(20.40 hodin)

 

Poslanec Aleš Juchelka: Děkuji moc. Já budu mluvit k panu poslanci Kohajdovi, vaším prostřednictvím. My musíme vždycky brát důchodovou reformu ve všech těch vlnách, které samozřejmě jsme tady už několik měsíců diskutovali a které jsme přijali. To znamená, že nemůžeme říct, že teď se nás vlastně netýkají u té první vlny ty řádné a mimořádné valorizace, protože teď v tuto chvíli řešíme náročné profese a nějakých 12 dalších opatření, jako zvyšování věku odchodu do důchodu.

Já bych to ani tedy nezmiňoval, kdyby ale s těmito informacemi vůči veřejnosti takhle prostě hloupě nemanipulovala paní předsedkyně Sněmovny Pekarová Adamová, která říká, že se současných důchodců tyto změny nedotknou. Není to pravda. Já říkám, že například u řádných valorizací se dotkly. Dokonce se dotkly i těch seniorů, kteří se třeba rozhodli jít za několik měsíců, za rok, klidně i za několik týdnů do předčasného důchodu, a ta druhá vlna jim tak strašně sešněrovala podmínky jít do předčasného důchodu, že i přestože nemohli už dál pracovat, protože třeba už opravdu fyzicky na to nestačili, nebo se třeba klidně rozhodli, že půjdou do předčasného důchodu, protože se budou starat o svého nemocného partnera, tak jste jim to jednoduše neumožnili, zabránili jste jim v tom a musí pracovat třeba ještě o dva roky déle, než si za celý svůj život nějakým způsobem tu svou životní strategii plánovali.

Toto mi strašně moc vadí. Proto nemůžeme oddělovat ani tu první, ani tu druhou vlnu u starobních důchodů, těch změn, od té třetí. Musíme to vzít ruku v ruce a dívat se na to komplexně. Protože skutečně ten, kdo půjde za rok do důchodu, tak mu změníte a snížíte důchody u řádné valorizace a třeba taktéž u toho, že od roku 2026 se mu vypočítá menší důchod než třeba v roce 2024.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji za přesné dodržení času. Poprosím pana poslance Patrika Nachera.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji, pane místopředsedo. Vážený pane ministře, kolegyně, kolegové, já jsem myslel, že to vydržím, až přijdu na řadu, ale nevydržel jsem to, musí to jít ven.

Tak na pana poslance Dufka. Možná bychom vždycky měli jít příkladem, tak bychom mohli tady zhasnout, vypnout wifinu, zabavit mobily a notebooky a uvidíme, co se z toho vyvrbí.

Ale teď vážně. Já bych chtěl reagovat na průběh té rozpravy. Jsem rád, že dneska jsme začali dobře nějakou gentlemanskou dohodou, že ten program začal, tuším, ve 13.06, že to nebylo tak, že se ta přednostní práva zneužívají, že jsou vlastně před zahájením schůze a my obyčejní poslanci se do toho nemůžeme zapojit. To jsem kvitoval. Nicméně teď ale ten průběh je vlastně stejný jako dřív. Jinými slovy, ta přednostní práva proběhla. Byla tady gentlemanská dohoda, že faktické poznámky začnou až po 19. hodině. Já tam mám také spoustu otázek v tom svém příspěvku.

Ale bohužel kromě pana ministra Jurečky, který tady je, tak ostatní ministři, významní ministři - pane ministře Dvořáku, myslím ekonomické, teď se vás nechci dotknout, ministr financí, premiér, já mám otázky na premiéra - tak tady nejsou. Při vší úctě k panu poslanci Kohajdovi, já s ním rád chodím do televize, ale upřímně mě zajímá názor ministra, ne řadového poslance. To bych očekával, že když už jsme tak hezky gentlemansky začali, že bychom v tom mohli pokračovat. Jinými slovy, trochu se mi nelíbí, že ta přednostní práva si to řeknou, pak odejdou a my pak, když máme otázky v těch svých příspěvcích - kromě ministra práce - nemáme je komu položit. Tak jestli byste mohli zavolat i ten zbytek ministrů, jestli můžu poprosit. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. V tuto chvíli se hlásí právě pan poslanec Kohajda, zřejmě s reakcí.

 

Poslanec Michael Kohajda: Děkuji, vaším prostřednictvím, Patriku Nacherovi. Budu se snažit. Já jsem se chtěl samozřejmě vrátit k té věcné debatě. Tady zazněla například sleva na pojistném pro pracující důchodce. Zaznělo tady, že vlastně je to nepodstatné. Je možné, aby zaměstnavatel tlačil toho pracujícího důchodce do horší mzdy. Za prvé chci říct, že samozřejmě ta sleva platí i pro OSVČ, kde sám sebe se asi nenechám nikam dotlačit. To znamená, tu slevu mohu využít sám. I kdyby to bylo tak, jak říká tady pan kolega, tak jsem se díval, že u mzdy 20 000 hrubého za rok ušetří ten pracující důchodce 15 600 korun. To si myslím, že při 20 000 hrubého krát 12, když ušetřím fakticky 15 600 korun, tak že pro toho důchodce je to dobré. Takže jestli chceme debatovat a argumentovat o konkrétních věcech, které jsou v tom návrhu, pojďme to tedy dělat třeba na tomto příkladě. Já si myslím, že to, co navrhuje tady pan ministr Jurečka u pracujících důchodců, je dobré, protože někdo, kdo vydělá 20 000 hrubého měsíčně, ročně ušetří 15 600 korun. To si myslím, že se počítá.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Paní poslankyně Peštová, pan poslanec Kubíček, poté pan poslanec Aleš Dufek, pan poslanec Mašek a další. Stále jsme v režimu faktických poznámek. Máte slovo.

