy, i když mnoho jiných tady o důchodové reformě mluvilo v předcházejících letech, mnoho jiných ji má schovanou v tašce nebo v šuplíku, tak musím poděkovat tady Marianu Jurečkovi, že takovouto reformu připravil se svým týmem a předložil.

Je důležité ještě zdůraznit to, co už jsem říkal, že současných důchodců se navrhované změny nedotknou, jsou to změny, které se budou vztahovat pouze na důchodce budoucí. I tak je potřeba současné důchodce uklidnit, že důchody budou stále a pravidelně navyšovány, že tomu tak zůstane, že důchodci budou chráněni proti případné inflaci a že důchody budou o inflaci pravidelně valorizovány. A já si myslím, že je potřeba zakončit tím, že tato důchodová reforma je reformou pro mladé. Je to ta skupina lidí, kteří by se o ni měli co nejvíce zajímat, protože nyní rozhodujeme právě o jejich budoucnosti. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Já vám děkuji. A poprosím dalšího řádně přihlášeného a to je pan předseda Radim Fiala. Jenom podotýkám, poté by měl vystoupit pan předseda Michálek, poté bych měl vystoupit já, ale protože tady nemám zástup, tak pokud následuje paní předsedkyně Pekarová Adamová, tak potom by to padlo na ni, že by vstoupila o něco dříve a já bych si to vzal po ní. Děkuji. Máte slovo.

 

Poslanec Radim Fiala: Vážené kolegyně, kolegové, vážený pane předsedající, děkuji vám za slovo. Jak bych ten svůj dnešní projev nazval? Možná - důchody pro každého, nebo pro někoho jen platit celý život, a pak nic nedostat. A teď narážím na budoucnost, která se nám může stát a kterou možná pro nás chystá - pro nás už ne, ale pro nové generace - tato vláda. Pokud už jste v důchodu nebo ve věku blížícím se důchodovému, jistě jste si dostatečně vychutnali to, jak pětikoalice, v uvozovkách, pečuje o seniory. Vzali vám výhled na spravedlivou valorizaci, fakticky zrušili možnost čerpání předčasného důchodu, jsou tam takové podmínky, které na papíře vypadají ještě jakž takž, ale v realitě prakticky splnitelné již nejsou. No a to byla první fáze obrání seniorů o důchody z dílny této pětikoalice.

Dnes projednávané změny důchodového systému mají zjevně za cíl nedat dostatečné důchody ani ostatním skupinám občanů České republiky, hlavně generaci takzvaných Husákových dětí, mluvil o tom tady i můj předřečník, pan poslanec Kohajda, to znamená lidí narozených v 70. letech, a pak i všech mladších lidí. Vůči mladým je ta kvazireforma úplně nejhorší. Piráti a STAN si hýčkají mladé lidi na sociálních sítích a pak na ně ohledně důchodů vypláznou dlouhý nos. Jako kdyby jim říkali, jen pěkně plaťte, mladá generace, ono je to ještě daleko, nic se nebojte, ale na konci nebudete mít nic.

Ďábel je skrytý v detailu a v téhle novele je skrytý ve slovech "zvyšování věku odchodu do důchodu". Ano, dnes projednávaná novela zákona o důchodovém pojištění může změnit situaci hlavně budoucích důchodců, a to bohužel k horšímu. Ostatně to je zjevně jejím hlavním cílem. Až mi to připomíná staré konzervativní heslo "každá změna je k horšímu". Neplatí to samozřejmě univerzálně, ale v tomto případě stoprocentně ano. Pro ty, kteří očekávají po letech odvodů na důchod také nějaké to finanční plnění od státu, tento návrh zákona by šlo také nazvat zákonem zklamaných očekávání pro seniory.

Podle dnešního článku z Echo24 - cituji - "pokud koalice změny prosadí, už od příštího roku může začít platit řada změn vyvolávajících kontroverzi, navyšování hranice důchodového věku, snižování vlivu zásluhové části na výši důchodů či vymezení takzvaně náročných profesí". Pokračuji v citaci: "Zásadní prvek v podobě pozdějšího odchodu do důchodu se má dotknout nejdříve ročníků narozených v druhé polovině 60. let. Podle vládní reformy by se svůj důchodový věk měli podle prodlužování života dozvědět vždy lidé, kterým bude zrovna 50 let. Jednotlivým ročníkům by se hranice posouvala odlišně - některým o měsíc, některým o dva měsíce a jiným vůbec. Kupříkladu lidé narození v roce 2000 už mají jít do penze až v 70 letech." Konec citátu. Takže milí mladí Piráti a voliči hnutí STAN, kteří jste se narodili v roce 2000, půjdete do důchodu v 70 letech. Opakuji ještě jednou: mají jít do důchodu v 70 letech.

Znáte někoho, kdo je stoprocentně zdravý v 70 letech? Nebo znáte někoho, kdo je stoprocentně zdravý v 69 letech? Anebo znáte někoho, kdo je stoprocentně zdravý v 68 letech tak, aby mohl ráno stát jí do práce, stoupnout si k pásu nebo si sednout do auta a řídit osm hodin a pak jít domů? Někoho, kdo v těchto letech je schopen celodenně pracovat, protože nemá naprosto žádné zdravotní problémy? A to musí celodenně pracovat, milí Piráti, mladí, protože kdybyste nepracovali celý den, tak se vám důchod sníží. A z toho nic budete mít ještě menší nic. No, a možná část této generace se důchodu ani nedožije - to je možná také systémová změna - zejména pokud je to muž. Ale i ženy už v tomto věku trpí řadou onemocnění a je úplně nehumánní po nich chtít pracovat na plný úvazek.

Potřebujeme vůbec řešit důchody až tak velkou důchodovou reformou nereformou? To není tak jisté. Ano, do důchodu už odešla početně silná skupina lidí narozených po druhé světové válce. Druhá velmi početná skupina, to jsou ty už zmíněné takzvané Husákovy děti, jsou ve věku okolo 50 let, tedy se důchodu blíží, ale za 15 let podle současné legislativy. Je ovšem zajímavé, že za socialistického Československa mohli lidé odcházet do důchodu v 60 letech muži, a ženy, pokud měly obvyklé dvě děti, tak dokonce v 55 letech. To znamená, ne že se nedělaly žádné změny od roku 1989. Já si myslím, že všichni, kteří teď odcházejí do důchodu, přesně vědí, o kolik se jejich důchodová hranice posunula a o kolik museli ještě víc pracovat od roku 1989. A u všech se věk dožití sice trochu posunul, ale nijak radikálně. Hlavně věk dožití ve zdraví. Podle indikátoru ale, jak sám předkladatel uvádí v návrhu zákona, se od roku 2000 prodloužil pouze o 3 roky. Je tedy pozoruhodné, že věk odchodu do důchodu se u mužů navýšil o 5 let a u žen s dvěma dětmi to bude až o 10 let.

Z tohoto objektivního hlediska tedy lze konstatovat, že dosažitelnost důchodu v relativním zdraví se jasně snížila. A je třeba ji dále nesnižovat, protože by to byl velký krok k nižší životní úrovni. Už tak stačí, jak závažným způsobem se zvýšily náklady domácností v posledních třech letech, zejména ve dvou posledních letech. Bohužel do celkové inflace jsou započítávány položky, které nehradíte až tak často, ale reálné náklady vidíme každý den, jak se hrozivě zvýšily. A myslím, že všichni to vidí ve svých peněženkách - potraviny, bydlení, energie, doprava. A konsolidační balíček, spíš zdražovací balíček, přijatý loni vládou Petra Fialy, to ještě podpořil zvyšováním DPH právě na ty náklady, které lidé musí platit každý měsíc, každý den. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP