(17.10 hodin)
(pokračuje Jakub Michálek)

Pokud jde o dlouhodobou vizi Pirátů, tak samozřejmě součástí těch důchodových změn musí být i přizpůsobení se tomu, že do důchodu budeme přecházet postupně. Myslím si, že tomu vychází vstříc to, co je součástí našich reformních kroků, to, že senioři jsou motivováni k tomu, aby si přivydělávali, mohou díky tomu... Je to v podstatě toho postupného přechodu do důchodu. A samozřejmě, jak už tady zaznělo, a myslím si, že tam jsme ve shodě s opozicí, že je potřeba zapracovat na ekonomickém růstu a zbohatnutí Česka jakožto země, tak abychom zvětšovali ten celkový koláč.

My jsme představili jako Pirátská strana plán Republika v pohybu, který naznačuje, jaké by mohly být ty prioritní směry pro to, abychom skutečně do ekonomiky přivedli nové peníze. Ty základní směry jsou - dostat více lidí na trh práce z těch skupin, které by třeba dnes pracovat chtěly, ale nejsou motivovány pracovat. Druhý směr - dostat do ekonomiky více peněz na investice. To je věc, o které budu ještě chvilku mluvit a která se týká i těch peněz na důchody. A třetí směr je dostat do toho trochu optimismu, že ty reformní kroky zvládneme, že dokážeme, že jsme schopni si sami vládnout a udělat opatření, která jsou sice chvilkově nepříjemná, možná nepopulární, ale ve výsledku nezbytná, přínosná a ozdravná.

Samozřejmě souhlasíme i s tím, že bychom měli omezit šedou ekonomiku. To je věc, o které se tady diskutovalo, o tom není sporu. A to je také jeden z důvodů, proč jsme předložili a schválili plán na rychlejší oddlužení lidí, kteří by měli splácet svoje závazky a měli by je splácet všem věřitelům a mohlo by to mít dopad až 200 000 lidí, kteří by přešli z exekucí, kde dnes splácí jenom některým věřitelům, až do těch insolvencí. Pak samozřejmě tito lidé budou mít větší šance, že nebudou brát ty peníze na ruku, ale že je budou skutečně odvádět na daních, na odvodech, a tudíž omezíme šedou ekonomiku. Takže to jsou věci, na kterých pracujeme, a budeme rádi, když nás v tom i opozice podpoří.

A ta poslední věc, které bychom se neměli vyhýbat a kde musím uznat, že důchodová reforma v tomto není ještě úplně kompletní, tak je to, že je potřeba tam doplnit a zabývat se problematikou spoření. My jsme udělali nějaký první krok zavedení typu investičního produktu. Myslím, že je to krok správným směrem, ale stále bychom se měli starat o to, aby to investování do spoření na důchod bylo výnosnější.

Jak jsem mluvil o Republice v pohybu, tak jeden z těch bodů bylo dostat ležící peníze do investic. Základní problém samozřejmě dneska je, že výnos v konzervativních penzijních fondech často nepokryje ani tu inflaci. Je prostě výrazně nižší výnos a je to dané tím, že svazujeme všechny ty fondy, svazujeme i tím, že jim říkáme, máte nakupovat státní dluhopisy. To je samozřejmě částečně pro stát výhodné, protože nám zvětšuje poptávku po státních dluhopisech, ale současně je to také nevýhodné, protože ty peníze, které by mohly pracovat, mohly by pracovat pro ty lidi a vést k výhodnějšímu zhodnocení, pokud tam budou samozřejmě i nějaké kontrolní mechanismy, že ti lidé budou mít ty peníze v bezpečí, tak by to byl výhodnější mechanismus.