 

Poslankyně Berenika Peštová: Děkuji za slovo, pane předsedající. Já jsem tedy chtěla původně reagovat na tu prorodinnou politiku, ale teď pan poslanec Kohajda mi nabil úplně jiným směrem.

Pane poslanče, vy mi říkáte, že budu mít nějakých 21 let dožití, nebo respektive až potom v těch skoro 66. Já až půjdu do důchodu jako to Husákovo dítě - oproti tady panu ministrovi - tak ještě si 21 let krásně užiji v tom důchodu. A chtěla jsem se zeptat, co se stane, když se těch 21 let vůbec nedožiju, že třeba opravdu půjdu v 66 letech do důchodu a v 70 umřu? Tak můžou vás alespoň moje děti žalovat za to, že jste mi těch 21 let nedali, když už tedy jsem musela do těch 66 let chodit do práce? Protože mí rodiče odcházeli do důchodu, byť třeba s jedním nebo s dvěma dětmi, v 54, v 56, protože to bylo úplně jinak nastavené samozřejmě.

Víte co? Ono je úplně jinak dožít se toho ve zdraví, v nějakém zdraví rozumném a prožít si ten důchod a něco jiného je žít s těmi prášky, když si je nasypete ráno, odpoledne, večer. Ve své podstatě se dožíváme vyššího věku jenom proto, že do sebe nacpeme tu chemii ráno, odpoledne a večer a říkáme tomu krásné stáří, jo? Já si myslím, že to moc krásné stáří není. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Roman Kubíček, poté pan poslanec Dufek.

 

Poslanec Roman Kubíček: Je tady spousta podnětů. Já jsem chtěl pokračovat jinde, ale teď navážu na ctěnou kolegyni Bereniku Peštovou, prostřednictvím pana předsedajícího. No, ono je to tak, že všichni, kterým není 50, tak se cítí, že jsou hrdinové do konce života. Já za sebe mohu říct, že jsem celoživotní sportovec a měl jsem takové zaměstnání, kde to bez toho ani nešlo. Jak říká má ctěná kolegyně Věrka Adámková, prostřednictvím pana předsedajícího, padesátiletý muž, který si myslí, že je zdráv, je jenom špatně vyšetřen. Takže to je jedna z těch věcí, které jsou velmi náročné.

Já se opravdu bavím o tom, že jsou rozdílné typy a rozdílné požadavky třeba na fyzický stav toho pracujícího. My bychom tedy měli v tuhletu chvíli začínat tím, že by se měla věnovat velká péče prevenci. To znamená udržení toho zdravého životního stylu a tak dále a tak dále. To znamená, že ta důchodová reforma by měla být připravena v souvislosti i s nějakou reformou zdravotní péče, té preventivní zdravotní péče. Už tady mnohokrát lékaři hovořili o tom, že nejlevnější pacient je ten, co nikdy pacientem nebude, protože věnuje svému zdraví daleko více. Tak to prostě je. A já si to opravdu nedovedu představit. Protože my jsme teď v období, kdy se vlastně důchodový věk zvyšuje. Každý rok je to dva měsíce. Skončí to až ročníkem 65. A pak to pokračuje dál. My jsme těm lidem řekli, že to pokračuje dál, a neudělali jsme nic pro to, aby se to nějakým způsobem změnilo. Je to velmi těžké. Pan ministr určitě bude vědět, kolik lidí využívá třeba rok před důchodem takové to narození, které funguje jako taková ta záchranná brzda. Nejdu na úřad práce, ale budu tam chodit s krční páteří a v globálu mi nikdo neprokáže, že ji nemám, a žádný lékař si nedovolí mě poslat do práce. Tak kolik takových lidí je? Ale znovu říkám, já jsem vám to číslo řekl, kolik lidí je mimo systém: 28,4 %, 55 až 64 let. Takže tak. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Poprosím pana poslance Dufka, poté pan poslanec Mašek, poté pan poslanec Juchelka. Máte slovo.

 

Poslanec Aleš Dufek: Já v podstatě tentokrát chci reagovat na pana poslance Nachera, prostřednictvím pana předsedajícího. Chtěl bych jenom říct, že co jiného než tahle diskuse, kterou jsme teď začali, by ho měla uspokojovat? Protože je tady přítomný pan ministr, snažíme se odpovídat na otázky, je tady přítomný ekonomický expert našeho klubu. To znamená, že prostě ta důchodová reforma je tak specifická záležitost, že samozřejmě pokud se chceme bavit věcně, tak mě nenapadá, na jaké úrovni by to mělo být. To znamená, že my se snažíme skutečně s vámi odborně diskutovat.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Pan poslanec Mašek, pan poslanec Juchelka, pan vicepremiér Jurečka. Poté zatím poslední přihlášený, pan poslanec Foldyna. Máte slovo. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP