(19.00 hodin)
(pokračuje Viktor Vojtko)

Já jsem pro každého, kdo o to bude mít zájem, v rámci své práce na důchodové reformě za Starosty připravil důchodovou kalkulačku. Pokud si chcete vyzkoušet, jaký můžete očekávat důchod, ale jak se třeba i starat o svůj důchod ve formě spoření, tak tu kalkulačku najdete on-line na mých webových stránkách www.viktorvojtko.cz. A tam je možné si to libovolně nakombinovat a vidět, jak se ten starobní důchod, který lze očekávat po reformě, dá doplnit o právě nějakou třeba rentu z dlouhodobého spoření a jaký efekt udělá i třeba drobná změna v ročním zhodnocení těchhle spořených prostředků.

To, že to fungovat může, opět dokazuje zkušenost ze zahraničí. Je to mimo jiné jedno z těch doporučení OECD, i historicky to tady bylo doporučováno mnohokrát. Jsou země, kde to funguje naprosto skvěle, a využívají to třeba právě proto, aby podpořily svůj vlastní kapitálový trh, start-upy a podobně. To je třeba právě to několikrát již zmiňované Švédsko. Jsou jiné země jako třeba Austrálie, kde to tvoří opravdu velmi významné příjmy pro jejich důchodce, a jejich důchodci jsou díky tomu opravdu bohatí. Takže určitě, i když k tomu historicky třeba můžeme mít z 90. let nějakou nedůvěru a špatné zkušenosti, tak tudy existuje a funguje nějaká cesta za mě do budoucna, jak doplnit tu první nohu pilíře, který je průběžný a který generuje standardní starobní důchody, o nějakou druhou nohu, která je schopna kompenzovat třeba některé z jeho slabin a dopřát budoucím důchodcům opravdu třeba i vysokou životní úroveň. My máme důchodový systém poměrně hodně solidární, takže bez ohledu na to, kdo má jaké příjmy, nakonec ty spočítané starobní důchody jsou dost podobné. Mezi nimi zdaleka takové rozdíly nejsou, jako jsou v těch předchozích mzdách. Takže tohle je samozřejmě doplněk a řešení jak pro mladé lidi, tak pro budoucí generace. A možnost využití tohoto kapitálu ve prospěch našeho hospodářství, ekonomiky je tady nepochybně velká.

Já se, musím říct, za sebe těším na další debatu a myslím si, že můžeme otevřít ještě celou řadu věcí, které nejsou třeba obsahem tohoto konkrétního zákona, který se samozřejmě týká důchodového pojištění a prvního pilíře. Může to možná být i nějaký základ pro to, jak diskutovat nad některými změnami, které ještě by měly nastat. A jak už jsem říkal, myslím, že především v tom spořicím pilíři bychom měli udělat ještě kus práce, jednak ve vztahu k zvýšení konkurence, jednak ve vztahu třeba k přenastavení některých pravidel u toho dlouhodobého investičního produktu, aby to bylo více srovnatelné s tím doplňkovým penzijním spořením. Každopádně bych všechny poprosil, aby se seznámili i s těmi analytickými materiály, aby naslouchali argumentům z obou stran. Ideální by za mne bylo, abychom byli schopni poslat nejenom tento zákon do druhého čtení, ale aby se schválil, abychom třeba našli co největší shodu nad celou řadou věcí, které tam jsou nastavené, i těmi nepopulárními, a díky tomu aby i do budoucna celý důchodový systém byl předvídatelnější a bylo možné vyslat signál jak mladým lidem, tak i těm ve středním věku, na co se vlastně mají připravit, a že ty změny, které jsme tady jako vládní koalice připravili, dávají nějaký smysl, reagují na nějakou situaci, která nastala a za kterou určitě tato vláda nemůže, ale ví se o ní dlouho a reagovat se na ni musí, a že díky tomu i ta důvěra bude významně vyšší. Děkuji za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Také děkuji panu poslanci a srdečně zdravím, vystřídali jsme se při řízení schůze. Budeme pokračovat v obecné rozpravě, nicméně nejprve načtu omluvy, jež dorazily. Omlouvá se paní poslankyně Jana Mračková Vildumetzová, a sice od 18.35 hodin z rodinných důvodů, dále pan ministr Pavel Blažek od 13 hodin z pracovních důvodů.

A tímto se můžeme vrátit k seznamu přihlášených, kdy tady mám pana ministra Hladíka, ale mám informaci, že je v Senátu, takže jeho přihlášku prozatím můžeme odložit. Dostává se tak na prvního přihlášeného v obecné rozpravě na tabuli, na pana poslance Igora Hendrycha, poté se může připravit pan předseda poslaneckého klubu KDU-ČSL Aleš Dufek. Prosím.

 

Poslanec Igor Hendrych: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, vážené dámy, vážení pánové, úplně na úvod vlastně svého vystoupení bych se rád možná pozastavil na některými fragmenty, které tady vyslovil ve svém proslovu, své úvodní řeči, pan premiér Fiala. Já myslím, že nejenom mě, ale i mnohé mé kolegy a zejména spoluobčany překvapila poznámka, která je samozřejmě jakoby relevantní, co se týká faktu, že pro ročníky 65 a starší se přece, vážení spoluobčané, vůbec nic nemění. Já to s ohledem na ročník narození pana premiéra považuju za trošku cynickou poznámku, ale samozřejmě je to o interpretaci.

Potom vyslovil pojem podivná hra s lidmi, kterou údajně hraje opozice, kdy se jim snaží nějakým způsobem bagatelizovat současné problémy, současnou údajnou neudržitelnost důchodového systému. Já jsem naopak přesvědčen, že jakousi podivnou hru s lidmi hraje především vláda Petra Fialy. Například, těch věcí je samozřejmě více, ale například pan premiér uvedl jako úžasnou zprávu, že tato novela přináší pozitivní změnu v tom, že budoucí starobní důchodci nebudou muset v době, kdy pracují, platit sociální pojištění, odvádět sociální pojistné, a o to jim na výplatní pásce zbude víc. To je pravda, ale pan premiér opomněl doplnit, dodat informaci o tom, že tahleta úprava de facto ruší to, že člověk, který pracuje ve starobním důchodu, de facto si ten starobní budoucí důchod zvyšuje, a tohleto je právě ta přidaná hodnota. Protože když už v tom starobním důchodu je, tak potřebuje mít co nejvyšší možnou částku, a ne kdy je ještě takzvaný mladší starobní důchodce a může si vydělávat nějaké peníze. Důležité je, kolik bere v době, kdy už pracovat nemůže, a tohle ustanovení se v této novele ruší. Takže já to osobně tedy rozhodně za pozitivní zprávu nepovažuji.

Pak mě tady zaujalo ještě v nějakých dalších projevech, které tady přednášeli kolegové s přednostními právy, kterým se budu stručně věnovat, trošku mě opět překvapil, i když jak se to vezme, možná ani nepřekvapil, pan předseda klubu Michálek a jaksi kontextuálně i paní předsedkyně Pekarová Adamová, protože tady došlo opět, byť v pouhém krátkém náznaku, k jakémusi strašení Řeckem. Dejme si pozor na to, abychom nedopadli a tak dál jako Řecko. To jsou argumenty, které se tady ozývají poměrně často. Paní předsedkyně Sněmovny dokonce uváděla, že vlastně došlo k výraznému, až 40% snížení a že bychom byli asi neradi, kdyby k tomu došlo i u nás. Je to všechno fakt, to se nedá popřít. Došlo dokonce údajně k 11násobnému snížení důchodu v Řecku. Ale je třeba si také říct, že v roce 2011 mělo Řecko důchody na úrovni 95,7 % hrubé mzdy a 111,2 % čisté mzdy. To je prostě naprostý nonsens, ke kterému tam došlo. A uvádět to do kontextu reálií v České republice, kdy ta relace vlastně toho důchodu k čisté mzdě... tak ano, ono se to u nás uvádí především k hrubé mzdě, je někde kolem 40 %, a v podstatě jsme se od té doby od toho nijak neodchýlili, od toho roku 2011, si myslím, že je argumentace velmi falešná. A v podstatě na základě této falešné argumentace tehdejší koalice v roce 2010 vyhrála volby. Přesvědčila občany o tom, že Řecko je v podstatě za humny a musíme udělat všechno pro to, abychom nedopadli jak Řecko. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP