Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(22.40 hodin)
(pokračuje Marian Jurečka)

A doporučuji, když se podíváme na materiál, zprávu demografického vývoje Českého statistického úřadu z prosince 2023, tak tam to je. Takže z těchto zdrojových dat jsme došli k této hodnotě. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane ministře. Nyní vystoupí paní poslankyně Pastuchová s faktickou poznámkou, poté paní poslankyně Ožanová. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Jana Pastuchová: Děkuju, paní místopředsedkyně. Tak já určitě také nejsem demografka, ale jsem zdravotnice, a úplně chápu to, co se ptal tady kolega Tomáš Kohoutek, vaším prostřednictvím, to, že přesně na tyto otázky se nás ptají občané. Když vy říkáte, že naděje - tady je to slovo naděje - dožití 21,5 let, tak já tedy mám to štěstí, že jsem ročník 65 a mě se týká odchod do důchodu v 65, i když také s postihy, ale já tady tedy budu do 86. Do 86 let bych měla dožít ve zdraví, úplně v pohodě, abych si toho důchodu užila. Na toto se ptají občané, a proto se ptal i můj kolega. Já jsem to tedy také brala, že dožití je do 86 let mých ve zdraví úplně v pohodě, abych si toho důchodu užila, tak jako si užívali tedy někteří. Nebo nám to vy vysvětlete. Tak to vysvětlete občanům. Já tomu také nerozumím. Rozumím tomu úplně tak, že jdu v 65 a 21,5 let k tomu dožiju do 86 let plně ve zdraví, a proto si toho důchodu užiji. Běžte se podívat do domovů pro seniory. (Potlesk poslanců hnutí ANO 2011.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Nyní paní poslankyně Ožanová je přihlášena k faktické, poté pan poslanec Kasal. Prosím, máte slovo.

 

Poslankyně Zuzana Ožanová: Děkuji. Vážená paní místopředsedkyně, já bych chtěla vaším prostřednictvím poděkovat kolegovi poslanci Vojtkovi, protože řekl jednu nádhernou větu, která ve své podstatě vystihuje tu podstatu. Když už se dožije odchodu do důchodu. (Potlesk poslanců hnutí ANO 2011.) Děkuji. Tím je řečeno vše a domnívám se, že není dál o čem diskutovat.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Pan poslanec David Kasal s faktickou poznámkou, poté pan poslanec Hendrych. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec David Kasal: Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně. Já bych se chtěl obrátit na pana ministra, jak tady argumentoval atestací ve vztahu k tomu započítání. Já si myslím, že to není úplně vhodný příklad, protože atestace u lékařů je v zásadě součástí vzdělávání, která následuje po vysoké škole, a tam samozřejmě ten člověk pracuje. Ale když se budeme bavit o nelékařských zdravotnických oborech, tak tam velmi často nemají jinou možnost, než že je jim doporučeno, aby si zvýšili kvalifikaci. Tím tedy mají možnost zvýšit si finanční přínos, který se samozřejmě potom objeví i v tom důchodu, ale pokud si ji třeba nezvýší nebo nechtějí, tak musí i ten obor opustit. Takže ta atestace nebyla úplně zvolena jako vhodný příklad. A samozřejmě se to týká i ostatních vysokoškoláků, kteří atestaci nedělají.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Nyní s faktickou je přihlášen pan poslanec Hendrych, připraví se pan poslanec Nacher. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Igor Hendrych: Děkuji za slovo. Já toho využívám k tomu, abych doplnil to, o čem jsem tady hovořil před chvílí. Já jsem si (vyhledal) hlasování pana poslance Kohajdy ze dne 13. října 2023 ke konsolidačnímu balíčku - hlasování 54, 55. Jednalo se o to, o čem jsem tady hovořil, o účelové vázání státního příspěvku v případě stavebního spoření. Hlasoval jste v obou případech proti. Takže já tvrdím, že jste se tady před chvílí pěkně blamoval tedy! Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Další faktická. K té je přihlášen pan poslanec Patrik Nacher, připraví se pan poslanec Vojtko. Prosím, pane poslanče, máte slovo.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuju. My se dostáváme podle mě tou debatou k jádru pudla. Takže vy říkáte, že v průměru má člověk žít v důchodu 21,5 let, teď se nebavíme ve zdraví. (Poznámky ministra Jurečky.) Vy to neříkáte, ale dobře. Dvacet jedna a půl let ve zdraví by mělo být ideálně. Ale dobře, 21,5 let. Posouváte věk odchodu do důchodu bez jakéhokoliv limitu. Takže jsem se teď díval v rychlosti do tabulky, takže ti, co se narodili přibližně v roce 2000, je jim nějakých 24-25, už by chodili v 70 do důchodu, pokud se něco nezmění. Jinými slovy, vy říkáte, že potom průměrný věk dožití bude 91,5 let třeba u mužů. Ne? Tak jak to tedy je? To mi tedy vysvětlete. Jestli někdo půjde v 70 a měl by se v průměru dožít 21,5 let, navazuji na to, co říkal Tomáš Kohoutek, tak vy tvrdíte, že za těch 30 let nebo za 40 let, za 50 let bude průměrný věk dožití 91,5 let. To vy říkáte. Tak platí ten průměr, nebo neplatí, nebo platí selektivně? Ono to neplatí už dnes, protože já jsem sedmdesátý čtvrtý ročník. Já bych měl jít v 65, možná v 66. Podívám se do tabulky. Takže je předpoklad, že se muži ročníku 74 budou dožívat 86 let, což ale takhle není, protože dneska je ten průměr 82, ne? Takže jestli se to posune o čtyři roky, nebo můžete to tedy nějak v tom případě vysvětlit? A to je docela užitečná informace i pro diváky, kteří se na nás dívají. Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Pan poslanec Vojtko vystoupí s faktickou poznámkou, poté pan poslanec Tomáš Kohoutek. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Viktor Vojtko: Děkuji za slovo. Mě by ta debata velmi bavila, ale možná navrhnu ještě jednu věc. Zkusme si udělat schůzku se zástupci České demografické společnosti. Nám to stejně nebudete věřit, ani kolegové. Ti nejsou proti zvyšování věku odchodu do důchodu. Pozor. Těm se nelíbí jiná věc na tom mechanismu. Ale já tady uvedu na pravou míru jednu věc, kterou teď říkal Patrik Nacher. V tom zákoně přece není určeno to, že ten, kdo se narodil v tomhle a v tomhle roce, pokud mu ještě nebylo 50 let, tak odejde do důchodu v tomhle a v tomhle věku. Tam je určen obecný mechanismus, který říká, že s tím, jak se reálně bude vyvíjet věk dožití, tak se bude zvyšovat i věk odchodu do důchodu. My to nevíme, jak to bude vypadat za 50 let, nevíme to určitě s jistotou. Demografové říkají, ano, my si myslíme, že protože se to doteď vyvíjelo tímhle tempem, že to takhle bude pokračovat i dál. Já se přiznám, osobně u toho mám určitou pochybnost, protože si nemyslím, že věk dožití může růst donekonečna lineárně takovým způsobem, jako to je navrženo, a viděli jste to někde v nějaké tabulce. Myslím si, že to spíš bude nějaký takovýhle průběh, že se to postupně bude zpomalovat. A s tím se bude zpomalovat samozřejmě i ten růst věku odchodu do důchodu, pokud to takhle bude. Ale my to teď nevíme a je to vždycky o tom, že generace padesátníků, těch, kterým je zrovna 50, tak se dozví, jak to je, ne na základě nějaké projekce do budoucnosti, ale na základě toho, jak to vypadá u těch, kteří aktuálně dožívají. Takže je to číslo, které je bráno z minulosti, nikoliv projekce do budoucnosti. Proto se tohle nedá v tuto chvíli říct. Je to jenom obecný mechanismus, který to nastavuje v téhle závislosti a odebírá z toho nějaké politické rozhodování. (Předsedající: Čas!) Řekněme si to na rovinu. Je to tak.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Pan poslanec Kohoutek s faktickou poznámkou, poté pan poslanec Kohajda. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Tomáš Kohoutek: Děkuji, vážená paní předsedající. Je pravda, že nemám zkoušku z demografie, ale myslím si, že číst a počítat umím. Echo24, to je, myslím si, seriózní médium. Nikdo nemůže rozporovat jeho nezávislost a nestrannost. Článek z května roku 2023. Důchody mají trvat 21,5 let. Věk se podle Jurečky bude posouvat každý rok. Cituji: "Důchodový věk by se měl nově nastavit podle vývoje doby dožití každý rok lidem, který mě 50 let. Penze by měla trvat v průměru 21,5 roku. To znamená, jdu do důchodu a statisticky průměrně bych v tom důchodu měl být 21,5 roku." Cituji další zdroj. Český statistický úřad nikdo nemůžeme rozporovat, navíc krajská správa Českého statistického úřadu v Brně. Z Brna máme pana premiéra, máme spoustu ministrů, my máme Alenku Schillerovou z Brna, takže myslím si, že o tom, že Brňáci vědí, nikdo nemůže pochybovat. A co se dočtu na stránkách Českého statistického úřadu v Brně? Muž, který se v Jihomoravském kraji, a v Jihomoravském kraji je dobře, mají tam dobré víno, svítí tam sluníčko, hezké počasí, muž, který se v Jihomoravském kraji narodil v roce 2022, by se mohl dožít 75,6 roku a žena narozená v kraji v roce 2022 pak 82 roků. To znamená, že když se muž, který se narodil před třemi lety nebo dvěma lety, dožije 75,5 roku v průměru, tak by měl jít do důchodu podle vaší teorie v 55, žena v 61. Takže něco tady není v pořádku a někdo neříká věci, jak jsou! Děkuju. (Potlesk poslanců hnutí ANO 2011.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP