Neprošlo jazykovou korekturou, neautorizováno !


(22.50 hodin)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Pan poslanec Kohajda se přihlásil faktické, poté pan poslanec Mašek. Prosím, máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Michael Kohajda: Děkuji za slovo, paní předsedající. Velmi pravděpodobně jste to našel dobře. Já vím, že ta debata uvnitř koalice s kolegy, kteří jsme projednávali v rámci tohoto tisku ten postoj, proběhla a já jsem samozřejmě hlasoval tak, jak jsme se pak dohodli, protože já ty dohody držím.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Pan poslanec Mašek s faktickou poznámkou, poté pan poslanec Karel Haas. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Jiří Mašek: Děkuji, paní předsedající. Já to možná s těmi čísly ještě zkomplikuji trošku. Podle současných údajů se ve zdraví česká žena dožívá 64 let a potom už tedy není zdravá. Něco řeší, nějaké zásadní problémy. A ve zdraví se muži dožívají v současnosti 62,7 roku. To znamená, že už dnes vlastně před důchodem jsou ti lidé statisticky nemocní všichni v podstatě. Potom průměrný věk, kterého se dožívají, to je na Tomáše, malinko stoupl od té doby, od toho Echa. U žen je to 83 roků, u mužů 77 roků. A skutečně těch 21,5 roku toho dožití tam fakt nesedí. A jenom bych chtěl říct, že na rok 2050 nezpochybnitelná autorita z ÚZISu pan ředitel Dušek předpovídá průměrný věk u žen 86,7 roku, takže kdybychom si k 65 letům připočítali, tak už to máme splněno dneska na ten rok 2050, a u mužů je to v roce 2050 předpokládané dožití 82,1 roku, tak tam mají ještě fóra. Prostě tam, když k 65 rokům odchodu do důchodu připočítáte 21,5, tak to by se museli dožít 87 zase. Takže mně to také úplně nesedí. Já za tohle, protože máte své ekonomické experty, asi by se na to mělo nějakým způsobem odpovědět a vysvětlit to těm budoucím důchodcům. Děkuji.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Pan poslanec Haas vystoupí s faktickou poznámkou, poté pan poslanec Hendrych. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Karel Haas: Děkuju mnohokrát. Já se pokusím věcně odpovědět panu kolegovi Kohoutkovi a panu kolegovi Nacherovi, vaším prostřednictvím, paní místopředsedkyně. Stačí číst ten sněmovní tisk, který projednáváme, detailně a není to zas tak složité. Berte to opravdu jenom jako věcné nasměřování, protože jste se ptali, jak s tím výpočtem důchodového věku to bude. V současném zákoně je důchodový věk v § 32, to se v té novele nijak nemění. A v zásadě v té novele, když se podíváte, jsou dva principy. Pro pojištěnce ročníky 36 až 72, já už jsem ten ročník 73, který pojede podle nových pravidel, jsou odchody do důchodu nebo důchodový věk stanoven v tabulce, která je přílohou číslo 1 zákona. Tam jsou načítané pevné měsíce, zjednodušeně řečeno. Pro osoby, na které dopadne ten nový systém, a tam navazuji na kolegu Vojtka, tak se na to podívejte, je to opravdu § 32 odst. 3. Pokusím se to teď přeložit do lidštiny. U pojištěnců, které jsou ročník 73 a výš, se v 50 letech podívá na data Českého statistického úřadu o naději dožití. To je, prosím vás, terminus technicus, tady si z něj trošku někteří dělali legraci, na průměr naděje dožití mužů a žen pro věkovou kategorii 50 let v tom aktuálním věku těch 50 let, a spočítá se ta samá hodnota, nebo ta je známá z roku 2015. A tento přírůstek mezi průměrem naděje dožití v roce 2015 - výchozí stav - a průměrem naděje dožití mužů a žen ve věku, kdy dosáhnu 50 let, tak tento přírůstek se přičte k věku 65 let. Je to teď srozumitelně vysvětleno? Odkazuji na § 32 odst. 3 toho projednávaného sněmovního tisku.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Pan poslanec Hendrych s faktickou poznámkou, poté pan poslanec Lang. Prosím, máte slovo, pane poslanče.

 

Poslanec Igor Hendrych: Děkuji za slovo. Já už jsem se k tomu nechtěl vracet, ale pan poslanec Kohajda, vaším prostřednictvím, mě opět vyprovokoval. Velice stručně. Vy jste tady řekl, a je to na stenozáznamu, já to budu asi jenom parafrázovat, že kdyby byly účelově vázané prostředky na stavební účely a nebylo možno je použít libovolně, tak byste to podpořil. Teď jste tady přišel, že držíte nějaké politické dohody a tak dál, a proto jste je nepodpořil. Já to považuji za klamné řečnické vyjádření, kterému se také říká demagogie občas. Tvrdím něco jiného, než jsem nakonec vlastně chtěl říct, a tak dál, účelově a tak dál a podobně. Já to jinak prostě bohužel nazvat neumím.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Zatím jako poslední s faktickou - ne ještě se přihlásil poté pan poslanec Nacher - vystoupí pan poslanec Lang. Prosím.

 

Poslanec Hubert Lang: Děkuji. Já pro takové odlehčení, protože už se blížíme asi ke konci podle dohody. Samozřejmě jsem rád, že pan ministr sdílí ten optimismus délky dožití. Mě to trošku tedy znejistilo, protože jsem si myslel, že plot na chalupě už nebudu muset natírat a nebudu muset měnit střešní krytinu Bramac, a pravděpodobně mě to ještě jednou čeká. Tedy nevím, kde na to našetřím ještě jednou, protože už jsem to dělal dvakrát, ale ten optimismus je samozřejmě bezvadný. Já nejsem vůbec specialista na důchodovou reformu, ale prostě holt budu muset ještě jednou natřít plot a ještě měnit bramacovou krytinu na chalupě. Co se dá dělat? Děkuju.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji, pane poslanče. Pan poslanec Nacher je přihlášen k faktické poznámce. Prosím, máte slovo.

 

Poslanec Patrik Nacher: Děkuji. Já musím na Karla Haase, vaším prostřednictvím. On odpovídá trochu na něco jiného. My tohle nerozporujeme. On vlastně vysvětlil to, co většina z těch, kteří se podívali do toho zákona, ví. Dobře, v roce 2015 byl průměrný věk, nevím, u mužů 73, mně bude 50 letos, takže splňuji tu podmínku, tak se podíváme, kolik je průměrný věk dožití v roce 2024. Mezi tím bude nějaký rozdíl, a to se přičte k těm 65 letům. Kdyby to byl rozdíl rok, tak je to 66. My teď ale zpochybňujeme to, že pan ministr a i vy, a já si tedy vyjedu monitoring do zítřka, protože jsem přihlášen, říkáte, že by člověk měl v průměru žít v důchodu 21,5 let. Takže jestli tam ten rozdíl bude třeba v tomhle případě rok, tak já půjdu v 66, jinými slovy se počítá s tím, že průměrný věk dožití u mužů bude 87,5 let. A to je všechno. Buď to potvrďte, nebo ne. A tímhle tempem se dostanete přes těch 90. A to je to, o čem my se bavíme. Takže buďto neříkejte, že průměrně se ten důchod bude pobírat 21,5 let, protože takhle to není. A vaše odpověď je sice precizní právně, to nikdo nezpochybňuje, ale neřeší to ten princip. Ten princip jinými slovy je prostě - anebo je ten princip v médiích, který byl, a citoval to tady můj kolega Kohoutek, lživý. Jinými slovy, ani těch 21,5 let ten člověk v důchodu žít tedy v průměru nebude. A to se tedy nebavíme ve zdraví. Pozor, to se bavíme jenom o věku dožití! (Potlesk poslanců hnutí ANO 2011.)

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Děkuji. Vaše vystoupení by volalo další faktickou poznámku, ke které se přihlásil pan ministr Jurečka. Prosím, máte slovo.

 

Místopředseda vlády, ministr práce a sociálních věcí ČR Marian Jurečka: Tak možná pro ujasnění základních pohledů. Nikdy ani současný systém, který máme dnes, který odkazuje na tyto zprávy a data Českého statického úřadu a říká, že každých pět let to máme vyhodnotit, a tak jak jsme posledních 30 let posunovali hranici věku odchodu do důchodu a stále ji posunujeme - u mužů do roku 2030, u žen do roku 2034 podle počtu dětí, tak stále se vracíme a opíráme se o to, co nám říká Český statistický úřad, co jednou za pět let vláda má vyhodnotit a případně rozhodnout o posunutí té hranice. Nikde se v tom mechanismu, ani za těch 30 let, ani za našich společných vlád nemluví o dožití ve zdraví. To se teď tady vneslo do té debaty jako nějaké nové téma. My se o tomhle nikde v zákoně při stanovení dnešní hranice věku odchodu do důchodu nebavíme. Stejně jako nikdo se nebaví o tom a nikdo si myslím, že nepředpokládá, že bychom se dožívali celé doby našeho důchodového věku v té ideální kondici. Každý máme jiný genotyp, každý máme jiné vnější okolnosti a prostě u někoho evidentně víme, že bude v dobré kondici v 85-90 letech - fyzické nebo mentální, někdo ne.

Tak já to tady jenom říkám proto, že tady se argumentuje tou optikou, jako že očekáváme, že každý celý ten svůj průměrný strávený pobyt v důchodovém věku bude žít v optimální kondici. To všichni v životě vnímáme a vidíme, že ne. Já to říkám proto, že v té debatě to tady je takto nastavováno. A ten mechanismus je stanoven tak, že... (Na světelné tabuli je údaj 23.00 hodin.) Omlouvám se, tak já budu pokračovat zítra.

 

Místopředsedkyně PSP Věra Kovářová: Já myslím, že jste mohl doříci pár slov, nicméně vaše faktická v tuto chvíli skončila. Máme 23.00. Já přerušuji jednání a sejdeme se zítra v 9 hodin. Přeji vám krásný pozdní večer.

 

(Jednání skončilo ve 23.00 hodin.) ***




Přihlásit/registrovat se do ISP