(19.20 hodin)
(pokračuje Igor Hendrych)

Takže tohle je třeba problém, který tady ještě nezazněl. Já jsem tedy o tom zhruba před rokem tady mluvil, že to považuji za poměrně významný problém a že to bude pro mnohé lidi - a ony už jsou, ty příklady už jsou - kolem toho 65. roku už teď hororové, kdy prostě po x letech, kdy budou mít ještě několik měsíců, možná roků do důchodu, budou muset čelit tady těmto problémům, kdy už pro zaměstnavatele nebudou atraktivní, ale zároveň ještě nebudou mít nárok na starobní důchod a někdo jim bude nabízet práci, která vůbec neodpovídá jejich kvalifikaci.

V této souvislosti jsem tady už také avizoval, svého času - mám v hlavě, že bych předložil pozměňovací návrh, který se této oblasti bude týkat, a to je takový návrh, že mezi 65. rokem věku a tím skutečným odchodem do důchodu pro ty jednotlivé ročníky dojde k přepočítání, dokonce jsem si ověřil, že by to neměl být při dnešním stavu digitalizace problém, a v budoucnu to už vůbec nebude problematické, že se vypočítají de facto dva důchody. Jeden, ten skutečný, který člověk dosáhl na základě odpracovaných let a na základě příjmů. Potom ještě druhý, kdy vlastně ta doba mezi 65. rokem a tím skutečným odchodem bude považována za náhradní dobu. Ten, který bude výhodnější, tak vlastně ten člověk bude pobírat. Je to o tom, že skutečně může docházet k tomu, že právě v posledních měsících, v posledních letech pracovní kariéry lidí může dojít k prudkému propadu příjmů, kdy budou pracovat v zaměstnáních, která bývají v sociálněvědní literatuře, nebo v literatuře, která se zabývá sociální politikou, charakterizovány jako sekundární trh práce, a dojde k výraznému propadu jejich příjmů. Ten se samozřejmě promítne a ovlivní jejich starobní důchod. Alespoň tak.

Samozřejmě za hnutí ANO musím opakovat, což už tady bylo řečeno, že budeme samozřejmě proti této úpravě, kterou máme před sebou. Ale pokud by to došlo tak daleko, že bychom nepřesvědčili koalici, tak alespoň tento pozměňovací návrh, aby se nějakým způsobem ulevilo lidem, kteří skutečně v předdůchodovém věku mohou mít výrazný problém sehnat stejně dobře placenou práci, jakou měli, tak aby jim to nezasáhlo potom do toho budoucího starobního důchodu.

Ještě mám tady jednu věc, která mě trošku rozmrzela, dalo by se říct, řeknu to tímhle výrazem, protože jsem si všiml, že Ministerstvo vnitra - já jsem tady v této věci interpeloval nedávno pana prvního vicepremiéra a ministra vnitra - podalo námitku, respektive rozpor, a chtělo vlastně zavést do toho zákona to, aby se mezi ty náročné profese zařadili i městští strážníci, respektive strážníci obecních policií. S tím, že tedy Ministerstvo práce a sociálních věcí to odmítlo, že prostě na tom není nějaká politická dohoda a tak dál, a tak dál. Ministerstvo vnitra to považuje za zásadní připomínku a vlastně doteď je v této věci rozpor.

Já jsem se ptal pana ministra Rakušana, jestli bude dál v této věci nějakým způsobem intervenovat v rámci koalice, aby se do té kategorie náročných profesí dostali obecní strážníci. Řekl mi, že jo, že o to usilovat bude, že jsou různé možnosti, včetně nějakých pozměňovacích návrhů ve druhém čtení. Tak jsem na to zvědav. Ale myslím si, že by si to tahleta profesní skupina za mě tedy zasloužila. Více k tomu když tak promluvím ve druhém čtení podrobněji, proč zrovna tahleta profesní skupina by měla odcházet dříve, a vysvětlím nějaký kontext, který se týká jejich financování a toho, jak obce musí ze svých rozpočtů de facto svým způsobem suplovat stát. Pokud by to nedělaly, protože ony to dělat nemusí, tak by to všechno musel prostřednictvím Policie České republiky za ně dělat stát. Respektive veřejný pořádek by musel zajišťovat stát prostřednictvím Policie České republiky. Ale podrobněji se k tomu vyjádřím až ve druhém čtení, kdy tedy předpokládám, že právě podpořím tu tezi, kterou se do zákona snaží implementovat Ministerstvo vnitra. V podstatě jsem ochoten prostřednictvím pozměňovacího návrhu si to osvojit a zde znovu ještě argumentovat a pokusit se vás přesvědčit, aby to bylo do toho zákona implementováno.

Děkuji vám za pozornost. To je ode mě dnes vše.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji pěkně. To bylo vystoupení pana poslance Igora Hendrycha. Jako dalšího zde mám přihlášeného pana poslance Aleše Juchelku. Prosím.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Děkuji moc. Já už jsem vystupoval se stanoviskem klubu, které jsem zapomněl říct, takže využívám této příležitosti a navrhuji tady tento zákon dát na zamítnutí. Děkuji moc.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Připojujete se tedy také k návrhu, který už přednesl pan předseda Tomio Okamura? Poznamenávám si. Děkuji za vystoupení.

Co se týče omluv, tak se v mezičase omlouvá pan předseda Andrej Babiš, a sice od 19.10 hodin z pracovních důvodů.

Nyní bych požádala paní poslankyni Janu Hanzlíkovou o její vystoupení. Dále je přihlášen pan poslanec Marek Novák. Prosím, paní poslankyně.

 

Poslankyně Jana Hanzlíková: Děkuji za slovo, paní předsedající. Vážené kolegyně, vážení kolegové, kterých tady tedy moc není. Nás ano, z koalice ne. Já se také vyjádřím k tomuto návrhu. Chtěla bych se v první části vyjádřit z obecného hlediska, a to z pohledu pravidel a zásad sociální politiky. Poté se vyjádřím už ke konkrétním návrhům, s kterými nesouhlasím a s kterými mám velký problém.

Musím říct hned na začátku, že naprosto nechápu logiku uvažování současné vlády, protože důchodci jsou přece ti poslední, kterým by vláda měla brát. Ovšem současná vláda jim bere jako prvním. Už jsme tady slyšeli od kolegů, že u jiných subjektů se to neudělalo, nesáhlo se tam na valorizace, u seniorů ano. Musíme si uvědomit, že mluvíme o lidech, kteří mají na rozdíl od aktivní populace naprosto minimální možnost generovat nějaké další, dodatečné příjmy, aby byli schopni si zajistit své životní potřeby. To je pro mě velmi důležitá věc. Myšlení vlády směrem k seniorům je pro mě proto nepochopitelné a je potřeba si stále připomínat, že je to o prioritách. Pro vládu senioři prioritou tedy rozhodně nejsou. Proč? Stačí se podívat na návrhy vlády, které proběhly v loňském roce a které máme dnes na stole.

Takže jenom velmi v krátkosti připomenu červen 2023 - snížení očekávané valorizace zhruba o 1 000 korun. Ono to možná takhle nezní tak strašně, ale jenom do konce roku 2023 senioři přišli o 7 000 a přicházejí vlastně každý měsíc.

Říjen 2023 - naprosto nehorázné zhoršení podmínek pro předčasné důchody. Několikanásobná penalizace je znevýhodnila natolik, že jsou pro určitou skupinu lidí naprosto nedosažitelné. Došlo k tomu, že se tam snížil počet let, o která mohou lidi odejít dříve. Trvale se snížila výše důchodů, protože se výpočtový základ krátí 1,5, a současně je omezena valorizace důchodů. Takže tam šlo opravdu o výrazné snížení.

Aby toho nebylo málo, tak od října 2024 je zvýšeno pojištění na 40 let, což je opět víc než u řádného důchodu. U všech důchodů se také snížila valorizace, to už to tady také zaznělo, jak u řádných, tak u mimořádných valorizací. Takže další a další snižování. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP