(16.50 hodin)
(pokračuje Radim Fiala)

To, že ve stejném roce byly zásadně omezeny valorizace důchodů, které právě takovou inflaci měly kompenzovat, je nehorázné. Přece proto ten zákon tady byl, aby ochránil seniory a důchodce před inflací, před zvyšováním cen. A pětikoaliční vláda ten zákon zrušila, a tím senioři přestali být chráněni. A my, poslanci hnutí SPD, jsme hlasovali proti. My máme ohledně důchodů jiné problémy. A to, že donedávna bylo bráněno přivydělat si těm, kdo nastoupili do předčasného důchodu, tohle sice trvá, ale už je to prakticky bezpředmětné, protože pětikoalice loni nastavila podmínky pro předčasné důchody tak, že už na ně prakticky nikdo nedosáhne. Fakticky došlo ke zrušení předčasných důchodů. A to je ten pokrok. A tahle novela to bohužel nenavrací zpátky.

Důležitou větou tedy musí být neposouvat věk odchodu do důchodu. Do zákona o důchodovém pojištění vůbec nesahat. A pokud ano, tak jen pro vylepšení toho, co v něm nefunguje, respektive brzy se ukáže, že není dobře nastaveno. Bohužel tenhle návrh zákona se přesně o zvýšení věku do důchodu snaží jako o jednu ze svých základní priorit, a to nejen nápadně, i skrytě.

Ponechání jistých parametrů z minulosti. Za jednu z takových záležitostí pokládám neuznávání vzdělání pro účely důchodu, ale jen pro určité ročníky. Pro mladé. Takže vážení voliči Pirátů, hnutí STAN, ti mladí, poslouchejte. V pětikoalici jsou strany, které se ohánějí podporou mladých, ale že mladým lidem ponecháním současného znění zákona fakticky prodlouží věk odchodu do důchodu, v zásadě až diskriminačně, to už jim neříkají. A je to možná ani nezajímá, protože to je přece až daleko, třeba za šedesát, šedesát pět let. A to dokonce dvojím způsobem: zvednutím hranice věku odchodu do důchodu a neuznáním části vzdělání pro výpočet důchodu. Takže vy mladí se poctivě připravujete řádným studiem na výkon budoucího povolání, ale pak zjistíte, že vám z toho kromě základní školy nic nezapočítali na budoucí potenciální důchod. Možná vám to připadá za dlouho, ale podle mě je to prostě nefér. Takže jestli by se mělo sahat do zákona o důchodovém pojištění, tak hlavně pro narovnání téhle do očí bijící nespravedlnosti. Ale ti mladí se neozývají, tak jim to asi vůbec nevadí, a nás, kteří jsme tady, už se to týkat nebude. Ale je to nefér. Takže jestli by se mělo sahat do toho zákona, tak jedině opravit tuto věc.

Přelomovým rokem pro výpočet je 1. leden 2010. Kdo studoval před ním, tomu se započítá studium do 18 let, kdo studoval po něm, tomu se započítají jen roky do ukončení povinné školní docházky, tedy v praxi skončení základní školy. Velmi srozumitelně to objasňuje článek Lucie Mečířové z 18. září 2023 zveřejněný na serveru finance.cz. Cituji: "Počítá se studium do důchodu? Počítá i nepočítá. Dnešní mladí mají bohužel smůlu. Střední ani vysoká škola se jim nebude započítávat do náhradní doby pojištění. Ti starší pak mají o něco více štěstí. Do nároku na důchod se jim bude počítat studium po 18. roce života. To vše ale maximálně v délce šesti let a navíc z 80 %. Platí to pro osoby, které studovaly před 31. prosincem 2009. Od 1. ledna 2010 již škola není náhradní dobou pojištění." Konec citátu.

Podobně webu České správy sociálního zabezpečení v sekci o náhradní době pojištění uvádí - cituji: "Náhradní doba pojištění je období, ve kterém se neodvádí žádné pojistné, přesto se tyto doby za určitých podmínek započítávají do potřebných let pojištění pro důchod. Účast na důchodovém pojištění z titulu náhradní doby pojištění se týká osob, které se soustavně připravují na budoucí povolání studiem na střední nebo vyšší odborné škole, dále jen střední škola, nebo vysoké škole v České republice, a to po dobu prvních šesti let tohoto studia po dosažení věku 18 let v období před rokem 2010." Konec citátu.

Já jsem se dnes schválně zaměřil na mladou generaci. Vždycky tady mluvíme o seniorech, o těch současných, téměř současných, těch, kteří půjdou do důchodu za pět, za deset let a už to mají takzvaně na dohled. Ale dneska jsem se zaměřil na mladou generaci, aby mladá generace věděla, co je ve stáří čeká. A jestli si někdo z nich řekne, že to je daleko, chyba. Myslím si, že je to prostě nefér a že by i mladá generace se měla ozvat a říct, že tohle tedy nechtějí.

Dovolte mi, abych krátce shrnul ještě pozici SPD k této důchodové reformě nereformě. My jsme několikrát jednali s ministrem Jurečkou. Přinášeli jsme mu pozměňovací konstruktivní návrhy, jak pomoci zvláště s nějakou pozitivní motivací seniorům a důchodcům, abychom tento zákon se pokusili co nejvíc opravit. Ale už na první schůzce jsme ministru Jurečkovi řekli, že pro nás nepřekročitelné jsou dvě věci. Za prvé zvyšování odchodu věku do důchodu, protože si nejsem schopen představit, jak někdo v šedesáti sedmi, osmi, devíti letech, sedmdesáti letech bude ještě pracovat, ať už je to za x let. A druhá věc je snižování reálného důchodu od roku 2026.

Dále jsme panu ministrovi Jurečkovi řekli, že to budeme uznávat jako reformu, až v této reformě budou obsažena prorodinná opatření. Ptáte se jaká? Třeba větší slevy na dani pro vícepočetné rodiny, pracující rodiny, to znamená slevy na dani ze mzdy, z příjmů pro rodiny, které mají dvě, tři, čtyři děti. Půjčky na bydlení s nějakým opravdu minimálním úrokem. A možná když budou mít tři, čtyři děti, tak i bezúročné. Něco, aby se mladí lidé nebáli mít rodiny, aby se mladí lidé nebáli mít děti, protože ty děti jsou pro nás klíčové.

Já jsem seděl na jedné debatě s jedním ekonomem, poradcem prezidenta, a říkal jsem tam tu základní premisu. Že žádný průběžný důchodový systém na světě není udržitelný bez toho, že se rodily děti. Protože to jsou plátci, kteří budou platit na důchod těm dalším důchodcům. A on mi říká, že je to ekonomický nesmysl. A že nejdůležitější je vyvést peníze z prvního nebo třetího nebo druhého pilíře takzvaným opt-outem do nadnárodních spořicích fondů. Já si myslím, že to je přece krádež. To je krádež! Vy přece nemůžete vědět, jestli ty fondy vůbec budou něco vydělávat. A já si myslím, že pokud ty peníze budou v nějakém spořicím pilíři, tak ten pilíř aby měl důvěru obyvatel a občanů, musí být garantován vládou. Nebo ne vládou, ale Ministerstvem práce a sociálních věcí České republiky. Nemůže se to nikam vyvádět. Já mám pocit, že těm ekonomům jde jenom o ten opt-out. Že potřebují, aby lidé spořili, a že oni chtějí vyvést jenom ty prachy prostě ven do těch nadnárodních korporací. Ale pro to SPD nikdy nezvedne ruku. Takových různých, teď mi to promiňte, kampeliček, fondů spořicích, investičních a podobných jsme tady v minulosti měli už miliony. Podívejte se, kolik těch seriózních jich skutečně přežilo. Takže my pro něco takového, pro ty opt-outy, nikdy nezvedneme ruku. Jsme schopni ji zvednout pro dobrovolný spořicí pilíř, ale garantovaný státem. Garantovaný státem. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP