(20.10 hodin)
(pokračuje Marek Novák)

A to je to smutné. Je smutné, že tato vláda neumí vybrat peníze, na které má vlastně tento stát nárok, a naopak si to dorovnává na občanech. To je to nejsmutnější. Místo toho, aby vláda hledala, kde státu peníze odtékají a podporovala růst ekonomiky, opět a poněkolikáté se vyřádí na lidech. A musím připomenout, že poprvé to byla absolutní, ale absolutní ignorance toho, že by se měly řešit ceny energií, které spustily ten kolotoč a kvůli kterým jste vlastně museli následně řešit i valorizaci, protože jste zjistili, že byste museli platit moc. A stačilo si to vyříkat s panem Síkelou, jenže vy jste si to rozhodli vyříkat se všemi občany České republiky.

Kolegyně a kolegové, já se možná pokouším vám sdělit, že řešení na sílu není řešení, nebude řešení a rozhodně nemusí být dlouhodobé řešení, že to, co dnes, zítra seberete lidem, to vám bude následně ve státní kase dvakrát chybět. A ano, bude vám chybět právě i na panem premiérem zmiňované školství, zdravotnictví, dopravní infrastrukturu a další. To je ta dobře investovaná koruna, což tady právě pan premiér vyzdvihoval. Není to koruna, kterou násilím vytáhnete občanům z peněženek, a ti vám nakonec utečou do šedé zóny. A věřte, že jich bude čím dál víc.

Po pokusech sednout si k jednomu stolu jsme z úst pana premiéra slyšeli, že si vaši reformu uděláte s námi nebo bez nás, a rozhodl se tak mluvit i za pana ministra Jurečku. Je mi to docela líto. No fajn, je tady reforma vládní pětikoalice s minimálně dvěma zásadními rozpory a ty jsou pro nás neakceptovatelné. Jde především o zvyšování věku odchodu do důchodu a samozřejmě snižování penzí a valorizace.

Ze schůzky u pana prezidenta se stal boj o to, kdo co řekl, neřekl, nebo tím, že se ostře neohradil, vlastně souhlasil. Prostě se z toho stala mediální komedie. Každopádně pan premiér už rozhodl a stalo se, máme tady mimořádnou schůzi. No, aspoň nějaký slib pan premiér dodržel. Není to jako s těmi daněmi. Schůze se svolala, koalice předložila návrh důchodové reformy.

Pokud Sněmovna přijme tento návrh parametrických změn prvního pilíře, budeme v budoucnu bojovat s takovými problémy, jako je například porodnost. Protože myslíte, že skutečně lidé u nás budou chtít zakládat rodiny, když uvidí dennodenně, do jakých nejistot jsou postaveni? A když nebudou noví mladí, tak kdo zaplatí podle vámi nastavených nových parametrů důchody? Budeme to zase řezat? Nebo co s tím? Já osobně nejsem příznivec jednorázové a krátkodobé podpory porodnosti, jelikož právě s výsledkem této snahy v 70. letech minulého století nyní bojujeme. Máme tady efekt nafouklého grafu, který bude pokračovat, pokud nezačneme odstraňovat bariéry pro lidi, kteří chtějí zakládat rodiny. Ti nechtějí nic jiného než jistoty do budoucna. Ti chtějí vědět, co bude za rok, za dva, za pět, tak aby neměli obavy přivést na svět potomka, tak aby neměli obavy o to, že nezajistí bydlení pro rodinu jako takovou, tak aby neměli obavy, že nebudou schopni zajistit ať už základní životní potřeby svých dětí, jejich kvalitní dětství, jejich kvalitní vzdělání. To chtějí. Vy děláte bohužel pravý opak. Říkáte, že bojujete za budoucnost dnešních mladých, jenže oni skutečně díky té vaší dnešní politice nevidí jistoty, na základě kterých by mohli založit rodinu.

Musíme se postavit za ty, kteří objektivně pracovali tvrdě, a to nejen fyzicky. Takto vyčerpaní a unavení lidé potřebují důstojné podmínky ve stáří. Za mě nesmíme dopustit, aby se kvůli nízkému důchodu ocitli lidé v sociálním systému a aby následně na sociálních dávkách dorovnávali to, co jim vlastně ukrojíte z důchodu. Je to pro ty, co pracovali celý život, nesmírně ponižující, když dostanou výměru důchodu a zjistí, že mají nárok na několik sociálních dávek. A teď vás musím, pane ministře, pochválit, za Jendu, protože dneska už ti lidé nemusí chodit na úřad o ty dávky žádat, oni si je vyřídí elektronicky. Ale i tak je to pro ně nesmírně ponižující.

Nemusím vám připomínat, že dnes máme historicky rekordní počet výplat dávek na bydlení. A proč? A zase se vrátím k té inflaci, kterou právě neschopnost vaší vlády připustila. V České republice došlo k inflaci, doslova, jakou svět neviděl. Vaše hospodářská politika sebrala lidem čtvrtinu úspor a až o 30 % zvýšila jejich životní náklady. To je hodně smutné.

V neposlední řadě je třeba si uvědomit, jak bude vypadat svět za dvacet třicet let, a ano, jaké zde budou technologie, jak dalece zasáhne umělá inteligence a tak dál. Podle těch tvrzení v předloze, kterou máme k dispozici, tak vy to víte. Já tedy přiznám, že já skutečně nevím, jak bude ten svět vypadat za deset let, protože ty technologie jdou neskutečně dopředu a víme, co se tady na trhu práce stalo za posledních deset let, jak se zásadně změnil. Co nám dnes chybí? Chybí nám IT specialisté, inženýři, lékaři a mnoho a mnoho dalších profesí. A to nemluvím o řemesle, protože to už dnes nemá zlaté, ale diamantové dno.

A znovu si prosím opakujme, že nedávná doba byla k seniorům velmi krutá. Díky vám. Kvůli inflaci přišli a stále přicházejí o úspory. Právě o ty úspory, které si střádali na důstojné stáří. O ty je vaše vláda připravila. A nyní je trestáte znovu? Všechny konsolidace, které jste provedli, je dále ožebračily. Léky, na které soustředíte jejich pozornost, buď vůbec nejsou, nebo jsou velmi těžce dostupné. A další množství komplikací, které se jim chystáte připravit touto novelou. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP