(21.10 hodin)

 

Poslanec Michael Kohajda: Děkuji. Já bych chtěl reagovat právě na kolegu Juchelku, ale předběhl mě pan ministr. Právě jde o to, že si myslím, že pro ty důchodce je lepší mít kešově ten rok těch 15 000 než doufat, že za x x x roků vlastně se jim to vrátí, za ten jeden rok práce, když budou pracovat dva, tak 30 000 versus pár set korun navíc. Ale samozřejmě na to nám odpoví ten excel, který si uděláme.

Ale já si myslím, že tam je jiný problém, že vy jste říkal, pane poslanče, vaším prostřednictvím, pane předsedající, že ty peníze my neutratíme. Ano, my je neutratíme. A to je podle mě správně. Utratí je ten důchodce, který si je vydělal svou prací. A to je možná ten systémový rozdílný pohled, který máme. Protože vy jste řekl, že my je neutratíme a že to je špatně. Ano, i já si myslím, že je lepší, když je utratí ten pracující důchodce.

A samozřejmě ta prorodinná politika versus stavění bytů, tak si myslím, že tady je evidentní, že jednotlivé vlny prostě způsobují vyšší porodnost, to znamená, jestliže poválečná generace měla své děti ve větší míře, tak právě dorostly jako Husákovy děti. A takhle se to přelívá. Ale to si myslím, že už je vysvětleno.

A poslední připomínka, k tomu stavění bytů. Samozřejmě všichni bychom rádi stavěli byty. Než jsem se dostal tady do Sněmovny, tak jsem osm let byl ve vedení města. A bohužel žádná podpora stavění třeba nájemních bytů, protože asi není reálné, že každý bude mít možnost vlastnického bydlení, tak ta podpora nájemního bydlení, že by obce, města mohly stavět, ta byla blížící se nule. A nebudu tady vzpomínat, čí to byly vlády.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuju. Pan poslanec Zlínský.

 

Poslanec Vladimír Zlínský: Vážený pane předsedající, děkuji za slovo. Opět budu reagovat na pana ministra Jurečku, vaším prostřednictvím. On tady zmínil, že v předchozích dobách tady taky byly vlny zvýšené porodnosti a samozřejmě byla vyšší úhrnná plodnost. Samozřejmě si musíme uvědomit, proč to tak bylo. Jedna z hlavních teorií je, že my jsme prodělali takzvaný demografický přechod, a prodělaly ho všechny rozvinuté společnosti, západní i východní, kdy dochází k poklesu porodnosti i úhrnné plodnosti u žen ve fertilním věku. Pravděpodobným důvodem bude to, že se zlepšuje sociálně-ekonomický status žen v těchto společnostech, což je určitě dobře, proti tomu nikdo nemůže nic namítat. Ale bohužel vedlejším nežádoucím účinkem toho je, že se rodí méně dětí. Já jsem už o tom tady hovořil, že je to sebedestrukční proces pro společnosti.

A dále bych tady zmínil to, co tady hraje ještě velmi důležitou roli, a to je zavedení spolehlivé antikoncepce, kdy ženy si mohou plánovat oplodnění, což dřív nikdy v dějinách lidského rodu nebylo, což samozřejmě taky nekritizuji, ale nicméně taky to způsobuje to, že se rodí méně dětí. Protože když se podíváme sami na sebe, tak si řekněme, kdo jsme byli chtění a kdo jsme byli takzvaně nechtění. Já třeba o sobě můžu říct, že já patřím do té druhé kategorie. Děkuji za pozornost.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Já taky. Pan poslanec Nacher.

 

Poslanec Patrik Nacher: Tak já doufám, že patřím do té první kategorie, ale měl jsem se narodit jako holka údajně. Jsem ten ročník 1974, to je ten nejsilnější, jak tady řekl pan ministr.

On tady narazil na docela zajímavou věc, že naše babičky, dědečkové jsou z vícečetných rodin, tři, čtyři, pět, šest nebyla vůbec žádná výjimka, dneska že to chodí jinak. Je to také tím, a o tom se vůbec nebavíme, že společnost se individualizuje. O tom bychom se mohli pobavit. A tady je namístě otázka, co vaše vláda v této věci dělá, aby tomu napomohla. Já se obávám, že jde spíš opačně, že jde opačným směrem, že místo toho, jak pan ministr řekl, že tam jde o nějakou mezigenerační soudržnost, tak vy i třeba v otázce právě těch důchodů ty generace stavíte proti sobě. A to já považuju za celkem jakoby problém. Mně tam v tom vadí, že tam není vlastně žádný pozitivní moment - ani v té prorodinné politice, ale ani v té politice ve vztahu k důchodu. Já o tom budu pak detailně hovořit při svém příspěvku. Ty klasické valorizace, mimořádné valorizace. Nyní je to furt jakoby trestání, furt jsou tam negativní motivace. Řekněte mi jedinou pozitivní motivaci, kterou jste tady přednesli ať už k té prorodinné politice, anebo u těch důchodů. Takže já se obávám, že i při tom vysvětlování, proč nebude na důchody a že mají být současní důchodci solidární s budoucí generací, tak stavíte ty generace proti sobě, což jde proti tomu, co řekl pan ministr, že tam šlo o nějakou mezigenerační solidaritu.

Jinak si myslím - na pana Dufka - že vy vlastně začínáte částečně tou prorodinnou politikou, protože mladí lidé nemusejí zhasínat. (Předsedající: Čas.) Oni se budou bát rozsvítit vzhledem k cenám energií.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Pan poslanec Aleš Juchelka. Připraví se pan poslanec Hendrych a poté paní poslankyně Válková.

 

Poslanec Aleš Juchelka: Děkuji. Budu hovořit v tuto chvíli úplně najednou k panu ministrovi Jurečkovi, vaším prostřednictvím, a také k panu Kohajdovi. Takže když budu mít nízký důchod a zůstanu na sociálních dávkách a rozhodnu se, že si budu přivydělávat jako motivující faktor pro svůj starobní důchod, tak se mi nebudou připočítávat k důchodu ty odpracované roky, které jako důchodce budu pracovat. Tím pádem až za tři čtyři roky skončím, tak opět budu mít nízký starobní důchod, budu ohrožený chudobou a skončím na dávkovém sociálním systému, místo abych dostával připočítáno k důchodu ty své odpracované roky.

Pokud vy tady argumentujete tím, že drtivá většina seniorských organizací to nechce, tak já argumentuji tím, že 57 % lidí nesouhlasí s tím, aby byly nové důchody nižší, aby měli nižší vypočítání, podle Kantaru, to ale zavádíte, a dokonce 60 % nechce, aby byl navyšován věk odchodu do důchodu, a to vy taky zavádíte. Takže vy si takhle protiřečíte. Nicméně mě opravdu, a budeme to mít jako pozměňovací návrhy, trápí to, že ten, kdo pracuje, tak nebude to mít připočítáno do svého důchodu, a potom bude zase na úkor státních financí na třeba příspěvku na bydlení, prostě na státní sociální podpoře. To je samozřejmě logický nesmysl, protože filozofie každého průběžného systému je, já se musím postarat jako ten pracující o ty, kteří už pracovat nemohou. Ale v tuto chvíli vy tady tento systém, tu filozofii porušujete.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji. Poprosím pana poslance Hendrycha.

 

Poslanec Igor Hendrych: Děkuji za slovo. Vážený pane místopředsedo, dámy a pánové, mám tady k tomu poznámku, co říkal pan ministr a pan poslanec Kohajda, vaším prostřednictvím. Kolik těch lidí bude, až se bude odcházet do důchodu v 66, v 67, v 68 letech? Kolik lidí bude chtít pracovat v tomhletom věku? Ano, díval jsem se do statistik, v roce 2021 podle sčítání lidu, domů a bytů pracovalo poměrně hodně důchodců, zhruba 560 000. Ale byli to lidé, kteří odcházeli do starobního důchodu ještě krátce po 60. roku věku. Ale my se bavíme o lidech, kteří budou odcházet v 66, v 67 letech. A tam právě dochází podle lékařů, podle gerontologů i podle neurologů, k významnému zlomu, který může skutečně jakoby ovlivnit tady tyhlety statistiky. A já se obávám, že nad tenhleten věk si bude přivydělávat opravdu málokdo. Děkuji.

 

Místopředseda PSP Karel Havlíček: Děkuji, pane poslanče. Paní poslankyně Válková. Připraví se pan poslanec Mašek, poté paní poslankyně Andrea Babišová. Máte slovo.

 

Poslankyně Helena Válková: Děkuju, pane místopředsedo. Chci poděkovat panu poslanci Juchelkovi, že se mnohem odborněji zeptal na to, na co jsem se chtěla zeptat já. Pro mě je to také logický nesmysl. A právě proto bych, pane ministře, byla ráda, kdybyste mi řekl, které konkrétní, protože jsem s některými seniorskými organizacemi v kontaktu a vůbec se starší generací, jak se sluší i na můj věk, jsem v kontaktu hodně. A vidím a slyším jejich znepokojení a jejich nesouhlas. Protože přesně, jak tady bylo i řečeno panem ministrem, chtějí si užít teď ty peníze. Nekalkulují, že za pět, za deset roků je budou moci užívat, pochopitelně. Takže můj první dotaz je, které seniorské organizace nebo instituce reprezentující starší lidi, řekněme 60 plus, abych nešla na tu hranici 65 plus, vám řekly, že s tímto modelem souhlasí? ***




Přihlásit/registrovat se do ISP