(20.20 hodin)
(pokračuje Marek Novák)

Nebudu už tady další argumenty opakovat, protože mnoho jich padlo a mnoho jich ještě od mých kolegů padne. Ale je jich obrovské množství. A pokud tato novela projde do druhého čtení, pokusíme se samozřejmě bezpráví, kterého se chystáte dopustit, našimi pozměňovacími návrhy napravit. I když mám obavu, že naše návrhy budete opět ignorovat a schválíte si svoji podobu vaší silou.

Kolegyně a kolegové, myslím si, že je čas to změnit a zastavit a uvědomit si, že tato reforma postrádá smysl, že tato reforma možná na jedné straně ušetří a narovná důchodový účet, ale státní rozpočet bude bolet mnohem víc. Děkuji vám za pozornost.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji panu poslanci za jeho příspěvek. A opět máme přihlášenou paní poslankyni Bereniku Peštovou s faktickou poznámkou. Ještě načtu omluvy. Omlouvá se pan poslanec Ondřej Kolář, a sice od 21 do 23 hodin z pracovních důvodů a pan ministr Marek Výborný, a to od 19 do 21 hodin z pracovních důvodů.

Prosím, paní poslankyně, vaše dvě minuty.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, paní předsedající. Nemusí mít mí ctění kolegové strach, že budu nějakým způsobem navrhovat procedurální změnu. Jenom se tedy pozastavuju, že nevidím pana ministra práce a sociálních věcí, který říkal, že si poctivě píše ty poznámky. Já jsem chtěla zareagovat na svého předřečníka a docela bych byla ráda, kdyby se pan ministr vrátil, protože je předkladatelem této krásné novely, a zajímalo by mě, já jsem to tam nenašla, a chtěla bych tedy, protože můj předřečník tady vyjmenoval spoustu okruhů, kterých se to dotkne, ale já jsem tam nenašla to, co teď v současné době připravuje Ministerstvo životního prostředí, a to je to krásný EU ETS2, to znamená ty emisní povolenky, které se dotknou každé domácnosti z hlediska fosilních paliv, ať je to benzin, uhlí, nafta, plyn, a predikce jsou zhruba 20 000 ročně, že to bude minus pro tu každou rodinu. A samozřejmě že to bude i pro každého toho důchodce, že jo. Takže to se dotkne i této novely. A v každém případě ta studie dopadů, která měla řešit, tak měla řešit každou novelu, která nějakým způsobem ovlivní chod té domácnosti, jakékoliv, i toho seniora.

Takže já bych docela ráda, kdyby mi na tohleto odpověděl, protože samozřejmě ta - jak bych to řekla? - ta odvaha Ministerstva životního prostředí byla taková, že to radši nezahrnuli do této novely, byť měli tu transpozici provést, a chtějí to udělat až po volbách do Evropského parlamentu. Ve druhém čtení to tam chtějí dát formou pozměňovacího návrhu, protože už si myslí, že ta vřava už bude asi po. Tak to znamená, že to lidi nestačí zaregistrovat. Ale já to vidím jako velký problém. Sice nás se to dotkne někdy v roce 2027, 1. 1., ale máme rok 2024... (Předsedající: Čas.)... ale, ono se to strašně rychle blíží. Takže bych ráda slyšela nějakou odpověď, když ta diskuse tady bude. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. A ještě se svou reakcí pan poslanec Juchelka.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Já bych chtěl ve své faktické poznámce, vážená paní předsedající a vážení kolegové, reagovat na několik předřečníků, kteří tady říkali, včetně paní předsedkyně Poslanecké sněmovny, že se současných důchodců žádné změny v rámci tedy těchto změn, které tady prožíváme už přes rok, nedotknou. Chci říct tady na mikrofon, že to není pravda. Řádné valorizace se dotknou každého důchodce, ať je v důchodu třeba dvacet let, poněvadž se mění celý vzoreček řádných valorizací, z poloviny na jednu třetinu reálných mezd to klesá, a o inflaci. A samozřejmě paní předsedkyně má v tuto chvíli pravdu. Nedotknou se samozřejmě starobních důchodců. A víte proč? Protože nám už devět čtvrtletí díky této vládě a díky slabé hospodářské politice této vlády ty reálné mzdy - devět čtvrtletí za sebou, nejvíce v historii České republiky - klesají. Tím, že klesají a nerostou, tak tím pádem nemůže dojít ani k polovině, ani k třetině, ani k osmině, ani k dvanáctině, prostě k žádnému zlomku navýšení reálných mezd, jenom o inflaci. Ale pozor, když vám kdokoliv tady na mikrofon bude říkat, že se ty změny dotknou jenom těch budoucích generací, například že ročník 2000 prostě půjde do důchodu až v 70 letech tuším a třech měsících, tak není to pravda. I současní důchodci jsou biti, a to už přes rok, na změny vzorečku u řádné valorizace. Tím se jim právě sníží řádné valorizace a sníží se jim navýšení každý leden v rámci důchodů. A to je právě to, co my tady už delší dobu kritizujeme.

Za hnutí ANO v této faktické poznámce chci říct, že pokud se dostaneme do vlády, tak toto změníme jako první. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji. Další přihlášenou mám s faktickou paní poslankyni Janu Hanzlíkovou, posléze se opět hlásí s faktickou paní poslankyně Berenika Peštová. Prosím.

 

Poslankyně Jana Hanzlíková: Děkuji za slovo, paní předsedající. Já jsem o tom sice mluvila ve svém projevu, ale musím to tady zdůraznit, protože mě k tomu trošku navedl můj kolega, pan poslanec Juchelka. Chci říci, že to, co tady říkal pan poslanec Michálek, vaším prostřednictvím, a myslím, že i pan poslanec Vojtko, o tom, že se ty změny - negativní změny, je potřeba říkat - nedotknou starších lidí, tedy těch lidí v předdůchodovém věku, ale že to je tak jejich věková kategorie, což jsem se dívala, že u pana Vojtka to není ani 50 let. Tak já tady chci říct, že to není pravda, a říkala jsem to už předtím. Ty změny, které byly provedeny v roce 2023, se dotkly šedesátiletých lidí, kterým znemožnily odejít do důchodu, i když to měli naplánované třeba za měsíc. A tyto změny se týkají lidí, kterým bude 59 let. Tak nevím. Opravdu tito lidé asi už nebudou mít čas na to nějakým způsobem reagovat a nějak se tomu přizpůsobit. Takže s tím také zásadně nesouhlasíme. Díky.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Velmi děkuji za dodržení času. A nyní paní poslankyně Peštová. Prosím.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo. No, byl tady do sedmi hodin takový úzus, že nebudeme pokládat faktické poznámky na řečníky. Ale podívejte se, kam jsme se dostali. Všichni si to tady odříkali a teď jsou někde úplně jinde, než by měli být. Takže ta diskuse tady žádná nebude. To znamená, že jste to chtěli dotáhnout kam? Že my si tady budeme v klidu povídat, oni se na to budou koukat z televize, kdybychom náhodou tady dali procedurální změnu, pak přiběhnou a zase odejdou. Takže takhle si tu diskusi představujete.

Mě třeba trápí také spousta věcí. Vy všichni tady nadáváte na ten komunismus, jak to bylo špatné, furt tady zvedáte ty Husákovy děti, což já jsem také ten ročník. A jak si myslíte, že to tenkrát vyřešili? Protože problém samozřejmě je v té porodnosti, že jo. Jestliže tady furt říkáte a vzýváte, že tady je jeden a půl dítěte, takže neuživí potom ty potenciální další, ty seniory, tak jakým způsobem chcete ošetřit toto, aby nám tedy ty správné děti se rodily, které potom vyrostou a které potom budou živit tu generaci, která...? Nevím, na koho ukazujete, pane poslanče, když tak si zmáčkněte čudlíček, abychom si mohli popovídat. V každém případě říkám, pokud chcete to mířit na ty děti, které vlastně by nás jednou měly živit, tak by tady měla být nějaká ta prorodinná politika. A já jako ji nějak postrádám. Zatím jenom utahujeme opasky, ale kde je ta prorodinná politika? A opět říkám, chybí mi tady ministr práce a sociálních věcí. (Je v jednacím sále, stojí u dveří.) Kde je? (Předsedající: Tam, paní poslankyně, stojí.) Tak vidíte, tak vy jste se infiltroval mezi nás. No tak já se omlouvám. Vy už myslíte na ty dobré časy, že jo? Tak jo, tomu rozumím. (Pobavení v sále.) Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Olga Richterová: Děkuji za dodržení času. S faktickými mám přihlášené pana poslance Aleše Dufka a Michaela Kohajdu. Prosím.

 

Poslanec Aleš Dufek: Jak jsem viděl tady paní poslankyni, prostřednictvím paní předsedající, jak přichází k pultíku, už jsem psal panu ministrovi, že musí přijít, protože bude žádán. A vidíte, že to stihl, ještě než skončila faktická poznámka.

Víte, nevím o tom, jak během dvou minut vysvětlit, jak by se mělo rodit více dětí. To nevím, jestli je to téma na faktickou poznámku. Vyzýváte nás k diskusi na zvýšení porodnosti, ale já fakt nevím, jestli mám něco tady předvádět nebo co mám jako dělat, abych ukázal, jak se zvyšuje vyšší porodnost. (Pobavení v sále.) Fakt nevím. Tak zkuste možná říct nebo navést, kam by to mělo směřovat. Sám jsem zvědavý, jak jste to myslela. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP