(20.50 hodin)

 

Poslanec Jiří Mašek: Děkuji za slovo, pane předsedající. Vážení páni ministři, kolegyně, kolegové, já bych měl dotaz na pana ministra, kdo vlastně vypočítával dobu důchodu nebo pobytu v důchodu na těch 21,5 roku? Já bych chtěl podotknout, že od roku 2015 je průměrné čerpání důchodu přes 24 let, nějak zásadně se nemění a ona je to taková, už to tady naznačila moje ctěná kolegyně Peštová, taková trošku záležitost toho, že dožívají teď devadesáti- až století lidé, kteří odcházeli, třeba některé ženy v 53 letech, muži v 60, a oni čerpají důchod 40 a více let. A ono je to o matematice a o průměrech. Až tihle lidé budou umírat, tak se tohleto bude rovnat a je otázka právě vůbec konstrukce toho věku nad 65 a s čím vším se tady trápíme, jestli to právě nevyřeší matematika. Takže 65 let je hranice, mimochodem, kterou z 27 sledovaných zemí v Evropě - do věku 65 včetně jich je 19 a 7 je 66 a více let. Mimochodem, ty, co mají 66 a více let odchodu do důchodu věku, tak jsou na tom zdravotně lépe. Na to vás ale upozorňuje i váš koaliční ministr z TOP 09 pan profesor Válek a ministerstvo, protože k tomu jsou podklady, kdy průměrné dožití mužů v České republice ve zdraví je 60,9 roku, pokud si ta čísla dobře pamatujI, a u žen necelých 63 let. Takže my tady plánujeme něco, že i důchodce, standardní důchodce, v dnešní době už pracuje v nemoci, ne tak dlouho, ale průměrně ano, několik let, třeba dva tři roky, a my jim plánujeme, aby těch let bylo třeba sedm. Já si myslím, že to je, pane ministře, špatně. Pokud mně na některá z těch čísel odpovíte a řeknete mně, jak jste to počítali, právě těch 21,5 roku pobytu v důchodu, spokojeném, tak budu za to rád. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji a děkuji i za dodržení času. Pan vicepremiér - pardon, ještě předtím pan poslanec Juchelka. Víte, já už to mám tak jako nastavené.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Rozumím, rozumím. Já budu vaším prostřednictvím reagovat na ekonomického experta KDU-ČSL, pana Kohajdu. On to je velký problém právě s tou motivací u pracujících důchodců. Já vám to vysvětlím jakoby proč, ano? Vy chcete ušetřit na důchodcích, protože stát sice přijde o část důchodového pojištění za pracujícího důchodce, ale fakticky si polepší, protože zaměstnavatel za důchodce bude odvádět stále, ale ten důchodce samotný z toho nebude mít nikdy nic. Důchodci přijdou o možnost navýšit si svůj důchod pro dobu, kdy už nebudou moci pracovat. A to je celá filozofie průběžného systému. To znamená, když měl nízký důchod, tak potom, když nebude moci pracovat, ho bude mít pořád nízký, protože se mu to sociální, důchodové pojištění nebude připočítávat k tomu důchodu, jak je to teď v tuto chvíli, za každých 360 odpracovaných dnů je to 0,4 %. Pojďme to navýšit třeba na 1,5 a bude to samozřejmě motivační, tak jak vy si přejete. Ale on to bude mít v tom důchodu, kdy už nebude moci pracovat. Takhle on bude mít pořád nízký důchod, pořád ho bude mít nízký, samozřejmě, protože se mu to nebude připočítávat za každý odpracovaný rok. Takže bude mít pořád nízký důchod, a tím pádem bude bojovat, tak jako bojoval, s chudobou, ale s tou chudobou bojoval, že samozřejmě pracoval ještě přes svých třeba 65 let další tři roky. Ale ty tři roky se mu nenavýší důchod, protože on samozřejmě dostane více, které třeba potom utratí, bude mít pořád nízký důchod, pořád bude chudý a pořád spadne do toho sociálního systému. Takže toto to skutečně, skutečně neřeší. I v tomto duchu bude samozřejmě můj pozměňovací návrh. Já vám to potom klidně rozkreslím.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, pane poslanče. A nyní pan vicepremiér.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Děkuji. Já si dovolím ještě v rychlosti k té předchozí debatě tematické, zaměřené na porodnost. Tak já bych poprosil, upřel pozornost - když se podíváme na celé 20. století, tak tam máme několik peaků a výkyvů porodnosti. Porodnost za celé 20. století výrazně klesala v celém Československu, s tím, že tam byly momenty, kdy porodnost v roce 1918, 1937, 1959 a 1996 se propadla na velmi podobné hodnoty, kdy dětí nám se narodilo kolem sto tisíc, dokonce v roce 1996 pod sto tisíci. Teď propad za rok 2023 znamená, že se propadáme na tuto hodnotu. Nicméně je to dáno tím, že boom v 70. letech nemůžeme spojovat s nějakou jenom politikou v tu dobu Husákovy vlády, to je velké zjednodušení. To je důsledek porodnosti, která nám vzrostla ve 40. letech, to znamená, to je tady vidět, jak se ty vlny v zásadě replikovaly po těch dvaceti, pětadvaceti letech. V 90. letech došlo k rozvolnění, protože se odkládalo rození dětí. Pak se rodily třetí děti a byl ten nárůst překvapivý, nárůst porodnosti, který přišel po roce 2005, to byla ta generace pozdních Husákových dětí, kam se řadím i já, ale toto jsme vyčerpali v tento okamžik. Tak to jenom k tomu, kam se musíme dívat do té datové základny.

K těm poznámkám, které tady padly. Tak my ta čísla, pokud jde o nemocnosti a provazbu mezi invaliditami, nemocnostmi, jak tady někdo se ptal, máme. Předali jsme je deset let zpětně na Ministerstvo zdravotnictví a ti na základě těchto dat potom stanovovali i to doporučení pro předčasné odchody u náročných profesí. Na zbytek odpovím případně v další faktické nebo v řádně přihlášené rozpravě. Děkuju.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Poprosím pana poslance Foldynu, poté pana poslance Strýčka.

 

Poslanec Jaroslav Foldyna: Děkuji za slovo, pane předsedající. No tak co tady slyšíme od rána do večera a několik dní? Nejsou peníze. My pořád slyšíme, jak nejsou peníze. Nejsou peníze na důchody, a tak tady přichází takzvaná reforma. Jaká reforma to je? Dámy a pánové, přece vláda Petra Fialy má peníze na všechno. Vy jste si toho nevšimli? Vždyť přece když mají peníze na podporu cizích válek, tak mají na všechno. Proč nemáte na české důchodce? Vystoupil tady někdy někdo a řekl "ježiš, pane ministr, musíte tramvají, nejsou peníze na nového superba"? To jsem tady ještě neslyšel za ty roky. Tady se pořád říká obyčejným lidem: nejsou na vás peníze. Oni chodili do práce, odváděli na důchod - a teď nejsou peníze. Nejsou pro vás peníze! Jsou peníze na neziskovky. Představte si, měli na podporu hudby v Etiopii! Nejsou peníze na české důchodce, ale na podporu hudby v Etiopii, to jsme dávali, já nevím, nějakých 400 000. V Ekvádoru jsme podporovali lov měkkýšů. Dámy a pánové, v Ekvádoru jsme podporovali lov měkkýšů, ale pro českého důchodce nejsou peníze. Budeme kupovat letadla, která jsou schopná nosit jaderné zbraně, které nepotřebuje tato země, ale na důchodce nejsou peníze. Není propopulační politika, protože na to nejsou peníze. Nejsou peníze. Nejsou peníze! Já prostě nechci pořád říkat lidem, že nejsou peníze. Vždyť to není pravda! Vždyť vy rozdáváte peníze. Tady podporujete nějaké neziskovky, které se starají o to, jaký je volební systém v Gruzii. Co je vám do toho? Ať si v Gruzii volí, jak chtějí. Co je vám do nějakých zákonů v Gruzii? A vy podporujete nějaké neziskovky, které se mají angažovat v Gruzii? Co mně je do toho? Podporujte porodnost! Proč nepodporujete bytovou politiku? Ten bolševik, na kterého ho všichni plivou (Předsedající: Čas prosím.), tak (nesrozumitelné) postavili jsme 20 000 bytů. A co jste postavili vy? (Předsedající: Čas prosím.) Jaké byty?

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Pan poslanec Strýček, poté pan poslanec Kohajda.

 

Poslanec Jiří Strýček: Dobrý večer, kolegyně, kolegové. Vážený pane místopředsedo, díky za slovo. Já bych jenom v krátkosti zareagoval na kolegu Dufka v otázce té porodnosti, jak on tady říkal. No, pane poslanče, vaším prostřednictvím, ono v podstatě nemusíme tady jakoby zhasnout. Oni si ti mladí lidi zhasnou sami, akorát kdyby měli kde. Takže tady je problém v tom, že mladí lidi - ta porodnost se samozřejmě snižuje, protože jsou nedostupné hypotéky, to, co se tady odehrálo s energiemi, zvýšení cen, potraviny, prostě všechno, co tady dopadlo i v rámci daňového balíčku, ti lidé dneska si nebudou pořizovat nemovitosti, z kterých budou platit v podstatě zvýšené daně. Je to obava z budoucnosti, je to zhoršení životních podmínek a to vše podle mě má dopad tady na porodnost. A Češi v podstatě jsou jedním z národů, které jsou známé tím, že velmi citlivě reagují na jakékoliv změny ekonomických podmínek. Takže já si myslím, že pokud tady toto se dá dohromady, zlepší se podmínky mladým lidem, tak ona i ta porodnost poroste. Děkuji. ***




Přihlásit/registrovat se do ISP