Proto my se částečně shodujeme i s tím, co tady zaznělo z opozice, pojďme se bavit o nějakém fondovém investování, kde by ty peníze více vynášely. Opozice říká, představuje model, pojďme to dát do jaderné elektrárny. To je velká investice. Je to investice, kde se to všechno váže v podstatě na jedno riziko, riziko jednoho projektu, které je docela značné. My bychom šli třeba cestou, abychom z těchto fondů podporovali intenzivnější výstavbu bytů, protože v důsledku mnoha faktorů dnes bydlení je nedostupné, je poptávka po bydlení a rodiny, které by to skutečně potřebovaly, tak dneska mají nejdražší bydlení ve vztahu k příjmům. A bylo by potřeba tuto věc řešit intenzivnější výstavbou. Je tu nějakých 600 miliard korun, které by se daly použít v rámci těchto fondů na intenzivnější výstavbu. A samozřejmě pokud by byly tímto způsobem investovány, tak by přinesly i mnohem výhodnější úroky pro ty občany, kteří by si tímto způsobem spořili. Čili cílem je nasměrovat státní podporu penzijního systému a jeho regulaci tak, aby bylo možné financovat bezpečné, dlouhodobě stabilní investice, které přinesou hospodářský růst a vysokou životní úroveň. Samozřejmě ruku v ruce s tím by mělo jít i probuzení českého kapitálového trhu, tam by to také pomohlo, kdybychom trošku povolili nebo upravili tu skladbu, se kterou nakládají penzijní fondy, a pomohlo by to i rozvoji naší domácí burzy. Takže pokud bychom tímto způsobem zreformovali penzijní fondy, tak v příštích dvaceti letech bychom takto mohli postavit až nějakých 200 000 nájemních bytů a dostat na českou burzu desítky nových firem. A ty peníze, co mají lidé v transformovaných a účastnických fondech. by začaly po dekádě záporných výnosů opět vydělávat.

To jsou nějaké věci, které jako Piráti přinášíme nad rámec důchodové reformy, a uvědomujeme si, že ta cesta ještě neskončila a že toto je věc, na které musíme zapracovat zejména vůči té středně staré generaci, těch čtyřicátníků, třicátníků, aby skutečně měli dobré možnosti na to spoření, dlouhodobé zhodnocující investice.

Nyní se dostávám k závěru. Myslím, že je evidentní, že podle těch čísel, které jsem tady prezentoval, že důchodová reforma je nutná, že vláda představila jasný plán, jak situaci řešit. My jsme naznačili ještě nějaké další, navazující kroky, kterými se můžeme v budoucnu ubírat. Já bych vás chtěl, vážené paní poslankyně, vážení páni poslanci požádat, abychom tyto potřebné změny pro budoucnost všech generací schválili. Žádám o to i jménem našich asi 850 000 voličů, abychom dneska ty změny vyplývající z důchodové reformy schválili. Protože jedině tak ubráníme důstojné důchody pro všechny generace. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Já děkuji, pane předsedo. V tuto chvíli by měla vystoupit paní předsedkyně, ale mně tady vyskočila faktická poznámka pana předsedy Babiše. Ale ať se dívám, jak se dívám, já ho zde nevidím. Takže je to myslím nějaký omyl. Ale opravdu tady vyskočila. Není tu, no.

 

Předsedkyně PSP Markéta Pekarová Adamová: Možná mají někteří poslanci i své alter ego a ducha. Ale jenom se asi někdo opřel o jeho hlasovací zařízení.

Děkuji za slovo. Já budu velmi stručná. Vážené kolegyně, vážení kolegové, vážení členové vlády, ale zejména vážení občané, dostáváme se k jednomu z nejdůležitějších témat celého volebního období. Důchodová reforma se týká celé společnosti, byť tady ale zaznívaly z úst některých opozičních představitelů ne úplně pravdivé, až strašidelné výroky. Já se k nim také dostanu, ale chci jít nejdříve s tím, co přinese důchodová reforma.

My jsme v květnu minulého roku seznámili veřejnost, ale samozřejmě i kolegy z opozice s vážnými hrozbami pro stabilitu důchodového systému České republiky a také jsme představili naše záchranná řešení. Správně bychom totiž v dnešní době, kdy už několik let za sebou máme opravdu velmi rekordně nízkou, minimální nezaměstnanost, tak měli si tvořit rezervy. Máme totiž na pracovním trhu ty silné ročníky ze 70. let, ty jsou teď v produktivní věku, drtivá většina lidí pracuje, protože, jak říkám, máme minimální nezaměstnanost, a přes tohle všechno pozitivní nastavení a tuto souhru faktů se vlastně neděje to, že bychom si tvořili rezervy. Proto je nutné, abychom se připravili na ty roky, kdy tyto silné ročníky už nebudou v produktivním, ale důchodovém věku. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP